Hallux Valgus

Hallux Valgus (dalja e gishtit të madh) është një term mjekësor latin që përshkruan deformimin e gishtit të madh të këmbës. "Hallux" do të thotë gishti i madh i këmbës. "Valgus" është një term anatomik që ndihmon për të shpjeguar se deformimi është në drejtim larg trupit tonë.

Shkaqet E Zgjatjes Së Gishtit Të Madh

Gishti ynë i madh, i cili normalisht duhet të mbetet i drejtë dhe paralel me boshtin e këmbës, ndryshon drejtimin dhe kthehet drejt gishtit të dytë, me fjalë të tjera, drejt pjesës së jashtme të këmbës, në Hallux Valgus. Në këtë rast, një ënjtje ndodh pak mbi gishtin tonë të madh. Kjo sëmundje njihet gjerësisht si zgjatja e gishtit të madh ose nyja.

  • Veshja e këpucëve të papërshtatshme
  • Lehtësia e kyçeve,
  • Këmbët e sheshta,
  • Predispozita gjenetike,
  • Obeziteti,
  • Shtypja në brendësi,
  • Tensioni i tendinit të Akilit është një nga shkaqet kryesore të sëmundjes Hallux Valgus.

Trajtimi I Zgjatjes Së Gishtit Të Madh

Zgjedhja e këpucëve të përshtatshme dhe mbështetja e tyre me shtrojë do të jetë e dobishme në fillim të ankesave dhe do të japë një avantazh në trajtimin e sëmundjes. Megjithatë, masa të tilla nuk janë të dobishme në fazat e avancuara. Trajtimi efektiv është operacioni. Duke qenë se shkaqet e sëmundjes ndryshojnë nga personi në person, e njëjta metodë kirurgjikale nuk zbatohet për çdo pacient. Ju duhet t'i nënshtroheni një ekzaminimi të hollësishëm për të përcaktuar trajtimin më të përshtatshëm për ju.