Cilat Janë Shkaqet E Gërhitjes?

 • Ballina
 • Cilat Janë Shkaqet E Gërhitjes?

Kur ka stenozë në rrugët e frymëmarrjes pas gojës dhe hundës, zhurma që rezulton quhet 'gërhitje'. Sot, të paktën 45% e të rriturve gërhijnë herë pas here. Kjo ankesë është e vazhdueshme në 25% të rasteve. Problemi i gërhitës është më i zakonshëm tek meshkujt obezë dhe rritet me moshën.

A Funksionojnë Pajisjet E Gërhitës?

Më shumë se 300 kompani që përpiqen të gjejnë një zgjidhje për gërhitjen kanë zhvilluar pajisje kundër gërhitjes. Gërhitja rritet më shumë në pozicionin shtrirë. Prandaj, disa modele janë modifikime të një modeli të vjetër, si për shembull ngjitja e një topi tenisi në pjesën e pasme të pizhameve. Rripat e mjekrës dhe qafës, jakat e qafës së mitrës dhe pajisjet intraorale nuk kanë dhënë asnjë përfitim.

Përveç këtyre, janë gjetur pajisje elektronike që punojnë me zhurmën e gërhitjes dhe zgjojnë pacientin. Të gjitha këto synohen si praktikë e pacientit për të fjetur pa gërhitës. Megjithatë; Duke qenë se gërhitja është një problem që nuk është nën kontrollin e personit, të gjitha këto pajisje kanë për qëllim vetëm që të mos flejë pacienti.

Cili Është Shkaku I Gërhitës?

Tingulli në formën e zhurmës që shfaqet kur ka stenozë në rrugët e frymëmarrjes prapa gojës dhe hundës quhet 'gërhitje'. Pjesa e pasme e gjuhës, zona ku qiellza e butë dhe uvula takohen me zgavrën e hundës është një zonë që mund të ngushtohet spontanisht. Nëse këto mbivendosen me njëra-tjetrën, ato dridhen me frymëmarrje dhe ndodh gërhitja.

Cilat Janë Problemet Që Vuajnë Personat Që Gërhijnë?

Personi që gërhit ka të paktën një nga problemet e mëposhtme. Këto:

 • Ulje e tensionit të muskujve të gjuhës dhe të fytit: Muskujt e lirshëm; Nuk mund të parandalojë që gjuha të rrëshqasë drejt pjesës së pasme të fytit kur shtrihet në shpinë. Ky fenomen ndodh kur dikush humbet kontrollin e muskujve gjatë gjumit pas relaksimit duke marrë alkool ose medikamente. Disa njerëz mund të gërhijnë përsëri gjatë fazës së thellë të gjumit për shkak të relaksimit.
 • Madhësia e tepërt e indeve në fyt: Bajamet e mëdha dhe adenoidet janë shkaku më i zakonshëm i gërhitjes tek fëmijët. Tek njerëzit obezë, indi i trashë i qafës tregohet si arsye. Kistet dhe tumoret gjithashtu rrallë mund të shkaktojnë gërhitje në këtë mënyrë.
 • Qiellza e butë dhe uvula janë tepër të varura dhe të gjata: Kjo ngushton rrugët e frymëmarrjes drejt fytit. Nëse qiellza e butë dhe uvula janë të varura dhe të gjata, ato shkaktojnë gërhitje sepse dalin në rrugët e frymëmarrjes.
 • Kongjestion i hundës: Një person që përjeton kongjestion nazal krijon vakum të tepërt në kanalin e hundës për të marrë ajër. Ky vakum tërheq indet që mund të shemben në fyt drejt rrugëve të frymëmarrjes. Kështu, gërhitja fillon të shfaqet tek një person që nuk gërhit kur hunda është e hapur. Kjo shpjegon pse disa njerëz gërhijnë vetëm gjatë periudhave alergjike ose kur kanë grip ose sinusit.
 • Devijimi i hundës: Përkufizohet si pjesa e mesme e hundës që del anash. Është problemi më i zakonshëm në mesin e deformimeve intranazale.

A Është Gërhitja Një Problem Serioz?

Gërhitja krijon probleme në jetën shoqërore. Kjo situatë krijon probleme serioze edhe në jetën familjare.

Nga pikëpamja mjekësore, gërhitja është gjithashtu një problem. Dëmi që personi i bën vetes është më i madh. Presioni i lartë i gjakut është më i zakonshëm tek njerëzit që gërhijnë tepër pas netëve të kaluara pa pushim sesa tek njerëzit që nuk gërhijnë.

Cila Është Forma Më E Rëndë E Apneas Së Gjumit?

Forma më e rëndë e gërhitjes është “sëmundja obstruktive e gërhitjes”. Në këtë sëmundje, e njohur edhe si “apnea e gjumit”; Gërhitja e rëndë ndërpritet nga një periudhë gulçimi. Ndërkohë, frymëmarrja është ndërprerë plotësisht. Krizat e marrjes së frymës që zgjasin më shumë se 10 sekonda dhe ndodhin më shumë se 7 herë në një orë janë seriozisht të rrezikshme për jetën. Në këtë rast, mjeku rekomandon që të ekzaminoheni në një qendër gjumi. Gjatë gërhitjes me apnea, pacientët përjetojnë mbytje midis 30 dhe 300 herë në orë. Kjo situatë ul ndjeshëm nivelet e gjakut dhe oksigjenit gjatë gjumit. Gjatë kësaj periudhe kur oksigjeni zvogëlohet, zemra duhet të pompojë gjak më shumë. Pas një kohe, ritmi i zemrës përkeqësohet dhe me kalimin e viteve, shfaqet presioni i lartë i gjakut dhe zmadhimi i zemrës.

Njerëzit me sëmundje obstruktive të gërhitës mund të kalojnë në fazën e gjumit të thellë në një pjesë shumë të vogël të gjumit të tyre. Faza e thellë është e vetmja rrugë drejt pushimit të vërtetë. Dita e natës e kaluar pa pushim; i përgjumur, i lodhur dhe joproduktiv. Rritja graduale e këtij problemi shkakton përgjumje gjatë vozitjes ose në punë.

Çfarë Duhet Bërë Për Të Shmangur Gërhitjen?

Shumë lloje të gërhitjes mund të trajtohen. Gërhitësit e rritur duhet të ndjekin rekomandimet e renditura më poshtë. Këto:

 • Duhet zgjedhur një mënyrë jetese sportive për të fituar forcë të mirë të muskujve,
 • Personat që gërhijnë nuk duhet të marrin pilula gjumi, qetësues dhe ilaçe kundër alergjive të quajtura antihistamine para gjumit.
 • Shmangni pirjen e alkoolit 4 orë para gjumit,
 • Shmangni ngrënien e vakteve të rënda 3 orë para gjumit.
 • Shmangni lodhjen e tepërt,
 • Duhet të preferohet shtrirja në krah gjatë gjumit,
 • Koka e shtratit tuaj duhet të jetë më e lartë (10 cm),
 • Jepuni njerëzve që nuk gërhijnë në shtëpi kohë që të bien në gjumë përpara jush.

Kur Të Konsultoheni Me Një Mjek Për Gërhitje?

Kur gërhitja bëhet e dëmshme për personin dhe familjen e tij, do të ishte e udhës të konsultoheni me një mjek specialist. Është edhe më e rëndësishme të konsultoheni me mjekun tuaj, veçanërisht kur keni probleme me frymëmarrjen gjatë gjumit.

Cilat Janë Metodat E Përdorura Për Trajtimin E Gërhitës?

Pacient gërhitës; Duhet të bëhet një ekzaminim i hollësishëm i hundës, gojës, fytit dhe qafës. Studimet laboratorike të gjumit janë gjithashtu shumë të vlefshme për të përcaktuar shkallën e gërhitjes dhe shëndetin e gërhitësit.

Kursi i trajtimit varet, natyrisht, nga diagnoza. Trajtimi që do të aplikohet mund të jetë i thjeshtë, si trajtimi i alergjisë apo infeksionit, ose mund të kërkojë ndërhyrje kirurgjikale, si çrregullime të bajameve, adenoideve apo hundëve.

Si Kryhet Ndërhyrja Kirurgjikale Për Gërhitje?

Trajtimi i gërhitës; Frymëmarrja lehtësohet nga ndërhyrjet kirurgjikale që stabilizojnë indet në lëvizje dhe zgjerojnë rrugët e frymëmarrjes. Me këto operacione arrihen rezultate të suksesshme.

Ndërhyrjet me lazer janë një tjetër procedurë kirurgjikale që mund të kryhet me anestezi lokale.

Në rastet kur operacioni është shumë i rrezikshëm ose i padëshiruar nga pacienti, pacienti mund të flejë duke vendosur një maskë që dërgon ajër nën presion në fyt (CPAP).

Si Kryhet Ndërhyrja Kirurgjikale Tek Fëmijët Për Gërhitje?

Çdo fëmijë që gërhit në mënyrë kronike duhet të ekzaminohet në detaje nga një specialist i veshit, hundës dhe fytit.

Në rastet kur operacioni i bajameve dhe adenoideve është i nevojshëm, ndërhyrja kirurgjikale ofron përfitime të konsiderueshme për shëndetin dhe zhvillimin e fëmijës.