Aknet (Vulgaris)

Akne vulgaris është një sëmundje inflamatore e gjëndrës së flokëve dhe gjëndrave dhjamore të lidhura me të. Sëmundja manifestohet si procese inflamatore të quajtura komedone (të hapura si pika të zeza ose të mbyllura si pika të bardha), papula, pustula dhe nyje.

Në Cilat Pjesë Të Trupit Shihen Aknet?

Sëmundja ndodhet kryesisht në zonat seborrheike (zonat ku sekretimi i vajit është i lartë) si fytyra, qafa, shpatullat, shpina dhe gjoksi.

Cilat Janë Shkaqet E Akneve?

Shumë faktorë luajnë një rol në formimin e akneve. Aktivizimi hormonal, rritja e sekretimit të gjëndrës dhjamore, mikroorganizmat në rrënjët e flokëve (propionibacterium acnes) dhe trashja në rrënjët e flokëve janë më të rëndësishmit nga këta faktorë. Përveç kësaj, predispozicioni gjenetik, faktorët mjedisorë (si higjiena e dobët) dhe ndonjëherë ushqimet shkaktojnë formimin e akneve.

Në Çfarë Moshe Shfaqen Aknet?

Megjithëse aknet shfaqen kryesisht në adoleshencë, ato mund të shfaqen në çdo moshë. Lezionet zakonisht fillojnë midis moshës 12-14 vjeç dhe janë më intensive midis moshës 16-19 vjeç. Ndonjëherë mund të fillojë rreth moshës 10 vjeçare. Pothuajse të gjithë njerëzit zhvillojnë lezione akne vulgaris, pak a shumë, gjatë gjithë jetës së tyre. Sëmundja ndonjëherë mund të vazhdojë te gratë midis moshës 20 dhe 30 vjeç e më tej, në varësi të efekteve hormonale.

Aknet Duhet Të Merren Seriozisht

Edhe pse puçrrat perceptohen nga shumica e njerëzve si një proces fiziologjik, nëse nuk trajtohen dhe kontrollohen, mund të lënë plagë serioze të përhershme. Imazhet klinike që krijon mund të shkaktojnë reaksione dismofobike dhe çrregullime të përhershme psikologjike tek të rinjtë.

A Shkaktojnë Ilaçet Akne?

Sëmundja e akneve mund të ndodhë për arsye të tjera përveç faktorëve të mësipërm. Disa ilaçe mund të shkaktojnë akne. Trajtimet lokale ose sistemike të kortizonit, disa ilaçe të përdorura në trajtimin e tuberkulozit, disa ilaçe të përdorura në epilepsi, ilaçe hormonale dhe ilaçe halogjene si jodi dhe bromidi mund të shkaktojnë puçrra fytyre.

Llojet E Akneve

  • Aknet Kozmetike: Një tjetër puçrra që po bëhet gjithnjë e më e zakonshme sot janë aknet kozmetike. Agjentët kozmetikë që rrisin sekretimin e vajit, bllokojnë faktorët e flokëve dhe përdoren në mënyrë të pandërgjegjshme mund të shkaktojnë puçrra fytyre.
  • Akne Excoria: Forma e quajtur excoriation e akneve zakonisht shihet tek të rinjtë me probleme psikologjike. Lezionet e akneve krijohen nga personi. Në trajtimin e ekskorimit të akneve, përveç agjentëve dermatologjikë kërkohet një qasje psikiatrike.
  • Aknet Profesionale: Aknet profesionale vërehen në grupet profesionale të ekspozuara ndaj agjentëve të caktuar. Lezionet e akneve janë të zakonshme tek ata që vijnë në kontakt me substanca të tilla si hidrokarburet e klorur, tretësit industrialë, derivatet e katranit të qymyrit, vazelinë dhe vajrat gjatë punës së tyre.
  • Aknet Endokrine: Një variant i akneve i quajtur puçrra endokrine shfaqet gjithashtu te njerëzit me çrregullime endokrine si sëmundja e Cushing dhe sindroma e vezores policistike.

Trajtimi I Akneve

Akne vulgaris është një proces klinik i përjetuar në një fazë të jetës dhe jo në një sëmundje. Ky proces mund të jetë i lehtë, i mesëm ose i rëndë. Gjëja që duhet bërë është të kaloni këtë proces pa lënë asnjë gjurmë. Ky proces ndonjëherë mund të zgjasë shumë dhe kërkon durim. Duhet patjetër të kontaktoni një dermatolog.