Cilat Janë Shkaqet E Dhimbjes Së Fytit?

 • Ballina
 • Cilat Janë Shkaqet E Dhimbjes Së Fytit?

Cilat janë shkaqet e dhimbjes së fytit? Në artikullin tonë të titulluar, ne do të flasim për detajet mbi këtë temë. Dhimbja e fytit është një nga ankesat më të zakonshme mjekësore. Shumë njerëz në Turqi konsultohen me një mjek për këtë ankesë.

Faktorët Që Shkaktojnë Dhimbje Të Fytit

Dhimbja e fytit është një ankesë që shfaqet në sëmundje të ndryshme, veçanërisht në infeksione. Infeksionet shkaktohen ose nga viruset (si ftohja, gripi) ose nga bakteret. Dallimi kryesor midis viruseve dhe baktereve është se bakteret u përgjigjen antibiotikëve ndërsa viruset jo.

 • Viruset: Dhimbja më e zakonshme e fytit e shkaktuar nga viruset është dhimbja e fytit e shoqëruar me rrjedhje hundësh, kruajtje, teshtitje, keqtrajtim dhe dhimbje në trup që shihet gjatë një ftohjeje, dhe një nga qindra llojet e njohura të viruseve është shkaku i sëmundje. Trupi prodhon antitrupa kundër viruseve dhe e kapërcen sëmundjen në rreth një javë. Dhimbja e fytit mund të shoqërojë edhe sëmundje të tjera virale si fruthi, lija e dhenve, kolla e mirë dhe krupa. Plagët e kancerit dhe flluska me temperaturë në fyt gjithashtu mund të jenë mjaft të dhimbshme. Një lloj i veçantë infeksioni viral i quajtur mononukleoza infektive mund të marrë më shumë se një javë për t'u shëruar. Virusi vendoset në sistemin limfatik dhe krijon ënjtje në bajamet, qafë, sqetull dhe ijë. Kjo sëmundje mund të shkaktojë dhimbje të forta në fyt, ndonjëherë vështirësi në frymëmarrje, sëmundje të mëlçisë dhe verdhëz. Gjithashtu shkakton lodhje të rëndë që mund të zgjasë 6 javë ose më shumë. Kjo sëmundje prek njerëzit në adoleshencë ose në moshë të re. Meqenëse sëmundja transmetohet përmes pështymës, quhet edhe sëmundja e puthjes. Sëmundja mund të transmetohet edhe nga goja në dorë, nga dora në gojë ose nëpërmjet përdorimit të njëjtë të peshqirëve ose takëmeve.
 • Bakteret: Dhimbja e fytit është një sëmundje që mund të shkaktohet edhe nga lloje të ndryshme streptokokesh. Kjo sëmundje mund të prekë edhe valvulat e zemrës dhe veshkat. Streptokokët gjithashtu mund të shkaktojnë bajame, pneumoni, sinusit dhe sëmundje të veshit.

Dhimbja E Fytit E Shkaktuar Nga Streptokoku

Për shkak të të gjitha këtyre komplikimeve serioze, dhimbjet e fytit të shkaktuara nga streptokokët duhet të trajtohen me antibiotikë. Dhimbjet bakteriale të fytit zakonisht shkaktojnë sëmundje që zgjasin më shumë se ftohja e zakonshme. Nëse sëmundja e shkaktuar nga streptokoku nuk mund të diagnostikohet me ekzaminim, mund të kërkohet kultura e fytit. "Testi i streptokokut", i cili është përdorur kohët e fundit, mund të tregojë praninë e infeksionit streptokoksik brenda 15 minutave në krahasim me kohën e rritjes në një kulturë 24-orëshe. Pozitiviteti i këtyre analizave bën që mjeku të përshkruajë antibiotikë. Megjithatë, një test strep ose kulturë mund të humbasë shumë baktere që meritojnë antibiotikë. Tonsoliti është një inflamacion i bajameve në të dy anët e fytit. Në 2-3 vitet e para të jetës, këto inde kapin infeksionin dhe ndihmojnë fëmijën të krijojë sistemin e tij mbrojtës.

A Duhen Hequr Bajamet E Përflakur Vazhdimisht?

Bajamet e shëndetshme nuk mbeten të infektuara, dhe dhimbjet e shpeshta të fytit për shkak të bajameve tregojnë se inflamacioni në bajamet nuk është trajtuar plotësisht. Një studim i kohëve të fundit tregoi se fëmijët me sulme të shpeshta të bajameve (3-4 sulme bajamesh në vit për disa vite) ishin më të shëndetshëm pas heqjes së bajameve me kirurgji. Infeksionet në hundë ose në sinuset gjithashtu mund të shkaktojnë dhimbje të fytit, sepse shkarkimi i sëmurë që përmban baktere shkon drejt fytit dhe e bart sëmundjen atje.

A Shkakton Dhimbje Acarimi I Fytit?

Gjatë muajve të ftohtë të dimrit, nxehtësia e thatë shkakton një dhimbje të përsëritur dhe djegëse të fytit, veçanërisht në mëngjes. Kjo situatë korrigjohet duke lagështuar dhomën dhe duke rritur marrjen e lëngjeve.

Tharja e fytit shfaqet edhe te pacientët me kongjestion nazal dhe vazhdimisht marrin frymë nga goja. Këta pacientë kërkojnë ekzaminim dhe trajtim nazal. Një shkak i rrallë i dhimbjes së fytit që shfaqet në mëngjes është kthimi prapa i sekretimit të acidit të stomakut në gojë dhe fyt dhe dhimbja acaruese që rezulton. Trajtimi për këtë është të siguroheni që koka juaj të jetë pak më e lartë se niveli i shtratit ndërsa jeni shtrirë. Gjithashtu duhet pasur kujdes që të mos hani asgjë 1-2 orë para se të shkoni në shtrat. Në një rast të tillë, do të ishte e dobishme të shihni mjekun tuaj.

Dhimbja E Fytit Që Përhapet Në Vesh Mund Të Sinjalizojë Një Tumor

Ndotja industriale dhe kimikatet irritojnë fytin dhe hundën, por shkaku më i zakonshëm irritues i ndotjes së ajrit është pirja e duhanit. Ajo shqetëson njerëzit që janë alergjikë ose të ndjeshëm ndaj përbërësve. Një person që e sforcon shumë zërin (për shembull gjatë një ndeshje sportive) ankohet për dhimbje fyti dhe shkaku i kësaj dhimbjeje është sforcimi i kordave vokale dhe keqtrajtimi i kordave vokale. Spiratorë dhe këngëtarë të trajnuar mirë dhe me përvojë mësojnë të mos e tendosin zërin dhe fytin në këtë mënyrë. Ata lëshojnë tinguj të lartë duke marrë frymë thellë dhe duke përdorur barkun dhe kraharorin e tyre, pa i tendosur muskujt e fytit. Tumoret e fytit, gjuhës dhe laringut janë gjithashtu të lidhura në përgjithësi me pirjen e duhanit afatgjatë dhe përdorimin e alkoolit. Dhimbja e fytit që ndonjëherë mund të përhapet në vesh dhe vështirësia në gëlltitje mund të jenë simptoma të një tumori të tillë. Shpesh, dhimbja e fytit është e lehtë dhe kronike dhe mund të mos vërehet nga pacienti. Simptoma të tjera të rëndësishme mund të përfshijnë zërin e zërit, një masë në qafë, humbje peshe të pashpjegueshme dhe/ose gjak në pështymë. Diagnoza e kësaj sëmundjeje mund të bëhet me ekzaminim nga mjekë të specializuar për veshin, hundën dhe fytin, duke përdorur pasqyra speciale dhe instrumente teleskopike që tregojnë zona të dyshimta.

Si Të Trajtoni Dhimbjen E Fytit?

Dhimbja e fytit e shkaktuar nga ftohja e zakonshme mund të lehtësohet me masat e mëposhtme:

 • Rritni sasinë e lëngjeve që konsumoni.
 • Mbani ajrin e dhomës së gjumit të lagësht.
 • Gargarë me ujë të kripur disa herë në ditë.
 • Përdorni qetësues të lehtë dhimbjesh si acetaminofeni.

Kur Duhet Parë Një Mjek?

Nëse ftohja juaj normalisht nuk largohet për 5-7 ditë dhe nuk është për shkak të alergjive ose irrituesve, duhet të kërkoni ndihmë mjekësore. Nëse keni simptomat e mëposhtme, duhet të shihni mjekun tuaj.

 • Dhimbje të forta dhe të zgjatura të fytit
 • Vështirësi në frymëmarrje dhe gëlltitje
 • Vështirësi në hapjen e gojës
 • Dhimbje veshi, dhimbje kyçesh
 • Skuqje, ethe
 • Gjak në pështymë
 • Dhimbje fyti që përsëritet shpesh
 • Masa në qafë
 • Ngjirja e zërit që zgjat më shumë se 2 javë