Çfarë e Shkakton Gjakderdhjen Në Stomak? Simptomat dhe Trajtimi

 • Ballina
 • Çfarë e Shkakton Gjakderdhjen Në Stomak? Simptomat dhe Trajtimi

Gjakderdhja e stomakut është shpesh një gjendje kërcënuese për jetën. Gjakderdhja gastrike, një nga llojet më të zakonshme të gjakderdhjes në sistemin e tretjes, konsiderohet brenda fushës së "gjakderdhjes së traktit të sipërm gastrointestinal". Së bashku me përgjigjet e pyetjeve të tilla si "Çfarë është gjakderdhja në stomak?", "Cilat janë simptomat e gjakderdhjes në stomak?", "Si diagnostikohet gjakderdhja gastrike?", "Si është trajtimi i gjakderdhjes në stomak?", diskutojmë saktësisht. cfare eshte gjakderdhja gastrike, simptomat dhe metodat e trajtimit te saj, le ta marrim.

Çfarë Është Gjakderdhja e Stomakut?

Gjakderdhja në stomak zakonisht ndodh në bazë të ulcerave për shkak të përdorimit të pakontrolluar të barnave. Ky çrregullim, për të cilin ndërhyrja e hershme është jashtëzakonisht e rëndësishme, në përgjithësi është më e zakonshme tek të moshuarit. Pavarësisht kësaj, është e mundur të hasni probleme të gjakderdhjes së stomakut tek fëmijët dhe madje edhe tek foshnjat. Që nga momenti kur fillon gjakderdhja në stomak, kushtet kërcënuese për jetën mund të arrijnë nivele serioze. Niveli i gjakderdhjes që mund të ndodhë për shkak të një problemi në sistemin tretës mund të ndryshojë nga personi në person ose nga situata në situatë.

Gjakderdhja gastrike është një formë e zakonshme e gjakderdhjes që ndodh në traktin gastrointestinal. Përveç stomakut, sistemi gastrointestinal përfshin rektumin, anusin, duodenin dhe ezofagun. Me kalimin e moshës rritet numri i medikamenteve që përdoren për problemet e zemrës, kyçeve apo veshkave. Kjo paraqet rreziqe të caktuara për gjakderdhje në stomak, veçanërisht pas moshës 60 vjeçare.

Simptomat e Gjakderdhjes Së Stomakut

Në mënyrë që trajtimi pas gjakderdhjes së stomakut të jetë i suksesshëm, pacienti duhet të jetë i ndjeshëm dhe i vetëdijshëm për simptomat. Nëse trajtimi vonohet, rreziqet shëndetësore do të arrijnë një pikë edhe më të mprehtë. Përveç kësaj, gjakderdhja në stomak mund të përsëritet edhe nëse trajtohet. Në këtë drejtim, është e rëndësishme që njerëzit të rrisin ndërgjegjësimin e tyre për gjakderdhjen e stomakut.

Simptomat më të zakonshme janë si më poshtë:

 • Ndjenja e papritur e të ftohtit
 • Pjesa e jashtme e zezë me erë të keqe
 • Të vjella me gjak
 • Dhimbje koke
 • Vështirësi në frymëmarrje dhe të fikët
 • Ndjenja e të përzierave
 • Dhimbje që ndihet shpesh në pjesën e sipërme të barkut
 • Lëkurë të zbehtë
 • Ndërprerje momentale

Çfarë e Shkakton Gjakderdhjen Në Stomak?

Siç e theksuam më lart, gjakderdhja nga stomaku zakonisht ndodh si pasojë e përdorimit të gabuar dhe të pavetëdijshëm të medikamenteve.

Mund të rendisim arsye të tjera si më poshtë:

 • Formimi i plagëve të ndryshme në zonën ku kryqëzohen stomaku dhe ezofag
 • Struktura të ngjashme me variçet që shfaqen pas sëmundjeve të mëlçisë
 • Faktorët familjarë
 • Tumoret e vendosura në zonën e sipërme gastrointestinale
 • Çrregullime të ulçerës
 • Konsumimi i shumë ushqimeve me melmesa
 • Përdorimi i medikamenteve për hollimin e gjakut
 • Imuniteti i dobët
 • Stresi, gjendje tensioni
 • Barnat që do të rrisin acidin e stomakut
 • Operacionet kirurgjikale

Trajtimet e Gjakderdhjes Nga Stomaku 

"Si ta kuroni gjakderdhjen e stomakut?" ose "Si të ndaloni gjakderdhjen në stomak?" Pyetje të tilla janë ndër pyetjet më të shpeshta për këtë çrregullim. Para së gjithash, është e mundur të thuhet qartë se gjakderdhja e stomakut është një çrregullim i trajtueshëm mjekësor.

Diagnoza e gjakderdhjes gastrike ka një rol kritik në këtë kuptim. Në këtë proces dalin në pah metoda të ndryshme si gastroskopia. Gjakderdhja tentohet të ndalet me medikamente ose metoda të ndryshme trajtimi (si skleroterapia, lidhja e brezit, hemoklipi). Nëse shkaku i gjakderdhjes është ulçera, është e nevojshme që fillimisht të trajtohet ky problem. Përndryshe, kjo gjakderdhje do të përsëritet vazhdimisht. Këto metoda trajtimi përdoren kur gjendet një njollë gjakderdhjeje. Këto metoda njihen si metodat më të zakonshme dhe më të sigurta për sëmundje të tilla si gjakderdhja në stomak. Falë këtyre metodave, operacioni nuk kërkohet.

Kur këto procedura nuk japin rezultate, mjeku mund të përdorë ndërhyrjen kirurgjikale. Nëse ka një çrregullim të shkaktuar nga kanceri i stomakut, përdoren metoda të tilla si radioterapia ose kimioterapia. Pas trajtimit të suksesshëm, gjasat që gjakderdhja e stomakut të përsëritet është e ulët.

I urojmë të gjithëve ditë të shëndetshme.

Prof. Dr. Aysun YILMAZLAR

Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı