Kujdesi I Këmbëve Diabetike

 • Ballina
 • Kujdesi I Këmbëve Diabetike

Diabeti shkakton dëmtime neurovaskulare në këmbë, duke dëmtuar potencialin e rikuperimit ndijor të këmbës. Duke qenë se shqisat janë të zbehta, plagët e vogla nuk mund të vërehen dhe meqenëse mosfunksionimi i qarkullimit të gjakut vonon shërimin, i hap rrugën infeksionit. Këto infeksione ndonjëherë mund të shkaktojnë amputim.

Çfarë Duhet Bërë Për Të Mbrojtur Shëndetin E Këmbëve?

Kontrolloni këmbët tuaja çdo ditë për plagë, flluska, ënjtje, skuqje ose çrregullime të thonjve.

Lani këmbët butësisht me ujë të ngrohtë çdo ditë dhe thajini ato tërësisht, veçanërisht midis gishtërinjve. Nëse vishni këpucë ose çorape pa i tharë plotësisht këmbët, mund të shkaktoni kërpudhat.

 • Përdorni krem hidratues për zonat e thata dhe veçanërisht për thembrat, përveç mes gishtërinjve.
 • Prisni thonjtë me shumë kujdes.
 • Mos u përpiqni t'i trajtoni vetë kallot tuaja.
 • Sigurohuni që të ndërroni çorapet tuaja çdo ditë dhe të vishni çorape të pastra.
 • Zgjidhni çorape të prodhuara për pacientët me diabet.
 • Nëse këmbët tuaja djersiten shumë, përdorni shtroja antidjersë.
 • Asnjëherë mos ecni zbathur.
 • Mbani nën kontroll sheqerin.
 • Qëndroni larg zakoneve të dëmshme.
 • Shkoni për ekzaminime periodike të këmbëve.