Kapsllëku Tek Fëmijët, Simptomat Dhe Trajtimi

 • Ballina
 • Kapsllëku Tek Fëmijët, Simptomat Dhe Trajtimi

Kapsllëku është një sëmundje e zakonshme që mund të shihet tek të gjitha foshnjat dhe fëmijët, veçanërisht deri në moshën 3 vjeçare. 1 në çdo 3 fëmijë ka probleme me kapsllëkun. Ankesat për kapsllëk tek fëmijët nuk duhet të pritet që të kalojnë vetë dhe duhet të ndërhyhet nga një specialist.

Si Funksionojnë Zorrët Tona?

 • Ushqimi që hamë kthehet në qull në stomak dhe kthehet në një përzierje si supë.
 • Ndalesa tjetër për këtë përzierje pas stomakut është zorra e hollë. Në zorrën e hollë, përmbajtja e dobishme që gjendet në strukturën ushqimore ndahet dhe dërgohet në dyqanet e nevojshme. Pjesët që nuk funksionojnë vazhdojnë rrugëtimin.
 • Ndalesa aktuale e pjesëve të padobishme që vazhdojnë rrugëtimin e tyre është zorra e trashë. Përmbajtja e lëngshme e strukturës në zorrën e trashë është e ndarë. Jashtëqitja kthehet në një formë të butë dhe si sallam, duke e bërë atë gati për lëvizje.
 • Jashtëqitja vazhdon të përparojë ndërsa muskujt e zorrëve dhe stomakut punojnë.
 • Kur jashtëqitja arrin në zonën e rektumit, zona e rektumit stimulohet dhe trupi i dërgon një mesazh trurit, duke e informuar se ka lindur nevoja për jashtëqitje.

Në këtë mënyrë funksionon sistemi tretës mund të mos funksionojë gjithmonë siç duhet. Ky rregull pune mund të ndërpritet për arsyet e mëposhtme:

 • Nëse personi nuk i përgjigjet pozitivisht mesazhit të dërguar nga trupi në tru, jashtëqitja që duhet të eliminohet nga trupi nuk mund të eliminohet dhe fillon të presë në zonën e rektumit.
 • Ndërsa feçet që duhen eliminuar nga trupi presin në zonën e rektumit, feçet e reja vazhdojnë të dërgohen nga zorra e trashë në zonën e rektumit. Jashtëqitja e grumbulluar këtu gradualisht bëhet më e trashë dhe më e fortë.
 • Mesazhi i dërguar në tru nuk përsëritet derisa jashtëqitja të ekskretohet. Kështu, ndërsa jashtëqitja e re arrin në zonën e rektumit, truri nuk është i vetëdijshëm për këtë situatë.
 • Pas një kohe, feçet grumbullohen në zonën e rektumit, duke shkaktuar vështirësi në nevojën për të shkuar në tualet. Kjo situatë quhet kapsllëk.

A mund të diagnostikohet kapsllëku tek fëmijët në bazë të formës së jashtëqitjes?

Në varësi të formës së jashtëqitjes tek fëmijët, mund të merret një ide se sa shëndetshëm funksionon sistemi tretës. Është e mundur të kuptosh nëse ke kapsllëk apo diarre në varësi të formës së jashtëqitjes.

Sipas kësaj:

 • Lloji 1: Jashtëqitja është në formë gunga dhe e fortë siç shihet në figurë. Thuajse i ngjan feçeve të lepurit. Është një tregues i kapsllëkut të rëndë.
 • Lloji 2: Ka një formë të ngjashme me sallamin dhe është mjaft solid dhe me gunga. Ky lloj është gjithashtu një tregues i kapsllëkut.
 • Lloji 3: Ka formë si salsiçe, është i fortë dhe ka çarje të dukshme në sipërfaqe. Ky lloj është gjithashtu një tregues i kapsllëkut.
 • Lloji 4: Është i butë dhe ka sipërfaqe të lëmuar. Konsiderohet si lloji ideal i stolit.
 • Lloji 5: Ka pamjen e pikave të mëdha me konsistencë të errët, të ndara nga njëra-tjetra. Nëse fëmija nuk ka ankesa për jetën e përditshme, mund të konsiderohet normale. Mund të ndodhë kur konsumoni shumë fibra ose merrni një medikament të ngjashëm me laksativin.
 • Lloji 6: Ka pamje si qull dhe është i butë. Në këtë lloj, nëse fëmija nuk ka ankesa për jetën e përditshme, mund të konsiderohet normale. Gjithashtu ka të ngjarë të shihet në konsumimin e tepërt të ushqimit me fije dhe përdorimin e barnave të ngjashme me laksativët.
 • Lloji 7: Mund të përshkruhet si jashtëqitje e lëngshme ose e holluar me ujë. Është tregues i diarresë.

Simptomat e kapsllëkut tek fëmijët

Kapsllëku mund të përmendet nëse tek fëmijët vërehen të paktën dy nga simptomat e mëposhtme:

• Nëse ka pasur nevojë për të defekuar më pak se 4 herë në javën e fundit,

• Nëse ka shkuar në tualet më shumë se 3 herë në të njëjtën ditë, mund të tregojë se zorrët janë plot dhe vetëm një pjesë e tyre mund të evakuohet çdo herë.

• Nëse jashtëqitja është më e trashë dhe më e fortë se zakonisht,

• Nëse ka fryrje në bark,

• Nëse jashtëqitja është me gunga si jashtëqitjet e lepurit,

• Nëse ai/ajo sforcohet më shumë se normalisht gjatë defekimit dhe duket se ndjen dhimbje/dhimbje,

• Nëse ka gjakderdhje gjatë ose pas defekimit sepse jashtëqitja është më e trashë se zakonisht,

• Nëse ka një erë jashtëzakonisht të keqe në jashtëqitje ose gazra në dalje ose nëse fryma e fëmijës mban erë të keqe,

• Nëse keni humbje të oreksit ose dhimbje stomaku/barku pas defekimit.

• Një zorrë e mbushur mund të bëjë presion mbi fshikëzën e fëmijës. Për këtë arsye, fëmija mund të ketë vështirësi në mbajtjen e urinës në periudha të caktuara dhe mund të rrjedhë urinë. Kjo gjendje mund të shkaktojë edhe infeksione të traktit urinar.

Shkaqet E Kapsllëkut Tek Fëmijët

Kapsllëku tek foshnjat dhe fëmijët mund të ketë shumë shkaqe të ndryshme. Kapsllëku mund të ndodhë edhe pa ndonjë arsye. Për të renditur arsyet kryesore:

 • Mos konsumimi i mjaftueshëm i ushqimeve të pasura me fibra si perimet dhe frutat,
 • Mos konsumimi i mjaftueshëm i lëngjeve,
 • Gjatë fazës së trajnimit të tualetit, fëmija ndjen presion ose ndërpritet vazhdimisht akti i jashtëqitjes;
 • Fëmija ndihet i shqetësuar dhe i shqetësuar për çdo çështje (siç është shpërngulja në një shtëpi tjetër, ardhja e një vëlla apo motre të porsalindur në shtëpi, fillimi i çerdhes, fillimi i kujdesit për dado).

Kur fëmija ka kapsllëk, ai/ajo nuk do të përpiqet të defekojë, madje do të përpiqet të mos e bëjë këtë, sepse mendon se jashtëqitja është e dhimbshme ose do të shkaktojë dhimbje.

Si Ta Trajtojmë Kapsllëkun E Fëmijëve?

Kur një fëmijë ka kaps, mënyra më e sigurt është të konsultoheni me institucionin më të afërt shëndetësor ose me pediatrin. Trajtimi që do të aplikojë mjeku do të ndryshojë në varësi të moshës së fëmijës.

Sa më gjatë që fëmija të ketë kapsllëk, aq më shumë do të duhet të shërohet nga ky shqetësim. Prandaj, sa më shpejt të merren masat paraprake, aq më efektive do të merren nga trajtimi.

Mjekët mund të rekomandojnë medikamente që zbutin jashtëqitjen, të tilla si laksativë, për fëmijët që konsumojnë një sasi të madhe ushqimesh të ngurta. Është gjithashtu e rëndësishme që prindërit t'i kushtojnë vëmendje zakoneve të të ngrënit dhe mënyrës së jetesës së fëmijës.

Procesi i eliminimit të kapsllëkut kronik mund të zgjasë disa muaj. Megjithatë, prindërit duhet të jenë të durueshëm në këtë drejtim. Megjithëse medikamentet e ngjashme me laksativët mund të vonojnë përfundimin e trajnimit në tualet, ato mund të preferohen për të hequr qafe kapsllëkun.

Është e rëndësishme që problemi i kapsllëkut të fëmijës të trajtohet periodikisht si dhe të mos përsëritet. Në këtë pikë, mjeku mund t'ju rekomandojë që të përdorni ilaçe kundër diarresë për një kohë më të gjatë.

Çfarë Duhet Bërë Për Të Parandaluar Që Fëmijët Të Kenë Kapsllëk?

Gjërat që duhen bërë për të parandaluar problemet e kapsllëkut tek fëmijët janë si më poshtë:

 • Fëmija duhet të sigurohet që të konsumojë shumë lëngje: Fëmijët që ushqehen me gji tashmë pinë mjaft lëngje pasi nuk kanë konsumuar ende shumë ushqime të ngurta. Megjithatë, duhet pasur kujdes për t'u dhënë lëngje të mjaftueshme fëmijëve që ushqehen me formulë.
 • Duhet të sigurohet që ushqimet me fibroze të konsumohen me bollëk: Është e rëndësishme që ushqimet që u jepen fëmijëve të jenë të larmishme dhe jo monotone. Nuk duhet neglizhuar konsumimi i ushqimeve me fibra të larta si frutat dhe perimet.
 • Fëmijës duhet t'i sigurohet shumë lëvizje. Në vend që të kalojnë kohë të ulur para tabletave, telefonave dhe kompjuterëve, ata duhet të inkurajohen të luajnë lojëra në të cilat mund të lëvizin fizikisht.
 • Orari i tualetit të fëmijës duhet të rregullohet: Për shembull, fëmija duhet të inkurajohet të fitojë zakonet e tualetit pas ngrënies ose përpara se të flejë çdo ditë. Në fakt, fëmija mund të shpërblehet për të fituar këtë zakon. Kjo është e rëndësishme për të siguruar që regjimi i tualetit të fëmijës të jetë i rregullt.
 • Kur fëmija ulet në tualet, këmbët e tij duhet të jenë të sheshta në dysheme. Nëse tualeti është mjaft i gjatë për të parandaluar që fëmija të qëndrojë i rrafshët në dysheme, duhet të vendoset një stol për të shkelur. Pozicioni i duhur i ulur është treguar në foton më poshtë.
 • Disa fëmijë mund të shmangin defekimin kur ndryshojnë kushtet. (Në kopsht ose çerdhe ose nën mbikëqyrjen e një dadoje) Duhet të krijohet një komunikim me fëmijën për të kuptuar nëse ekziston një situatë e tillë.
 • Fëmija duhet të qetësohet në mënyrë që ai/ajo të kuptojë se jashtëqitja nuk është shkak për shqetësim. Fëmija duhet të ndërgjegjësohet se shkuarja në tualet është në përputhje me rrjedhën normale të jetës dhe nuk është diçka për t'u turpëruar apo për t'u shqetësuar.

Prindërit që nuk mund të përparojnë në çështje të tilla mund të përpiqen të kërkojnë ndihmë nga një psikolog nëse është e nevojshme.