Lezionet Traumatike Të Shtyllës Kurrizore

  • Ballina
  • Lezionet Traumatike Të Shtyllës Kurrizore

Lëndimet e shtyllës kurrizore mund të anashkalohen, veçanërisht për shkak të vlerësimeve të kryera nga njerëz të papërvojë. Meqenëse lëndimet mund të shoqërohen me dëmtim të palcës kurrizore, praktikat e diagnostikimit dhe trajtimit të hershëm dhe të saktë bëhen edhe më të rëndësishme. Përafërsisht 6% e pacientëve me traumë kanë gjithashtu një dëmtim të shtyllës kurrizore. Lëndimet e palcës kurrizore dhe të rrënjëve nervore vërehen gjithashtu në afërsisht gjysmën e këtyre pacientëve. Shkaku më i zakonshëm i dëmtimeve të shtyllës kurrizore janë aksidentet me automjete. Lezionet traumatike të shtyllës kurrizore ndodhin në rajonin e qafës së mitrës në afërsisht 50% deri në 64%. Lëndimet që ndodhin në këtë rajon më së shpeshti shihen si lëndime të shtyllës kurrizore.

Cilat Janë Lezionet Traumatike Të Shtyllës Kurrizore?

Lezionet traumatike të shtyllës kurrizore mund të variojnë në ashpërsi nga trauma e lehtë e indeve të buta deri te dëmtimi i palcës kurrizore dhe fraktura e shtyllës kurrizore. Frakturat dhe dislokimet e shtyllës kurrizore mund të shkaktojnë dëmtim të shtyllës kurrizore dhe paralizë. Trajtimi ndryshon në varësi të ashpërsisë së rastit. 5% deri në 10% e frakturave të shtyllës kurrizore ndodhin në vertebrat e qafës së mitrës, 70% në rruazat e shpinës dhe mesit dhe të tjerat në rajonet e poshtme. Megjithatë, zona më e shpeshtë e lënduar është zona ku bashkohen vertebrat e mesit dhe të shpinës.

Gjetjet e hershme ndryshojnë në varësi të vendndodhjes dhe ashpërsisë së dëmtimit. Spazma e shpinës, belit, qafës dhe muskujve janë ndër simptomat kryesore. Nëse ka një dëmtim të shtyllës kurrizore; Mund të shfaqen ankesa të tilla si mpirje, mpirje në krahë dhe këmbë, mosmbajtje dhe humbje të forcës. Në periudhën e vonshme, në rastet kur nuk ka dëmtim nervor dhe nuk aplikohet trajtimi adekuat, kifoza (kurizore) dhe dhimbjet e forta që shkakton janë ankesat më të shpeshta. Pacientët me dëmtim nervor ankohen për paralizën dhe problemet që ajo shkakton.

Si Trajtohen Lezionet Traumatike Të Shtyllës Kurrizore?

Trajtimi i aplikuar për pacientët pa dëmtim të shtyllës kurrizore synon të kontrollojë dhimbjen dhe të ruajë integritetin e shtyllës kurrizore. Një tjetër qëllim i trajtimit është të parandalojë që dëmtimi i shtyllës kurrizore të lënduar të përparojë me kalimin e kohës dhe të shkaktojë një gunga. Në pacientët me dëmtim të palcës kurrizore, kushte të tilla si ngjeshja e kockave dhe ngjeshja e palcës kurrizore që shkaktojnë dëmtimin përpiqen të korrigjohen. Zbatimi i hershëm i këtij trajtimi është i një rëndësie të madhe për pacientët me paralizë të pjesshme. Sepse pacientët që kanë pasur paralizë të pjesshme kanë më pak shanse shërimi.