Pse Është I Rëndësishëm Kolesteroli?

 • Ballina
 • Pse Është I Rëndësishëm Kolesteroli?

Pse është i rëndësishëm kolesteroli? Ne do të flasim për detajet mbi këtë temë në artikullin tonë me titull. Kolesteroli i lartë dhe kolesteroli LDL (kolesteroli i keq) në gjak përbën rrezik për pacientin. Prandaj, kolesteroli i lartë është një faktor rreziku kardiovaskular. Ka shumë faktorë rreziku që mund të shkaktohen nga kolesteroli dhe kolesteroli i lartë në gjak. Këto rreziqe shkaktojnë probleme të ndryshme shëndetësore te njeriu.

Çfarë Është Kolesteroli?

Kolesteroli; Është i përhapur në të gjithë trupin, veçanërisht në tru, nerva, zemër, zorrë, mëlçi dhe muskuj. Trupi përdor kolesterolin për të prodhuar struktura të tilla si vitamina D, acide biliare që tresin yndyrnat, kortizonin dhe hormonet seksuale. Për këto procese mjafton një sasi shumë e vogël e kolesterolit në gjak. Prandaj, kolesteroli ka një rëndësi të madhe në trup.

Pse Është I Rëndësishëm Kolesteroli?

Kolesteroli i lartë dhe kolesteroli LDL (kolesteroli i keq) në gjak përbën rrezik për pacientin. Prandaj, kolesteroli i lartë është një faktor rreziku kardiovaskular. Sëmundjet kardiovaskulare zënë vendin e parë ndër shkaqet e vdekjeve në vendet e zhvilluara. Sëmundjet kardiovaskulare shkaktojnë paaftësi të përhershme dhe vdekje në Turqi dhe vende të tjera.

Në Turqi, nivelet e kolesterolit në gjak janë në intervalin "të lartë kufitar" (200-239 mg/dl) në 6 milionë njerëz dhe "të larta" (240 mg/dl) në 2 milionë njerëz. Këto vdekje mund të parandalohen ose vonohen duke korrigjuar probleme të tilla si kolesteroli i lartë, presioni i lartë i gjakut dhe obeziteti. Nëse kolesteroli nuk është brenda kufijve të dëshiruar në trup, ai shkakton shumë probleme shëndetësore.

Cili Është Dëmi I Kolesterolit Të Tepërt?

Sasi të tepërta të kolesterolit në gjak grumbullohen në enët e gjakut. Ajo shkakton ngurtësimin dhe ngushtimin e enëve të gjakut, duke çuar në arteriosklerozë (arteriosklerozë). Në arteriosklerozë, përveç kolesterolit, substanca të tilla si qelizat e bardha të gjakut, mpiksjet e gjakut dhe kalciumi grumbullohen në murin vaskular. Kështu, kolesteroli shkakton shfaqjen e sëmundjeve në venat e organit ku grumbullohet. Për shembull; Probleme të tilla si dhimbja e gjoksit dhe ataku në zemër ndodhin si pasojë e akumulimit të kolesterolit në arteriet që ushqejnë zemrën (arteriet koronare). Akumulimi i kolesterolit në enët e veshkave mund të çojë në presion të lartë të gjakut dhe dështim të veshkave.

Cilat Janë Llojet E Kolesterolit?

Meqenëse kolesteroli është një substancë yndyrore, ai nuk tretet në gjak në kushte normale. Në mënyrë që kolesteroli të tretet dhe të transportohet në gjak, ai kombinohet me një proteinë në mëlçi, domethënë paketohet. Ky kombinim i kolesterolit dhe proteinave quhet lipoproteinë. Ekzistojnë lloje të ndryshme të lipoproteinave. Këto;

 • Kolesteroli LDL (lipoproteina me densitet të ulët) kolesteroli i keq,
 • Kolesteroli HDL (lipoproteina me densitet të lartë) është kolesterol beninj.

Një tjetër yndyrë e kontrolluar në gjak janë trigliceridet. Trigliceridet janë një yndyrë që tretet në gjak, si kolesteroli. Marrëdhënia midis nivelit të triglicerideve në gjak dhe arteriosklerozës nuk është aq e qartë sa kolesteroli. Nivelet e triglicerideve në gjak karakterizohen sipas vlerave të tyre.

Niveli i triglicerideve në gjak;

 • Nën 200 mg/dl: Normale,
 • 200-400 mg/dl: e lartë kufitare,
 • 400-1000 mg/dl: E lartë,
 • Mbi 1000 mg/dl: Shumë e lartë.

Çfarë Është Kolesteroli I Lartë?

Kolesteroli i lartë dhe kolesteroli LDL (kolesteroli malinj) në gjak përbën një rrezik për pacientin. Kolesteroli i lartë HDL (kolesteroli beninj) nuk përbën rrezik. Nivelet e pritura të kolesterolit gjenden në gjak. Nivelet e dëshiruara të kolesterolit në gjak janë si më poshtë:

Niveli i kolesterolit në gjak tek personat mbi 20 vjeç;

 • Nën 200 mg/dl: e dëshiruar,
 • Midis 200-239 mg/dl: e lartë kufitare,
 • Mbi 240 mg/dl: E lartë.

Niveli i kolesterolit LDL në gjak;

 • Nën 130 mg/dl: e dëshiruar,
 • Midis 130-159 mg/dl: e lartë kufitare.
 • Niveli i HDL-kolesterolit në gjak;
 • Nën 35 mg/dl: E ulët.

Kolesteroli total në gjak;

 • 200 mg/dl
 • Kolesteroli LDL mbi 130 mg/dl
 • Nëse kolesteroli HDL është nën 35 mg/dl, rreziku i aterosklerozës është i lartë.

Rreziku zvogëlohet me rritjen e nivelit të kolesterolit HDL. Niveli mesatar i dëshiruar;

 • Kolesteroli HDL është 55 mg/dl tek femrat dhe 45 mg/dl tek meshkujt.

Kolesteroli i ulët HDL gjithashtu përbën një rrezik për personin. Pacientët në këtë rrezik kanë më shumë gjasa të zhvillojnë sëmundje të tilla si sulmi në zemër, goditje në tru, mbyllje vaskulare dhe dështim i veshkave. Ka shumë arsye pse kolesteroli nuk është brenda kufijve të dëshiruar në trup.

Pse Rritet Kolesteroli?

Ka shumë faktorë që ndikojnë në nivelin e kolesterolit në gjak. Disa nga këta faktorë janë të parandalueshëm. Disa nga faktorët që ndikojnë në nivelin e kolesterolit në gjak janë:

 • Faktorët trashëgues,
 • Ushqimet,
 • Obeziteti,
 • Stresi.

Faktorë të tillë rrisin kolesterolin dhe kolesterolin e keq. Ushtrimi i rregullt është i nevojshëm për të rritur kolesterolin beninj. Ushtrimet e rregullta ndihmojnë në uljen e niveleve të kolesterolit të keq. Tek njerëzit, nivelet e kolesterolit rriten me moshën deri në moshën 60-65 vjeç. Tek gratë, nivelet e kolesterolit rriten pas menopauzës. Sëmundjet e pranishme tek personi gjithashtu luajnë një rol të madh në rritjen e kolesterolit.

Cilat Janë Sëmundjet Që Shkaktojnë Kolesterol Të Lartë?

Disa sëmundje shkaktojnë rritjen e nivelit të kolesterolit në gjak. Sëmundjet që shkaktojnë kolesterol të lartë përfshijnë:

 • Funksionimi i pamjaftueshëm i gjëndrës tiroide,
 • Sëmundjet e mëlçisë,
 • Sëmundjet inflamatore jo mikrobike të veshkave,
 • Diabeti,
 • Obeziteti dhe disa medikamente.

Sëmundjet ekzistuese tek një person shkaktojnë rritjen e kolesterolit. Përveç kësaj, kolesteroli i lartë ka efekte negative edhe në sëmundjet kardiovaskulare.

Cili Është Efekti I Kolesterolit Të Lartë Në Sëmundjet Kardiovaskulare?

Në pacientët me kolesterol të lartë, faktorët e rrezikut kardiovaskular duhet të vlerësohen. Ky vlerësim është një nga pikat kryesore të trajtimit. Faktorët e rrezikut kardiovaskular, përveç kolesterolit të lartë, janë gjithashtu të zakonshëm në pacientët me kolesterol të lartë: Duke reduktuar faktorët e rrezikut kardiovaskular, zvogëlohet dëmtimi i përhershëm i sistemit kardiovaskular dhe rreziku i vdekjes.

Faktorët e rrezikut që ndikojnë në sëmundjet kardiovaskulare janë:

 • Kolesterol i larte,
 • Hipertensioni,
 • Pirja e duhanit,
 • Diabeti,
 • Obeziteti,
 • Mungesa e aktivitetit fizik dhe jeta sedentare,
 • Duke pasur shumë qeliza në gjak,
 • Rritja e faktorëve të koagulimit të gjakut,
 • Mosha e avancuar,
 • Gjinia mashkullore,
 • Histori familjare,
 • Struktura e personalitetit të tipit A (perfeksionist, personalitet ambicioz obsesiv dhe i tensionuar),
 • Mungesa e estrogjenit,
 • Tërheqja e alkoolit (varësia ndaj alkoolit),
 • Lartësia e fibrinogjenit,
 • Acid urik i lartë,
 • Lipoproteina (a),
 • Sëmundje të rëndësishme të trurit, zemrës, veshkave ose vaskulare,
 • Çrregullimi i metabolizmit të lipideve (yndyrave),
 • Çrregullimi i metabolizmit të lipideve (yndyrave) zë një vend të rëndësishëm midis problemeve shëndetësore të listuara pasi është një nga faktorët kryesorë dhe të trajtueshëm të rrezikut kardiovaskular.

Çfarë Duhet Të Kihet Parasysh Në Çrregullimet E Metabolizmit Të Lipideve (Yndyrave)?

Të gjitha studimet kanë treguar një lidhje midis nivelit të kolesterolit në serum dhe rrezikut të sëmundjeve kardiovaskulare. Ekziston një lidhje e drejtpërdrejtë midis përmbajtjes së kolesterolit në dietë dhe rrezikut kardiovaskular. Në pacientët obezë;

 • Hipertensioni,
 • Mungesa e aktivitetit fizik,
 • Diabeti dhe
 • Faktorë të tjerë të rrezikut kardiovaskular, si metabolizmi i lipideve, janë më të zakonshëm.

Këta faktorë rreziku mund të maskojnë efektin e pavarur të obezitetit. Rrit rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare. Jeta sedentare pa ushtrime të mjaftueshme; Gjithashtu e bën të vështirë kontrollin e sheqerit në gjak, kolesterolit dhe presionit të gjakut. Rreziku i sëmundjes së arterieve koronare ulet tek ata që ushtrojnë rregullisht.

Çfarë Duhet Bërë Për Kolesterolin E Lartë?

Kolesteroli i lartë në gjak është një çrregullim i metabolizmit të yndyrës. Vlerat e mëposhtme duhet të maten duke marrë gjak nga një pacient që dyshohet se ka një çrregullim të metabolizmit të yndyrës:

 • Kolesterolin total,
 • Kolesteroli LDL,
 • Kolesteroli HDL,
 • Është niveli i triglicerideve.

Këto vlera duhet të maten të paktën dy herë përpara se të vendoset për trajtimin. Gjatë rregullimit të trajtimit, nivelet e kolesterolit LDL duhet të merren si bazë.

Është e mundur të përmirësohen nivelet e larta të kolesterolit duke trajtuar sëmundjet ekzistuese dhe duke korrigjuar faktorët që shkaktojnë rritjen e kolesterolit.

Cilat Janë Dëmet E Kolesterolit Të Lartë?

Sasi të tepërta të kolesterolit në gjak grumbullohen gradualisht në muret e enëve të gjakut. Si pasojë e këtij akumulimi ndodh ngushtimi dhe bllokimi i venës. Kolesteroli shkakton probleme që lidhen me të në venë ku grumbullohet. Simptomat e kolesterolit të lartë shpesh nuk janë për shkak të një rritje të papritur të kolesterolit. Është rezultat i kolesterolit të lartë afatgjatë që shkakton akumulimin e kolesterolit në muret e enëve të gjakut. Akumulimi i kolesterolit në enët që ushqejnë zemrën (arteriet koronare) shkakton probleme të tilla si dhimbje gjoksi, sulm në zemër dhe dështim të zemrës si pasojë e bllokimit dhe ngushtimit në këto enë. Si rezultat i këtyre, pacientit i kërkohet të eliminojë stenozën me anë të bypass-it koronar. Angioplastika mund të kërkojë zgjerimin e arteries koronare të ngushtuar me tullumbace. Akumulimi i kolesterolit në venat e qafës që ushqejnë trurin mund të shkaktojë:

 • Paraliza,
 • Çrregullimi i të folurit,
 • Ecja e çekuilibruar,
 • Shkakton humbje të vetëdijes.
 • Akumulimi i kolesterolit në enët e veshkave mund të çojë në presion të lartë të gjakut dhe dështim të veshkave.

Akumulimi i kolesterolit në arterien kryesore (aortë) është gjithashtu i rrezikshëm. Depozitat e kolesterolit nga këtu mund të shkaktojnë shumë probleme të ndryshme duke bllokuar enët më të vogla.Vdekja e zorrëve duke bllokuar enët që ushqejnë zorrën, verbëri duke bllokuar enët e syrit, gangrenë duke bllokuar enët e këmbës etj. mund të shkaktojë probleme shëndetësore.

Cila Është Rëndësia E Trajtimit Për Kolesterolin E Lartë?

Pacienti mund të jetë vonë kur shfaqen probleme që lidhen me kolesterolin e lartë. Prandaj, është e një rëndësie të madhe parandalimi i kolesterolit të lartë dhe ulja e tij kur rritet. Trajtimi i çrregullimeve të metabolizmit të kolesterolit ka për qëllim kryesisht parandalimin e aterosklerozës. Kur bëhet fjalë për trajtimin e rregullimit të yndyrës, merren parasysh të ushqyerit dhe ndryshimet në stilin e jetës. Qëllimi në fazën e parë të dietës është reduktimi i marrjes së yndyrave të ngopura dhe kolesterolit. Duke ndryshuar zakonet, një person mund të ulë nivelin e kolesterolit në gjak deri në një masë të caktuar.