Herniet E Murit Të Barkut

 • Ballina
 • Herniet E Murit Të Barkut

Hernia e murit të barkut është zgjatja e indeve yndyrore në zorrë ose në bark përmes pikave të dobëta në murin e barkut. Lloji më i zakonshëm i hernies është hernia inguinale. Më së shpeshti vërehet te pacientët meshkuj.

Cilat Janë Simptomat E Hernies?

Hernia e murit të barkut shfaqet me disa simptoma në trup. Shenja më e zakonshme e një hernie është një ënjtje në ijë. Kjo ënjtje ndonjëherë mund të jetë e dhimbshme. Herniet e vogla mund të mos tërheqin vëmendjen. Megjithatë, mund të zbulohet gjatë ekzaminimit ose përmes analizave. Këto ënjtje zhduken kur jeni shtrirë. Për këtë arsye, mund të mos jetë e dukshme në mëngjes.

Çfarë Është Mbytja Në Hernien E Murit Të Barkut?

Në hernien e murit të barkut, mund të ndodhë mbytja (mbytja). Herniet mund të jenë të rrezikshme kur ato kompresohen ose rrotullohen në këto pika të dobëta në murin e barkut. Kjo quhet mbytje. Nëse zorra brenda hernies dëmtohet, përmbajtja e saj del jashtë dhe mund të shfaqen pasoja kërcënuese për jetën si gangrena-peritoniti.

Mbytja është një gjendje që kërkon kirurgji urgjente. Diagnoza zakonisht bëhet me një ekzaminim të thjeshtë. Rrallëherë mund të kërkohen ekzaminime të tilla si ultratinguj ose tomografi/MRI.

Cilat Janë Herniet E Murit Të Barkut?

Ka lloje të ndryshme të hernies së murit të barkut. Disa nga këto janë ato:

 • Hernia inguinale,
 • Hernia e kërthizës,
 • Hernia e vendit të operacionit.

Çfarë Është Hernia Inguinale?

Hernia inguinale është një hernie që mund të shihet në të gjitha grupmoshat. Herniet inguinale janë gjithashtu të diferencuara mes tyre. Llojet e hernieve inguinale përfshijnë:

 • Hernia inguinale indirekte,
 • Hernie inguinale direkte,
 • Këto janë hernie femorale.

Çfarë Është Hernia Inguinale Indirekte?

Është lloji që kalon përmes kordonit që çon në testikuj. Zakonisht shihet tek fëmijët, të rinjtë dhe shpesh tek meshkujt. Zakonisht gjendet brenda skrotumit (qeseve). Mund të jetë e lindur.

Trajtimi i tij është kirurgjik. Kur është kongjenitale, mund të riparohet menjëherë pas lindjes, por disa kirurgë mund të preferojnë të presin deri në moshën dy vjeçare.

Çfarë Është Hernia Direkte Inguinale?

Ajo del nga një pikë e dobët në ijë, pikërisht pranë kordonit. Shpesh vërehet te njerëzit e moshës së mesme dhe të moshuar. Shpesh ndodh në të dyja anët. Obeziteti ndikon në formimin e një aktiviteti të fuqishëm fizik. Pirja e duhanit, kapsllëku kronik, prania kronike e prostatës dhe kolla kronike kontribuojnë gjithashtu në formimin e saj. Në ekzaminim, ndihet pikërisht pranë kordonit.

Në këtë lloj hernie, ndërhyrja kirurgjikale është trajtimi standard. Për të moshuarit, vendimi për kirurgji mund të merret së bashku me mjekun dhe pacientin.

Çfarë Është Hernia Femorale?

Këto janë hernie të rralla. Ndodh shpesh te gratë e moshës së mesme dhe të moshuar, veçanërisht ato që kanë lindur lindje të shumëfishta. Fillon nga vrima në zonën e ijeve, pikërisht pranë venave të këmbës. Në këto hernie rreziku i mbytjes është më i lartë.

Çfarë Është Hernia E Kërthizës?

Hernia e kërthizës është një hernie që zhvillohet përmes kërthizës. Veçanërisht vërehet te femrat me mbipeshë. Mund të jetë shumë i vogël ose mund të rritet shumë me kalimin e kohës.

Çfarë Është Hernia Kirurgjikale?

Herniet kirurgjikale njihen edhe si hernie incizionale. Këto janë hernie që ndodhin pas operacioneve të mëparshme të barkut. Këto hernie mund të jenë shumë të vogla ose shumë të mëdha. Ndonjëherë riparimi i këtyre hernieve mund të kërkojë teknika të ndërlikuara.

Ka edhe lloje hernie si hernia spigeliane dhe hernia obturatore, të cilat shfaqen në pika të ndryshme të dobëta në bark dhe janë shumë të rralla.

A Mund Të Trajtohet Hernia?

Hernia është një problem shëndetësor i trajtueshëm. Metoda e trajtimit të hernieve është kirurgjia. Herniet nuk mund të shërohen vetë dhe mund të rriten me kalimin e kohës dhe të shkaktojnë dhimbje. Në hernie, operacioni urgjent nuk kërkohet nëse nuk ka një problem mbytjeje.

Forma më e zakonshme e trajtimit sot është forcimi i zonës së dobët me një hernie me arna të prodhuara posaçërisht për këto operacione.

Operacioni mund të kryhet nën anestezi lokale, kurrizore (mpirje nga beli e poshtë) ose me anestezi të përgjithshme.

Cilat Janë Metodat E Përdorura Në Trajtimin E Hernies?

Operacionet luajnë një rol të rëndësishëm në trajtimin e hernies. Gjatë kryerjes së këtyre operacioneve përdoren metoda të ndryshme. Këto; Ndahet në dy: metoda klasike dhe metoda laproskopike.

Metodat Klasike

Në këto metoda bëhet një prerje rreth 10 cm mbi hernie, përmbajtja që del shtyhet në bark dhe kjo pikë e dobët riparohet. Në ditët e sotme, zakonisht preferohet të përforcohet kjo zonë me një copëz për të reduktuar shkallën e përsëritjes pas operacionit.

Metodat Laproskopike

Laproskopia është një metodë e mbyllur. Kjo metodë kryhet duke shpuar tre vrima afërsisht 1-1,5 cm larg hernies dhe duke përdorur një aparat fotografik dhe mjete të prodhuara posaçërisht për këtë punë. Edhe kur ka hernie në të dyja anët, nuk ka nevojë të hapet një vrimë tjetër. Metoda zakonisht kryhet nën anestezi të përgjithshme.

Cilat Janë Avantazhet E Operacionit Për Herniet E Murit Të Barkut?

Përfitimet e operacionit për herniet e murit të barkut janë si më poshtë:

 • Puna me prerje të vogla ofron avantazhe si më pak dhimbje dhe rikthim më të hershëm në punë, veçanërisht në herniet dypalëshe.
 • Aplikimi i copëzës nga brenda siguron vendosje më të mirë mekanike.
 • Aplikimi i copëzës nga brenda zvogëlon mundësinë e dëmtimit të nervave të ndjeshëm në kanalin inguinal.

Metodat e mbyllura janë gjithashtu të dobishme në herniet e përsëritura. Në pacientët, operacioni i parë i të cilëve ishte i hapur, puna përmes të njëjtit prerje është e vështirë dhe rrit rrezikun e komplikimeve. Afrimi i hernies nga brenda ofron lehtësinë e afrimit të saj nga një zonë që ende nuk është prekur dhe është më e lehtë dhe më pak e dhimbshme se operacioni i hapur.

Cilat Janë Disavantazhet E Kirurgjisë Për Herniet E Murit Të Barkut?

Operacionet e hernies së murit të barkut kanë edhe disavantazhe përveç përfitimeve që ofrojnë. Këto;

 • Në raste shumë të rralla, kur ndodh një reaksion ndaj copëzës, është e vështirë ta hiqni atë.
 • Është një operacion i kushtueshëm për shkak të materialeve të përdorura.

Kohëzgjatja e operacioneve të mbyllura të hernies së murit të barkut është pak më e gjatë se operacionet e hapura. Megjithatë, kjo periudhë zvogëlohet në varësi të përvojës së mjekut.