Çfarë Është Kanceri i Trurit (Tumori i Trurit)? Cilat Janë Simptomat? Si Trajtohet?

 • Ballina
 • Çfarë Është Kanceri i Trurit (Tumori i Trurit)? Cilat Janë Simptomat? Si Trajtohet?

Çfarë Është Tumor I Trurit?

Një tumor i trurit është një rritje anormale ose masë qelizash brenda ose rreth trurit. Tumoret e shtyllës kurrizore dhe tumoret e trurit së bashku quhen tumore të sistemit nervor qendror.

Tumoret e trurit mund të jenë malinje (kanceroze) ose beninje (jo kanceroze). Disa tumore rriten shpejt, ndërsa të tjerët rriten ngadalë.

Vetëm një e treta e tumoreve të trurit janë kancerogjene, por pavarësisht nëse janë kanceroze apo jo, nëse një tumor i trurit rritet mjaftueshëm për të ushtruar presion mbi nervat, enët e gjakut dhe indet përreth, mund të ndikojë në funksionin e trurit dhe shëndetin e përgjithshëm.

Tumoret që zhvillohen në tru quhen tumore parësore. Tumoret që përhapen në tru pasi formohen në një pjesë të ndryshme të trupit quhen tumore dytësore ose tumore metastatike të trurit. Ky artikull fokusohet në tumoret parësore të trurit.

Cilat Janë Llojet E Tumoreve Të Trurit?

Studiuesit kanë identifikuar më shumë se 150 tumore të ndryshme të trurit deri më tani.

Mjekët i klasifikojnë tumoret parësore si gliale (të formuara nga qelizat gliale në trurin tuaj) ose jogliale (që zhvillohen brenda ose mbi strukturat e trurit, duke përfshirë nervat, enët e gjakut dhe gjëndrat), dhe si beninje (jo kanceroze) ose malinje (kanceroze).

Shumë lloje të tumoreve të trurit mund të ndodhin edhe në palcën kurrizore ose në shtyllën kurrizore.

Çfarë Janë Tumoret Beninje Të Trurit?

Llojet e tumoreve beninje të trurit janë si më poshtë:

 • Kordomat: Këto tumore me rritje të ngadaltë zakonisht fillojnë në bazën e kafkës dhe në pjesën e poshtme të shtyllës kurrizore. Ato janë kryesisht beninje.
 • Kraniofaringiomat: Këto tumore zakonisht lindin nga një pjesë e gjëndrrës suaj të hipofizës. Ata janë të vështirë për të hequr tumoret për shkak të vendndodhjes së tyre të afërt me strukturat kritike thellë në tru.
 • Gangliocitoma, ganglioma dhe ganglioglioma anaplastike: Këto janë tumore të rralla që formohen në neurone (qeliza nervore).
 • Glomus jugulare: Këto tumore zakonisht gjenden në majë të venës jugulare (venës së qafës), pak nën bazën e kafkës. Është forma më e zakonshme e tumorit glomus.
 • Meningjioma: Këto janë lloji më i zakonshëm i tumoreve parësore të trurit. Meningjioma zakonisht zhvillohet ngadalë. Ato formohen në meningjet, të cilat janë shtresa indesh që mbrojnë trurin dhe palcën kurrizore. Në raste të rralla, meningioma mund të bëhet malinje (kanceroze).
 • Pineocitoma: Këto tumore me rritje të ngadaltë formohen në gjëndrën pineale, e cila ndodhet thellë në tru dhe sekreton hormonin melatonin.
 • Adenoma të hipofizës: Këto tumore formohen në gjëndrrën e hipofizës, e vendosur në bazën e trurit tuaj. Gjëndra e hipofizës prodhon dhe kontrollon hormonet në trup. Adenomat e hipofizës zakonisht rriten ngadalë dhe mund të sekretojnë hormone të tepërta të hipofizës.
 • Schwannomas: Këto janë tumore beninje të trurit që janë të zakonshme tek të rriturit. Ato zhvillohen nga qelizat Schwann në sistemin nervor periferik ose nervat kraniale. Qelizat Schwann ndihmojnë në transmetimin e impulseve nervore. Neuromat akustike janë schwannomat më të shpeshta. Këto tumore formohen në nervin vestibular (nervi që shkon nga veshi i brendshëm në tru).

Çfarë Janë Tumoret Malinje Të Trurit?

Përafërsisht 78% e tumoreve primare kanceroze të trurit janë glioma. Këto tumore zhvillohen në qelizat gliale, të cilat rrethojnë dhe ndihmojnë qelizat nervore. Llojet e gliomave përfshijnë:

 • Astrocitoma: Këto tumore janë lloji më i zakonshëm i gliomave. Ato formohen në qelizat gliale në formë ylli të quajtura astrocite. Ato mund të ndodhin në shumë pjesë të trurit, por më së shpeshti ndodhin në tru.
 • Ependimoma: Këto tumore zakonisht ndodhin pranë ventrikujve të trurit. Ependimomat zhvillohen nga qelizat ependimale (të quajtura qeliza gliale radiale).
 • Glioblastoma (GBM): Këto tumore formohen në qelizat gliale të quajtura astrocite. Glioblastomat janë astrocitomat me rritje më të shpejtë.
 • Oligodendroglioma: Këto tumore të rralla fillojnë në qelizat që formojnë mielinën (një shtresë izoluese rreth nervave në tru).
 • Medulloblastoma është një lloj tjetër i tumorit kanceroz të trurit. Këto tumore rriten me shpejtësi dhe formohen në bazën e kafkës. Këto janë tumoret kancerogjene më të zakonshme të trurit tek fëmijët.

Tek Kush Shfaqen Tumoret e Trurit?

Tumoret e trurit prekin fëmijët (tumor pediatrik të trurit) dhe të rriturit dhe mund të zhvillohen në çdo moshë. Është pak më e zakonshme tek meshkujt sesa tek femrat.

Meningioma, e cila zakonisht është beninje, është i vetmi lloj i tumorit të trurit që është më i zakonshëm tek gratë.

Glioblastoma, lloji më serioz i tumorit të trurit, është më i zakonshëm tek njerëzit me kalimin e moshës së popullsisë.

Sa Të Shpeshta Janë Tumoret Primare Të Trurit?

Tumoret primare të trurit (tumoret me origjinë nga truri) janë të rrallë. Vetëm 5 në 100,000 njerëz diagnostikohen me një tumor primar të trurit çdo vit në Shtetet e Bashkuara.

Përafërsisht 4,100 fëmijë nën moshën 15 vjeç diagnostikohen me një tumor të trurit ose të sistemit nervor qendror çdo vit në Shtetet e Bashkuara.

Sa Të Rrezikshëm Janë Tumoret E Trurit?

Tumoret e trurit, qofshin kancerozë apo jo, mund të shkaktojnë probleme serioze. Kjo për shkak se kafka është e fortë dhe nuk ofron hapësirë për zgjerimin e tumorit. Gjithashtu, nëse një tumor zhvillohet pranë pjesëve të trurit që kontrollojnë funksionet vitale, mund të shkaktojë simptoma të tilla si:

 • Dobësi
 • Vështirësi në ecje
 • Probleme me ekuilibrin
 • Humbje e pjesshme ose e plotë e shikimit
 • Vështirësi në të kuptuarit ose përdorimin e gjuhës
 • Probleme me kujtesën

Tumoret e trurit mund të shkaktojnë problemet e mëposhtme:

 • Pushton direkt dhe shkatërron indet e shëndetshme të trurit.
 • Ushtron presion në indet e afërta.
 • Shkakton rritje të presionit brenda kafkës (presioni intrakranial).
 • Shkakton grumbullimin e lëngjeve në tru.
 • Bllokon rrjedhën normale të lëngut cerebrospinal (CSF) që rrjedh nëpër hapësirat në tru, duke bërë që këto hapësira të zgjerohen.
 • Shkakton gjakderdhje në tru.

Megjithatë, disa njerëz kanë tumore të trurit që nuk shkaktojnë simptoma ose rriten mjaftueshëm për të kompresuar indet përreth.

Cilat Janë Simptomat E Tumoreve Të Trurit?

Disa njerëz me tumor në tru nuk kanë simptoma, veçanërisht nëse tumori është shumë i vogël.

Simptomat e një tumori të trurit; Ai ndryshon në varësi të vendndodhjes, madhësisë dhe llojit të tumorit. Këto simptoma mund të jenë të tilla si:

 • Dhimbje koke që mund të përkeqësohen në mëngjes ose të zgjohen natën
 • Konvulsione
 • Vështirësi në të menduarit, të folurit ose të kuptuarit e gjuhës
 • Ndryshimet e personalitetit
 • Dobësi ose paralizë e një ose më shumë pjesëve të trupit
 • Probleme të ekuilibrit ose marramendje
 • Probleme me shikimin
 • Probleme me dëgjimin
 • Mpirje ose ndjesi shpimi gjilpërash në fytyrë
 • Të përziera ose të vjella
 • Konfuzion dhe çorientim

Personi që përjeton këto simptoma duhet të vizitojë një mjek.

Çfarë I Shkakton Tumoret E Trurit?

Studiuesit e dinë se tumoret e trurit zhvillohen kur disa gjene në kromozomet e një qelize dëmtohen dhe nuk funksionojnë më siç duhet, por ata nuk janë të sigurt pse ndodh kjo. ADN-ja në kromozome u tregon qelizave në trup se çfarë të bëjnë, domethënë kur të rriten, kur të ndahen ose të shumohen dhe/ose kur të vdesin. Kur ADN-ja e qelizave të trurit ndryshon, ajo u jep udhëzime të reja qelizave të trurit. Trupi zhvillon qeliza anormale të trurit që rriten dhe shumohen më shpejt se normalja dhe ndonjëherë jetojnë më gjatë se normalja. Kur kjo ndodh, një turmë qelizash anormale gjithnjë në rritje fillon të zërë hapësirë në tru.

Në disa raste, një person mund të lindë me ndryshime në një ose më shumë nga këto gjene. Faktorët mjedisorë, të tillë si ekspozimi ndaj sasive të mëdha të rrezatimit nga rrezet X ose trajtimi i mëparshëm i kancerit, mund të shkaktojnë dëme të mëtejshme.

Në raste të tjera, dëmtimi mjedisor i gjeneve mund të jetë shkaku i vetëm.

Ka disa sindroma gjenetike të rralla, të trashëguara (të kaluara nga prindi tek fëmija) që lidhen me tumoret e trurit. Këto janë:

 • Neurofibromatoza e tipit 1 (gjeni NF1)
 • Neurofibromatoza e tipit 2 (gjeni NF2)
 • Sindroma Turcot (gjeni APC)
 • Sindroma Gorlin (gjeni PTCH)
 • Kompleksi i sklerozës tuberoze (gjenet TSC1 dhe TSC2)
 • Sindroma Li-Fraumeni (gjeni TP53)

Rreth 5% deri në 10% e njerëzve me një tumor të trurit kanë një histori familjare të tumoreve të trurit.

Si Diagnostikohen Tumoret E Trurit?

Diagnoza e një tumori të trurit mund të jetë një proces kompleks dhe mund të kërkojë disa specialistë. Në disa raste, mjekët mund të zbulojnë gjithashtu një tumor të trurit gjatë kryerjes së testeve imazherike për një problem tjetër mjekësor.

Mjeku fillimisht do të kryejë një ekzaminim fizik tek një person që përjeton simptoma të një tumori të trurit. Ai ose ajo pritet gjithashtu të bëjë pyetje rreth:

 • Simptomat
 • Gjendja shëndetësore e kaluar dhe e tanishme dhe sëmundjet e përjetuara ose të përjetuara
 • Medikamentet aktuale të përdorura
 • Operacionet dhe trajtimet mjekësore të kaluara
 • Historia mjekësore familjare

Mjeku mund të bëjë gjithashtu një ekzaminim neurologjik për të parë nëse ka ndonjë ndryshim në:

 • Balancimi dhe koordinimi
 • Statusi mendor
 • Dëgjim
 • Duke parë
 • Reflekset

Ndryshimet në këto pjesë mund të tregojnë se truri është i prekur nga një tumor.

Nëse mjeku dyshon se ju mund të keni një tumor të trurit, hapi tjetër zakonisht do të jetë një skanim i trurit, siç është MRI.

Cilat Teste Bëhen Për Të Diagnostikuar Tumorin E Trurit?

Mjekët përdorin një sërë testesh për të diagnostikuar një tumor të trurit, duke përfshirë:

 • MRI e trurit ose skanimi CT: Imazhe me rezonancë magnetike (MRI) është testi më i mirë imazherik për të identifikuar tumoret e trurit. Tomografia e kompjuterizuar (CT) është një alternativë e mirë për njerëzit që nuk mund t'i nënshtrohen MRI. Para këtyre testeve, një substancë e quajtur kontrast injektohet në njërën nga venat, duke e bërë më të lehtë shikimin e tumorit. Këto teste mund të tregojnë madhësinë dhe vendndodhjen e saktë të tumorit në detaje specifike. Mjekët mund të shikojnë edhe pjesë të tjera të trupit, si mushkëritë, zorrët ose gjinjtë, për të parë nëse tumori është përhapur.
 • Biopsi: Mjekët shpesh duhet të bëjnë biopsi të tumorit (heqja e një kampioni të tumorit për ekzaminim nën mikroskop) për të përcaktuar llojin e tij dhe nëse është kanceroz. Një neurokirurg mund të kryejë një biopsi, në të cilën ai heq të gjithë ose një pjesë të tumorit gjatë operacionit. Nëse tumori është i vështirë për t'u arritur, ata gjithashtu mund të kryejnë një biopsi stereotaktike, e cila përfshin krijimin e një vrime të vogël në kafkë dhe përdorimin e një gjilpëre për të hequr një mostër indi nga tumori.
 • Punksion lumbal: Për këtë procedurë, mjekët përdorin një gjilpërë të vogël për të hequr lëngun cerebrospinal (CSF) nga rrethi i shtyllës kurrizore. Një laborator ekzaminon këtë lëng për të kërkuar qelizat e kancerit. Mjekët e përdorin këtë procedurë kur dyshojnë se një tumor ka pushtuar shtresat e indeve që mbulojnë trurin (meningjet).
 • Teste speciale: Disa teste ndonjëherë mund të ndihmojnë në diagnostikimin. Për shembull, mjeku mund të urdhërojë teste që kontrollojnë gjakun dhe lëngun cerebrospinal për substanca të quajtura shënues tumoralë të çliruar nga disa tumore. Mjekët gjithashtu mund të testojnë për anomalitë e gjeneve që janë karakteristike për disa tumore.

Si Trajtohen Tumoret E Trurit?

Trajtimi i tumoreve të trurit varet nga disa faktorë, duke përfshirë:

 • Vendndodhja, madhësia dhe lloji i tumorit
 • Numri i tumoreve
 • Mosha e pacientit
 • Gjendja e përgjithshme shëndetësore e pacientit

Tumoret beninje (jo kanceroze) të trurit shpesh mund të hiqen me sukses me kirurgji dhe zakonisht nuk rriten përsëri. Kjo shpesh varet nga fakti nëse neurokirurgu mund ta heqë në mënyrë të sigurt të gjithë tumorin.

Trajtimet që tolerohen mjaft mirë nga truri i të rriturve, siç është terapia me rrezatim, mund të ndërhyjnë në zhvillimin normal të trurit të një fëmije (veçanërisht te fëmijët më të vegjël se pesë vjeç).

Mjekët shpesh përdorin një kombinim të trajtimeve të ndryshme për të trajtuar një tumor. Opsionet e trajtimit përfshijnë:

 • Kirurgjia e trurit (kraniotomia): Kur është e mundur, neurokirurgët heqin tumoret me kirurgji. Kirurgët ndonjëherë kryejnë operacione ndërsa pacienti është zgjuar (nuk ndjehet dhimbje) për të minimizuar dëmtimin në zonat funksionale të trurit.
 • Terapia me rrezatim: Në këtë lloj trajtimi, doza të larta të rrezeve X shkatërrojnë qelizat e tumorit të trurit ose zvogëlojnë tumorin.
 • Radiokirurgjia: Ky është një lloj terapie me rrezatim që përdor rrezet e fokusuara saktësisht të rrezatimit (rrezet gama ose rrezet protonike) për të shkatërruar një tumor. Kjo metodë nuk është një operacion sepse nuk kërkon asnjë prerje.
 • Brakiterapia: Kjo është një formë terapie me rrezatim. Është procesi i vendosjes kirurgjikale të bërthamave radioaktive, kapsulave ose implanteve të tjera direkt në ose pranë tumorit kanceroz.
 • Kimioterapia: Ky trajtim konsiston në barna antikancerogjene që vrasin qelizat kancerogjene në tru dhe madje në të gjithë trupin. Kimioterapia mund të merret me injeksion në venë ose si pilulë. Mjekët mund të rekomandojnë kimioterapi pas operacionit për të vrarë çdo qelizë kanceroze të mbetur ose për të parandaluar rritjen e qelizave të mbetura të tumorit.
 • Imunoterapia: Imunoterapia, e quajtur edhe terapi biologjike, është një lloj trajtimi që përdor sistemin imunitar të trupit për të luftuar kancerin. Ky trajtim në thelb konsiston në stimulimin e sistemit imunitar për ta ndihmuar atë të bëjë punën e tij në mënyrë më efektive.
 • Terapia e synuar: Me këtë trajtim, barnat synojnë veçori specifike në qelizat kancerogjene pa dëmtuar qelizat e shëndetshme. Trajtimet e synuara mund të rekomandohen për ata që kanë vështirësi në tolerimin e efekteve anësore të kimioterapisë, të tilla si lodhja dhe vjellja.
 • Pritje vigjilente/Monitorim aktiv: Mjekët mund të rekomandojnë që ata me një tumor të trurit që është shumë i vogël dhe nuk shkakton simptoma të monitorohen nga afër për shenja të rritjes së tumorit me teste të rregullta.

Trajtime të tjera që ndihmojnë në lehtësimin e simptomave të shkaktuara nga tumoret e trurit përfshijnë:

 • Shunts: Nëse tumori po shkakton rritje të presionit brenda kafkës, mund të nevojitet një shunt (një pjesë e hollë tubi) e vendosur në mënyrë kirurgjikale në tru për të kulluar lëngun e tepërt cerebrospinal.
 • Medikamente të tilla si manitoli dhe kortikosteroidet: Këto medikamente mund të ndihmojnë në uljen e presionit në kafkë dhe zvogëlimin e ënjtjes rreth tumorit.
 • Kujdesi paliativ: Kjo është një formë e veçantë kujdesi që ofron lehtësim simptomash dhe mbështetje për njerëzit që jetojnë me sëmundje të rënda. Kujdesi paliativ gjithashtu ofron mbështetje për të afërmit e pacientëve.

A Mund Të Parandalohen Tumoret E Trurit?

Fatkeqësisht, nuk ka asnjë mënyrë për të parandaluar një tumor të trurit, por rreziku i zhvillimit të një tumori të trurit mund të reduktohet duke shmangur rreziqet mjedisore si duhani dhe ekspozimi i tepërt ndaj rrezatimit.

Është e rëndësishme që ata që kanë një të afërm biologjik të shkallës së parë (vëlla ose prind) të diagnostikuar me tumor në tru të informojnë mjekun e tyre. Mjeku mund të rekomandojë këshillim gjenetik për të parë nëse personi ka një sindromë gjenetike të trashëguar të lidhur me tumoret e trurit.

Cila Është Ecuria E Sëmundjes Në Tumoret E Trurit?

Për njerëzit me tumore të trurit, rrjedha e sëmundjes ndryshon shumë nga personi në person. Faktorët që ndikojnë në rrjedhën e sëmundjes janë:

 • Lloji, grada dhe vendndodhja e tumorit
 • Nëse i gjithë tumori mund të hiqet kirurgjik apo jo
 • Mosha e pacientit dhe gjendja e përgjithshme shëndetësore

Në shumicën e rasteve, mjekët mund të trajtojnë me sukses një tumor të trurit. Disa njerëz jetojnë jetë aktive dhe të kënaqshme me tumore të trurit që nuk shkaktojnë simptoma. Në disa njerëz, tumoret e trurit mund të përsëriten pas trajtimit. Kur kjo ndodh, trajtime të ndryshme, duke përfshirë kimioterapinë ose rrezatimin, mund të duhet të vazhdohen për të parandaluar rritjen ose përhapjen e tumorit.

Cila Është Shkalla E Mbijetesës Për Tumoret E Trurit?

Shkalla e mbijetesës është e ndryshme për çdo lloj tumori të trurit dhe varion në varësi të moshës, përkatësisë etnike dhe shëndetit të përgjithshëm të pacientit. Normat e mbijetesës janë vlerësime të bazuara në mesataret. Shkalla e mbijetesës pesëvjeçare tregon se sa përqind e njerëzve jetojnë të paktën pesë vjet pasi janë diagnostikuar me një tumor të trurit. Normat e mbijetesës 5-vjeçare për meningiomën, lloji më i zakonshëm i tumorit primar beninj (jo kanceroz) të trurit, janë si më poshtë:

 • Mbi 96% për fëmijët 14 vjeç e poshtë
 • 97% te personat e moshës 15 deri në 39 vjeç
 • Mbi 87% e të rriturve të moshës 40 vjeç e lart

Shkalla e mbijetesës ndryshon shumë dhe varet nga disa faktorë. Është e rëndësishme që pacienti të flasë me mjekun e tij se çfarë të presë pas diagnozës.

Kur Të Kontaktoni Mjekun?

Nëse një pacient diagnostikohet me një tumor të trurit, ai ose ajo do të duhet të vizitojë rregullisht një ekip të kujdesit shëndetësor për të marrë trajtim dhe për të monitoruar simptomat e tyre.

Nëse simptomat e tumorit të trurit përkeqësohen ose shfaqen simptoma të reja, pacienti duhet të kontaktojë mjekun e tij.

Edhe nëse trajtimi i tumorit të trurit ka përfunduar, pacienti duhet të ndiqet rregullisht nga një mjek.

Cilat Pyetje Duhet T'i Bëhen Mjekut?

Nëse një pacient është diagnostikuar me një tumor të trurit, mund të jetë e dobishme t'i bëni mjekut të tij/saj pyetjet e mëposhtme:

 • A është tumori malinj apo beninj?
 • Çfarë lloji tumori kam?
 • Cili lloj trajtimi është më i miri për mua?
 • A do të shkaktojë trajtimi im efekte anësore?
 • Çfarë lloje specialistësh do të jenë pjesë e trajtimit?
 • Cili është parashikimi juaj për rrjedhën e sëmundjes?
 • A ekziston rreziku i zhvillimit të një tumori në tru tek anëtarët e familjes sime?
 • A njihni ndonjë grup mbështetës online ose personalisht për njerëzit me tumore të trurit?

Të mësosh se dikush ka një tumor në tru mund të jetë i frikshëm dhe stresues, por shumica e tumoreve të trurit nuk janë kancerogjene. Rreth dy të tretat e tumoreve të trurit janë beninje, por ato ende mund të shkaktojnë një sërë problemesh për trurin. Duhet të theksohet se mjekët do të zhvillojnë një plan trajtimi të personalizuar dhe të plotë për të ndihmuar në trajtimin e tumorit dhe përmirësimin e cilësisë së jetës së pacientit.