Kanceri I Zorrës Së Trashë (Kolorektal)

 • Ballina
 • Kanceri I Zorrës Së Trashë (Kolorektal)

Kanceri i zorrës së trashë (kanceri kolorektal) është një lloj kanceri me origjinë nga qelizat në pjesën e brendshme të zorrës së trashë, e cila është pjesa e fundit e zorrëve.

15 cm e fundit e zorrës së trashë quhet rektum. Pothuajse të gjithë kanceret e zorrës së trashë lindin nga ato që ne i quajmë polipe beninje. Prandaj, gjetja dhe heqja e këtyre polipeve me endoskopi do të zvogëlojë rrezikun e zhvillimit të kancerit të zorrës së trashë.

Kanceri i zorrës së trashë, si llojet e tjera të kancerit, ndahet në faza për të përcaktuar zhvillimin dhe përparimin e sëmundjes.

Nga Sa Faza Përbëhet Kanceri I Zorrës Së Trashë?

Kanceri i zorrës së trashë ekzaminohet përafërsisht në katër faza. Kur kapet në fazat e hershme, rezultatet janë jashtëzakonisht të mira. Megjithëse shkaku nuk është gjithmonë i qartë, disa kushte rrisin rrezikun e zhvillimit.

Cilët Janë Faktorët Që Rrisin Rrezikun E Kancerit Të Zorrës Së Trashë?

Ka shumë faktorë që rrisin rrezikun e llojeve të kancerit. Mund të rendisim faktorët e rrezikut që rrisin kancerin e zorrës së trashë si më poshtë:

 • Konsumimi i ushqimeve të pasura me yndyrë shtazore, proteina shtazore dhe me pak fibra,
 • Formimi i një sëmundjeje të përbërë nga shumë (ndonjëherë qindra) polipe beninje në zorrën e trashë, e njohur si polipoza adenomatoze familjare,
 • Pacientët me kolit ulceroz, sëmundje që shkakton ulçera në sipërfaqen e brendshme të zorrës së trashë,
 • Ata me histori të kancerit të zorrës së trashë në familje (nëna, babai dhe vëllezërit e motrat).

Cilat Janë Simptomat E Kancerit Të Zorrës Së Trashë?

Ka shumë simptoma që kanceri kolorektal shkakton në trup. Këto:

 • Gjak në jashtëqitje,
 • Kapsllëk ose diarre që zgjat më shumë se dy javë,
 • Humbje peshe,
 • Dhimbje stomaku,
 • Ënjtje abdominale,
 • Dobësi dhe lodhje,
 • Mungesa e lehtësimit të plotë pas defekimit dhe nevoja për të defekuar sërish pas një kohe,
 • Është një ndryshim në zakonet e jashtëqitjes.

Cilat Janë Metodat E Trajtimit Për Kancerin E Zorrës Së Trashë?

Ekzistojnë tre metoda kryesore të trajtimit për kancerin e zorrës së trashë. Këto:

 • Metoda kirurgjikale,
 • Kimioterapia,
 • Është radioterapi.

Metoda Kirurgjikale Në Trajtimin E Kancerit Të Zorrës Së Trashë

Metoda kirurgjikale është metoda më e rëndësishme dhe kryesore e trajtimit. Ndonjëherë mjafton vetëm. Tumori hiqet së bashku me indet e mjaftueshme të shëndetshme dhe nyjet limfatike rreth tij. Gjithashtu është e mundur që këto operacione të kryhen në disa pacientë me metoda laparoskopike, të njohura si kirurgjia e mbyllur.

Kimioterapia Në Trajtimin E Kancerit Të Zorrës Së Trashë

Kimioterapia është një trajtim medikamentoz. Zakonisht u jepet pacientëve që mikroskopikisht kanë gjasa të kenë qeliza kanceroze jashtë zorrës së trashë pas trajtimit kirurgjik.

Radioterapia Në Trajtimin E Kancerit Të Zorrës Së Trashë

Radioterapia është një formë e terapisë me rrezatim. Qelizat tumorale eliminohen me rreze me energji të lartë (rrezatim). Përdoret përgjithësisht në kanceret e rektumit, i cili është pjesa e fundit e zorrës së trashë. Ndonjëherë përdoret para operacionit dhe nganjëherë pas operacionit.