Përse Nuk Mund Të Humbim Peshë?

 • Ballina
 • Përse Nuk Mund Të Humbim Peshë?

Obeziteti; Meqenëse kaloritë e marra nga ushqimi janë më shumë se kaloritë e shpenzuara, kaloritë e tepërta ruhen në trup si yndyrë e tepërt. Është një sëmundje kronike dhe epidemike që ndikon negativisht në cilësinë e jetës dhe shkakton ndryshime fizike dhe psikologjike te njeriu.

Obeziteti është një problem shëndetësor i përjetuar nga shumë njerëz sot. Ndryshimet graduale në zakonet e të ngrënit janë gjithashtu një nga faktorët që shkaktojnë obezitet.

Si Ndodh Obeziteti?

Të gjitha qelizat në trup i përgjigjen marrjes së tepërt ushqimore, por përgjigja e parë vjen nga qelizat e indit dhjamor. Nëse masat paraprake nuk merren në kohë, negativitetet në rritje në indin dhjamor do të shkaktojnë inflamacion në çdo organ të trupit dhe stres në qeliza. Si rezultat, disa sëmundje shfaqen në trup.

Përveç faktorëve që shkaktojnë obezitetin, ndër ata që pyesin veten janë edhe faktorët që pengojnë rënien në peshë.

Pse Njerëzit Me Obezitet Nuk Mund Të Humbin Peshë?

Pesha e trupit tonë dhe nivelet e yndyrës rregullohen nga një sistem kompleks sinjalizimi në të gjithë trupin tonë. Këto sinjale; Ai mban peshën dhe yndyrën e trupit në një nivel konstant duke kontrolluar oreksin, tretjen, ekuilibrin e energjisë dhe metabolizmin. Meqenëse trupi përpiqet të ruajë pikën e tij të referencës, dieta dhe stërvitja në përgjithësi nuk janë efektive për njerëzit e trashë për të arritur një peshë të shëndetshme dhe për ta mbajtur këtë peshë për një kohë të gjatë.

Truri i një personi obez që është në dietë mendon se trupi është në gjendje urie dhe aktivizon instinktet e tij mbrojtëse. Si rezultat, trupi përpiqet të ruajë yndyrën e trupit me energji të lartë, duke e bërë të vështirë humbjen e peshës.

Cilat Janë Shkaqet E Obezitetit?

Shfaqja e obezitetit nuk varet vetëm nga dieta. Ka shumë arsye që rrisin rrezikun e obezitetit. Këto arsye janë:

 • Zakonet e tepërta dhe të gabuara të të ushqyerit,
 • Dietat me përmbajtje të lartë yndyre,
 • Shpeshtësia e të ngrënit,
 • Zakonet e gabuara të ushqyerjes në fëmijëri,
 • Aktiviteti fizik i pamjaftueshëm,
 • Mënyra e jetesës sedentare,
 • Mosaktiviteti i detyrueshëm,
 • Shkaqet endokronike,
 • Sindroma Cushing,
 • Trashje policistike,
 • Faktorët e sjelljes sociale,
 • Situatat socio-ekonomike,
 • Statusi etnik,
 • Faktorët psikologjikë,
 • Humbje e kontrollit në të ngrënë,
 • Çrregullim i të ngrënit të tepruar,
 • Arsyet gjenetike,
 • Disa barna dhe hormone,
 • Zbatimi i një diete me energji shumë të ulët në intervale të shpeshta,
 • Numri i lindjeve dhe intervali i shkurtër ndërmjet lindjeve.

Cilat Janë Sëmundjet E Shkaktuara Nga Obeziteti?

Ka disa sëmundje të shkaktuara nga obeziteti në trup. Obeziteti; Ajo përbën bazën e shumë sëmundjeve, sepse ka një efekt të dëmshëm në të gjitha organet.

Nëse njerëzit me obezitet nuk mund të arrijnë humbje të mjaftueshme në peshë, shfaqen probleme serioze në sistemet e trupit të tyre. Si rezultat, në trup shfaqen shumë probleme shëndetësore. Nëse obeziteti nuk trajtohet, mund të shkaktojë sëmundjet e mëposhtme:

 • Diabeti i tipit 2,
 • Hipertensioni,
 • Semundje e arteries koronare,
 • Apnea e gjumit,
 • Disa lloje kanceri,
 • Sëmundjet e sistemit të frymëmarrjes,
 • Sëmundjet e sistemit muskuloskeletor,
 • Refluks,
 • Mëlçia e dhjamosur,
 • Problemet e adaptimit në shoqëri,
 • Depresioni,
 • Steriliteti.

Raportet e indeksit të masës trupore të humbura me obezitetin rrisin më tej rrezikun e problemeve shëndetësore.

Cila Është Rëndësia E Indeksit Të Masës Trupore Në Obezitet?

Rreziku i sëmundjeve të lidhura me obezitetin rritet me rritjen e indeksit të masës trupore. Sëmundjet reduktojnë seriozisht cilësinë dhe kohëzgjatjen e jetës së një personi.

Studimet tregojnë se obeziteti shkurton jetëgjatësinë me 12 vjet. Në një studim tjetër mbi obezitetin, ajo renditet e dyta ndër shkaqet më të rëndësishme të parandalueshme të vdekjes.

Niveli i obezitetit llogaritet në bazë të indeksit të masës trupore. Ky indeks fitohet duke pjesëtuar peshën me katrorin e lartësisë. Një interpretim bëhet sipas diapazonit të vlerës që rezulton. Gama e vlerave të indeksit të masës trupore u përcaktuan nga ekspertët.

Vlerat E Indeksit Të Masës Trupore

Kriteret kryesore për vlerat e indeksit të masës trupore janë si më poshtë:

 • Gama 18-25 kg/m2: Normale
 • Gama 25-30 kg/m2: Mbipeshë
 • Gama 30-35 kg/m2: obez i shkallës 1
 • Gama 35-40 kg/m2: obez i shkallës 2
 • Gama 40 dhe mbi kg/m2: obez i shkallës së 3-të (i dhjamosur morbidisht)

Cilat Janë Metodat E Trajtimit Të Obezitetit?

Niveli i obezitetit të një personi përcaktohet sipas diapazonit të referencës së indeksit të masës trupore. Nëse një person me obezitet ndërgjegjësohet për situatën dhe konsultohet me një mjek specialist, ai mund të rifitojë shëndetin e tij me metodën e trajtimit të aplikuar nga mjeku.

Trajtimi i një personi me obezitet bëhet duke përcaktuar metodën e duhur të trajtimit nga mjeku specialist. Metodat e trajtimit ndahen në metoda kirurgjikale dhe jokirurgjikale.

Metodat Jo-Kirurgjikale Në Obezitet

Metodat jokirurgjikale në trajtimin e obezitetit aplikohen tek pacientët që nuk kërkojnë ndërhyrje kirurgjikale. Mund t'i rendisim si më poshtë:

 • Dieta,
 • Ushtrimi,
 • Ndryshimet e stilit të jetesës,
 • Mjekimi,

Shkalla e suksesit të trajtimit jokirurgjikal të aplikuar për pacientët me obezitet është shumë i ulët. Sipas rezultateve të hulumtimit, gati 95-97% e atyre që humbin peshë me metoda jokirurgjikale, pas një kohe kthehen në peshën e mëparshme.

Në obezitet, ushqyerja e duhur, ecja dhe sportet duhet të zbatohen gjatë gjithë jetës. Duhet të fitohen zakone të shëndetshme të të ushqyerit. Qëllimi nuk duhet të jetë humbja e peshës shumë shpejt në një kohë të shkurtër, por humbja e peshës ngadalë në afat të gjatë. Si rezultat, pesha e shëndetshme e arritur duhet të ruhet.

Në momentin që fillojmë të devijojmë nga ajo që bëjmë për qëllimin tonë, fillojmë të shtojmë sërish peshë. Të qenit aktiv në të gjitha moshat rrit sasinë e muskujve në trup dhe qëndrueshmërinë e kockave. Aktiviteti i rregullt fizik dhe ushqimi i duhur janë kushtet bazë për kontrollin e peshës.

Metodat Kirurgjikale Në Obezitet

Kirurgjia e obezitetit; Është metoda më efektive dhe më e përhershme në luftën kundër obezitetit. Me operacionin e obezitetit, ka një rikuperim të plotë ose një regres domethënës në sëmundjet e shkaktuara nga obeziteti.

Kirurgjia e obezitetit mundëson humbjen e peshës duke riorganizuar marrëdhënien e prishur dhe komplekse mes metabolizmit dhe ushqimit. Me procedurën kirurgjikale, marrja e kalorive është e kufizuar. Së bashku me disa ndryshime hormonale, oreksi zvogëlohet, metabolizmi përshpejtohet dhe fitohen zakone të shëndetshme të të ushqyerit. Këto ndryshime pozitive i mundësojnë trupit të humbasë peshë dhe të reduktojë nivelet e yndyrës.

Metoda të ndryshme aplikohen edhe për pacientët që nuk arrijnë të humbin peshë me metoda jokirurgjikale, por hezitojnë dhe kanë frikë t'i nënshtrohen metodave kirurgjikale.

Cilat Janë Llojet E Kirurgjisë Në Trajtimin E Obezitetit?

Ka shumë lloje të operacioneve që kryhen në trajtimin e obezitetit. Këto:

 • Kirurgjia e mëngës gastrike,
 • Operacionet që kufizojnë marrjen e ushqimit dhe pengojnë përthithjen,
 • Këto janë operacione të keqpërthithjes.

Kirurgjia E Mëngës Gastrike Në Trajtimin E Obezitetit

Emri i saj mjekësor është "Sleeve gastectomy" dhe njihet gjerësisht si gastrektomia e mëngës. Qëllimi i kësaj metode është të zvogëlojë kapacitetin vëllimor të stomakut. Prandaj hiqet një pjesë e stomakut. Procesi në kirurgjinë e gastrektomisë së mëngës zhvillohet si më poshtë:

 • Është një operacion i kryer me metodën laparoskopike.
 • Operacioni zgjat rreth 1.5-2 orë.
 • 4-5 orë pas operacionit, pacienti ngrihet dhe ecën përreth.
 • Qëndrimi në spital i pacientit është 2-3 ditë.
 • Duke ndjekur dietën e lëngshme të pacientit për 2-3 javë pas daljes nga spitali, ndjekja vazhdon me një program diete të përshtatshme të përgatitur nga mjeku dietolog.

Operacionet Për Të Kufizuar Marrjen E Ushqimit Dhe Për Të Penguar Përthithjen Në Trajtimin E Obezitetit

Roux-en-Y është një operacion i përcaktuar si bypass gastrik (Mini Bypass Gastric). Procesi i këtyre operacioneve është si më poshtë:

 • Këto operacione kryhen edhe të mbyllura, pra në mënyrë laparoskopike.
 • Me operacione, një pjesë e stomakut çaktivizohet dhe zvogëlohet në përmasa.
 • Një pjesë e zorrëve të holla që ndeshen me ushqimin dhe enzimat tretëse është e paaftë.
 • Ndërtohet një rrugë e re ndërmjet stomakut dhe zorrëve të holla. Kështu, si ushqimi kufizohet, ashtu edhe kryhet një operacion kirurgjik që ka një efekt keqpërthithjeje.

Kirurgjitë E Absorbimit Në Trajtimin E Obezitetit

Është një operacion i njohur si Diversioni Biliopankreatik (ndërprerës duodenale). Procesi në këto operacione është si më poshtë:

 • Operacioni kryhet i mbyllur, pra në mënyrë laparoskopike.
 • Stomaku reduktohet me operacion.
 • Kufizuesi i volumit dhe disa zorrë të vogla janë të çaktivizuara. Me rrugën e re të krijuar midis stomakut dhe zorrëve të holla, kryhet një operacion shumë malabsorbues.

Vlerësimi Para Operacionit Në Obezitet

Para ndërhyrjes kirurgjikale në obezitet, vlerësohet nëse pacientët janë të përshtatshëm për kirurgji në të gjitha aspektet. Është shumë e rëndësishme përcaktimi dhe planifikimi i periudhës paraoperative, operative dhe postoperative të pacientit. Për këtë arsye, kirurgjia e obezitetit është punë ekipore dhe kërkon një qasje multidisiplinare.

Çdo pacient që vjen në Spitalin Private Medicabil të Bursës për operacion dëgjohet në detaje dhe merret historia e tij mjekësore dhe historia e obezitetit. Pacientëve u jepen kërkime të gjera në përgatitje për kirurgji. Kontrolli i kryer te pacienti para operacionit përfshin sa më poshtë:

 • Analizat e gjakut,
 • Ekografia e të gjithë barkut,
 • Kontrolli i stomakut me endoskopi,
 • X-ray e mushkërive,
 • Testi i funksionit të frymëmarrjes,
 • Ekzaminimi i sëmundjeve të kraharorit,
 • Elektroda e zemrës,
 • ECO,
 • Ekzaminimi kardiologjik,
 • Nëse vlerësohet e nevojshme, testi i stresit,
 • Ekzaminimi psikiatrik,
 • Ekzaminimi endokrinologjik ose i mjekësisë së brendshme,
 • Takimi i dietologëve,
 • Ekzaminimi i anestezisë.

Rezultatet vlerësohen. Nëse ekziston një gjendje që pengon operacionin, fillimisht fillon trajtimi i tij. Nëse nuk ka pengesë, planifikohet data e operacionit dhe kryhet operacioni.

Periudha E Kirurgjisë Në Obezitet

Pacienti qëndron në spital për 2 ose 3 ditë pas operacionit. Më pas, pacienti shkarkohet pas një diete dhe rregullohet trajtimi medikamentoz oral për një kontroll. Pacienti mund të kthehet në jetën e përditshme në një kohë të shkurtër.

Cilët Janë Pacientët E Përshtatshëm Për Kirurgjinë E Obezitetit?

Kërkohet pajtueshmëria e pacientit përpara se të kryhet ndërhyrja kirurgjikale tek një person me obezitet. Llojet e pacientëve të cilëve mund t'u kryhet operacioni mund të renditen si më poshtë:

Pacientët, indeksi i masës trupore të të cilëve, i njohur si BMI, është 40 kg/m2 ose më i lartë dhe nuk kanë ndonjë sëmundje shoqëruese,

 • Ata me një BMI midis 35-40 kg/m2 dhe një ose më shumë sëmundje shoqëruese të lidhura me obezitetin,
 • Pacientët me diabet të tipit 2, rezistencë të pakontrolluar ndaj insulinës, prediabet dhe/ose sindromë metabolike,
 • Pacientët me hipertension, hiperlipidemi,
 • Pacientët joalkoolikë,
 • Pacientët me mëlçi të yndyrshme, apnea të gjumit, artrit, mosmbajtje urinare, BMI e të cilëve është ndërmjet 30-35 kg/m2 dhe nuk mund të kontrollohet me trajtim mjekësor,
 • Pacientët me diabet tip 2 dhe sindromë metabolike.

Cilët Janë Pacientët Që Nuk Janë Të Përshtatshëm Për Operacionin E Obezitetit?

Pacientët që nuk janë të përshtatshëm për ndërhyrje kirurgjikale në obezitet mund të rendisim si më poshtë:

 • Situatat që parandalojnë anestezinë e përgjithshme (pacientët me kancer, pacientët me kancer të patrajtuar dhe metastatik),
 • Ato që janë shtatzënë ose planifikojnë të mbeten shtatzënë brenda 1 viti,
 • Pacientët me sëmundje të rënda psikiatrike,
 • Pacientët me varësi ndaj alkoolit dhe substancave,
 • Rëndësia e metodës kirurgjikale që do të aplikohet, rreziqet e mundshme dhe situatat e padëshiruara që mund të krijohen pas operacionit dhe pacientët që nuk janë në nivel psikosocial për t'u përshtatur me periudhën pas operacionit.

Cilat Janë Metodat E Tjera Që Mund Të Aplikohen Për Pacientët Që Hezitojnë T'i Nënshtrohen Ndërhyrjes Kirurgjikale?

Metoda të tjera që mund të aplikohen për pacientët obezë që nuk guxojnë t'i nënshtrohen ndërhyrjes kirurgjikale janë:

 • Balon gastrik,
 • Botox në stomak.

Aplikimi I Balonit Gastrik Në Trajtimin E Obezitetit

Aplikimi i balonit gastrik është një aplikim me balon gastrik. Ne mund ta përmbledhim procesin si më poshtë:

 • Aplikimi kryhet në njësinë e endoskopisë nën anestezi sedo pa anestezi të plotë.
 • Aplikimi zgjat rreth 15-20 minuta.
 • Është një procedurë jokirurgjikale që e bën më të lehtë humbjen e 15-20% të peshës së tepërt.
 • Është një metodë që mund ta ndihmojë njeriun të humbasë 15-40 kilogramë peshë nëse përshtatet me të.

Aplikimi I Botoksit Në Stomak Në Trajtimin E Obezitetit

Aplikimi i botoksit në stomak është aplikim i botoksit të stomakut. Procesi është si më poshtë:

 • Aplikimi kryhet në njësinë e endoskopisë me sedo anestezi, pa anestezi të plotë.
 • Është injektimi i toksinës A të botulinumit me një shpejtësi të caktuar në stomak.
 • Aplikimi zgjat rreth 20-25 minuta.
 • Është një procedurë jokirurgjikale që e bën më të lehtë humbjen e 15-20% të peshës së tepërt.
 • Ndihmon në humbjen e 10-15 kilogramëve nëse personi përshtatet.

Sasia e peshës që duhet humbur me aplikimin e balonës së stomakut dhe botoksit në stomak; Është drejtpërdrejt proporcionale me programin e dietës së pacientit, ndryshimet në stilin e jetës dhe përshtatjen ndaj ecjes dhe sportit.