Diagnoza Dhe Trajtimi I Tiroides

 • Ballina
 • Diagnoza Dhe Trajtimi I Tiroides

Tiroidja është një gjëndër e vogël në formë fluture e vendosur në qafë poshtë laringut. Pavarësisht përmasave të vogla, gjëndra tiroide ka efekte të mëdha në funksionimin e trupit tonë. Gjëndra tiroide kontrollon nivelet e energjisë së trupit tonë dhe problemet e saj janë jetike. Është e mundur të trajtohen këto probleme.

Cili Departament Shqyrton Sëmundjet E Tiroides?

Sëmundjet e gjëndrës tiroide janë të përqendruara në më shumë se një degë të mjekësisë. Departamentet e endokrinologjisë (shkenca hormonale) që kanë të bëjnë me sëmundjet e brendshme dhe veçanërisht mjekësinë bërthamore, të cilat kanë fjalën për diagnozën, dhe departamentet e veshit, hundës dhe fytit dhe kirurgjisë së kokës dhe qafës, të cilat janë përgjegjëse për kirurgjinë e qafës, duhet të punojnë së bashku. për trajtimin e sëmundjes (departamenti i mjekësisë së brendshme). Mund të mos dini shumë për problemet e tiroides, por ato janë të zakonshme dhe prekin shumë njerëz.

A Është E Mundur Të Trajtohen Problemet E Tiroides?

Të kesh probleme me tiroiden mund të nënkuptojë që këto gjëndra janë hipoaktive dhe joaktive, ose hiperaktive dhe tepër aktive. Gjëndra juaj tiroide mund të zmadhohet ose të zhvillojë nyje. Problemet e gjëndrës tiroide në përgjithësi mund të trajtohen lehtësisht. Madje është e mundur të trajtohen shumë lloje të kancerit të tiroides. Rezultatet e suksesit të këtyre trajtimeve janë shumë të mira.

Cilat Janë Metodat E Trajtimit Për Sëmundjet E Tiroides?

Në varësi të llojit të problemit tuaj, mjekimi, tabletat e hormoneve tiroide, operacioni ose metoda të tjera mund të përfshihen në trajtimin tuaj. Gjëndra tiroide rregullon nivelin në të cilin organet e ndryshme të trupit tuaj duhet të funksionojnë. Ky quhet metabolizmi juaj. Shpejtësia e metabolizmit tuaj ndikon në funksionimin e organeve tuaja. Metabolizmi juaj ndikon në sistemin tuaj të tretjes, duke kontrolluar shkallën në të cilën djegni kalori. Siguron që lëkura, flokët dhe thonjtë tuaj të jenë të shëndetshëm dhe muskujt dhe nervat tuaj të qëndrojnë në formë. Ajo gjithashtu ndikon në mënyrën se si mendoni dhe ndjeheni. Gjëndra juaj tiroide siguron të gjitha këto rregulla duke prodhuar hormone tiroide. Hormoni i tiroides TSH: Gjëndra tiroide prodhon hormonin tiroide me jodin e marrë nga ushqimet që hani. Kur prodhohen sasi të larta të hormoneve tiroide, qelizat punojnë më shpejt. Ndërsa prodhohen sasi të vogla të hormonit tiroide, qelizat punojnë më ngadalë. Niveli i TSH në gjak rritet kur niveli i hormonit tiroide në gjak ulet dhe zvogëlohet kur rritet niveli i hormonit tiroide.

Ankesat Më Të Zakonshme Në Hipotiroidizëm

 • Niveli i ulët i energjisë, lodhje
 • Të dridhura, dhimbje muskujsh
 • Ngadalësimi i të menduarit
 • Kapsllëk, menstruacione të gjata dhe të rënda
 • Shtim në peshë, flokë, lëkurë dhe thonjtë e thatë dhe të ashpër
 • Sëmundje ose depresion

Simptomat E Përgjithshme Të Hipotiroidizmit

 • Dridhje, nervozizëm, shqetësim
 • Rrahje të shpejta dhe të çrregullta të zemrës
 • Dobësi muskulore dhe lodhje
 • Rritja e jashtëqitjes
 • Menstruacione të shkurtra dhe të lehta
 • Rënie në peshë dhe rënie të flokëve