Metodat E Diagnozës Dhe Trajtimit Të Sëmundjes Së Zorrës Së Irrituar

 • Ballina
 • Metodat E Diagnozës Dhe Trajtimit Të Sëmundjes Së Zorrës Së Irrituar

Sëmundja e zorrës së irrituar ose sindroma e zorrës së irrituar është një sëmundje funksionale e zorrëve që prek 15% të popullsisë. Edhe pse shihet në të dyja gjinitë, 80% e pacientëve janë gra. Arsyeja për këtë nuk është saktësisht e qartë, por mendohet se është për shkak të ndryshimeve biologjike të lidhura me gjininë ose që gratë janë më të ndjeshme ndaj shëndetit të tyre. Mund të quhet edhe zorrë e trashë spastike, kolit spastik ose sëmundje e zorrës së irrituar. Sëmundja e zorrës së irrituar (IBD) nuk duhet të ngatërrohet me sëmundjet serioze të zorrës së trashë si koliti ulceroz dhe sëmundja e Crohn. Në shumë raste, IBD përcaktohet jo nga ajo që është, por nga ajo që nuk është.

Sindromi E Zorrës Së Irrituar;

 • Siklet në stomak, dhimbje,
 • Ngërçe në lukth,
 • Ënjtje,
 • Diarre,
 • Kapsllëk,

Është një sëmundje e vërtetë dhe e trajtueshme e karakterizuar nga ndryshime të defekimit si: Këto simptoma priren të zhduken me kalimin e kohës, por mund të vazhdojnë për ditë, javë ose muaj.

Çfarë Nuk Është Sëmundja E Zorrës Së Irrituar?

 • Nuk është një problem anatomik apo strukturor.
 • Nuk është një sëmundje fizike apo kimike e zbulueshme.
 • Nuk është kancer apo shkaktar i kancerit.
 • Nuk është shkaku i ndonjë sëmundjeje tjetër të sistemit tretës.

Sa Zgjat Sindroma E Zorrës Së Irrituar (IBS)?

Sindroma e zorrës së irrituar është një gjendje që zakonisht zgjat gjithë jetën. Është mjaft e vështirë për të jetuar dhe mund të ketë një ndikim të madh në jetën tuaj të përditshme.

Cilat Janë Simptomat E Sindromës Së Zorrës Së Irrituar?

Simptomat kryesore të sindromës së zorrës së irrituar, e njohur edhe si sindroma e zorrës së irrituar, janë:

 • Dhimbje stomaku ose ngërçe në stomak (zakonisht më keq pas ngrënies dhe më mirë pas defekimit)
 • Fryrje (barku juaj mund të ndihet i pakëndshëm i mbushur dhe i fryrë.)
 • Diarre (jashtëqitja juaj mund të jetë e holluar me ujë dhe ndonjëherë ju mund të ndjeni papritur nevojën për të shkuar në tualet.)
 • Kapsllëk (mund të keni vështirësi të shkoni në tualet dhe të ndiheni sikur nuk mund të zbrazni plotësisht zorrët.)

Ju mund të përjetoni ditë kur simptomat tuaja përmirësohen dhe ditë kur ato përkeqësohen dhe ndizen. Sindroma e zorrës së irrituar mund të shkaktohet nga ushqimi ose pijet.

Çfarë Mund Të Shkaktojë Simptoma Të Sindromës Së Zorrës Së Irrituar?

Shpërthimet e sindromës së zorrës së irrituar mund të ndodhin pa ndonjë arsye të dukshme. Në disa raste, shkaktarët e mëposhtëm janë efektivë:

 • Alkooli
 • Kafeina
 • Ushqime të caktuara, të tilla si ushqime pikante ose të yndyrshme
 • Gjendja e stresit dhe ankthit

Cilat Janë Simptomat E Tjera Të Sindromës Së Zorrës Së Irrituar?

Sindroma e zorrës së irrituar mund të shkaktojë gjithashtu simptomat e mëposhtme:

 • Dalja e gazit (rritje e gazit në stomak)
 • Shkarkimi i mukusit anal
 • Ndjeheni të lodhur dhe me mungesë energjie
 • Ndjeheni i sëmurë (të përzier)
 • Dhimbje shpine
 • Nevoja e shpeshtë për të urinuar (disa probleme me urinimin, të tilla si një dëshirë e papritur për të urinuar dhe ndjenja sikur nuk mund ta zbrazni plotësisht fshikëzën tuaj)
 • Jo gjithmonë në gjendje të kontrolloni defekimin tuaj (mosmbajtje fekale)

Nëse mendoni se keni sindromën e zorrës së irrituar, mund të vizitoni një mjek. Mjeku juaj mund të kontrollojë nëse keni sindromën e zorrës së irrituar dhe të urdhërojë disa analiza për të përjashtuar probleme të tjera.

Ju duhet të shihni një mjek sa më shpejt të jetë e mundur nëse keni simptoma të tilla si:

 • Nëse keni humbur shumë peshë pa asnjë arsye
 • Nëse keni gjakderdhje në zonën anale ose diarre me gjak
 • Nëse keni një gungë të fortë ose ënjtje në bark
 • Nëse keni gulçim, rrahje të zemrës dhe lëkurë të zbehtë

Është e rëndësishme të vizitoni një specialist pasi këto simptoma mund të jenë shenjë e një gjendjeje më serioze.

Cili Është Roli I Stresit Në Sëmundjen E Zorrës Së Irrituar?

Stresi nuk ka asnjë rol në zhvillimin e sëmundjes së zorrës së irrituar. Nuk është një sëmundje psikologjike apo psikiatrike. Mund të rrisë simptomat e stresit emocional. Shumë njerëz mund të përjetojnë nauze, të vjella dhe dhimbje barku kur janë të zemëruar ose të emocionuar. Ne nuk mund ta kontrollojmë efektin e stresit në sistemin tonë të zorrëve, por mund të dobësojmë simptomat e sëmundjes së zorrës së irrituar duke reduktuar burimet e stresit në jetën tonë.

A Është Fatale Sëmundja E Zorrës Së Irrituar?

Pacientët me zorrë të irrituar mund të përjetojnë siklet, fryrje dhe/ose dhimbje në bark, si dhe ankesa për kapsllëk dhe ndonjëherë diarre. Çështja që duhet mbajtur mend është se sëmundja e zorrës së irrituar është një gjendje e vërtetë mjekësore që nuk është kërcënuese për jetën dhe nuk do të shkaktojë ndonjë problem tjetër serioz. Ndodh si rezultat i funksionimit pak anormal të marrëdhënies ndërmjet sistemit nervor dhe strukturës muskulore të zorrëve. Muskujt e zorrës së trashë mund të tkurren shumë fort ose shumë ngadalë. Për këtë arsye, megjithëse nuk ka pengesë mekanike, mund të ndjehen dhimbje barku të ngjashme me ngërçet ose simptoma të ngjashme me pengesat.

Si Ndikon Sëmundja E Zorrës Së Irrituar Në Jetën?

 • Mund të prishë jetën e përditshme të një personi.
 • Mund të prishë jetën e shkollës ose të punës.
 • Mund të ndikojë në marrëdhëniet shoqërore.
 • Mund të shkaktojë anashkalimin e vakteve ose ndryshime në zakonet dietike.
 • Është treguar se shkakton humbje serioze të fuqisë punëtore.
 • Në përgjithësi, do të ketë një rënie të ndjeshme të cilësisë së jetës.

A Ka Lloje Të Ndryshme Të Sëmundjes Së Zorrës Së Irrituar?

Në përgjithësi, mjekët e ndajnë këtë sëmundje në tre në bazë të përvojës së tyre:

 • IBS me kapsllëk (dhimbje barku, fryrje dhe kapsllëk),
 • IBS me diarre (dhimbje barku, nevoja urgjente për defekim dhe diarre),
 • IBS me konstipacion të alternuar dhe diarre.

Të tre llojet shihen në mënyrë të barabartë. Përcaktimi i llojit të sëmundjes së zorrës së irrituar është i rëndësishëm për aplikimin e duhur të trajtimit.

Si Diagnostikohet Sindroma E Zorrës Së Irrituar?

Për të diagnostikuar sindromën e zorrës së irrituar, e njohur edhe si sindroma e zorrës së irrituar, duhet të ekzaminoheni nga një mjek specialist. Gjatë ekzaminimit, mjeku juaj mund t'ju bëjë pyetjet e mëposhtme:

 • Çfarë simptomash keni
 • Shfaqja dhe zhdukja e simptomave
 • Sa shpesh përjetoni simptoma
 • Situatat në të cilat shfaqen simptomat (për shembull, pas ngrënies së ushqimeve të caktuara)

Sa Kohë I Keni Këto Simptoma?

Mund të jetë e dobishme të shkruani detajet e simptomave tuaja për t'ju ndihmuar të mbani mend përpara takimit tuaj. Mjeku juaj gjithashtu mund të ekzaminojë barkun tuaj për të kontrolluar për gunga ose ënjtje.

A Ka Teste Për Sindromën E Zorrës Së Irrituar?

Nuk ka asnjë test për të zbuluar sindromën e zorrës së irrituar, por mund t'ju nevojiten disa teste për të përjashtuar shkaqe të tjera të mundshme të simptomave tuaja.

Mjeku juaj mund t'ju kërkojë të:

 • Ai ose ajo mund të urdhërojë një test gjaku për të kontrolluar për sëmundje të tilla si sëmundja celiac.
 • Testet mund të bëhen në një mostër të jashtëqitjes tuaj për të kontrolluar për infeksione dhe sëmundje inflamatore të zorrëve.

E rëndësishme është të dallohen dhe të diagnostikohen disa gjendje serioze që mund të shkaktojnë ankesa të ngjashme. Me fjalë të tjera, duhet treguar se nuk ka kushte të tjera që mund të shkaktojnë këto ankesa. Gjakderdhja me defekimin, humbja e peshës, ethet e përsëritura, anemia, diarreja e rëndë kronike dhe historia familjare e kancerit janë të rëndësishme. Nëse keni këto simptoma ose një gjendje të dyshimtë, mjeku juaj mund t'ju kërkojë një kolonoskopi (ekzaminim i zorrës së trashë). Rekomandohet që të gjithë pacientët me histori familjare të kancerit të zorrës së trashë dhe ata mbi 50 vjeç të bëjnë kolonoskopi për qëllime depistimi.

Çfarë Ndodh Nëse Diagnostikohem Me Sindromën E Zorrës Së Irrituar?

Nëse mjeku juaj mendon se keni sindromën e zorrës së irrituar, ai ose ajo do t'ju flasë se çfarë do të thotë dhe cilat janë opsionet tuaja të trajtimit. Mund të jetë pak e vështirë të pranosh dhe të ndjekësh gjithçka që thotë mjeku. Më vonë, nëse ka gjëra për të cilat nuk jeni të sigurt, shkruani pyetjet tuaja dhe kërkoni një takim me mjekun tuaj për t'i shqyrtuar ato.

A Ka Një Trajtim Për Sindromën E Zorrës Së Irrituar (IBS)?

Sindroma e zorrës së irrituar është një sëmundje e trajtueshme. Ndryshimet në dietë dhe disa ilaçe ndihmojnë në kontrollin e simptomave. Megjithëse shkaku i saktë i sindromës së zorrës së irrituar është i panjohur, ai lidhet me faktorë të tillë si ushqimet që kalojnë nëpër zorrë shumë shpejt ose shumë ngadalë, nerva tepër të ndjeshëm në zorrë, stresi dhe një histori familjare e sindromës së zorrës së irrituar.

Si Trajtohet Sëmundja E Zorrës Së Irrituar?

 • Parandalimi i stresit: Bërja e pacientëve të kuptojnë se sëmundja e zorrës së irrituar nuk është një problem kërcënues për jetën ose serioz, do të zvogëlojë eksitimin dhe stresin.
 • Reduktimi i stresit: Përdorimi i terapive të sjelljes, metodave të relaksimit dhe metodave të përballimit të dhimbjes mund të zvogëlojë simptomat tek disa njerëz.
 • Ushtrimi i rregullt është treguar të ketë një efekt pozitiv në disa pacientë.
 • Një ditar do të jetë i dobishëm për të identifikuar disa ushqime ose faktorë që shkaktojnë simptomat.
 • Ndryshimet e stilit të jetesës, dieta: Disa ndryshime në stilin e jetesës dhe dietën para përdorimit të ilaçeve mund të jenë më të dobishme në trajtimin e IBS.

Cila Duhet Të Jetë Dieta Në Trajtimin E Sëmundjes Së Zorrës Së Irrituar?

 • Shmangni ose reduktoni ushqimet që shkaktojnë gazra si bishtajoret, qepët, brokoli dhe lakra.
 • Shmangni ngrënien e shpejtë dhe të tepruar.
 • Duhet të shmangen pijet që përmbajnë gaz (cola, sode, sode). Këto pije mund të shkaktojnë gazra dhe dhimbje. Përtypja e çamçakëzit gjithashtu shkakton gëlltitje të sasive të konsiderueshme të ajrit.
 • Përdorimi i sasive të mëdha të ëmbëltuesve mund të shkaktojë gazra të tepërt, fryrje, ngërçe dhe diarre.
 • Më shumë se 40% e pacientëve me IBS janë intolerantë ndaj laktozës në qumësht. Në këtë rast, qumështi dhe produktet e qumështit duhet të shmangen.
 • Konsumimi i më shumë krundeve të grurit dhe fibrave të tjera do të zvogëlojë simptomat tuaja.
 • Nëse jeni duke bërë ndryshime në dietën tuaj, bëni kalimin ngadalë në mënyrë që trupi juaj të mësohet me të.
 • Shmangni sasitë e mëdha të ushqimeve të yndyrshme, të skuqura. Kafeina dhe alkooli mund të shkaktojnë dhimbje ose diarre.
 • Fruktoza, e gjetur në disa fruta, nuk përthithet plotësisht nga zorrët dhe mund të shkaktojë dhimbje dhe diarre. Lëngjet e agrumeve dhe farave të lirit zbutin jashtëqitjen dhe pakësojnë dhimbjen. Fibrat e patretshme në ujë si celuloza, thekonet e misrit dhe krundet mund të thithin ujin dhe të zvogëlojnë shfaqjen e diarresë. Megjithatë, konsumimi i tepërt ndonjëherë mund të shkaktojë siklet.

Trajtimi Medikamentoz Për Sëmundjen E Zorrës Së Irrituar

Për shkak të shfaqjes së sëmundjes, nuk ka ilaç specifik për këtë sëmundje. Megjithatë, disa medikamente mund të përdoren për të reduktuar ankesat e pacientit. Barnat kundër kapsllëkut mund të përdoren në pacientët me kapsllëk. Nëse keni diarre, mjeku juaj mund t'ju japë ilaçe për të zvogëluar lëvizjet e zorrëve. Agjentët antispazmatikë mund të jenë disi efektiv në pacientët me dhimbje barku. Ilaçet kundër depresionit mund të jenë të dobishme në disa pacientë. Në një pacient me një diagnozë përfundimtare të IBD, trajtimi kirurgjik nuk është i indikuar dhe nuk rekomandohet.