Çfarë Është Dislokimi i Kofshës (Displasia)? Si Trajtohet?

 • Ballina
 • Çfarë Është Dislokimi i Kofshës (Displasia)? Si Trajtohet?

Çfarë është Displasia e Dislokimit të Hip? Si të trajtohet? Jemi këtu me artikullin tonë të titulluar. Displasia e ijeve është një anomali në të cilën femuri (kocka e kofshës) nuk përshtatet së bashku me legenin siç duhet. Simptomat përfshijnë dhimbje në ije, çalime dhe gjatësi të pabarabartë të këmbëve. Trajtimet përfshijnë terapi fizike, kirurgji dhe korse për foshnjat.

Çfarë Është Dislokimi i Kofshës?

Displasia e ijeve është një anomali në nyjen e kofshës. Tek njerëzit që vuajnë nga ky çrregullim, femuri (kocka e kofshës) nuk përshtatet së bashku me legenin siç duhet.

Displasia e ijeve mund të dëmtojë kërcin, indin që mbron këto kocka në nyje. Mund të shkaktojë gjithashtu probleme që variojnë nga dhimbja tek nyja e paqëndrueshme e deri te dislokimi (rrëshqitja e kockave nga vendi në nyje).

Sa i Shpeshtë Është Dislokimi i Kofshave?

Rreth 1 në çdo 1000 foshnja lind me displazi të ijeve. Ka më shumë gjasa të ndodhë tek vajzat dhe fëmijët e parëlindur. Mund të ndodhë në të dyja ijet, por është më e zakonshme në anën e majtë.

Cilat Janë Shkaqet e Dislokimit Të Kofshës?

Lidhja e kofshës është një konfigurim i topit dhe i folesë që lidh kockën e kofshës me legenin. Tek njerëzit me displazi të hipit, koka e femurit (maja e femurit) nuk përputhet siç duhet me folenë e harkuar në legen. Në disa raste, foleja nuk është mjaft e thellë për të mbajtur kokën e femurit në vend.

Shumica e njerëzve me displazi hip kanë lindur me këtë gjendje. Displasia e ijeve mund të zhvillohet nëse pozicioni i fetusit në zhvillim ushtron presion mbi ijet. Mund të jetë edhe i trashëguar (i trashëguar në familje).

Kur njerëzit lindin me këtë gjendje, quhet displazi zhvillimore e hipit ose dislokim kongjenital i hipit.

Cilat Janë Shenjat dhe Simptomat e Dislokimit Të Ijeve?

Shenjat dhe simptomat e displazisë së hip janë si më poshtë:

 • Dhimbje në ijë,
 • Një nyje e lirshme ose e paqëndrueshme e hipit,
 • Çalim gjatë ecjes,
 • Gjatësitë e pabarabarta të këmbëve.

Si Diagnostikohet Dislokimi I Kofshës?

Mjeku do të bëjë një ekzaminim fizik për të kontrolluar displazinë e ijeve në ditët e para të jetës së foshnjës dhe rreth dy muaj më vonë. Simptomat e gjendjes mund të mos shfaqen derisa fëmija të rritet.

Skanimet me rreze X, ekografia dhe tomografia e kompjuterizuar mund të konfirmojnë diagnozën tek fëmijët më të vjetër se 6 muaj. Këto teste i lejojnë mjekët të shohin pjesën e brendshme të nyjës së hipit për të identifikuar anomalitë dhe për të kërkuar shenja dëmtimi.

Si Trajtohet Dislokimi I Kofshës?

Trajtimi për displazinë e hipit përfshin menaxhimin e dhimbjes dhe mbrojtjen e kyçit të kofshës nga dëmtimi i mëtejshëm. Mjeku do të përshtasë trajtimin për të përmbushur nevojat specifike të pacientit.

Opsionet e trajtimit për displazinë e hip përfshijnë:

 • Mbajtëse: Për foshnjat më të vogla se 6 muaj, mjekët mund të përdorin një mbajtëse ose mbajtëse për të mbajtur kyçin në vend ndërsa fëmija rritet.
 • Terapia fizike: Ushtrimet mund të forcojnë kyçin dhe të rrisin fleksibilitetin (aftësinë për të lëvizur artikulacionin).
 • Kirurgjia: Në shumë raste, mjekët riparojnë nyjen e hipit me operacionet e mëposhtme. Arthroskopia (një procedurë minimale invazive për të riparuar një labrum të çarë, shtresën e kërcit rreth folesë së kofshës), osteotomia periacetabulare (ripozicionimi i femurit në folenë e kofshës) ose zëvendësimi total i ijeve (riparimi i kofshës me një nyje artificiale).

Cilat Janë Ndërlikimet Që Lidhen Me Dislokimin e Ijeve?

Nëse displazia e hipit nuk trajtohet, mund të shkaktojë probleme të dhimbshme dhe afatgjata, duke përfshirë:

 • Kërcim labral i kofshës: Dëmtim i kërcit që mbulon folenë e kyçit të hipit.
 • Osteoartriti: Dëmtimi i kërcit që shkakton dhimbje dhe ngurtësim të ijeve.
 • Zhvendosja e kyçit: Kockat rrëshqasin nga vendi brenda artikulacionit.
 • Artikulacion i paqëndrueshëm: Një çekuilibër në nyje që shkakton dhimbje dhe dobësi.

A Mund Të Parandalohet Dislokimi I Kofshave?

Shumica e rasteve të displazisë së hip nuk mund të parandalohen. Për të zvogëluar rrezikun e displazisë së ijeve pas lindjes, duhet të shmanget mbështjellja shumë e ngushtë e foshnjës.

Cilët Janë Faktorët E Rrezikut Për Dislokimin E Koshës?

Njerëzit me rrezik më të lartë për displazi të hip përfshijnë:

 • Ata që e kanë këtë sëmundje në familje,
 • Gratë,
 • Fëmijët e parëlindur,
 • Të lindurit në një pozicion këmishë (në fillim poshtë në vend të kokës).

Cila Është Ecuria E Sëmundjes Tek Personat Me Dislokim Të Kofshës?

Kirurgjia për displazinë e hip zakonisht korrigjon problemin. Shumë njerëz që marrin trajtim të suksesshëm vazhdojnë të jetojnë jetë të shëndetshme pa dhimbje në ije.

Kur Mund Të Kthehem Në Aktivitetet Normale Pas Operacionit Të Zhvendosjes Së Kofshës?

Njerëzit që kanë kirurgji për displazi të hipit zakonisht qëndrojnë në spital për disa ditë. Pas një periudhe prej 6 javësh deri në 3 muaj, ju duhet të jeni në gjendje të shtoni peshë në nyje. Për të lejuar që kofsha të shërohet, mund t'ju kërkohet të mos mbani peshën e plotë të trupit në nyje deri në tre muaj pas operacionit.

Mjeku do të monitorojë progresin dhe do të informojë pacientin se kur mund të fillojnë ushtrimet terapeutike. Këto aktivitete do të forcojnë nyjen dhe do të ndihmojnë në kthimin në aktivitetet normale.

Kur Duhet Të Konsultoheni Me Një Mjek Për Dislokimin E Kofshave?

Nëse një person sheh simptoma të displazisë së ijeve tek vetja ose tek fëmija i tij, ai duhet të konsultohet me një mjek. Nëse adoleshentët dhe pacientët e moshuar përjetojnë dhimbje në ije, ata duhet ta ndajnë këtë patjetër me një mjek.

Çfarë Pyetjesh Duhet T'i Bëj Mjekut?

Do të ishte e dobishme që një pacient me displazi të hipit t'i bënte mjekut pyetjet e mëposhtme:

 • Si do të ndikojë displazia e ijeve në jetën time në shtëpi dhe në punë?
 • Cilat janë opsionet e mia të trajtimit?
 • Cilat janë rreziqet dhe përfitimet e kryerjes së operacionit?