Çfarë Është MRI? Si Të Bëni Një MRI Me Ilaçe? A Është E Dëmshme?

 • Ballina
 • Çfarë Është MRI? Si Të Bëni Një MRI Me Ilaçe? A Është E Dëmshme?

Çfarë është MRI? Si të bëni një MRI me ilaçe? A është e dëmshme? Në artikullin tonë të titulluar, ne do të prekim të gjitha detajet mbi këtë temë. Skanim MRI (rezonancë magnetike); Është një test që krijon imazhe të qarta të strukturave në trup duke përdorur një magnet të madh, valë radio dhe një kompjuter. Mjekët përdorin skanimin MRI për të vlerësuar, diagnostikuar dhe monitoruar shumë gjendje të ndryshme mjekësore.

Çfarë Është MRI?

Një skanim MRI (imazheri me rezonancë magnetike) është një test pa dhimbje që prodhon imazhe shumë të qarta të organeve dhe strukturave në trup. MRI përdor një magnet të madh, valë radio dhe një kompjuter për të prodhuar këto imazhe të detajuara. Rrezet X (rrezatimi) nuk përdoren në një skanim MRI.

Për shkak se MRI nuk përdor rreze X ose rrezatim tjetër, është testi i zgjedhur i imazherisë kur njerëzit kanë nevojë për imazhe të shpeshta, veçanërisht për qëllimet e diagnostikimit ose monitorimit të trurit të tyre.

Çfarë Është MRI E Hapur?

MRI e hapur është një term që i referohet llojit të makinës që merr imazhet. Në përgjithësi, një makinë MRI e hapur ka dy magnet të sheshtë të pozicionuar sipër dhe poshtë pacientit, me një hapësirë të madhe midis tyre për t'u zgjatur. Kjo siguron hapësirë të hapur në të dy anët dhe lehtëson shumë klaustrofobinë që shumë njerëz përjetojnë në makinat e mbyllura MRI.

Megjithatë, pajisjet e hapura MRI nuk marrin imazhe aq të qarta sa makinat e mbyllura. Makineritë e mbyllura MRI kanë një vrimë të hapur ose një unazë magnetësh në formë tubi rreth zonës së ekspozuar për të kapur imazhe. Pajisjet MRI të mbyllura kanë një hapësirë të ngushtë. Kjo mund të shkaktojë ankth dhe parehati për disa njerëz, por kjo lloj makinerie MRI prodhon imazhe me cilësi më të lartë.

Nëse pacienti është nervoz për një skanim MRI ose ka frikë nga hapësirat e mbyllura, ai duhet patjetër të flasë me mjekun e tij për këtë. Nëse është e nevojshme, mjeku do të marrë në konsideratë qetësuesit (barna që do t'ju bëjnë të ndiheni më rehat) dhe madje edhe opsione anestezie.

Çfarë Është MRI Me Ilaçe (Kontrast)?

Në disa ekzaminime MRI, injektohet material kontrasti. Materiali i kontrastit përmban gadolinium, një metal i rrallë i tokës. Kur kjo substancë është e pranishme në trup, ajo përmirëson cilësinë e imazheve duke ndryshuar vetitë magnetike të molekulave të ujit aty pranë. Kjo rrit ndjeshmërinë dhe qartësinë e imazheve diagnostikuese.

Materiali kontrasti rrit dukshmërinë e:

 • Tumoret
 • Inflamacion
 • Infeksioni
 • Furnizimi me gjak i organeve të caktuara
 • Enët e gjakut

Nëse MRI kërkon material kontrasti, një profesionist i kujdesit shëndetësor do të fusë një kateter intravenoz (linja IV) në një venë në dorë ose krah. Kjo linjë intravenoze do të përdoret për të injektuar material kontrasti.

Agjentët e kontrastit janë ilaçe të sigurta. Mund të ndodhin efekte anësore që variojnë nga të lehta në të rënda, por reagimet serioze janë shumë të rralla.

Cili Është Ndryshimi Midis MRI Dhe Tomografisë së Kompjuterizuar?

Imazhe me rezonancë magnetike (MRI) përdor magnet, valë radio dhe një kompjuter për të krijuar imazhe të pjesës së brendshme të trupit, ndërsa tomografia e kompjuterizuar (CT) përdor rrezet X dhe kompjuterët.

Mjekët shpesh zgjedhin të përdorin skanime MRI në vend të tomografisë së kompjuterizuar për të parë pjesët jo kockore të trupit ose indet e buta. Skanimet MRI janë shumë më të sigurta sepse nuk përdorin rrezatimin e dëmshëm jonizues të rrezeve X.

Skanimet MRI marrin gjithashtu imazhe shumë më të qarta të trurit, palcës kurrizore, nervave, muskujve, ligamenteve dhe tendinave sesa skanimet e zakonshme me rreze X dhe tomografia e kompjuterizuar.

Megjithatë, jo të gjithë mund të bëjnë një MRI. Fusha magnetike e një MRI mund të largojë implantet metalike ose të ndikojë në funksionin e pajisjeve të tilla si stimuluesit e ritmit dhe pompat e insulinës. Në këtë rast, tomografia e kompjuterizuar është alternativa më e mirë.

Një skanim MRI është përgjithësisht më i shtrenjtë se një skanim me rreze X ose tomografi të kompjuterizuar.

Çfarë Tregon MRI?

Imazhe me rezonancë magnetike (MRI) prodhon imazhe të detajuara të pjesës së brendshme të trupit. Duke përdorur një skanim MRI, mjekët mund të shikojnë dhe vlerësojnë shumë struktura të ndryshme në trup, duke përfshirë:

 • Truri dhe indi nervor përreth.
 • Organet në gjoks dhe në bark, duke përfshirë zemrën, mëlçinë, kanalet biliare, veshkat, shpretkën, zorrët, pankreasin dhe gjëndrat mbiveshkore.
 • Indet e gjirit.
 • Shpina dhe palca kurrizore.
 • Organet e legenit, duke përfshirë fshikëzën dhe organet riprodhuese (të tilla si mitra dhe vezoret tek femrat, gjëndra e prostatës tek meshkujt).
 • Enët e gjakut.
 • Nyjet limfatike.

Në Cilat Situata Kërkohet MRI?

Mjekët përdorin imazhe të rezonancës magnetike (MRI) për të ndihmuar në trajtimin, diagnostikimin ose monitorimin e shumë kushteve të ndryshme. Ekzistojnë lloje të ndryshme të MRI-së në varësi të asaj pjese të trupit që mjeku dëshiron të ekzaminojë.

MRI-të e trurit dhe palcës kurrizore ndihmojnë në vlerësimin dhe diagnostikimin e kushteve të mëposhtme:

 • Aneurizmat e trurit.
 • Tumoret e trurit dhe të palcës kurrizore.
 • Lëndimet e trurit dhe shtyllës kurrizore që vijnë nga trauma.
 • Kompresim ose inflamacion i palcës kurrizore dhe nervave.
 • Skleroza e shumëfishtë (MS).
 • Sëmundjet e shtyllës kurrizore.
 • Anatomia dhe shtrirja e shtyllës kurrizore.
 • Goditja në tru.

Mjekët përdorin MRI të zemrës (të lidhura me zemrën) për një sërë arsyesh, duke përfshirë:

 • Për të vlerësuar anatominë dhe funksionin e dhomave të zemrës dhe valvulave të zemrës, madhësinë dhe rrjedhën e gjakut të enëve të mëdha dhe strukturave përreth.
 • Për të diagnostikuar gjendjet kardiovaskulare si tumoret, infeksionet dhe gjendjet inflamatore.
 • Për të vlerësuar efektet e sëmundjes së arterieve koronare, të tilla si qarkullimi i kufizuar i gjakut në muskulin e zemrës dhe dhëmbëzimi i muskulit të zemrës pas një ataku kardiak.
 • Të vlerësojë anatominë dhe funksionin e zemrës dhe enëve të gjakut tek fëmijët dhe të rriturit me sëmundje kongjenitale të zemrës.

Falë MRI-ve të trupit, mjekët mund të vlerësojnë trupin dhe të diagnostikojnë kushte të ndryshme, duke përfshirë:

 • Tumoret në gjoks, bark ose legen.
 • Sëmundjet e mëlçisë si cirroza, problemet me kanalet biliare dhe pankreasin.
 • Sëmundjet inflamatore të zorrëve si sëmundja e Crohn dhe koliti ulceroz.
 • Keqformime të enëve të gjakut dhe inflamacion i enëve (vaskuliti).
 • Një fetus në zhvillim në mitër.

MRI e kockave dhe nyjeve mund të ndihmojë në vlerësimin e:

 • Infeksionet e kockave (osteomyelitis).
 • Tumoret e kockave.
 • Anomalitë e diskut në shtyllën kurrizore.
 • Problemet e kyçeve të shkaktuara nga lëndimet.

Mjekët ndonjëherë përdorin MRI të gjirit së bashku me mamografinë për të zbuluar kancerin e gjirit, veçanërisht te njerëzit që kanë inde të dendura të gjirit ose janë në rrezik të lartë të kancerit të gjirit.

A Është E Sigurt MRI?

Skanimi MRI është përgjithësisht mjaft i sigurt dhe nuk paraqet pothuajse asnjë rrezik për personin mesatar kur ndiqen udhëzimet e duhura të sigurisë.

Fusha e fortë magnetike e emetuar nga makinat MRI nuk e dëmton personin, por mund të shkaktojë që pajisjet mjekësore të vendosura më pas, si implantet, të mos funksionojnë ose të shtrembërojnë imazhet.

Nëse një skanim MRI kërkon përdorimin e materialit kontrasti, ekziston një rrezik shumë i ulët i një reaksioni alergjik. Këto reagime janë zakonisht të lehta dhe mund të kontrollohen me medikamente. Nëse njerëzit kanë një reaksion alergjik, një profesionist i kujdesit shëndetësor do të jetë në dispozicion për ndihmë të menjëhershme.

Mjekët në përgjithësi nuk kryejnë skanime MRI me kontrast të gadoliniumit tek njerëzit shtatzëna, përveç rasteve kur është absolutisht e nevojshme për shkak të rreziqeve të panjohura për fëmijën në zhvillim.

Kush Nuk Mund Të Bëjë Një MRI?

Në shumicën e rasteve, ekzaminimet MRI janë mjaft të sigurta për njerëzit me implante metalike, me përjashtim të disa llojeve. Nëse pajisja që ka pacienti nuk konfirmohet se është e sigurt për MRI, MRI mund të mos kryhet. Këto pajisje që nuk konsiderohen të sigurta për MRI janë:

 • Proteza nyjesh metalike.
 • Disa implante kokleare.
 • Disa lloje kapësesh që përdoren për aneurizmat e trurit.
 • Disa lloje mbështjellash metalike të vendosura brenda enëve të gjakut.
 • Disa defibrilatorë dhe stimulues kardiak më të vjetër.
 • Stimuluesit e nervit vagal.

Nëse mjeku rekomandon një skanim MRI, ai ose ajo do të bëjë pyetje të hollësishme në lidhje me historinë mjekësore të pacientit dhe çdo pajisje mjekësore ose implant që ata mund të kenë në trupin e tyre.

Kush Ka Licencën Për Të Kryer MRI?

Një radiolog ose teknik radiologjik do të kryejë MRI. Një radiolog është një mjek që kryen dhe interpreton teste imazherike për të diagnostikuar sëmundjet. Një teknik radiologjik është një profesionist i kujdesit shëndetësor i cili është i trajnuar dhe certifikuar posaçërisht për të kryer skanime MRI.

Si Funksionon MRI?

Imazhet e rezonancës magnetike (MRI) funksionojnë duke kaluar një rrymë elektrike përmes telave të mbështjellë për të krijuar një fushë magnetike të përkohshme në trup. Një transmetues/marrës në makinë më pas dërgon dhe merr valë radio. Kompjuteri më pas përdor këto sinjale për të krijuar imazhe dixhitale të zonës së skanuar të trupit.

Si Të Përgatiteni Për Një MRI?

Një skaner i imazhit të rezonancës magnetike (MRI) përdor magnet të fuqishëm dhe sinjale të valëve të radios që mund të shkaktojnë ngrohje ose lëvizje të mundshme të disa objekteve metalike në trup. Kjo mund të shkaktojë probleme shëndetësore dhe sigurie. Mund të shkaktojë gjithashtu mosfunksionim të disa pajisjeve mjekësore elektronike të implantuara më vonë në trup.

Nëse në trup ka objekte që përmbajnë metal ose pajisje mjekësore të implantuara më pas, profesionisti i kujdesit shëndetësor që do të kryejë procedurën duhet të dijë për to përpara skanimit MRI. Disa objekte të implantuara mund të kërkojnë rregullime shtesë dhe udhëzime të veçanta. Megjithëse disa objekte të tjera nuk kërkojnë udhëzime të veçanta, mund të kërkohet një radiografi për të kontrolluar vendndodhjen e saktë të objektit përpara ekzaminimit.

Pacientët që kanë ndonjë nga të mëposhtmet duhet t'i tregojnë mjekut të tyre dhe profesionistit të kujdesit shëndetësor që do të kryejë MRI:

 • Pacemaker ose defibrilator.
 • Stimuluesit ose pajisjet elektronike ose të implantuara, veçanërisht stimuluesit e thellë të trurit, stimuluesit e nervit vagus, stimuluesit e fshikëzës, stimuluesit e shtyllës kurrizore, neurostimuluesit dhe elektrodat ose telat e implantuara.
 • Proteza artikulare metalike.
 • Implant koklear ose implante të tjera veshi.
 • Pompa mjekimi të implantuara, të tilla si ato që pompojnë medikamente narkotike/dhimbje ose medikamente për trajtimin e spasticitetit.
 • Shunt i programueshëm.
 • Kapëse dhe bobina aneurizmi.
 • Stentet që nuk janë të vendosura në zemër.
 • Filtra të tillë si filtrat e mpiksjes së gjakut.
 • Fragmente metalike si plumba dhe copëza në trup ose sy.

Pajisjet e mëposhtme nuk mund të vishen gjatë MRI. Takimi me MRI duhet të koordinohet me ditën kur brezi ose pajisja në fjalë duhet të zëvendësohet.

 • Sistemi i monitorimit të vazhdueshëm të glukozës (CGM).
 • Pompë insuline.
 • Njolla transdermale.

Përveç kësaj, përpara skanimit MRI, personeli në detyrë duhet të informohet për sa vijon:

 • Statusi i shtatzënisë.
 • Nëse ka ndonjë pengesë për të shtrirë në shpinë për 30 deri në 60 minuta.
 • Nëse ka klaustrofobi (frikë nga hapësirat e mbyllura apo të ngushta).

Të gjitha bizhuteritë dhe aksesorët e tjerë duhet të lihen në shtëpi ose të hiqen përpara skanimit MRI. Artikujt metalikë dhe elektronikë nuk lejohen të hyjnë në dhomën e ekzaminimit pasi ato mund të prishin fushën magnetike të njësisë së MRI, të shkaktojnë djegie ose të kthehen në një formë si plumbi që mund të dëmtojë personin. Objektet që nuk lejohen janë:

 • Bizhuteri, ora, karta krediti dhe aparate dëgjimi (të gjitha këto mund të dëmtohen brenda).
 • Kapëse flokësh, aksesorë metalikë për flokët, sutjena me tela dhe zinxhirë metalikë që mund të shtrembërojnë imazhet MRI.
 • Aksesorë dentarë të lëvizshëm si proteza.
 • Stilolapsa, thika xhepi dhe gota.
 • Piercing në trup.
 • Telefonat celularë, orët elektronike dhe pajisjet gjurmuese.

Sa Kohë Zgjat Një Skanim MRI?

Në varësi të llojit të provimit dhe pajisjeve të përdorura, e gjithë procedura zakonisht zgjat 30 deri në 50 minuta. Specialisti i kujdesit shëndetësor që merr pjesë mund t'i japë pacientit një kornizë kohore më të saktë në varësi të arsyes specifike të skanimit.

Si Kryhet MRI?

Shumica e skanimeve MRI janë pa dhimbje, por disa njerëz mund ta kenë të pakëndshme të qëndrojnë të palëvizur për 30 minuta ose më shumë. Disa pacientë mund të shqetësohen për qëndrimin në një zonë të mbyllur për një kohë të gjatë ndërsa janë në aparatin MRI. Për më tepër, makina mund të shkaktojë siklet sepse funksionon me zhurmë.

Këtu janë hapat e përgjithshëm të një skanimi MRI dhe çfarë të prisni gjatë skanimit:

 • Është veshur një fustan spitali për skanimin MRI.
 • Për shumicën e skanimeve, ju shtriheni me fytyrë poshtë në shtratin e skanimit MRI. Shtrati i skanimit MRI rrëshqet në aparatin MRI.
 • Kur të fillojë skanimi MRI, pajisjet që kapin imazhet do të dëgjohen duke lëshuar një sërë tingujsh trokitjesh dhe klikimesh të forta. Çdo sekuencë tingujsh mund të zgjasë për disa minuta. Pacientit mund t'i vendosen tapa veshi ose kufje për të mbrojtur dëgjimin përpara se të fillojë procedura.
 • Për të siguruar cilësinë më të mirë të imazhit, është e rëndësishme të qëndroni plotësisht të palëvizshëm gjatë procesit të shkrepjes.
 • Është normale që zona e trupit që fotografohet të ndihet paksa e ngrohtë. Nëse kjo e shqetëson pacientin, duhet t'i thuhet radiologut ose teknikut.
 • Tekniku i MRI-së do të jetë në gjendje të shohë pacientin dhe të komunikojë me të gjatë gjithë kohës. Sistemi i intercom-it lejon komunikimin e dyanshëm ndërsa pacienti është brenda skanerit. Pacienti do të ketë gjithashtu një buton thirrjeje që mund të shtypë për të njoftuar anëtarin e duhur të stafit nëse ka ndonjë problem ose shqetësim.

Në disa raste, një MRI mund të kërkojë kontrast. Në këtë procedurë, e quajtur edhe MRI medicinale, një profesionist i kujdesit shëndetësor do të injektojë material kontrasti në venën e pacientit përpara MRI. Qasja intravenoze mund të shkaktojë disa shqetësime, por kjo nuk zgjat shumë. Disa mavijosje mund të shfaqen më pas. Disa njerëz mund të përjetojnë një shije të përkohshme metalike në gojën e tyre pas një injeksioni me kontrast.

Mjeku mund të rekomandojë një ilaç qetësues në mënyrë që ata me klaustrofobi të ndihen më rehat gjatë procedurës.

Cilat Janë Efektet Anësore Të Materialit Të Kontrastit MRI?

Në raste shumë të rralla, disa njerëz që përdorin material kontrasti për MRI mund të përjetojnë disa efekte anësore, duke përfshirë këto:

 • Të përziera.
 • Dhimbje koke.
 • Dhimbje në vendin e injektimit.

Është shumë e rrallë të përjetoni urtikarie, kruajtje në sy ose shenja të tjera të një reaksioni alergjik ndaj materialit të kontrastit. Ata me simptoma alergjike duhet t'i tregojnë stafit përkatës.

Fibroza sistemike nefrogjenike (NSF), e cila shkakton trashje të lëkurës, organeve dhe indeve të tjera, është një ndërlikim i rrallë tek njerëzit me sëmundje të veshkave që kanë një MRI me material kontrasti. Prandaj, materiali kontrasti me bazë gadolinium nuk mund të përdoret për MRI te njerëzit me sëmundje të rëndë të veshkave.

Ka dëshmi se gjurmë të vogla të gadoliniumit mund të mbeten në organe të ndryshme të trupit pas MRI medikamentoze. Edhe pse kjo nuk ka efekte negative të njohura, mjeku mund të marrë parasysh mbajtjen e gadoliniumit kur zgjedh një mjet kontrasti.

Kthimi Në Shtëpi Pas MRI

Nëse nuk është marrë asnjë ilaç qetësues për skanimin MRI, nuk kërkohet kohë rikuperimi. Personi mund të shkojë menjëherë në shtëpi ose të vazhdojë aktivitetet normale. Nëse janë marrë qetësues për ekzaminim, pacienti duhet të shërohet nga efektet e tyre përpara se të shkojë në shtëpi. Në një rast të tillë, dikush tjetër mund të ketë nevojë ta marrë personin në shtëpi.

Sa Shpejt Dalin Rezultatet e MRI?

Pas skanimit MRI, një radiolog do të analizojë imazhet. Radiologu do të përgatisë një raport të nënshkruar për mjekun që merr pjesë për të ndarë rezultatet me pacientin dhe për të vlerësuar situatën.

Imazhe me rezonancë magnetike (MRI) është një test imazherie shumë i dobishëm dhe përgjithësisht i sigurt që mjekët e përdorin për një sërë arsyesh. Nëse ata që kanë nevojë për një skanim MRI kanë shqetësime ose pyetje në lidhje me këtë procedurë, ata nuk duhet të hezitojnë të pyesin ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor.