Çfarë Është Hemorroidi? Trajtimi I Hemorroideve

 • Ballina
 • Çfarë Është Hemorroidi? Trajtimi I Hemorroideve

Çfarë është Hemorroide? Detajet mbi këtë temë do t'i shpjegojmë në artikullin tonë të titulluar Trajtimi i hemorroideve. Hemorroidet, të njohura gjerësisht si hemorroide, janë një lloj sëmundjeje e zakonshme. Hemorroidet, të cilat i referohen venave të fryra brenda rektumit ose jashtë anusit, shkaktojnë dhimbje, kruajtje dhe/ose gjakderdhje. Megjithëse mendohet se është e mundur të lehtësohen simptomat me metodat tradicionale të trajtimit, në kundërshtim me besimin popullor, mund të përparojë deri në atë pikë sa të kërkojë ndërhyrje mjekësore. Vendosja e një diete të shëndetshme është një nga metodat më efektive për parandalimin e hemorroideve.

Çfarë Është Hemorroidet?

Hemorroidet janë emri që u jepet venave të fryra dhe të zmadhuara brenda rektumit ose jashtë anusit. Mund të shkaktojë dhimbje, dhimbje, kruajtje dhe gjakderdhje. Kur bëhet fjalë për gjakderdhje, duhet të merret parasysh edhe mundësia e çarjes anale dhe kancerit. Në fakt, çdo person ka hemorroide që nga lindja. Në formën e tyre natyrale, ato nuk shkaktojnë asnjë shqetësim. Por ndërsa fillon të zgjerohet dhe të fryhet, shfaqen simptoma.

Cila Është Frekuenca E Hemorroideve Tek Njerëzit?

Hemorroidet diagnostikohen në 1 në çdo 20 persona. Hemorroidet mund të shihen te njerëzit e të gjitha moshave, gjinive dhe racave. Mosha më e zakonshme është 50 vjeç e lart.

Kush Rrezikon Të Sëmuret Nga Hemorroidet?

Shfaqja e simptomave të hemorroideve kërkon një proces. Për këtë arsye, tek fëmijët vërehet rrallë.

Faktorët e rrezikut janë si më poshtë:

 • Obeziteti,
 • Shtatzënia,
 • Konsumimi i ushqimeve pa fibra,
 • Kapsllëk kronik ose diarre,
 • Të rënda për t'u ngritur,
 • Kalimi i një kohe të gjatë në tualet.

Cilat Janë Llojet E Hemorroideve?

Hemorroidet mund të jenë brenda rektumit ose jashtë anusit. Ky vend përcakton se ku shtrihet dhe fryhet hemorroidi dhe llojin e tij.

Llojet e hemorroideve përfshijnë:

Hemorroide Të Jashtme

I referohet venave të zmadhuara pikërisht nën lëkurë në zonën e anusit. Anusi është pika e daljes së kanalit përmes të cilit jashtëqiten jashtëqitjet. Hemorroidet e jashtme mund të jenë me kruarje ose dhimbje. Gjakderdhja mund të shihet edhe në mesin e gjetjeve klinike.

Hemorroide Të Brendshme

Venat e zgjeruara/ënjtura janë brenda rektumit. Rektumi lidh zorrën e trashë dhe anusin si pjesë e sistemit të tretjes. Edhe pse hemorroidet e brendshme shkaktojnë gjakderdhje, ato rrallë shkaktojnë dhimbje.

Hemorroide Të Prolapsuara

Termi hemorroide prolapsi përdoret për rastet kur si hemorroidet e brendshme ashtu edhe hemorroidet e jashtme dalin jashtë anusit. Këto lloj hemorroidesh janë me gjakderdhje dhe të dhimbshme.

Cili Është Ndryshimi Midis Fisurës Anale Dhe Hemorroideve?

Të njëjtat simptoma vërehen në fisurën anale dhe hemorroidet. Në të dyja rastet mund të shfaqen kruajtje, dhimbje dhe gjakderdhje. Ndërsa ënjtja/zgjerimi i venës në zonën e anusit quhet hemorroide, çarja në murin e venës në të njëjtën zonë quhet çarje anale. Diagnoza përfundimtare mund të bëhet pas ekzaminimit dhe analizës nga mjeku specialist.

Cilat Janë Shkaqet E Hemorroideve?

Kur tendosja e tepërt dhe/ose shtrirja e trupit rrit presionin mbi venat në anus, krijohet një mjedis i përshtatshëm për hemorroidet. Çdo aktivitet që ushtron tendosje të tepërt në zonën e belit, këmbëve dhe këmbëve mund të shkaktojë ënjtje dhe zgjerim të venave anale dhe rektale. Hemorroidet zhvillohen kryesisht për arsyet e mëposhtme:

 • Ngarkesa dhe presioni i vendosur në legen, veçanërisht nga pesha e tepërt e fituar gjatë shtatzënisë,
 • Sforcim i tepërt gjatë defekimit për shkak të kapsllëkut,
 • Ngritja e peshave dhe puna në punë që kërkojnë bartje të rënda

Cilat Janë Simptomat E Hemorroideve?

Hemorroidet e brendshme rrallë shkaktojnë dhimbje nëse nuk kthehen në hemorroide të prolapsuara dhe dalin përtej anusit. Në fakt, ato shpesh kalojnë pa u vënë re.

Simptomat që vërehen në rast të hemorroideve të brendshme janë:

 • Gjak në tualet

Simptomat e hemorroideve të jashtme janë:

 • Kruajtje në anus
 • Gunga të forta që shkaktojnë dhimbje dhe/ose ndjeshmëri në zonën e anusit
 • Dhimbje dhe/ose dhimbje të ndjera në zonën e anusit, veçanërisht në pozicionin ulur
 • Gjakderdhje rektale

Hemorroidet e prolapsit janë kryesisht të dhimbshme dhe të dhimbshme. Personi do ta vërejë këtë situatë, sepse ajo del përtej anusit.

Cilat Janë Sëmundjet E Tjera Që Shfaqin Simptoma Të Hemorroideve?

Çrregullime të ndryshme gastrointestinale mund të shkaktojnë gjithashtu gjakderdhje rektale dhe simptoma të tjera të hemorroideve. Këto çrregullime, të ngjashme me simptomat e hemorroideve, mund të jenë sëmundje kërcënuese për jetën. Për këtë arsye kur hasni simptomat e hemorroideve duhet patjetër të ekzaminoheni nga mjeku specialist për një diagnozë përfundimtare. Këto sëmundje, të cilat shfaqin simptoma të ngjashme me hemorroidet, janë:

 • Kanceri i zorrës së trashë
 • Sëmundja Crohn
 • Koliti ulceroz

Si Diagnostikohen Hemorroidet?

Mjekët që janë ekspertë në fushën e tyre mund të diagnostikojnë hemorroidet përmes një ekzaminimi fizik pas marrjes së një anamneze.

Çfarë Sëmundjesh Mund Të Shkaktojnë Hemorroidet?

Hemorroidet janë një sëmundje e dhimbshme që ul cilësinë e jetës. Zakonisht nuk shkaktojnë probleme serioze. Edhe pse të rralla, hemorroidet mund të jenë pararendëse e sëmundjeve të mëposhtme:

 • Anemia
 • Mpiksje gjaku në hemorroidet e jashtme
 • Infeksioni
 • Formacione të ngjashme me nishanin
 • Mbytja. (ndërprerja e qarkullimit të gjakut në hemorroide)

Çfarë Mund Të Bëhet Për Të Lehtësuar Dhimbjen E Hemorroideve?

Simptomat si dhimbja dhe gjakderdhja mund të zgjasin rreth 1 javë deri në 10 ditë. Rekomandohet të konsultoheni me një mjek përpara se të përfundoni këtë periudhë.

Kur diagnostikohen hemorroidet:

 • Pomadat që përmbajnë lidokainë ose hidrokortizon si përbërës aktiv mund të aplikohen në zonën e dhimbshme.
 • Duhet të pini shumë ujë.
 • Duhet të konsumohen enët me vaj ulliri dhe ushqime të pasura me fibra. Duhet të shmangen ushqimet e pasura me karbohidrate si pasta, orizi dhe makaronat.
 • Mund të merren medikamente për zbutjen e jashtëqitjes.
 • Zona anale duhet pastruar butësisht dhe me delikatesë me një leckë të lagur pas përdorimit të tualetit.

Trajtimi i hemorroideve

Kur simptomat e hemorroideve bëhen të padurueshme dhe fillojnë të ndikojnë negativisht në cilësinë e jetës suaj, mund t'ju duhet të konsultoheni me një mjek. Kirurgët e përgjithshëm, që zakonisht punojnë në departamentin e mjekësisë së brendshme, trajtojnë hemorroidet me një nga metodat e mëposhtme:

• Lidhja me brez gome (mbytje elastike): Vena problematike e fryrë/zgjeruar mbytet me një unazë gome. Struktura problematike hiqet në këtë mënyrë.

• Trajtimi i hemorroideve me metodën e elektrokoagulimit: Me një aparat që siguron rrymë elektrike ndalet qarkullimi i gjakut në hemorroide dhe neutralizohet formimi problematik.

• Trajtimi i Hemorroideve me Metodë Laser: Emri mjekësor i saj është koagulimi me rreze infra të kuqe. Është i njohur edhe si trajtimi i hemorroideve me lazer në publik. Hemorroidet eliminohen me një sondë të vogël të futur në zonën e rektumit.

• Trajtimi i hemorroideve me skleroterapi: Është një metodë e eliminimit të venave të fryra/zgjeruara të hemorroideve nëpërmjet një medikamenti kimik.

• Trajtimi i Hemorroideve me Metodë Kirurgjike (Hemorroidektomia): Formimi problematik i hemorroideve hiqet kirurgjik me një operacion kirurgjikal.

• Trajtimi i Hemorroideve me Metodë Stapling

Cilat Janë Mënyrat Për Të Parandaluar Sëmundjen E Hemorroideve?

Sëmundja e hemorroideve vërehet mjaft shpesh në vendin tonë. Gjëja e parë që duhet bërë për mbrojtje është ushqimi i shëndetshëm, higjiena, nevojat e rregullta të tualetit dhe ushtrimet e thjeshta.

Ushqyerja: Një nga zakonet e jetës sonë të përditshme është të hamë për t'u ndjerë të ngopur. Për këtë arsye, zakoni i ushqimit të shpejtë po rritet, pavarësisht nga vlerat vitaminike dhe minerale të ushqimeve që konsumojmë. Pas konsumimit të ushqimeve të tilla që nuk përmbajnë fibra, shfaqet kapsllëk ose diarre dhe nxitet formimi i hemorroideve. Ajo që duhet bërë është të rritet konsumi i vajit të ullirit dhe ushqimeve të pasura me fibra dhe të qëndrojë larg ushqimeve të ambalazhuara, të tymosura, të nxehta dhe pikante, pastë (oriz, makarona, pastë etj.). Ngrënia e një diete të ekuilibruar do të minimizojë problemet në sistemin tuaj të tretjes dhe rrezikun e zhvillimit të hemorroideve.

Përdorimi i rregullt dhe higjiena e tualetit: Shtyrja e nevojës për të shkuar në tualet shkakton ngurtësimin e jashtëqitjes, e cila nga ana tjetër rrit mundësinë e infektimit duke sforcuar kanalin anal gjatë defekimit. Gabimet në zakonet e defekimit mund të shkaktojnë sëmundje të tilla si çarje anale dhe abscesi anal përveç hemorroideve. Është shumë e rëndësishme të mos keni vështirësi kur shkoni në tualet dhe t'i kushtoni vëmendje higjienës.

Ushtrimi: mënyra e jetesës sedentare është një nga shkaqet kryesore të hemorroideve. Sidomos nëse jeni ulur shpesh në jetën tuaj të punës, rekomandohet të ndryshoni pozicionin ulur çdo 5-10 minuta dhe të ngriheni dhe të lëvizni në intervale të rregullta për të parandaluar embolinë dhe formimin e hemorroideve.