Çfarë Është Osteoporoza? Cilat Janë Simptomat?

 • Ballina
 • Çfarë Është Osteoporoza? Cilat Janë Simptomat?

Osteoporoza ose siç njihet zakonisht, është një sëmundje e sistemit skeletor që shkakton brishtësinë e kockave dhe rritjen e gjasave për fraktura si rezultat i masës së ulët kockore dhe përkeqësimit të mikrostrukturës së kockave. Prek një në tre gra dhe një në pesë burra mbi moshën 50 vjeç. Karakterizohet nga densiteti i ulët mineral kockor përpara se të shkaktojë ndonjë simptomë.

Metoda DEXA Në Diagnostikimin E Osteoporozës

Metoda e thithjes së rrezeve X me energji të dyfishtë (DEXA) përdoret për diagnostikimin e osteoporozës. Një diagnozë përfundimtare bëhet në bazë të matjes së densitetit mineral kockor të marrë dhe pranisë së frakturave. DEXA është teknika më e përdorur në botë dhe e rekomanduar nga Organizata Botërore e Shëndetësisë si standardi i artë në diagnostikimin e osteoporozës. Diagnoza dhe ndjekja e sëmundjes mund të bëhet me matjet DEXA.

Cilat Duhet Të Jenë Vlerat E Matjes Së Mineraleve Të Kockave?

Organizata Botërore e Shëndetësisë ka përcaktuar diapazonin e vlerës së matjes së mineraleve të kockave. Këto vargje vlerash janë:

 • Normale: Dendësia minerale e kockave ose përmbajtja e mineraleve të kockave është nën 1 devijim standard në krahasim me një të rritur të ri (rezultati T > ose i barabartë me -1).
 • Masa e ulët kockore (osteopenia): Dendësia minerale e kockave është midis -1 dhe -2,5 devijime standarde në krahasim me një të rritur të ri (T rezultati > -2,5).
 • Osteoporoza: Dendësia minerale e kockave është 2.5 devijime standarde ose më e ulët se ajo e një të rrituri të ri (T rezultati -2.5 ose më i ulët).
 • Osteoporoza e konstatuar: Dendësia minerale e kockave është -2,5 devijime standarde ose më e ulët se ajo e një të rrituri të ri dhe një ose më shumë fraktura të kockave janë zbuluar shtesë.

Cilat Janë Shkaqet E Osteoporozës?

Si në shumë sëmundje, predispozita gjenetike është e rëndësishme në formimin e osteoporozës. Përveç kësaj, ka faktorë që luajnë një rol në formimin e osteoporozës.

Këto janë;

 • Faktorët hormonalë,
 • Një dietë që nuk është e përshtatshme për shëndetin e kockave,
 • Kushtet negative të jetesës,
 • Mungesa e aktivitetit fizik dhe ushtrimeve fizike,
 • Barnat që përdoren për sëmundje të ndryshme që ndikojnë negativisht në shëndetin e kockave,
 • Nivele të ulëta të estrogjenit tek femrat, nivele të ulëta të testosteronit tek meshkujt,
 • Pesha e ulët trupore,
 • Pirja e duhanit ose të paturit e një historie të pirjes së duhanit në të kaluarën,
 • Prania e osteoporozës tek të afërmit e shkallës së parë,
 • Përdorimi i barnave të caktuara, duke përfshirë kortizonin, ose prania e sëmundjeve të rënda.

Rreziku i osteoporozës rritet me moshën. Është veçanërisht e zakonshme tek femrat mbi 65 vjeç dhe tek meshkujt mbi 70 vjeç.

Cilat Janë Simptomat E Osteoporozës?

Osteoporoza; Është një sëmundje që bën që kockat të dobësohen dhe të bëhen të prirur për thyerje. Në këtë sëmundje zvogëlohet dendësia e kockave dhe përkeqësohet cilësia e tyre. Kjo sëmundje, në të cilën humbja e kockave përparon në heshtje, shpesh nuk vërehet derisa të ndodhin fraktura.

Osteoporoza, një sëmundje e zakonshme e sistemit skeletor në botë, vërehet te femrat, veçanërisht pas menopauzës, por mund të shihet edhe te meshkujt, fëmijët dhe të dyja gjinitë në moshat më të mëdha. Frakturat më së shpeshti ndodhin në shpinë, kyçin e dorës, kofshën dhe kockën e sipërme të krahut pranë shpatullës. Mund të ndodhë pas një rënie ose goditjeje të vogël. Shkurtimi i gjatësisë që ndodh tek pacientët me osteoporozë shfaqet gjithashtu si një e dhënë e rëndësishme në identifikimin e sëmundjes.

Thyerja më e rëndë osteoporotike është thyerja e ijeve, e cila ndodh te njerëzit e moshuar dhe është seriozisht e rrezikshme për jetën. Në osteoporozën, cilësia e jetës dhe jetëgjatësia e pacientëve ndikohen negativisht nga dhimbja e shpinës, çrregullimet e qëndrimit, rreziku i shtuar për të rënë dhe frakturat, duke kërkuar shpenzime të konsiderueshme të kujdesit shëndetësor.

Si Trajtohet Osteoporoza?

Trajtimi i osteoporozës mund të kryhet me metoda të ndryshme. Në këtë kuptim, mund të përdoren metoda të tilla si terapia me ilaçe dhe terapia zëvendësuese hormonale. Ne mund t'i përshkruajmë këto metoda si më poshtë:

 • Në trajtimin e osteoporozës; Ekzistojnë opsione të ndryshme trajtimi në dispozicion për të ruajtur densitetin e kockave dhe për të zvogëluar rrezikun e frakturave. Gjatë trajtimit merret parasysh mosha e pacientit, gjendja shëndetësore, nevojat dhe mënyra e jetesës, në këtë kuptim, individët duhet të sigurojnë marrjen e duhur të kalciumit dhe vitaminës D gjatë trajtimit.
 • Përsëri, gjatë procesit të trajtimit të osteoporozës, duhet bërë ushtrime dhe duhen shmangur pirja e duhanit dhe alkoolit.
 • Pacientët që konsiderohen për trajtim të osteoporozës duhet të këshillohen në lidhje me faktorët e rrezikut të osteoporozës.
 • Kalciumi, vitamina D dhe ushtrimet fizike duhet të përfshihen si pjesë e trajtimit. 15 minuta banja dielli në ditë janë të mjaftueshme që trupi të krijojë dhe të ruajë vitaminën D.
 • Para fillimit të mjekimit duhet të hetohen shkaqet e osteoporozës dytësore dhe të matet densiteti mineral kockor nga regjioni qendror dhe të përfshihet regjioni vertebral.
 • Barnat e përdorura për qëllime trajtimi dhe parandalimi të miratuara nga FDA; bisfosfonatet, estrogjenet, kalcitonina, hormoni paratiroid dhe frenuesi RANKL denosumab. Bisfosfonatet parandalojnë shkatërrimin e kockave. Ato sigurojnë një rritje të masës kockore dhe një ulje të rasteve të frakturave. Ekzistojnë lloje të ndryshme të bisfosfonateve që mund të përdoren çdo javë dhe mujore, me efektivitet dhe efekte anësore të ndryshme.

Terapia Hormonale Për Osteoporozën

Terapia e zëvendësimit të hormoneve (HRT) është një nga metodat e përdorura për trajtimin e osteoporozës. Roli i HRT në trajtim kohët e fundit është rivlerësuar bazuar në rezultatet e studimeve të kryera në një numër të madh grash. Përveç terapisë për zëvendësimin e hormoneve, e cila ka efekte pozitive në kocka dhe përdoret edhe në trajtimin e simptomave të menopauzës, ka trajtime të tjera më efektive dhe jo hormonale që përdoren në trajtimin e osteoporozës.

Çfarë Duhet Bërë Për Të Parandaluar Osteoporozën?

Disa gjëra themelore që duhen bërë për të parandaluar osteoporozën, ose për t'u prekur prej saj me dëmtime minimale, janë renditur më poshtë:

 • Ngrënia e ushqimeve të pasura me kalcium dhe vitaminë D,
 • Kryerja e aktiviteteve të rregullta fizike,
 • Për të përfituar nga rrezet e diellit për një periudhë të mjaftueshme kohore,
 • Qëndrimi larg duhanit dhe produkteve të duhanit si cigare dhe nargjile.