Trajtimi i Osteoporozës

Osteoporoza (humbja e kockave) është një sëmundje e zakonshme e kockave. Ka mundësi për trajtimin e osteoporozës, të tilla si mjekimi dhe terapia e zëvendësimit të hormoneve. Brishtësia e kockave rritet për shkak të osteoporozës, e cila është bërë një problem i rëndësishëm i shëndetit publik, veçanërisht me rritjen e jetëgjatësisë. Ajo që e bën problem social osteoporozën, e cila zakonisht shihet pas moshës 45 vjeçare, është lidhja e saj me frakturat.

Cilat Janë Shkaqet e Osteoporozës?

Frakturat e shkaktuara nga osteoporoza zakonisht ndodhin në ijë, shpinë dhe kyçin e dorës. Arsyet pse shfaqet osteoporoza janë:

 • Sasi të pamjaftueshme të vitaminave dhe mineraleve,
 • Sasi të tepërta të kafeinës së konsumuar,
 • Sasi të tepërta të natriumit dhe kaliumit,
 • Substanca të tilla si alkooli.

Trajtimi i osteoporozës që rezulton kryhet me metoda të ndryshme.

Cilat Janë Metodat e Përdorura Në Trajtimin e Osteoporozës?

Ekzistojnë opsione të ndryshme trajtimi në dispozicion për trajtimin e osteoporozës për të ruajtur densitetin e kockave dhe për të zvogëluar rrezikun e frakturave. Gjatë trajtimit merren parasysh mosha e pacientit, gjendja shëndetësore, nevojat dhe mënyra e jetesës. Metodat e përdorura në trajtimin e osteoporozës janë:

 • Mjekimi,
 • Terapia e zëvendësimit të hormoneve.

Pacientët që konsiderohen për trajtimin e osteoporozës duhet të këshillohen në lidhje me faktorët e rrezikut të osteoporozës.

Çfarë Është Trajtimi Medikamentoz Për Osteoporozën?

Barnat e përdorura për qëllime trajtimi dhe parandalimi të miratuara nga FDA për terapinë medikamentoze në osteoporozën janë:

 • Bisfosfonatet: Bisfosfonatet parandalojnë shkatërrimin e kockave. Ato sigurojnë një rritje të masës kockore dhe një ulje të rasteve të frakturave. Ekzistojnë lloje të ndryshme të bisfosfonateve që mund të përdoren çdo javë dhe mujore, me efektivitet dhe efekte anësore të ndryshme.
 • Estrogjenet,
 • Kalcitonin,
 • Hormoni paratiroid,
 • Inhibitori RANKL është denosumab.

Çfarë Është Terapia e Zëvendësimit Të Hormoneve Në Osteoporozën?

Terapia e zëvendësimit të hormoneve (HRT) është një nga metodat e përdorura për trajtimin e osteoporozës. Roli i HRT në trajtim kohët e fundit është rivlerësuar bazuar në rezultatet e studimeve të kryera në një numër të madh grash. Përveç terapisë për zëvendësimin e hormoneve, e cila ka efekte pozitive në kocka dhe përdoret edhe në trajtimin e simptomave të menopauzës, ka trajtime të tjera më efektive dhe jo hormonale që përdoren në trajtimin e osteoporozës.

Si Të Përgatitemi Për Trajtimin e Osteoporozës?

Para fillimit të trajtimit të osteoporozës, vëmendje duhet t'i kushtohet procesit të përgatitjes. Gjatë procesit të përgatitjes, duhet të bëni sa më poshtë:

 • Duhet bërë ushtrime,
 • Duhani dhe alkooli duhet shmangur,
 • Duhet të merret një sasi e mjaftueshme e kalciumit dhe vitaminës D.

Trupi mund të krijojë dhe ruajë vitaminën D, e cila është pjesë e trajtimit, duke u bërë banja dielli për 15 minuta në ditë. Përsëri, para fillimit të trajtimit, duhet të hetohen shkaqet e osteoporozës dytësore dhe të matet dendësia minerale e kockës nga rajoni qendror dhe të përfshihet rajoni vertebral.