Plagët Në Gojë

Ne gojen tende; Nëse keni një dëmtim që shkakton dhimbje të forta që ju pengon të flisni ose të hani, dijeni se nuk jeni vetëm. Shumë njerëz të shëndetshëm vuajnë nga plagë të përsëritura në gojë. Plagët më të zakonshme të përsëritura të gojës janë herpesi dhe plagët e kancerit. (ulçera aftoze) Është e vështirë të dallosh njërën nga tjetra kur shihet në gojë. Duke qenë se shkaku dhe trajtimi i këtyre dy lezioneve janë krejtësisht të ndryshëm, dallimi i tyre është shumë i rëndësishëm.

Çfarë Është Herpesi?

Këto janë një emër i përgjithshëm që u jepet flluskave të mbushura me lëngje që shihen shpesh në buzë. Shihet në gojë, veçanërisht në mishrat e dhëmbëve. Edhe pse mund të shihet edhe në qiellzën e fortë, është e rrallë. Herpesi është zakonisht i dhimbshëm dhe dhimbja shfaqet disa ditë para shfaqjes së lezionit. Këto flluska shpërthejnë dhe formohen brenda disa orësh. Shkaqet: Ftohja ndodh kur një virus herpes simplex bëhet aktiv. Ky virus pret në heshtje dhe në mënyrë tinëzare pacientët që kanë pasur më parë këtë infeksion dhe aktivizohet në situata të tilla si stresi, temperatura, trauma, ndryshimet hormonale dhe ekspozimi ndaj rrezeve të diellit. Lezionet e përsëritura priren të lokalizohen në të njëjtin vend.

A Mund Të Përhapet Herpesi?

Po. Periudha ndërmjet shpërthimit të herpesit dhe shërimit të plotë është periudha më e rrezikshme për përhapjen e infeksionit. Virusi gjithashtu mund të infektojë sytë, organet gjenitale, organet e tjera dhe njerëzit e tjerë.

Këshilla për parandalimin e dhimbjes së ftohjes:

  • Kur shihet një lezion, mukozat si goja, hunda dhe zona gjenitale duhet të mbrohen nga infeksioni.
  • Mos e ngjeshni dhe mos e shpërtheni plagën e ftohtë.
  • Lani duart me kujdes përpara se të prekni dikë ose të prekni sytë ose organet gjenitale.
  • Pavarësisht të gjitha paralajmërimeve, nuk duhet harruar se virusi herpes mund të transmetohet pa pasur ulcerë.

Trajtimi: Sot nuk ka një trajtim përfundimtar, por po kryhen studime intensive për këtë temë. Kontaktoni mjekun ose dentistin tuaj për të marrë informacion në lidhje me zhvillimet më të fundit

Çfarë Janë Plagët E Kancerit?

Plagët e kancerit janë ulçera të vogla sipërfaqësore që shihen në gjuhë, në qiellzën e butë, në buzë dhe në pjesët e brendshme të faqeve. Janë mjaft të dhimbshme dhe zgjasin 5-10 ditë. Shkaqet: Dëshmia më e mirë e disponueshme për shkaqet është se ndryshimet në përgjigjen imune lokale ndodhin në situata të tilla si stresi, trauma, ekspozimi ndaj irrituesve lokalë si ushqimet acidike (domate, agrume, etj.).

A Mund Të Përhapet Ulçera Aftoze?

Ulçera aftoze nuk përhapet. Meqenëse shkaku nuk është bakteri ose virusi, nuk është e mundur të përhapet lokalisht ose të infektojë dikë tjetër. Trajtimi: Trajtimi eliminohet drejtpërdrejt duke eliminuar kushtet shqetësuese që sapo përmendëm dhe duke parandaluar infeksionin. Një ilaç i jashtëm kortikosteroid si triamquinalone gjithashtu ndihmon. Sot, nuk është gjetur asnjë trajtim përfundimtar. Plagë të tjera: Duhet të konsultoheni me mjekun tuaj për plagët e gojës që nuk shërohen për më shumë se dy javë.