Kanceri i Kokës Dhe Qafës

 • Ballina
 • Kanceri i Kokës Dhe Qafës

Kanceri i kokës dhe qafës përbën afërsisht 4% të të gjithë kancereve që shihen në trupin tonë. Këto kancere; Këto përfshijnë kancerin e gojës, faringut, laringut, sinusit dhe hundës, gjëndrës së pështymës dhe tiroides.

Cilët Janë Faktorët e Rrezikut Që Rrisin Kancerin e Kokës Dhe Qafës?

Ka shumë faktorë rreziku që rrisin kancerin e kokës dhe qafës. Mund t'i rendisim si më poshtë:

 • Pirja e duhanit dhe alkoolit,
 • Virusi HPV,
 • Ekspozimi profesional ndaj kancerogjenit,
 • ekspozimi ndaj rrezatimit,
 • Sëmundjet premalinje të mukozës së gojës,
 • Disa shkaqe gjenetike.

Cilat Janë Simptomat e Kancerit Të Kokës dhe Qafës?

Kanceri i kokës dhe qafës ka shumë simptoma që shfaqen në trup. Ndër këto simptoma mund të përmendim:

 • Një plagë dhe gjakderdhje në gojë që nuk shërohet,
 • Vështirësi dhe dhimbje në gëlltitje,
 • Ngjirja e zërit për një kohë të gjatë dhe vështirësi në frymëmarrje,
 • Kongjestion i hundës dhe rrjedhje,
 • Gjakderdhje nga hunda,
 • Masa në rritje graduale në zonën e faqeve ose qafës.

Kushdo që vëren ndonjë nga këto simptoma të listuara duhet të konsultohet pa vonesë me një mjek specialist.

Si Diagnostikohet Kanceri i Kokës dhe Qafës?

Në kanceret e kokës dhe qafës, pacientët që vërejnë ndonjë nga simptomat; Bëhet një ekzaminim i plotë i veshit, hundës, fytit dhe kokës dhe qafës, duke përfshirë një ekzaminim endoskopik të hundës, fytit dhe laringut. Nëse pas këtij ekzaminimi vërehet një gjendje e dyshimtë, bëhet një diagnozë përfundimtare me metoda të avancuara imazherike dhe biopsi dhe vlerësim të rezultateve.

Si Trajtohet Kanceri i Kokës Dhe Qafës?

Organi ose zona e prekur përcaktohet nga kirurgët e veshit, hundës, fytit dhe kokës dhe qafës. Pas zbulimit, organi kanceroz pastrohet me një procedurë kirurgjikale. Radioterapia aplikohet si trajtim plotësues në varësi të stadit të tumorit. Radioterapia është metoda e parë e trajtimit për kancerin e kokës dhe qafës. Në disa pacientë, trajtimet e kombinuara mund të rekomandohen pas procedurës kirurgjikale.