Çfarë Është Anemia?

Hemoglobin konsantrasyonun normalin altına düşmesine ANEMİ denir. Hematokrit değeri ise, anemi değerlendirilmesi için doğrudan değerlendirmeye alınabilecek bir parametre değildir. Anemi hem bir hastalık hem de bir bulgu olması nedeniyle her zaman ayrıntılı olarak ele alınmalı, nedeni mutlaka ortaya konulmalıdır.
 
DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) anemi tanımlamasında hemoglobinin alt sınırını erişkin erkekler için 13gr/dl, kadınlar için 12gr/dl olarak belirlemiştir. Bu değerlerin ırklar arası farklılıklar gösterebileceği kabul edilmiş, bu farkın da 1-2gr/dl civarında olabileceği belirtilmiştir.

Cilat Janë Simptomat E Anemisë?

Pacientët me anemi zakonisht konsultohen me një mjek me simptoma të tilla si ulja e kapacitetit të ushtrimeve ose lodhja e lehtë, palpitacionet dhe gulçimi. Zbehja e lëkurës dhe mukozës vërehet te pacientët me anemi.

Informacion në lidhje me sistemin kardiovaskular: palpitacione dhe dispne gjatë ushtrimit. Anemia e rëndë dhe afatgjatë është një nga shkaqet e “insuficiencës kardiake hiperdinamike”.

Pacientët me anemi mund të përjetojnë simptoma të tilla si dhimbje koke, tringëllimë në veshët, marramendje, ndjenjë të fikëti, ulje të aftësisë për t'u përqëndruar, ulje të forcës së muskujve dhe ndjenjë të ftohtë.

Sëmundjet gastrointestinale shkaktojnë anemi për arsye të ndryshme, veçanërisht nga mungesa e hekurit. Për më tepër, vetë anemia mund të çojë në disa simptoma gastrointestinale. Këto mund të përfshijnë ndryshime të tilla si humbja e oreksit, nauze, kapsllëk ose diarre.

Burrat me anemi mund të përjetojnë humbje të dëshirës seksuale. Amenorrhea ose menorragjia mund të shfaqet tek gratë. Nuk duhet harruar se shkaku i anemisë mund të jetë menorragjia apo metroragjia.

Klasifikimi i Anemive Morfologjike

Në këtë klasifikim, i cili bëhet veçanërisht në bazë të vëllimit mesatar të eritrociteve (MCV), anemitë ekzaminohen në 3 grupe si NORMOCITIKE (MCV: 80-100FL), MIKROCITIKE (MCV nën 80/FL) dhe MAKROCITARE (MCV mbi 100FL).

Çfarë Janë Anemitë Mikrocitare?

Anemitë mikrocitare përfshijnë:

 • Anemi nga mungesa e hekurit
 • Talasemitë, hemoglobina E, sëmundja e hemoglobinës C
 • Anemia sideroblastike
 • Helmimi me plumb
 • Anemia e sëmundjes kronike (disa raste)

Çfarë Janë Anemitë Normocitare?

Anemitë normocitare përfshijnë:

 • Sëmundjet që infiltrojnë palcën e eshtrave (metastaza e tumorit të ngurtë, leucemia, limfoma, mieloma e shumëfishtë)
 • Anemia e sëmundjeve kronike (shumica e rasteve)
 • Dështimi i veshkave
 • Gjakderdhje akute
 • Anemitë hemolitike
 • Sëmundje të mëlçisë
 • Hipotiroidizmi dhe skorbuti (mungesa e vitaminës C)

Çfarë Janë Anemitë Makrocitare?

Anemitë makrocitike përfshijnë:

 • Mungesa e vitaminës B12
 • Mungesa e acidit folik

Klasifikimi i Anemive Etiopatogjenetike

Anemitë mund t'i klasifikojmë si etiopatogjenetike si më poshtë.

Anemia Për Shkak Të Uljes Së Prodhimit Të Eritrociteve

 • Ulja e sintezës së hemoglobinës: Anemi nga mungesa e hekurit, talasemitë, anemia sideroblastike, helmimi nga plumbi.
 • Çrregullim në sintezën e ADN-së: mungesa e vitaminës B12, mungesa e acidit folik.
 • Çrregullimi i diferencimit në qelizat staminale hematopoietike: Leuçemia ose MDS, anemi aplastike

Anemia Për Shkak Të Gjakderdhjes Akute

Rritja e shkatërrimit të eritrociteve: Anemitë nën këtë titull janë anemi hemolitike. Shkurtimi i jetëgjatësisë së eritrociteve është në krye.