Çfarë Është Kolonoskopia?

 • Ballina
 • Çfarë Është Kolonoskopia?

Në artikullin tonë, ne do të shqyrtojmë përgjigjet e pyetjes "Çfarë është Kolonoskopia?", për të cilën shumë njerëz pyesin. E përcaktuar thjesht, kolonoskopia është endoskopia e traktit të poshtëm të tretjes. Është ekzaminimi i të gjithë zorrës së trashë me një instrument fleksibël dhe të përkulshëm.

Përse Bëhet Kolonoskopia?

Kolonoskopia është metoda më e përshtatshme për zbulimin e polipeve (ato kanë potencial të kthehen në kancer), hetimin e ankesave për ndryshime në zakonet e defekimit dhe përcaktimin e shkaqeve të gjakut në jashtëqitje. Kjo metodë gjithashtu bën të mundur zbulimin e inflamacionit, ulcerave, divertikulozës, rritjeve jonormale të indeve dhe zonave me gjakderdhje. Në të njëjtën kohë, polipet mund të hiqen, të merren mostra të indeve dhe të kontrollohet gjakderdhja me këtë metodë. Arsyet kryesore pse kolonoskopia është e nevojshme janë:

Simptomat Jonormale Që Shfaqen Në Funksionet e Zorrëve

Kolonoskopia kryhet për të kuptuar shkaqet e simptomave të pazakonta që shihen në zorrët. Disa nga këto simptoma të pazakonta përfshijnë:

 • Gjakderdhje rektale ose gjak që shihet në jashtëqitje
 • Diarre ose kapsllëk i vazhdueshëm
 • Humbje e pazakontë në peshë dhe/ose lodhje ekstreme e ndjerë pa asnjë arsye.

Në fund të kolonoskopisë, shpesh gjenden gjetje që nuk janë shkak për shqetësim. Megjithatë, ndonjëherë, falë kolonoskopisë, mund të merren gjetje që duhet të shqyrtohen më në detaje.

Pastrimi i Polipeve Të Zorrëve

Shumë njerëz kanë tumore të vogla të quajtura polipe në zorrët e tyre. Polipet në përgjithësi janë tumore të padëmshme dhe beninje. Falë kolonoskopisë, polipet në zorrë ekzaminohen dhe pastrohen dhe nëse ka, mund të zbulohen polipet në rrezik për t'u shndërruar në kancer dhe mund të planifikohet trajtimi i ardhshëm. Në përfundim të kolonoskopisë sqarohet nëse nevojiten analiza dhe trajtim shtesë.

Zbulimi i Sëmundjeve Të Tjera Të Zorrëve

Falë kolonoskopisë, është e mundur të zbulohet prania e sëmundjeve të mëposhtme të zorrëve:

 • Sëmundja Crohn
 • Divertikuliti
 • Koliti ulceroz
 • Kanceri i zorrës së trashë

Përgatitja Para Kolonoskopisë?

Për një ekzaminim të mirë, zorra e trashë duhet të jetë e pastër dhe sa më e zbrazët. Para procedurës duhet të konsumohen ushqime të lëngshme për 1-2 ditë dhe të përdoren agjentë për pastrimin e zorrës së trashë. Para procedurës, hapet një akses vaskular për të administruar ilaçe qetësuese dhe për gjumë.

2 Ditë Përpara Kolonoskopisë

2 ditë para kolonoskopisë duhet të hahen sa më shumë ushqime të thjeshta. Për shembull:

 • Pulë e zier (pa salcë)
 • Oriz ose makarona
 • Supa të lehta

E RËNDËSISHME: Mjeku juaj do t'ju informojë se çfarë duhet/nuk duhet të hani 2 ditë përpara kolonoskopisë.

1 Ditë Para Kolonoskopisë

Një natë para kolonoskopisë, duhet të përdorni klizma dhe medikamente të ngjashme kundër diarresë për të zbrazur plotësisht zorrët. Mjeku juaj do të përshkruajë ilaçin që është më i përshtatshëm për ju.

E RËNDËSISHME: Nëse zorra nuk zbrazet siç duhet duke përdorur këtë ilaç, përfitimi i pritur nga kolonoskopia nuk mund të arrihet.

A Është Kolonoskopia Një Procedurë e Dhimbshme?

Para kësaj procedure, administrohen qetësues të butë dhe qetësues. Edhe pse kolonoskopia konsiderohet një procedurë e pakëndshme, kjo siklet dhe dhimbje nuk ndihet me ndihmën e pilulave të gjumit.

Sa Minuta Zgjat Kolonoskopia?

Zakonisht procedura zgjat 20-40 minuta.

Çfarë Bëhet Gjatë Kolonoskopisë? Çfarë Ndjen Pacienti?

Çfarë bëhet dhe çfarë ndjen pacienti gjatë kolonoskopisë janë renditur më poshtë.

 • Një tub fleksibël me kamerë dhe dritë në fund, i quajtur kolonoskop, futet në trup përmes anusit. Pacienti do të ndjejë tubin që hyn në trupin e tij dhe nuk do të ndjejë asnjë dhimbje në kushte normale.
 • Ajri pompohet në zorrët me një pajisje të quajtur kolonoskop, duke bërë që ato të fryhen. Pacienti mund të ndihet sikur duhet të shkojë në tualet gjatë kësaj procedure.
 • Kolonoskopi shkon deri në fund të strukturës dhe ekzaminon të gjithë zorrën. Ndërsa thellohet, pacienti mund të ndjejë një ngërç në stomak.
 • Polipet e zbuluara pastrohen dhe mund të merren disa mostra për t'u dërguar në patologji. Pacienti nuk do të ndjejë asgjë gjatë kësaj procedure.

Çfarë Duhet Bërë Pas Kolonoskopisë?

Pas procedurës, do të jetë e nevojshme të qëndroni në qendrën ku është kryer procedura për 2-3 orë. Pas kësaj procedure, rekomandohet që atë ditë të mos ktheheni vetëm në shtëpi dhe të mos vozitni.

A Është e Sigurt Kolonoskopia?

Kolonoskopia është një procedurë e besueshme. Gjakderdhja, infeksioni ose dëmtimi i organeve është jashtëzakonisht i rrallë. Meqenëse kanceret e zorrës së trashë fillimisht fillojnë si polipe, është shumë e rëndësishme të zbulohen këto polipe. Kolonoskopia do të parandalojë që këto polipe të zhvillohen në kancer. Për këtë arsye rekomandohet që të gjithë meshkujt dhe femrat mbi 50 vjeç të bëjnë kolonoskopi.

Cilat Janë Indikacionet Tipike Për Kolonoskopinë?

 • Gjakderdhje nga anusi
 • Ndryshimi i zakonit të jashtëqitjes
 • Dhimbje stomaku
 • Anemi e pashpjegueshme
 • Prania e kancerit të zorrës së trashë në familje
 • Kontroll rutinë për ata që janë mbi 50 vjeç