A Janë Aknet Një Sëmundje Ngjitëse?

 • Ballina
 • A Janë Aknet Një Sëmundje Ngjitëse?

A janë aknet një sëmundje ngjitëse? Në artikullin tonë të titulluar, ne do të flasim për pyetjet që lidhen me aknet në terma të përgjithshëm. Në aknet e lëkurës me vaj, mikrobet përgjegjëse për aknet inflamatore janë mikroorganizmat e vetë lëkurës. Prandaj, nuk ka gjendje ngjitëse për aknet.

Çfarë Janë Aknet?

Sot, kur aknet përmenden në terma të përgjithshëm, është e nevojshme të përmendim aknet vulgaris. Megjithëse kuptimi i fjalëpërfjalshëm i saj është aknet adoleshente, është një sëmundje që mund të shihet në çdo moshë. Për aknet para së gjithash duhet ditur se cili lloj aknesh përmendet në dermatologji. Ka të paktën 200 sëmundje të ndryshme që përmbajnë fjalën puçrra fytyre. Për përcaktimin e akneve, është më e përshtatshme të shprehet si puçrra e lëkurës me vaj. Dermatologu diagnostikon se çfarë lloj aknesh ka pacienti dhe planifikon trajtimin.

Pse Shfaqen Aknet?

Në lëkurën tonë ka një shtresë mbrojtëse lipide ose yndyre kundër faktorëve të jashtëm. Disa individë gjenetikisht kanë lëkurë shumë të yndyrshme. Kjo është veçanërisht e dukshme në fytyrë, shpinë dhe pjesën e sipërme të gjoksit. Poret bllokohen për shkak të sekretimit të tepërt të vajit. Këto priza shfaqen si pika të zeza kur shikohen nga jashtë. Këto quhen komedone. Disa pore të bllokuara ndodhin thellë dhe nuk janë fare të dukshme. Disa janë në formën e një flluskë të bardhë. Si rezultat, aknet tani kanë filluar. Më vonë, aktiviteti mikrobik dhe këputjet e gjëndrave dhjamore ndodhin nën poret e bllokuara, duke rezultuar në akne inflamatore. Në fazën përfundimtare, ndërsa puçrrat e mëparshme shërohen, krijohen të reja. Edhe nëse mbeten të paprekura, aknet e përflakur që shërojnë lënë pak a shumë shenja.

A Janë Aknet Një Sëmundje Ngjitëse?

Në aknet e lëkurës me vaj, mikrobet përgjegjëse për aknet inflamatore janë mikroorganizmat e vetë lëkurës. Prandaj, nuk ka gjendje ngjitëse për aknet. Vetëm infeksionet e vërteta ngjitëse të gjëndrave të flokëve ngatërrohen herë pas here me aknet. Prandaj, kontrolli dermatologu ka një rëndësi të madhe që në fillim.

Çfarë I Shkakton Aknet?

Kushtet që lidhen me formimin e akneve përfshijnë; tregohen ushqimet, mëlçia dhe hormonet. Ndër faktorët që shkaktojnë aknet: Më parë u shfaqën ushqime të yndyrshme dhe me sheqer, çokollatë, karamele, patatina dhe pije të gazuara. Sot, ne e dimë se, përveç një sindromi të rrallë metabolik që përparon me rezistencë ndaj insulinës, nuk është gjetur asnjë lidhje domethënëse midis ushqimeve dhe akneve.

Një tjetër faktor që rezulton se shkakton aknet është mëlçia. Mëlçia, e cila shoqërohet me sëmundje të lëkurës, nuk luan rol në shfaqjen e akneve.

Një tjetër arsye që shkakton aknet janë hormonet. Megjithatë, aknet nuk janë një sëmundje hormonale. Në disa pacientë femra, vërehet një rritje e yndyrshmërisë së lëkurës me rritjen e hormonit mashkullor. Përveç kësaj gjendjeje, mund të ndodhë rënia e flokëve dhe rritja e qimeve mashkullore në fytyrë dhe trup. Në këto raste, dermatologu tashmë ka një qasje në këtë drejtim dhe bën një vlerësim.

Cilat Janë Arsyet Që Rrisin Formimin E Akneve?

Ka shumë arsye që rrisin formimin e akneve. Arsyet që rrisin formimin e akneve janë:

 • Meqenëse formimi i akneve shkaktohet nga yndyra e tepërt e lëkurës, çdo gjë që rrit yndyrën në lëkurë rrit gjithashtu formimin e akneve.
 • Substancat e tepërta vajore rrisin formimin e poreve të bllokuara.
 • Hidratuesit, kremrat kundër diellit ose grimi i përdorur nga jashtë rrisin formimin e akneve. Në këto produkte duhet pasur kujdes që preparatet të jenë “oil free”, pra pa vaj ose me bazë uji.
 • Një tjetër faktor që rrit dhjamosjen është stresi.
 • Shkaqe të tjera të komedoneve, domethënë poret e bllokuara, përfshijnë rrezet e diellit dhe squfurin. Prandaj, ato nuk kanë vend në trajtimin e akneve.
 • Disa medikamente gjithashtu shkaktojnë akne dhe rrisin formimin e tyre.
 • Maskat e mbajtura gjatë pandemisë Covid shkaktojnë mbyllje dhe ofrojnë një mjedis që bllokon poret, gjë që është ndër arsyet që shkaktojnë formimin e akneve.

A Janë Aknet Një Sëmundje E Trajtueshme?

Aknet janë një sëmundje e trajtueshme. Në trajtimin e akneve, pikësëpari bëhet një pikë duke vlerësuar lezionet e lëkurës të akneve të lëkurës me vaj, të cilat dermatologjikisht janë të ndryshme nga llojet e tjera. Natyrisht, qasja dhe plani i trajtimit për një pacient me vetëm njolla të zeza në fytyrë, një pacient me akne me disa pika të kuqe të ndezura dhe një pacient me akne të shoqëruara me abscese të mëdha nuk janë të njëjta. Në rastet më të lehta të trajtimit të akneve, mund të jenë të mjaftueshme seancat e pastrimit me komedone nën mbikëqyrjen e një dermatologu dhe pastruesit dhe hidratuesit e duhur që do të përdoren për lëkurën në shtëpi. Përveç kësaj, në aknet shumë të rënda, trajtimi disa mujor me medikamente të forta nga goja bëhet i detyrueshëm.

Cilat Lloje Të Barnave Përdoren Në Trajtimin E Akneve?

Antibiotikët janë një opsion për trajtimin e akneve, pavarësisht nëse merren nga goja ose aplikohen nga jashtë. Megjithatë, duhet ditur se mikrobet që luajnë rol në aknet nuk janë mikrobe infektive që vijnë nga jashtë, por elementë të lëkurës sonë. Prandaj, përdorimi i antibiotikëve, veçanërisht atyre oral, duhet të kufizohet gjatë procesit të trajtimit.

Kur përdorni medikamente që përmbajnë derivatin e vitaminës A izotretinoinë, duhet të merren parasysh sa vijon:

 • Duhet të bëhen analiza të rregullta të gjakut.
 • Këto medikamente nuk shkaktojnë infertilitet, por gratë nuk duhet të mbeten shtatzënë gjatë përdorimit të ilaçeve.
 • Ka disa efekte anësore jo të përhershme si tharje në lëkurë dhe buzë.
 • Përmirësim i përhershëm arrihet në shumë pacientë me disa muaj trajtim me këto barna. Falë këtij programi trajtimi, i cili është vetëm nën kontrollin e dermatologëve, pacientët kanë shansin për trajtim.

A Është E Mundur Të Trajtohen Plagët E Akneve?

Është e mundur të trajtohen shenjat e akneve. Ka shumë metoda të trajtimit për rinovimin e lëkurës që përdoren për shenjat e akneve. Këto;

 • Qërimi,
 • Mesoterapia,
 • Lazer,
 • Gjilpërë e artë.

Në këto metoda ekzistuese; Aplikohet duke marrë parasysh karakteristikat e pacientit si mosha, lloji i lëkurës, struktura dhe thellësia e plagëve. Rezultate të mira merren me trajtimet e cikatriceve të planifikuara nga specialisti i dermatologjisë sipas efektit dhe profilit të efekteve anësore të metodave.