Cilët Janë Shkaktarët E Diarresë Dhe Të Vjellave? Si Të Trajtohet?

 • Ballina
 • Cilët Janë Shkaktarët E Diarresë Dhe Të Vjellave? Si Të Trajtohet?

Diarre dhe të vjella; Shpesh mund të shihet tek të rriturit, fëmijët dhe foshnjat. Edhe pse ka shumë shkaqe të diarresë dhe të vjellave, kjo gjendje zakonisht shkaktohet nga një infeksion në stomak dhe pritet të kalojë brenda pak ditësh. Pavarësisht nëse diarreja dhe të vjellat ndodhin së bashku ose veçmas, rekomandimet për veprim janë të ngjashme.

Çfarë Duhet Bërë Për Diarre Dhe Të Vjella?

Në rast të diarresë dhe të vjellave, zakonisht është e mundur të trajtoni veten ose fëmijën tuaj në shtëpi. Gjëja më e rëndësishme që duhet bërë në këtë situatë është të pini shumë lëngje për të parandaluar dehidratimin.

 • Qëndroni në shtëpi dhe pushoni.
 • Pini ujë ose shumë lëngje. Nëse keni vështirësi, pini gllënjka të vogla.
 • Vazhdoni të ushqeni fëmijën tuaj me gji ose me shishe. Nëse sëmuren, provoni t'i ushqeni më shpesh dhe në sasi më të vogla se zakonisht.
 • Gjatë ushqyerjes së foshnjave me formula ose ushqime të forta, jepni ujë në gllënjka të vogla në mes.
 • Nuk ka të keqe të hash kur ndihesh i aftë për të ngrënë. Nuk është e nevojshme të hani ushqime të caktuara ose të shmangni disa ushqime.
 • Nëse nuk ndiheni rehat, mund të pini paracetamol. Sigurohuni që të kontrolloni fletëpalosjen përpara se t'ia jepni fëmijës tuaj.

Çfarë Nuk Duhet Bërë Në Rast Të Diarresë Dhe Të Vjellave?

 • Shmangni konsumimin e lëngjeve të frutave apo pijeve të gazuara. Këto lloj pijesh mund të përkeqësojnë diarrenë.
 • Mos përdorni më pak ushqim për fëmijë sesa duhet, vazhdoni ta përdorni me intensitetin e zakonshëm.
 • Mos u jepni asnjë ilaç për ndalimin e diarresë fëmijëve nën 12 vjeç.
 • Mos u jepni aspirinë fëmijëve nën 16 vjeç.

Sa Zgjat Diarreja Dhe Të Vjellat?

Tek të rriturit dhe fëmijët:

 • Diarreja zakonisht përfundon brenda 5 deri në 7 ditë.
 • Të vjellat zakonisht mbarojnë brenda 1 ose 2 ditësh.

Kur Duhet T'i Kthehemi Jetës Normale?

Qëndroni larg shkollës ose punës deri të paktën 2 ditë pasi diarreja të ketë mbaruar dhe të mos ndiheni më të sëmurë. Nëse keni temperaturë të lartë ose nuk ndiheni mjaft mirë për të kryer aktivitetet tuaja të përditshme, sigurohuni që të qëndroni në shtëpi derisa të ndiheni më mirë.

Çfarë Duhet Bërë Për Të Parandaluar Përhapjen E Infeksionit?

 • Lani duart shpesh me sapun dhe ujë.
 • Lani çdo veshje ose shtrat që ka jashtëqitje ose të vjella në temperatura të larta, veçmas nga veshjet e tjera.
 • Pastroni sediljet e tualetit, butonat e shpëlarjes, rubinetat, sipërfaqet e tualetit dhe dorezat e dyerve çdo ditë.
 • Mos i ndani peshqirët, të brendshmet, takëmet ose enët e kuzhinës me të tjerët.
 • Mos e përdorni pishinën deri në 2 javë pasi të kenë kaluar simptomat.

Cilat Janë Shkaqet E Diarresë Dhe Të Vjellave?

Shpesh nuk është e mundur të dihet saktësisht se çfarë e shkakton diarrenë dhe të vjellat, por shkaqet kryesore të diarresë dhe të vjellave trajtohen në të njëjtën mënyrë. Shkaqet më të zakonshme janë:

 • Një infeksion stomaku (gastroenterit)
 • Norovirus
 • Helmim nga ushqimi

Diarreja Mund Të Shkaktohet Edhe Nga:

 • Disa ilaçe (Kontrolloni fletëpalosjet për të parë nëse diarreja është një efekt anësor)
 • Intoleranca ushqimore ose alergjia ushqimore
 • Sindroma e zorrës së irrituar (IBS)
 • Sëmundja inflamatore e zorrëve
 • Sëmundja celiake
 • Sëmundja divertikulare

Situatat e mëposhtme mund të shkaktojnë gjithashtu të vjella:

 • Shtatzënia
 • Migrenë
 • Labirintiti
 • Disa medikamente (Kontrolloni fletëpalosjet për të parë nëse të vjellat janë një efekt anësor)
 • Refluks (Fëmija që përpiqet të rikthejë ushqimin)
 • Infeksione të tjera (të tilla si infeksionet e traktit urinar)

Në Cilat Situata Duhet Të Telefononi 112?

 • Të vjella gjaku ose të vjella me ngjyrë të ngjashme me kafenë e bluar.
 • Nëse të vjellat janë me ngjyrë të gjelbër ose të verdhë-jeshile.
 • Nëse ekziston mundësia që të jetë gëlltitur diçka helmuese.
 • Nëse ka ngurtësi në qafë ose dhimbje kur shikoni dritat e forta.
 • Nëse keni dhimbje koke të papritur dhe të fortë ose dhimbje barku.