Arthroskopia E Shpatullës (Kirurgji E Mbyllur E Shpatullës)

 • Ballina
 • Arthroskopia E Shpatullës (Kirurgji E Mbyllur E Shpatullës)

Artroskopia e shpatullave (kirurgjia e mbyllur e shpatullave) është një lloj kirurgjie minimalisht invazive që përdoret për të diagnostikuar dhe trajtuar problemet e shpatullave. Në artroskopinë e shpatullave, mjeku juaj riparon shpatullën tuaj duke përdorur prerje të vogla. Artroskopia e shpatullës është një procedurë ambulatore. Pas kësaj procedure, ju mund të ktheheni në shtëpi në të njëjtën ditë. Megjithëse rikuperimi i plotë mund të zgjasë javë ose muaj, ushtrimet dhe terapia fizike mund të ndihmojnë në rikuperimin.

Çfarë Është Artroskopia E Shpatullave?

Artroskopia e shpatullave është një operacion minimal invaziv që përdoret për të diagnostikuar dhe trajtuar problemet e shpatullave. Mund të keni artroskopi për probleme të tilla si grisjet e manshetës rrotulluese ose përplasja e shpatullave. Procedurat minimalisht invazive kërkojnë prerje shumë më të vogla sesa kirurgjia tradicionale. Çdo prerje e bërë në këtë procedurë është afërsisht sa madhësia e një vrime çelësi.

Kirurgu juaj fut një kamerë të vogël të quajtur artroskop përmes një prerjeje të vogël në lëkurën tuaj. Kjo kamerë projekton imazhet e nyjes suaj të shpatullave në një ekran video. Mjeku juaj i shqyrton këto imazhe për të gjetur burimin e lëndimit tuaj. Nëse shpatulla juaj ka nevojë për riparim, mjeku juaj do të përdorë disa mjete të vogla kirurgjikale për të rivendosur lëvizshmërinë në shpatullën tuaj.

Kur Preferohet Artroskopia E Shpatullës?

Artroskopia e shpatullës i ndihmon mjekët të diagnostikojnë dhe trajtojnë dhimbjet e shpatullave që nuk i përgjigjen trajtimeve jokirurgjikale. Metodat jokirurgjikale të trajtimit për dhimbjet e shpatullave; Ai përfshin terapi fizike, mjekim, injeksione dhe pushim.

Cilat Sëmundje Të Shpatullave Mund Të Trajtohen Me Artroskopi Të Shpatullës?

Indet e inflamuara mund të hiqen me artroskopi të shpatullave. Lëndimet e mëposhtme mund të trajtohen gjithashtu me artroskopi të shpatullave:

 • Lëndimet e tendinit të bicepsit: Problemet e bicepsit (muskulit të bicepsit) janë një problem i zakonshëm, veçanërisht te sportistët dhe këtë problem e trajtojmë lehtësisht me metodën artroskopike.
 • Zgjatjet e kockave,
 • Shpatulla e ngrirë,
 • Shqyerje të labrumit, lëndime në indin rreth folesë së shpatullës,
 • Kalcifikim,
 • Grisje e manshetës rrotulluese,
 • Tendiniti i manshetës rrotulluese,
 • Tendiniti kalcifik: Një problem tjetër për të cilin përdoret metoda është tendiniti kalcifik. Ky çrregullim është grumbullimi i kalcifikimeve në tendinat që mundësojnë lëvizjen e shpatullës. Trajtimi i parë për këtë problem, i cili është më i shpeshtë te pacientët diabetikë, është trajtimi jokirurgjikal, por metoda më e mirë për pacientët që nuk mund të marrin rezultate pozitive me trajtime jokirurgjikale është metoda artroskopike.
 • Sindroma e goditjes së shpatullave: Goditja e shpatullës është një problem që ndodh për shkak të ngjeshjes dhe ënjtjes së strukturave të tendinit të muskujve që kalojnë midis dy kockave në zonën e shpatullave. Prishjet e tendinit shihen në fazat e avancuara të këtij problemi, i cili manifestohet me dhimbje dhe kufizim në lëvizje. Nëse metodat si terapia fizike dhe mjekimi i përdorur në trajtimin fillestar të sëmundjes nuk janë të suksesshme, distanca midis dy kockave mund të hapet në mënyrë artroskopike. Përveç kësaj, këputjet e tendinit që ndodhin për shkak të kësaj ngjeshjeje, traumatike ose gërryerje, mund të trajtohen në mënyrë artroskopike.
 • Paqëndrueshmëria e shpatullave që ndodh kur nyja e shpatullës lirohet ose dislokohet: Dislokimi i shpatullës është një problem tjetër që ne e trajtojmë në mënyrë artroskopike, që është dislokim i përsëritur (i përhershëm) i shpatullës. Me fjalë të tjera, pasi një shpatull zhvendoset, ajo mund të ri-zhvendoset me lëvizjet më të thjeshta në jetën e mëvonshme. Në këtë problem, struktura e quajtur labrum, e cila rreshton folenë ku ulet topi i shpatullës, është grisur. Ne e trajtojmë lehtësisht këtë strukturë në mënyrë artroskopike.

Sa E Zakonshme Është Artroskopia E Shpatullës?

Artroskopia e shpatullës është metoda e dytë kirurgjikale ortopedike më e zakonshme pas artroskopisë së gjurit. Kirurgji ortopedike; trajton kyçet, kockat, muskujt, ligamentet dhe tendinat. Kirurgjia e manshetës rrotulluese është një nga llojet më të zakonshme të artroskopisë së shpatullave.

Cili Është Procesi Përpara Artroskopisë Së Shpatullës?

Para artroskopisë së shpatullës, procesi funksionon afërsisht si më poshtë:

 • Përpara artroskopisë së shpatullës, mjeku ka nevojë për historinë shëndetësore të pacientit dhe i kërkohet informacioni i nevojshëm nga pacienti.
 • Kërkohet një listë e plotë e medikamenteve të përdorura nga pacienti.
 • Disa ditë para operacionit, disa medikamente mund të kenë nevojë të ndërpriten.
 • Stafi mjekësor përkatës do t'ju japë disa udhëzime të veçanta për t'u ndjekur, duke përfshirë sa kohë para operacionit duhet të ndaloni së ngrëni dhe pirja.

Përpara procedurës së artroskopisë suaj të shpatullës, mund të nevojiten testet dhe testet e mëposhtme për të kontrolluar gjendjen shëndetësore të pacientit për kirurgji:

 • Analizat e gjakut,
 • Radiografi gjoksi,
 • Elektrokardiogramë

Çfarë Ndodh Gjatë Artroskopisë Së Shpatullës?

Artroskopia e shpatullës zakonisht zgjat më pak se një orë. Gjatë artroskopisë së shpatullës:

 • Pacienti pozicionohet në një pozicion gjysmë ulur (pozicioni i karriges së plazhit) ose i shtrirë në anën e tij.
 • Nëse është e nevojshme, ekipi kirurgjik do të rruajë flokët e pacientit dhe do të pastrojë lëkurën me një tretësirë antiseptike. Krahu i pacientit mund të vendoset në pajisjen që e imobilizon atë për t'u siguruar që ai të mbetet i qëndrueshëm.
 • Një ofrues i kujdesit shëndetësor mund të injektojë lëng në shpatullën e pacientit. Ky lëng fryn nyjen e shpatullave, duke e bërë më të lehtë për kirurgun të shohë.
 • Kirurgu bën një vrimë të vogël në shpatull, zakonisht në madhësinë e një vrime butoni. Ai fut një kamerë të vogël të quajtur artroskop përmes kësaj prerjeje.
 • Kamera projekton imazhet e shpatullës në një ekran. Kirurgu i përdor këto imazhe për të gjetur problemin në shpatull.
 • Kirurgu bën prerje të tjera të vogla në shpatull dhe fut aty disa instrumente të vogla.
 • Ekipi kirurgjik mbyll të gjitha prerjet kur të përfundojë operacioni. Prerjet mbyllen me qepje ose me fasha të vogla me një fashë të madhe sipër.

Çfarë Ndodh Pas Artroskopisë Së Shpatullës?

Artroskopia e shpatullës është një procedurë ambulatore. Kjo do të thotë që ju mund të ktheheni në shtëpi të njëjtën ditë pa e kaluar natën në spital. I gjithë procesi zakonisht zgjat më pak se një orë.

Pas operacionit, do t'ju duhet të pushoni për një ose dy orë në spital. Mjeku juaj do t'ju japë ilaçe kundër dhimbjeve nëse është e nevojshme. Më pas ju lejohet të shkoni në shtëpi. Rekomandohet që një anëtar i familjes ose një mik të kalojë natën me ju pas procedurës.

Sa E Dhimbshme Është Artroskopia E Shpatullës?

Fatkeqësisht, të gjitha operacionet shkaktojnë dhimbje. Stafi i anestezisë së spitalit tuaj fokusohet në lehtësimin e juve gjatë operacionit dhe do të diskutojë me ju opsionet e disponueshme për procedurën tuaj.

Gjatë artroskopisë së shpatullave, shpesh përdoren blloqe nervore që injektohen në qafë ose shpatull. Këto blloqe nervore mpijnë shpatullën dhe krahun tuaj dhe gjithashtu ndihmojnë në lehtësimin e dhimbjeve pas operacionit. Në disa raste, mund të preferohet edhe anestezi e përgjithshme, ku jeni plotësisht në gjumë gjatë operacionit.

Dhimbja gjatë shërimit është një pjesë e natyrshme e shërimit. Është e rëndësishme të flisni me mjekun tuaj për shqetësimet tuaja. Mjeku juaj do t'ju japë këshilla se si të menaxhoni dhimbjen ndërsa trupi juaj shërohet.

Cilat Janë Avantazhet E Kirurgjisë Artroskopike Të Shpatullave?

Në varësi të situatës suaj, ju mund të preferoni artroskopinë e shpatullave në vend të operacionit të hapur me një prerje më të madhe. Krahasuar me operacionet e hapura, rreziku i infeksionit në operacionet artroskopike është më i vogël dhe koha e rikuperimit është më e shkurtër. Artroskopia e shpatullave gjithashtu tenton të shkaktojë më pak ngurtësi të kyçeve dhe më pak dhimbje të kyçeve sesa operacionet e hapura.

Cilat Janë Rreziqet E Artroskopisë Së Shpatullës?

Në përgjithësi, artroskopia e shpatullës është një metodë shumë e sigurt. Ka disa rreziqe të vogla që mund të hasni. Këto rreziqe janë:

 • Mpiksje gjaku,
 • Dëmtimi i enëve të gjakut ose nervave,
 • Gjakderdhje ose ënjtje e tepërt,
 • Infeksioni.

Sa Zgjat Koha E Rikuperimit Pas Artroskopisë Së Shpatullës?

Do të duhen javë ose muaj që nyja juaj e shpatullës të shërohet plotësisht pas artroskopisë së shpatullës. Ju mund të përjetoni dhimbje dhe ënjtje për të paktën disa javë.

Akulli dhe ilaçet kundër dhimbjes mund të ndihmojnë në lehtësimin e dhimbjes. Mund të provoni të flini me ndihmën e një suporti për disa ditë pas operacionit. Kirurgu juaj mund të rekomandojë një hobe për të mbrojtur shpatullën tuaj.

Një plan rehabilitimi që mund t'ju rekomandohet; Ai përfshin ushtrime të lehta dhe terapi fizike. Në këtë mënyrë, ju mund të rrisni lëvizshmërinë dhe forcën e shpatullave tuaja. Mjeku juaj do t'ju ofrojë një plan rehabilitimi që është specifik për kirurgjinë tuaj të shpatullës.

Kur Mund Të Kthehem Në Punë Ose Shkollë Pas Artroskopisë Së Shpatullës?

Kur mund të ktheheni në jetën tuaj të përditshme varet nga kompleksiteti i operacionit tuaj. Nëse keni pasur një procedurë të vogël, mund të ktheheni në punë ose në shkollë brenda pak ditësh. Pas procedurave më të mëdha, do t'ju duhet më shumë kohë. Mjeku juaj do t'ju udhëheqë gjatë procesit të rimëkëmbjes.

Cilat Janë Situatat Kur Duhet Të Kontaktoj Mjekun Tim Pas Artroskopisë?

Nëse keni ndonjë nga këto simptoma pas operacionit tuaj, duhet të kontaktoni mjekun tuaj:

 • Temperatura e lartë,
 • Dhimbje të forta që mjekimet nuk mund ta lehtësojnë,
 • Lëng pa ngjyrë ose me erë rreth plagës,
 • Ndjesi shpimi gjilpërash ose mpirjeje,
 • Ënjtja vazhdon të rritet.

Artroskopia e shpatullës është një operacion minimalisht invaziv që përdoret për të trajtuar problemet e shpatullave duke përfshirë përplasjen e shpatullës dhe grisjet e manshetës rrotulluese. Kjo procedurë zakonisht zgjat më pak se një orë. Shumë njerëz mund të kthehen në punë ose shkollë brenda pak ditësh. Për operacionet më komplekse, rikuperimi mund të zgjasë më shumë. Një plan rehabilitimi që shpesh përfshin stërvitje dhe terapi fizike do t'ju ndihmojë të rikuperoni më shpejt.