Çfarë Është Norovirus? Cilat Janë Simptomat? Si Të Trajtohet?

 • Ballina
 • Çfarë Është Norovirus? Cilat Janë Simptomat? Si Të Trajtohet?

Çfarë është Norovirus? Cilat janë simptomat? Si të trajtohet? Në artikullin tonë të titulluar, ne do të flasim për detajet mbi këtë temë. Norovirusi është një virus i zakonshëm dhe shumë ngjitës. Shkakton nauze, të vjella dhe diarre. Simptomat e tij mund të jenë të ngjashme me gripin e stomakut (gastroenterit), por ka një shkak tjetër. Norovirusi përhapet lehtësisht përmes kontaktit të ngushtë ose në ushqime ose sipërfaqe të kontaminuara. Nuk ka vaksinë për norovirusin, por sëmundja kalon në më pak se tre ditë.

Çfarë Është Norovirus?

Norovirusi është një grup virusesh që shkaktojnë të vjella të rënda dhe diarre. Është një sëmundje shumë e zakonshme dhe shumë ngjitëse. Shpërthimet e noroviruseve ndodhin sezonalisht, zakonisht gjatë muajve të ftohtë. Infeksioni është shkaku numër 1 i sëmundjeve ushqimore në Shtetet e Bashkuara.

Shpërthimi i parë i norovirusit ndodhi në vitin 1968 në një shkollë në Norwalk, Ohio, SHBA. Prandaj, lloji i parë i norovirusit njihet si virusi Norwalk.

Cili Është Ndryshimi Midis Norovirusit dhe Ftohjes Së Stomakut (Gastroenterit)?

Norovirusi shkakton gastroenterit, të cilin disa njerëz e quajnë "gripi i stomakut". Virusi i gripit shkakton grip të frymëmarrjes, jo gastroenterit.

Sa Lloje Të Noroviruseve Ka?

Ekzistojnë disa lloje (shtameve) të ndryshme të norovirusit. I përket familjes së virusit Caliciviridae që shkakton inflamacion të stomakut dhe zorrëve (gastroenterit). Në këtë familje janë 10 grupe me 48 lloje. Lloji më i zakonshëm është GII.4.

Sa I Zakonshëm Është Norovirusi?

Norovirusi është shumë i zakonshëm. Përafërsisht 685 milionë raste raportohen globalisht çdo vit. Më shumë se 200 milionë nga këto raste prekin fëmijët.

A Është Norovirus Sezonal?

Shpërthimet e noroviruseve ndodhin më shpesh midis nëntorit dhe prillit në vendet mbi ekuator dhe midis prillit dhe shtatorit në vendet nën ekuator. Në përgjithësi nuk ka stinë specifike për shpërthime në rajonet mbi ekuator.

Cilat Janë Simptomat E Norovirusit?

Simptomat e norovirusit janë si më poshtë:

 • Nauze
 • Të vjella
 • Diarreja
 • Dhimbje stomaku

Ju gjithashtu mund të keni:

 • Dhimbje koke
 • Temperatur
 • Dhimbje trupi

Simptomat zakonisht shfaqen 12 deri në 48 orë pas ekspozimit ndaj virusit dhe zgjasin 1 deri në 3 ditë.

A Janë Simptomat e Norovirusit Të Njëjta Tek Fëmijët dhe Të Rriturit?

Simptomat e norovirusit janë përgjithësisht të njëjta si tek fëmijët ashtu edhe tek të rriturit. Të rriturit mund të përjetojnë diarre më shumë se fëmijët dhe fëmijët mund të vjellin më shumë se të rriturit.

Çfarë E Shkakton Norovirusin?

Një virus nga familja Caliciviridae shkakton norovirus. Kur ky virus hyn në trup, shkakton ënjtje ose inflamacion të stomakut dhe zorrëve. Kjo është një gjendje e quajtur gastroenterit që shkakton simptoma norovirus.

Si Infektoheni Nga Norovirus?

Është e mundur të merrni infeksion norovirus në shumë mënyra, duke përfshirë:

 • Kontakt i ngushtë me dikë që ka virusin.
 • Prekja e sipërfaqeve të kontaminuara dhe më pas prekja e gojës ose e hundës.
 • Ngrënia ose pirja e ushqimeve ose pijeve të kontaminuara.

Norovirusi është shkaktari kryesor i sëmundjeve nga ushqimet e kontaminuara në Shtetet e Bashkuara. Virusi zakonisht përhapet kur dikush që mbart virusin prek ushqimin përpara se t'ia shërbejë dikujt tjetër. Ndonjëherë disa ushqime, duke përfshirë gocat e detit dhe ushqimet e tjera të detit, kontaminohen natyrshëm me norovirus.

A Është Norovirusi Ngjitës?

Norovirusi është shumë ngjitës, që do të thotë se përhapet lehtësisht. Nëse një person ka virusin, trupi hedh miliarda grimca të vogla virusi që mund të sëmurin të tjerët. Duhen vetëm disa grimca për të sëmurur dikë tjetër.

Mund të duhen 12 deri në 48 orë për të filluar shfaqjen e simptomave pas kontaktit me norovirusin. Kjo periudhë para se të sëmureni quhet periudha e inkubacionit. Pas ndalimit të simptomave, ju mund të jeni akoma ngjitës deri në 48 orë.

Cilët Janë Faktorët E Rrezikut Për Norovirusin?

Çdokush mund të infektohet me norovirus. Ju keni më shumë gjasa të infektoheni me norovirus nëse:

 • Nëse keni qenë në kontakt me dikë bartës të virusit.
 • Nëse gjenet e tyre e bëjnë personin më të prirur për të zhvilluar simptoma (predispozicion gjenetik).

Cilat Janë Ndërlikimet E Norovirusit?

Nëse një person infektohet me norovirus, ai ndihet shumë i sëmurë. Kjo mund të shkaktojë të vjella dhe diarre. Kur lëndët ushqyese nuk mund të mbahen në trup, ju jeni në rrezik të dehidrimit.

Simptomat e dehidrimit përfshijnë:

 • Defekim më pak i shpeshtë ose urinë me ngjyrë të errët,
 • Gojë e thatë,
 • Ndjenja e dobët ose e trullosur,
 • Dhimbje koke.

Përveç simptomave të mësipërme, fëmijët mund të kenë edhe:

 • Rrjedhje të lotëve,
 • Shqetësim,
 • Dëshira për gjumë gjatë ditës.

Norovirusi mund ta bëjë të vështirë për të ngrënë ose pirë sepse inflamacioni në zorrët dhe stomaku shkakton të vjella ose diarre. Megjithatë, është e nevojshme të bëni përpjekje për të ngrënë dhe pirë ujë. Është e mundur ta bëni këtë duke ngrënë dhe pirë më shpesh gjatë gjithë ditës, duke ngrënë ngadalë dhe duke pirë kafshata të vogla ose gllënjka të vogla lëngjesh. Nëse hahet shumë shpejt ose shumë, trupi mund të refuzojë marrjen e ushqimit.

Si Diagnostikohet Norovirusi?

Mjeku do të diagnostikojë norovirusin pasi të mësojë për simptomat e personit. Testimi zakonisht nuk është i nevojshëm, por një mjek mund të testojë një mostër jashtëqitjeje për të konfirmuar diagnozën. Testet shpesh janë të nevojshme nëse ekziston një gjendje mjekësore themelore që ndikon në performancën e sistemit imunitar dhe aftësinë për të luftuar infeksionet.

Si Ta Trajtojmë Norovirusin?

Nuk ka kurë për norovirusin. Trajtimi i infeksionit fokusohet në lehtësimin e simptomave, të cilat do të kalojnë brenda 1 deri në 3 ditë. Është e mundur të menaxhohen simptomat duke:

 • Pirja e shumë lëngjeve, veçanërisht lëngjeve që përmbajnë elektrolite
 • Pushim 
 • Ngrënia e ushqimeve të lehta

A Ka Një Vaksinë Për Norovirusin?

Nuk ka ende një vaksinë të disponueshme për norovirusin. Hulumtimet janë në vazhdim për të mësuar më shumë se si mund të mbrohemi nga virusi.

A Mund Të Parandalohet Norovirusi?

Disa masa paraprake që mund të merren për të zvogëluar rrezikun e kontraktimit të norovirusit përfshijnë:

 • Larja e duarve shpesh me sapun dhe ujë.
 • Larja e ushqimeve (frutave dhe perimeve) para ngrënies.
 • Gatuani plotësisht ushqimin (veçanërisht ushqimet e detit ose butak) ose në një temperaturë të përshtatshme (të paktën 62,7 gradë Celsius).
 • Shmangia e kontaktit me personat me infeksion norovirus.
 • Pastrimi dhe dezinfektimi i sipërfaqeve dhe objekteve që preken shpesh.
 • Larja e rrobave tërësisht.
 • Përdorimi i dezinfektuesit të duarve nuk i vret grimcat e norovirusit aq efektivisht sa larja e duarve me sapun dhe ujë të ngrohtë. Nëse një person ka infeksion norovirus, ai nuk duhet të përgatisë ushqim ose të kujdeset për të tjerët pasi ekziston rreziku i përhapjes së infeksionit.

A Është E Mundur Të Kapni Norovirus Dy Herë?

Është e mundur të kapni norovirus më shumë se një herë. Ekzistojnë lloje të ndryshme të noroviruseve. Trupi mund të krijojë një sasi të vogël imuniteti (mbrojtje nga virusi) kundër llojit të parë të norovirusit, por jo kundër të gjitha llojeve. Kjo do të thotë që ju mund të merrni sëmundjen norovirus shumë herë gjatë jetës tuaj. Nëse një person ka imunitet ndaj një lloji të norovirusit, ai mund të mos zgjasë përgjithmonë. Kjo do të thotë se mund të ketë një hendek të madh kohor midis infeksionit të parë dhe të dytë.

Çfarë Ndodh Kur Infektoheni Me Norovirus?

Simptomat e norovirusit zakonisht janë të papritura dhe të rënda. Ju ka të ngjarë të vjellni ose të keni diarre për disa ditë derisa infeksioni të largohet. Mendimi për të ngrënë ose pirë mund të jetë i përzier, por nëse nuk hani ose pini rrezikoni të dehidratoheni. Nëse personi nuk mund të hajë apo pijë asgjë, duhet të konsultohet me një institucion shëndetësor.

Ekzistojnë lloje të ndryshme të noroviruseve, kështu që nëse sëmureni një herë, është e mundur të sëmureni përsëri sepse trupi nuk krijon imunitet ndaj çdo lloji të norovirusit. Sëmundja është e përkohshme dhe zakonisht nuk shkakton efekte afatgjata.

Sa Kohë Qëndron Norovirusi Në Trup?

Kur norovirusi hyn në trup, ai gjendet në jashtëqitjen e personit përpara se të përjetojë simptoma. Mund të qëndrojë në sistem deri në dy javë pasi simptomat të jenë zgjidhur. Pasi të infektoheni, ju mbeteni ngjitës deri në 48 orë pasi simptomat të zhduken.

Kur Duhet Të Shihni Një Mjek?

Nëse një person nuk mund të hajë ose pijë asgjë, ai duhet të vizitojë një ofrues të kujdesit shëndetësor. Kjo mund të çojë në dehidrim. Nëse personi ka simptoma që zgjasin më shumë se 3 ditë, ai ose ajo duhet të kontaktojë një ofrues të kujdesit shëndetësor.

Cilat Pyetje Duhet T'i Bëhen Mjekut?

 • A kam norovirus apo një lloj tjetër infeksioni?
 • Si duhet të ha dhe të pi kur jam i sëmurë?
 • A mund të marr ndonjë ilaç për të më ndihmuar të ndihem më mirë?
 • Si mund ta parandaloj që familja ime të sëmuret?

Cili Është Ndryshimi Midis Norovirusit dhe Rotavirusit?

Si norovirusi ashtu edhe rotavirusi janë infeksione që shkaktojnë inflamacion të stomakut dhe zorrëve (gastroenterit), por janë kushte të ndryshme.

 • Norovirusi shkaktohet nga një specie Caliciviridae; Rotavirusi shkaktohet nga një specie Reoviridae.
 • Infeksioni me norovirus zgjat nga 1 deri në 3 ditë; Në rotavirus, zgjat nga 3 deri në 8 ditë.
 • Norovirusi prek këdo në çdo moshë; Rotavirusi prek më së shumti fëmijët dhe nganjëherë të rriturit.
 • Nuk ka vaksinë për norovirusin; Vaksina e Rotavirusit është në dispozicion.

Norovirusi është një sëmundje që shfaqet në mënyrë të papritur. Kur jeni të sëmurë, është e nevojshme të vazhdoni të hani dhe pini, por trupi e ka të vështirë ta bëjë këtë. Fatmirësisht, kjo situatë zgjat vetëm disa ditë. Në vend të vakteve të mëdha, mund të provoni të hani kafshata të vogla ose të pini gllënjka të vogla shpesh gjatë gjithë ditës. Nëse një person nuk mund të hajë ose nëse simptomat zgjasin më shumë se tre ditë, duhet të konsultoheni me një mjek. Sigurohuni që të lani duart shpesh me sapun dhe ujë për të parandaluar përhapjen e infeksionit.