Dhimbjet e Qafës dhe Belit

 • Ballina
 • Dhimbjet e Qafës dhe Belit

Dy nga llojet më të zakonshme të dhimbjes që njerëzit hasin janë dhimbja e qafës dhe e shpinës. Në artikullin tonë, ne do të flasim për dhimbjen e qafës dhe dhimbjen e shpinës në terma të përgjithshëm.

Çfarë Është Dhimbja e Qafës?

Qafa siguron lidhjen midis kokës dhe trupit. Mban peshën e kokës dhe ka funksione të rëndësishme në ekuilibër. Ai mbron enët e mëdha midis qafës, kokës dhe trupit, palcës kurrizore dhe nervave që shkojnë në krah. Është pjesa më e lëvizshme e shtyllës kurrizore dhe mbart një rrezik më të madh për t'u ekspozuar ndaj traumave.

Sa e Zakonshme Është Dhimbja e Qafës?

Dhimbja e qafës është një problem shëndetësor shumë i zakonshëm dhe mund të shfaqet tek njerëzit e të gjitha moshave. Një në çdo tre persona përjeton dhimbje në qafë të paktën një herë në jetën e tyre.

Kush Ka Dhimbje Qafe Më Shpesh?

Sot; Dhimbja e qafës është veçanërisht e zakonshme tek punonjësit e tavolinës dhe ata që përdorin kompjuterë gjerësisht. Frekuenca e dhimbjes së qafës rritet me rritjen e moshës. Stresi në jetën e përditshme është një faktor që rrit dhimbjen e qafës.

Cila Është Struktura Anatomike e Qafës?

Qafa përbëhet nga shtatë rruaza. Ka jastëkë të quajtur disqe midis rruazave. Funksioni i disqeve është të transmetojnë sasinë e ngarkesës që bie mbi to në mënyrë të ekuilibruar në nivelet më të ulëta dhe të zvogëlojnë fërkimin midis rruazave.

Cilat Janë Pasojat e Dhimbjes Së Qafës?

Gjatë përjetimit të dhimbjes së qafës;

 • Dhimbje në krahë
 • Përgjumje
 • Humbje e forcës dhe ndjeshmërisë
 • Dhimbje shpine
 • Dhimbje shpatullash
 • Mpirje në duar
 • Marramendje
 • Çekuilibër
 • Mund të shfaqet dhimbje koke.

Ndër pasojat e rralla të dhimbjes së qafës;

 • Marramendje,
 • Defekt i shikimit,
 • Mund të vërehen edhe simptoma të tilla si të fikët.

Çfarë Është Dhimbja e Shpinës?

Sepse dhimbja e shpinës është shumë e zakonshme; Është një problem i rëndësishëm shëndetësor sepse shkakton humbje të punës dhe kohës. Këtu mund ta gjeni artikullin në të cilin ofrojmë informacion të detajuar për dhimbjen e mesit.

Mungesa e informacionit për dhimbjen e mesit shkakton trajtim joadekuat dhe besime të gabuara. Në mënyrë që indet në sistemin muskuloskeletor të jenë të shëndetshëm, duhet të kryhen ngarkesa dhe lëvizje të caktuara dhe duhet të ketë një forcë dhe fleksibilitet të caktuar muskulor.

Me shoqëritë e industrializuara; Aktivitetet e pakësuara fizike, puna në tavolinë ose puna e rëndë fizike kanë çuar në një rritje të shpeshtësisë së dhimbjes së mesit.

Cila Është Struktura Anatomike e Rajonit Të Belit?

Zona e belit është qendra e gravitetit të trupit dhe trupi ndikohet nga të gjitha lëvizjet e bëra. Për këtë arsye, është një rajon subjekt i stresit të vazhdueshëm dhe të përsëritur. Gjatë lëvizjeve të caktuara të trupit, ngarkesa në zonën e belit është afërsisht 5-6 herë më e madhe se pesha e trupit.

Formacionet e vendosura midis rruazave, të cilat i quajmë disqe, mund t'i përshkruajmë thjesht si "amortizues të shtyllës kurrizore" ose "jastëkë thithës të goditjeve". Ajo është e rrethuar nga inde shumë të forta; Këto formacione, të cilat përmbajnë një lëng të dendur, sigurojnë që të ruhet fleksibiliteti i shtyllës kurrizore dhe në të njëjtën kohë të shpërndahet ngarkesa.

Megjithatë, që ky mekanizëm të funksionojë siç duhet, ligamentet, muskujt, muskujt e belit dhe të barkut rreth shtyllës kurrizore duhet të jenë mjaft të fortë dhe fleksibël.

Cili Është Shkaku i Dhimbjes Së Shpinës?

Megjithëse shtylla kurrizore lumbare ka shkaqet e veta, mjeku do të duhet të marrë parasysh të gjitha mundësitë. Dhimbja e mesit në përgjithësi shkaktohet nga problemet e vetë belit, të cilat përshkruhen si dhimbje mekanike të mesit. Një pjesë e vogël e tyre janë dhimbje inflamatore të shpinës të shkaktuara nga reumatizma inflamatore, infeksione dhe tumore.

Në dhimbjen e mesit, vërehet edhe dhimbje e reflektuar nga organet e brendshme. Ekzistenca e disa situatave të njohura si flamuj të kuq kërkon patjetër një hetim serioz. Këto situata;

 • Të kesh një histori kanceri
 • Të keni humbur 10 kilogramë ose më shumë në gjashtë muaj
 • Ata nën 17 vjeç dhe mbi 70 vjeç

Ka njerëz që përjetojnë dhimbje, temperaturë dhe kontroll të dëmtuar të urinës dhe jashtëqitjes gjatë gjumit dhe pushimit gjatë natës.