Simptomat, Diagnoza dhe Trajtimi i Kancerit Të Mushkërive

 • Ballina
 • Simptomat, Diagnoza dhe Trajtimi i Kancerit Të Mushkërive

Nje Vështrim i Përgjithshëm Ndaj Kancerit Të Mushkërive

Shkaktarët e Kancerit Të Mushkërive

Diagnoza dhe Etapat e Kancerit Të Mushkërive

 

Kanceri i mushkërive është një nga llojet më të zakonshme dhe më serioze të kancerit. Sipas të dhënave të Ministrisë së Shëndetësisë, në Turqi çdo vit diagnostikohen më shumë se 27 mijë persona me kancer në mushkëri.

Meqenëse nuk ka fibra shqisore në mushkëri, zakonisht nuk ka simptoma në fazat e hershme të kancerit. Megjithatë, për shkak të afërsisë së masës me bronket ose pleurën, ankesat e mëposhtme mund të shfaqen në fazat e mëvonshme:

 • Kollë e vazhdueshme,
 • Kollë e përgjakshme,
 • Frymëmarrje e vazhdueshme,
 • Lodhje e pashpjegueshme dhe humbje peshe,
 • Dhimbje gjatë frymëmarrjes ose kollitjes,
 • Nëse vëreni këto simptoma, duhet të kontaktoni institucionin shëndetësor më të afërt.

Cilat Janë Simptomat e Kancerit Të Mushkërive?

Në fazat e hershme të kancerit të mushkërive, zakonisht nuk ka shenja ose simptoma. Simptomat shfaqen me përparimin e sëmundjes.

Simptomat kryesore të kancerit të mushkërive janë:

 • Kollë që nuk kalon 3 javë,
 • Kollë e zgjatur në rritje,
 • Infeksione të shpeshta të përsëritura të gjoksit,
 • Pështymë e përgjakshme (homoptizë),
 • Dhimbje gjatë frymëmarrjes ose kollitjes
 • Frymëmarrje e shkurtër,
 • Lodhje dhe dobësi e pashpjegueshme,
 • Humbje oreksi ose humbje peshe e pashpjegueshme,

Simptomat Më Pak Të Zakonshme Të Kancerit Të Mushkërive Përfshijnë:

 • Ndryshime në pamjen e gishtave tuaj. Për shembull, gishtat janë më të lakuar dhe më të fryrë (grupe),
 • Vështirësi në gëlltitje (disfagi) ose dhimbje gjatë gëlltitjes,
 • Fishkëllimë gjatë frymëmarrjes,
 • Humbje të zërit,
 • Ënjtje në fytyrë ose qafë,
 • Dhimbje të pa largueshme të gjoksit ose të shpatullës.

Nëse keni ndonjë nga simptomat kryesore ose të rralla të kancerit të mushkërive, duhet të aplikoni në institucionin më të afërt shëndetësor.

Llojet e Kancerit Të Mushkërive

Kanceri që fillon në mushkëri quhet kancer primar i mushkërive. Kanceri që është përhapur në mushkëri nga një pjesë tjetër e trupit quhet kancer sekondar i mushkërive. Në këtë artikull do të diskutohet kanceri primar i mushkërive.

90-95% e tumoreve të mushkërive janë karcinoma. Prandaj, termi "kanceri i mushkërive" i referohet kryesisht karcinomës. Kanceri primar i mushkërive ka dy forma kryesore histopatologjikisht. Këto forma klasifikohen sipas llojit të qelizave që fillojnë të zhvillohen brenda kancerit. Këto janë:

 • Kanceri i Mushkërive me Qeliza Jo Të Vogla: Është lloji më i zakonshëm. Ekzistojnë tre lloje kryesore të kancerit të mushkërive me qeliza jo të vogla. Këto janë: Karcinoma skuamoze, adenokarcinoma dhe karcinoma me qeliza të mëdha.
 • Kanceri i Mushkërive Me Qeliza Të Vogla: Është më pak i zakonshëm se kanceri i mushkërive me qeliza jo të vogla dhe është lloji që përhapet më shpejt.

Lloji i kancerit të mushkërive përcakton edhe trajtimin që do të aplikohet.

Kush Rrezikohet Nga Kanceri i Mushkërive?

Kanceri i mushkërive është më i shpeshtë tek të moshuarit. Ndotja e mjedisit, transmetimi gjenetik, infeksionet e mushkërive dhe pirja e duhanit janë shkaqet më të zakonshme të kancerit të mushkërive. Megjithatë, ndryshe nga të tjerët, shumë substanca toksike thithen rregullisht, veçanërisht me pirjen e duhanit. Pirja e duhanit është faktori kryesor në më shumë se 70% të rasteve të kancerit të mushkërive.