Shkaktarët e Kancerit Të Mushkërive

 • Ballina
 • Shkaktarët e Kancerit Të Mushkërive

Vështrim i Përgjithshëm i Kancerit Të Mushkërive

Shkaqet e Kancerit të Mushkërive

Diagnoza dhe Etapat Të Kancerit Të Mushkërive

Më shumë se 27 mijë njerëz çdo vit në Turqi diagnostikohen me kancer në mushkëri. Ne paraqesim artikullin në të cilin shqyrtojmë shkaqet e kancerit të mushkërive, një nga llojet më të rrezikshme të kancerit, për informimin e lexuesve tanë. Shumica e rasteve të kancerit të mushkërive shkaktohen nga pirja e duhanit. Përveç kësaj, edhe joduhanpirësit mund ta kenë këtë sëmundje. Le të hedhim një vështrim më të afërt në shkaqet e kancerit të mushkërive. Klikoni këtu për të hyrë në artikullin tonë mbi dëmet e pirjes së duhanit.

Duhani Është Shkaktari Më i Madh i Kancerit Të Mushkërive

Pirja e duhanit është faktori i vetëm më i madh i rrezikut për kancerin e mushkërive. 70% e rasteve të kancerit të mushkërive shkaktohen nga pirja e duhanit. Tymi i duhanit përmban më shumë se 60 substanca të ndryshme toksike të njohura si kancerogjene. Një person që pi më shumë se 25 cigare në ditë ka 25 herë më shumë gjasa të zhvillojë kancer në mushkëri sesa një jo duhanpirës.

Ekspozimi i shpeshtë ndaj tymit të cigares të tymosur nga të tjerët, që quhet pirja pasive dhe përdorimi i llojeve të ndryshme të produkteve të duhanit gjithashtu rrisin rrezikun e zhvillimit të kancerit të mushkërive. Përveç kësaj, pirja e duhanit mund të shkaktojë lloje të ndryshme të kancerit, si kanceri i ezofagut dhe kanceri i gojës. Produkte të tjera të duhanit me faktorë rreziku të ndryshëm nga cigaret janë:

 • Puro,
 • Duhan llup,
 • Duhani në formë pluhuri,
 • Duhan për përtypje.

Marihuana është gjithashtu një nga faktorët që rrisin rrezikun e zhvillimit të kancerit të mushkërive. Shumë njerëz që pinë kanabis e përziejnë kanabisin me duhanin. Prandaj, megjithëse duhanpirësit e marihuanës pinë më pak se duhanpirësit e cigareve, ata në përgjithësi e thithin tymin më thellë dhe e mbajnë atë në mushkëri më gjatë.

Gazi i Radonit Shkakton Kancer Të Mushkërive

Gazi i radonit është një gaz natyror radioaktiv që përbëhet nga sasi të vogla të uraniumit që gjenden në të gjithë gurët dhe dherat. Ndonjëherë gjendet edhe në strukturat normale. Nëse radoni thithet, mund të dëmtojë mushkëritë. Është shumë më efektiv, veçanërisht te duhanpirësit, por gazi i radonit është efektiv në shumë pak vdekje nga kanceri i mushkërive.

Ekspozimi Profesional dhe Ndotja e Ajrit Si Faktorë Rreziku Për Kancerin e Mushkërive

Ekspozimi ndaj disa kimikateve dhe substancave të përdorura në industri dhe profesione të ndryshme mund të rrisë rrezikun e zhvillimit të kancerit të mushkërive. Këto substanca dhe kimikate janë:

 • Arsenik,
 • Asbesti,
 • Berilium,
 • Kadmium,
 • Tymi i qymyrit,
 • Silicë,
 • Nikel.

Përveç këtyre, sipas studimeve shkencore, ekspozimi i vazhdueshëm ndaj tymrave të karburantit dizel ndër vite është edhe ndër faktorët e rrezikut për shfaqjen e kancerit të mushkërive.