Çfarë është Kirurgjia e Obezitetit?

 • Ballina
 • Çfarë është Kirurgjia e Obezitetit?

Obeziteti është kthyer në një problem serioz në të gjithë botën, veçanërisht në disa vende të zhvilluara.Sot në SHBA, afërsisht 45% e popullsisë mbi 15 vjeç tek femrat dhe 35% tek meshkujt janë obezë. Situata në Turqi nuk është aspak inkurajuese. Shkalla e obezitetit është 35% tek femrat dhe rreth 10% tek meshkujt. Rritja e shkallës së obezitetit tek fëmijët tregon një problem më të rëndësishëm. Studimet tregojnë se të rinjtë obezë kanë një jetëgjatësi 20% më të shkurtër se të rinjtë me peshë normale. Obeziteti mund të shkaktojë diabet, sëmundje të zemrës, presion të lartë të gjakut, apnea të gjumit, çrregullime serioze të kyçeve dhe probleme psikologjike. Përveç kësaj, incidenca e kancerit të gjirit, zorrës së trashë dhe mitrës është më e lartë tek njerëzit obezë. Metoda më e përdorur në përcaktimin e obezitetit është llogaritja e indeksit të masës trupore (BMI). BMI llogaritet si më poshtë; BMI: Pesha në kg / Lartësia (m) x Lartësia (m).

A Jam Kandidat Për Kirurgji të Obezitetit?

Nëse BMI është mbi 30, personi përkufizohet si i trashë. Dyzet e lart, personi është në grupin e obezeve morbide (obeziteti fatal). Metodat kirurgjikale janë metodat më të suksesshme për humbjen e peshës tek njerëzit që arrijnë këto pesha. Njerëzit e rekomanduar për këtë lloj të operimit nga Instituti Amerikan i Shëndetit në vitin 1991 janë si më poshtë;

 • Pacientët me BMI mbi 40 ose mbi 35 me sëmundje serioze shoqëruese (si diabeti, hipertensioni, apnea e gjumit, problemet e kyçeve).
 • Këta njerëz fillimisht provojnë metoda jokirurgjikale dhe dështojnë.
 • Nuk duhet të ketë pengesa për kirurgji dhe anestezi të përgjithshme.
 • Personi duhet të jetë i gatshëm dhe plotësisht i informuar për këtë çështje.

A Janë Këto Operacione Efektive?

... Po, janë efektive.

Është mënyra më e suksesshme për të humbur peshë përgjithmonë.

Sëmundjet shoqëruese përmirësohen deri në 90%.

Në të njëjtën kohë, ka një rritje të ndjeshme në cilësinë e jetës dhe në ndjenja të tilla si vetëbesimi dhe vetëvlerësimi.

Pikat Që Duhet Ditur

 • Vetëm operacioni nuk shkakton humbje peshe. Pjesëmarrja aktive e personit në këtë punë (ndryshimi në zakonet e të ngrënit, ushtrimet, pjesëmarrja në ndjekje) do të lehtësojë humbjen e peshës.
 • Nuk duhet të harohet se disa komplikime dhe probleme mund të shfaqen edhe shumë kohë pas operacionit.
 1. Probleme të tilla si rrëshqitja e brezit dhe erozioni në pacientët e brezit
 2. Disa probleme me të ushqyerit
 3. Çrregullime në konturit të trupit

Këto probleme mund të zgjidhen me heqjen e shiritit, përdorimin e vitaminave dhe mineraleve, ndërhyrjet estetike dhe mbështetjen psikologjike.

Si në shumë operacione të tjera, shkalla e vdekshmërisë nga këto operacione nuk është zero. Megjithatë, kjo normë nuk e kalon kurrë 1%. Për qëllime krahasimi, nivelet e vdekjeve në disa operacione të tjera janë si më poshtë;

0,1-0,5% pas operacioneve të tëmthit

2% pas operimit te by pass

Sa Efektive Janë Këto Operacione?

Këto operacione ndikojnë në funksionimin e sistemit gastrointestinal. Ato kufizojnë sasinë e ushqimit që merr një person dhe/ose zvogëlojnë përthithjen e ushqimit.

Në thelb ekzistojnë dy lloje kryesore.

 • Sistemet saktësisht kufizuese:

Ato ulin volumin e stomakut.

 • Dy llojet më të njohura janë;

Shirit gastrik të rregullueshëm (mbërthyes për stomakun)

Gastrektomia e mëngës

Ndërhyrjet Kufizuese dhe Anti-Absorbuese:

Ato të dyja reduktojnë volumin e stomakut dhe pakësojnë përthithjen e ushqimit.

Bypass gastriktik

Diversioni biliopankreatik

Çdo teknikë ka avantazhe dhe disavantazhe. Zakonisht, vendimi do të merret së bashku me ekipin që do të kryejë operacionin dhe me ju.

Përgatitja

Kjo fazë është e rëndësishme dhe kërkon pjesëmarrjen tuaj. Një pjesë e rëndësishme e përgatitjes para operacionit është faza e vendimmarrjes. Edhe nëse jeni i rritur, pjesëmarrja e familjes tuaj në këtë vendim është jashtëzakonisht e rëndësishme. Përgatitja para operacionit përfshin disa ekzaminime siç është gjaku dhe rëntgeni. Në pacientët e nevojshëm mund të kryhet vlerësimi i frymëmarrjes dhe i zemrës. Vlerësimi i anestezisë do të bëhet para operacionit.

Qëllimi i Këtyre Vlerësimeve Është:

 • Vlerësimi i shëndetit tuaj (përfshin hetimin e diabetit, hipertensionit, niveleve të kolesterolit, problemeve të zemrës, sindromës së apnesë së gjumit dhe problemeve të tjera të frymëmarrjes)
 • Ekzaminimi psikiatrik kur është e nevojshme
 • Hulumtoni aktivitetin tuaj fizik dhe zakonet e të ngrënit
 • Dyshimi për shtatzëni

Ndryshimi i zakoneve para operacionit është një tregues i rëndësishëm për suksesin pas operacionit.

 

Operimi dhe Shtrimi në Spital

Operacioni kryhet në mënyrë të hapur ose laparoskopike (e mbyllur) nën anestezi të përgjithshme. Përparësitë e teknikave laparoskopike janë më pak dhimbje, dalje më herët nga spitali dhe rikthim më i hershëm në punë. Megjithatë, në disa raste, operacionet e hapura mund të kryhen për arsye të tilla si vështirësia e operacionit dhe siguria e pacientit. Qëndrimi në spital për operacionin është 1 deri në 10 ditë. Kjo periudhë mund të zgjatet për shkak të gjendjes së përgjithshme të pacientit dhe disa komplikimeve. Ndonjëherë, operacioni urgjent mund të kërkohet si rezultat i urgjencave ose komplikimeve. Si me të gjitha operacionet, do të ketë dhimbje pas këtij operacioni. Pas operacionit do të jepen ilaçe adekuate kundër dhimbjeve.

 

Ushqimi Pas Operacionit

Zakonet tuaja të të ngrënit pas operacionit do të jenë të ndryshme nga më parë. Zakonisht fillon me ushqimet e lëngshme fillimisht dhe vazhdon me ushqimet e buta. Gradualisht do t'i ktheheni ushqimeve normale. Është jashtëzakonisht e rëndësishme që të ndiqni rekomandimet dietike në mënyrë që të mos hasni situata të pakëndshme (si të vjella, dhimbje).

 

Parimet Bazë të Dietës

 • Hani sasi të vogla në çdo vakt dhe përtypni shumë.
 • Mos pini lëngje gjatë vakteve (por pini mjaftueshëm ndërmjet vakteve).
 • Hani vaktet tuaja me qetësi dhe ngadalë.
 • Zgjidhni ushqime të balancuara, të pasura me vitamina dhe minerale, por me pak kalori.
 • Sigurohuni që të merrni mjaftueshëm proteina (mish, peshk, vezë...).
 • Shmangni ushqimet e ftohta, me sheqer, salcë dhe të skuqura.

 

Me kalimin e kohës do të mësoheni me këtë stil të ri diete. Ky stil mund t'ju kufizojë ndonjëherë, por nuk do të ndërhyjë në jetën tuaj shoqërore.

1-2 javët e para pas operacionit

Në shumicën e pacientëve, humbja e peshës është e shpejtë gjatë kësaj periudhe, por më pas ngadalësohet. Shumat maksimale janë zakonisht me 12-18. Kjo ndodh në muaj. Sëmundjet shoqëruese të lidhura me obezitetin zhduken gjatë kësaj periudhe.

Kirurgjia Është Një Vendim i Rëndësishëm

 1. Përmbajuni rreptësisht zakoneve tuaja të reja të të ngrënit dhe ushtroni rregullisht.
 2. Shkoni rregullisht në kontrolle. Këto kontrolle bëhen për qëllimet e mëposhtme;

         -Kontroll i rregullt i humbjes së peshës

         -Zbulimi dhe trajtimi i gjendjes shëndetësore, komplikacioneve kirurgjikale, monitorimi i parametrave ushqyes

         -Ndryshimi në zakonet e të ngrënit dhe kontrolli i aktivitetit fizik

         -Kontrolli i gjendjes psikologjike

         -Vlerësimi i nevojës për kirurgji estetike

     3. Një pjesë e konsiderueshme e pacientëve do të kenë nevojë për mbështetje ditore me vitamina dhe minerale.

A Mund të Mbetem Shtatzënë Pas Operacionit?

Po. Shtatzënia është e mundur pas këtyre operacioneve. Në këtë rast, kërkohet mbështetje dhe ndjekje e rregullt ushqimore. Megjithatë, si masë paraprake, rekomandohet të prisni shtatzëninë derisa pesha të stabilizohet.

 

A Duhet të Shmang Disa Ilaçe?

Po. Duhet të shmangen barnat që kanë efekte anësore në stomak, si aspirina, anti-inflamatorët dhe kortizoni.

 

Çfarë Duhet Të Bëj Nëse Nuk Mund Të Humbas Peshë Sa Duhet?

Mund të kërkohet dietolog, psikolog, kontroll fizik dhe ndonjëherë operacione dytësore.

Metodat e Kirurgjisë

 

Rregulla e Gastrik Band (Gastrik Band):

Një brez silikoni i fryrë në formën e një baloni vendoset në hyrjen e stomakut. Në fund të këtij brezi, ekziston një strukturë e quajtur porti (rezervuar) që lejon fryrjen e brezit. Kjo strukturë vendoset nën lëkurë. Me ndihmën e këtij porti, brezi fryhet ose shfryhet. Karakteristika kryesore e kësaj metode është se ajo kufizon ushqimin e personit.

Humbja e pritshme e peshës: Përafërsisht 40-60% e peshës së tepërt.

Koha mesatare e funksionimit: 1-2 orë.

Mesatarja e qëndrimit në spital: 1-2 ditë.

Rreziku i vdekjes për shkak të operacionit: 0.1%

Komplikimet kryesore: Rrëshqitja e brezit, erozioni i brezit, refluksi, rrotullimi i portit dhe dhimbja e vendit të portit. Heqja e shiritit kërkon një operacion të ri.

 

Stomach Tube (Gastrektomi e Mëngës):

Dy të tretat e stomakut hiqen në mënyrë gjatësore. Me këtë metodë, hyrja dhe pjesa e mesme e stomakut formohen në një tub të hollë të gjatë. Ai kufizon sasinë e ushqimit dhe lejon që ushqimi të kalojë më shpejt në duoden. Një avantazh tjetër është se ul nivelin e hormonit të oreksit (ghrelin), i cili dihet se sekretohet nga pjesa e hequr e stomakut.

Humbja e pritshme e peshës: Përafërsisht 45-65% e peshës së tepërt.

Koha mesatare e funksionimit: 2 orë.

Mesatarja e qëndrimit në spital: 3-8 ditë.

Rreziku i vdekjes për shkak të operacionit: 0.2

Komplikimet kryesore: Ulçera, hapja e qepjeve, stenozë në stomakun e mbetur, gjakderdhje në periudhën e hershme postoperative, mungesë vitaminash-minerale, refluks, zmadhim i stomakut të mbetur.

 

Metoda e By Pass Të Stomakut (Gastrikt By Pass):

Në këtë metodë krijohet një xhep i vogël në stomak dhe zorra e hollë lidhet me këtë zonë të ndarë. Kështu, si vaktet e pacientit kufizohen, ashtu edhe thithja e ushqimit reduktohet nga pjesa tjetër e stomakut, duodeni dhe pankreasi. Stomaku i mbetur mbahet i shëndetshëm në vendin e tij. Kjo metodë është metoda më e suksesshme e njohur. Megjithatë, është një ndërhyrje më e komplikuar dhe më e rrezikshme për shkak të numrit të madh të qepjeve të zorrëve.

Humbja e pritshme e peshës: Përafërsisht 70-75% e peshës së tepërt.

Koha mesatare e funksionimit: 2-3 orë.

Mesatarja e qëndrimit në spital: 4-8 ditë.

Rreziku i vdekjes për shkak të operacionit: 0.5

Komplikimet kryesore: Ulçera, hapja e qepjeve, gjakderdhja, stenoza, obstruksioni i zorrës së hollë, rrahja e zemrës pas ushqimit të tepërt me sheqer, djersitja, mungesa e vitaminave-mineraleve8, kërkohet mbështetje gjatë gjithë jetës).