Mënyrat Për Të Parandaluar Kancerin e Mushkërive dhe Mënyra e Jetesës Me Kancer

  • Ballina
  • Mënyrat Për Të Parandaluar Kancerin e Mushkërive dhe Mënyra e Jetesës Me Kancer

Vështrim i Përgjithshëm i Kancerit Të Mushkërive

Shkaqet e Kancerit të Mushkërive

Diagnoza dhe Etapat në Kancerin e Mushkërive

Trajtimi i Kancerit Të Mushkërive

Mënyrat Për Të Parandaluar Kancerin e Mushkërive dhe Të Jetuarit Me Kancerin

Nëse pini duhan, mënyra më e mirë për të parandaluar kancerin e mushkërive dhe gjendje të tjera serioze është të lini duhanin sa më shpejt të jetë e mundur.

Pavarësisht se sa kohë keni pirë duhan, gjithmonë ia vlen ta lini. Për çdo vit që nuk pini duhan, zvogëlohet mundësia për të marrë një sëmundje serioze si kanceri i mushkërive.

Pas 12 vitesh mospirje të duhanit, mundësia për t'u prekur nga kanceri i mushkërive është më pak se pesëdhjetë për qind krahasuar me mundësinë e një duhanpirësi. Me fjalë të tjera, rreziku i kancerit të mushkërive tek një duhanpirës është pesëdhjetë për qind më i lartë se i juaji. Pas 15 vjetësh, rreziku juaj për të zhvilluar kancer të mushkërive është pothuajse i njëjtë me një person që nuk ka pirë kurrë duhan.

Ushqimi i Ekuilibruar Për Tu Shmangur Kancerin e Mushkërive

Hulumtimet kanë treguar se; Ngrënia e ushqimeve me pak yndyrë dhe me fibra, ngrënia e 5 porcioneve me fruta dhe perime të freskëta në ditë dhe konsumimi i drithërave zvogëlon rrezikun e kancerit të mushkërive, si dhe sëmundjeve të zemrës së bashku me llojet e tjera të kancerit.

Ushtrimet Për Tu Shmangur Kancerin e Mushkërive

Hulumtimet kanë treguar se ushtrimet e rregullta mund të zvogëlojnë rrezikun e kancerit të mushkërive, veçanërisht te njerëzit që pinë duhan dhe kanë pirë duhan në të kaluarën.

Nëse keni kancer të mushkërive, të qenit fizikisht aktiv mund të zvogëlojë simptoma të tilla si lodhja, ankthi dhe depresioni.

Të Jetuarit Me Kancerin e Mushkërive

Kanceri i mushkërive mund të ndikojë në jetën tuaj në mënyra të ndryshme, në varësi të fazës së kancerit dhe trajtimit të administruar. Edhe pse jo të gjitha këto vlejnë për të gjithë, ekzistojnë metoda të ndryshme që mund të ndihmojnë në përballimin e kancerit. Këto janë:

  • Flisni me miqtë ose familjar tuaj,
  • Bisedoni me njerëzit që gjinden në të njëjtën situatë,
  • Merrni informata për situatën tuaj,
  • Ndajeni kohë për veten tuaj.

Mungesa e Frymëmarrjes Në Kancerin e Mushkërive

Frymëmarrja është e zakonshme tek njerëzit me kancer të mushkërive, qoftë si simptomë e sëmundjes ose si efekt anësor i trajtimit.

Në shumë raste, vështirësia në frymëmarrje mund të përmirësohet me disa masa të thjeshta. Këto masa janë:

  • Duke marrë frymë ngadalë përmes hundës dhe duke nxjerrë jashtë përmes gojës, (Pas trajtimit të kancerit të mushkërive, ju mund të shihni një fizioterapist. Ai ose ajo mund t'ju mësojë disa ushtrime të thjeshta të frymëmarrjes.)
  • Lehtësimi i aktiviteteve të përditshme. Për shembull, përdorni një karrocë kur shkoni në pazar ose lini artikujt që ju nevojiten shpesh poshtë. Në këtë mënyrë, nuk keni nevojë të ecni vazhdimisht lart e poshtë shkallëve.
  • Ngrënia e vakteve më të vogla, më të shpeshta dhe kafshata më të vogla. Nëse masa të tilla nuk janë të mjaftueshme për të kontrolluar mungesën e frymëmarrjes, mund të keni nevojë për trajtim të mëtejshëm. Ka edhe medikamente për të korrigjuar mungesën e frymëmarrjes. Terapia me oksigjen në shtëpi mund të jetë një opsion në raste të rënda.
  • Nëse shkaku i mungesës së frymëmarrjes tuaj është për shkak të një sëmundjeje tjetër, siç është infeksioni i frymëmarrjes ose grumbullimi i lëngjeve rreth mushkërive, trajtimi i këtyre sëmundjeve do të përmirësojë gjithashtu frymëmarrjen tuaj.

Dhimbje Gjatë Kancerit Të Mushkërive

Edhe pse disa pacientë me kancer të mushkërive kanë dhimbje, të tjerët nuk kanë dhimbje fare.

Dhimbja nuk lidhet me ashpërsinë e kancerit. Ai ndryshon nga personi në person. Nuk dihet saktësisht se çfarë e shkakton dhimbjen e kancerit, por ka metoda trajtimi për të kontrolluar dhimbjen.

Njerëzit me kancer të përparuar të mushkërive mund të kenë nevojë për terapi dhimbjeje ndërsa kanceri përparon. Kjo është një nga detyrat e kujdesit paliativ. Ju mund të merrni shërbime të kujdesit paliativ në shtëpi, në spital ose në qendra të tjera të kujdesit.

Efektet dhe Marrëdhëniet Emocionale Në Kancerin e Mushkërive

Të kesh kancer mund të shkaktojë një sërë emocionesh. Këto; Mund të ketë tronditje, ankth, lehtësim, trishtim dhe depresion.

Njerëzit merren me probleme serioze në mënyra të ndryshme. Është e vështirë të parashikohet se si do të ndikojë jeta me kancer tek njerëzit.

Të qenit i hapur dhe i sinqertë për mënyrën se si ndiheni do ta bëjë më të lehtë për të tjerët. Nëse ju duhet pak kohë për veten tuaj, mos kini frikë t'u tregoni njerëzve.

Bisedoni Me Të Tjerët Nëse Keni Kancer Të Mushkërive

Nëse keni disa pyetje, mjeku juaj mund t'u përgjigjet atyre. Mund t'ju duket e dobishme të flisni me një këshilltar ose psikolog të trajnuar. Mjeku juaj mund t'ju japë informacion për këto çështje.

Mund të jetë gjithashtu mirë që ju të flisni për përvojën tuaj të kancerit të mushkërive me të tjerët. Organizatat e pacientëve mund të kenë grupe lokale ku mund të takoni të tjerë që janë diagnostikuar dhe trajtuar për kancer të mushkërive.

Nëse keni ndjenja në kufi me depresionin, konsultohuni me një mjek i cili mund t'ju japë këshilla dhe mbështetje.

Kujdesi Paliativ Në Kancerin e Mushkërive

Nëse kanceri i mushkërive nuk mund të trajtohet dhe keni shumë simptoma shqetësuese, mjeku juaj ose një ekip specialist mund t'ju mbështesë dhe të lehtësojë dhimbjen tuaj. Ky quhet kujdes paliativ. Mbështetja nga familja dhe miqtë mund të jetë gjithashtu e mundur.

Aktivitetet e kujdesit paliativ mund të ndodhin në shtëpi, në spital ose në një institucion shëndetësor, në varësi të situatës suaj.