Çfarë Është Infeksioni I Veshit Të Jashtëm?

 • Ballina
 • Çfarë Është Infeksioni I Veshit Të Jashtëm?

Çfarë është infeksioni i veshit të jashtëm? Në artikullin tonë me titull, do të japim informacione të përgjithshme rreth infeksionit të veshit të jashtëm, i njohur edhe si veshi i notit.

Shkaqet E Inflamacionit Të Veshit Të Jashtëm

Ndërsa uji hyn në vesh, ai gjithashtu mund të bartë baktere dhe kërpudha brenda. Zakonisht uji del sërish dhe veshi thahet në mënyrë që bakteret dhe kërpudhat të mos shkaktojnë probleme në vesh. Por ndonjëherë uji mbetet në kanalin e jashtëm të veshit. Kështu, lëkura hidratohet plotësisht. Në këtë mënyrë, bakteret dhe kërpudhat shumohen dhe përhapen, duke shkaktuar infeksion në kanalin e jashtëm të veshit.

Simptomat E Infeksionit Të Veshit Të Jashtëm

 • Ndjenja e ngopjes në vesh
 • Kruarje
 • Ënjtje e kanalit të jashtëm të veshit
 • Shkarkim i bardhë-verdhë
 • Dhimbje të forta veshi
 • Ndjeshmëri e jashtëzakonshme ndaj prekjes në kërc
 • Zgjerimi i gjëndrave në qafë

Nëse zbuloni këto simptoma, konsultohuni me mjekun tuaj.

Parandalimi I Infeksionit Të Veshit Të Jashtëm

 • Nëse ndjeni ujë në vesh pas notit, dushit ose larjes së flokëve, anoni kokën anash me atë vesh të kthyer lart për të hedhur pika në vesh.
 • Hidhni pikat e tharësit të veshit duke e tërhequr veshin lart dhe mbrapa dhe tërhiqeni kapakun e veshit përpara dhe mbrapa për të siguruar që pikat të hyjnë në kanalin e veshit.
 • Pas këtij procesi, ngrini kokën dhe prisni që uji në vesh të rrjedhë.

PARALAJMËRIM: Nëse keni një infeksion të veshit, një daulle të veshit të shpuar ose të dëmtuar, ose keni pasur një operacion në vesh, konsultohuni me një otolaringolog përpara se të notoni ose të përdorni pika veshi. Nëse nuk e dini nëse daullja juaj e veshit është shpuar, këputur, paracentezë apo dëmtuar në ndonjë mënyrë, konsultohuni me mjekun tuaj. Nëse problemet tuaja përsëriten, mjeku juaj i veshit, hundës dhe fytit do t'ju këshillojë të vendosni tapa me vaj (vazelinë) në veshët tuaj përpara se të notoni dhe t'i mbroni veshët nga uji.

Një vesh i thatë është më i vështirë për t'u ndezur. Shmangni përdorimin e tamponëve të pambukut sepse ato shtyjnë dyllin e veshit më thellë dhe gjithashtu mund të irritojnë kanalin e veshit dhe të shkaktojnë gjakderdhje. Përdorimi i këtyre lloj shkopinjve në kanalin e veshit është i ndaluar nga shumë vende.

Veshi i notarit zhvillohet më lehtë në veshët që kruhen, kriset dhe janë të bllokuar me dyll veshi. Për këtë arsye, këta persona duhet të përdorin pikat e alkoolit në mënyrë më strikte siç rekomandohet kur uji futet në vesh. Mund të jetë gjithashtu e dobishme që veshët të pastrohen çdo vit përpara sezonit të notit.

Pse Kruhen Veshët?

Kruajtja e veshëve është mjaft e pakëndshme. Ndërsa ndonjëherë shkaku mund të jenë kërpudhat ose alergjitë, më shpesh është për shkak të dermatitit kronik (inflamacion të lëkurës) të kanalit të jashtëm të veshit. Një lloj i kësaj është dermstiti seborrheik, i cili është një gjendje e ngjashme me zbokthin. Sekreti i veshit, i cili normalisht ka ngjyrë kafe të çelur dhe ka veti mbrojtëse, është i tharë, i krisur dhe i bollshëm. Pacientët duhet të shmangin ushqimet me yndyrë, sheqerin dhe niseshtenë, karbohidratet dhe çokollatat, të cilat e përkeqësojnë këtë gjendje. Mjekët në përgjithësi preferojnë pikat e veshit të kortizonit para se të shkojnë në shtrat gjatë periudhave të kruajtjes si trajtim. Edhe pse nuk është e mundur të kurohet sëmundja në afat të gjatë, është e mundur të kontrollohet.

Çfarë Duhet Bërë Nëse Mizat Dhe Insektet E Tjera Hyjnë Në Vesh?

Shumë lloje insektesh mund të hyjnë në vesh. Mizat ngecin në dyllin e veshit dhe nuk mund të fluturojnë përsëri. Insektet më të mëdha nuk mund të kthehen ose të ngjiten prapa. Ata mund të fillojnë të përplasen përreth, gjë që mund të shkaktojë dhimbje dhe befasuese. Insektet mund të largohen duke injektuar ujë të ngrohtë në kanalin e veshit me shiringë (nuk duhet harruar ta thani duke i hedhur më pas alkool). Për të hequr insektet më të mëdha, vaji mineral hidhet fillimisht në vesh, duke penguar insektin të marrë frymë dhe duke shkaktuar vdekjen e tij. Kjo zgjat 5-10 minuta dhe heqja e insektit duhet të bëhet nga një mjek.

Çfarë Duhet Bërë Nëse Objektet E Huaja Hyjnë Në Vesh?

Rruazat, majat e lapsit, gomat, pjesët plastike të lodrave dhe arra janë objekte që shpesh futen në vesh nga fëmijët. Nëse është e nevojshme që një specialist ORL të përdorë mjete të posaçme nën mikroskop për t'i hequr ato, rekomandohet që menjëherë të shkoni te mjeku. Nuk duhet harruar se këto objekte mund të dëmtojnë veshin e jashtëm dhe të mesëm dhe daullen e veshit në rast vonese.