Agjërimi Pas Kirurgjisë Bariatrike

 • Ballina
 • Agjërimi Pas Kirurgjisë Bariatrike

Me operacionin e obezitetit, sistemi tretës ndryshon dhe zakonet e reja të të ngrënit shfaqen me simptoma të ndryshme në periudhat e para. Sasia e ushqimit për t'u konsumuar, snacks, renditja e ushqimeve dhe mirëmbajtja e prerjes së re me operacion obeziteti u rregulluan në përputhje me rrethanat. Është koha për rendin e ri. Kjo do të thotë që nëse keni obezitet, duhet të agjëroni para 12-18 muajve të parë. Në artikullin tonë do t'u përgjigjemi atyre që janë kuriozë për obezitetin dhe agjërimin.

Cila Do Të Jetë Dieta Ime Pas Operacionit Bariatrik?

Pas operacionit mbi obezitetin, ushqimi i personit rikthehet. Ky rend i vendosur sigurohet se do të respektohet. Ata kanë një kursim, kanë një kursim për të ngrënë. Konsumimi i sasisë ditore të lëngjeve dhe mbajtja e dietës gjatë gjithë ditës është një gjendje rregullimi.

Një nga pyetjet e bëra shpesh është nëse pacienti mund të agjërojë apo jo për shkak të dietës që duhet të merret parasysh pas operacionit të obezitetit.

Kur Mund Të Agjërohet Pas Operacionit Bariatrik?

Një agjërues mund të përballet me një situatë negative që mund të kërcënojë shëndetin e tij për shkak të marrjes së pamjaftueshme të ushqimit, marrjes së pamjaftueshme të kalorive dhe konsumit të pamjaftueshëm të lëngjeve.

Duhet pak kohë që trupi të përshtatet me rendin e ri. Për këtë arsye, agjërimi nuk rekomandohet para 12-18 muajve të parë pas operacionit të obezitetit. Më pas, pasi të mësohen me sjellje të reja ushqimore, njerëzit mund të agjërojnë me programe të reja të planifikuara në konsultim me mjekët e tyre dhe në bashkëpunim me një dietolog.

Si Duhet Të Planifikohet Programi I Të Ushqyerit Pas Kirurgjisë Bariatrike?

Programi i të ushqyerit duhet të rivendoset pas operacionit të obezitetit. 2-3 vakte kryesore me vlera ushqyese dhe 1 meze të lehtë ndërmjet iftarit dhe sahurit mund të bëhen jashtë orarit të agjërimit, me planifikim të kujdesshëm për t'u përgatitur nga një dietolog. Për shembull, mund ta prishni agjërimin me një sasi të vogël uji ose supë dhe të bëni një pushim për 10-15 minuta.

Programi i të ushqyerit pas operacionit të obezitetit duhet të planifikohet si më poshtë:

 • Karbohidratet me indeks të ulët glicemik duhet të konsumohen në vaktet kryesore për të plotësuar nevojat ditore të energjisë.
 • Për sahur dhe iftar duhet të preferohen ushqimet me shumë proteina si vezët, mishi, pula, peshku, gjeli i detit apo bishtajore.
 • Një sasi e vogël frutash me indeks të ulët glicemik ose një kos me pak yndyrë duhet të preferohet për snack.
 • Ju duhet t'i konsumoni vaktet tuaja shumë ngadalë dhe t'i përtypni mirë. Duhet të bëni një pushim të vogël kur ndjeni siklet.
 • Njeriu duhet të qëndrojë larg burimeve problematike të kalorive si ëmbëlsirat, brumërat, ushqimet e skuqura dhe lëngjet e frutave të gatshme.
 • Për të marrë kalori të mjaftueshme, duhet pasur kujdes që të mos konsumohen ushqime të ngurta dhe të lëngshme në të njëjtën kohë.
 • Përveç vakteve, duhet të pini ujë çdo 1-2 orë dhe të arrini të paktën 2 litra ujë në ditë.
 • Nuk duhet të harroni të merrni medikamentet që përdorni ndërmjet iftarit dhe sahurit.
 • Gjatë Ramazanit, nuk duhet të anashkaloni 15-20 minuta shëtitje ose aktivitete ushtrimore që mund të bëni në shtëpi.