A Mund Të Trajtohet Dhimbja e Mesit?

 • Ballina
 • A Mund Të Trajtohet Dhimbja e Mesit?

Një nga llojet më të zakonshme të dhimbjes sot është dhimbja e mesit. Në artikullin tonë, "Çfarë është dhimbja e mesit?", "Cila është struktura anatomike e zonës së belit?", "Cilat janë shkaqet e dhimbjes së mesit?", "Cilat janë simptomat e dhimbjes së mesit?", "Si diagnostikohet dhimbja e mesit?", "A mund të trajtohet dhimbja e mesit? Ne do të adresojmë përgjigjet e pyetjeve të tilla si ", "Cilat janë masat parandaluese për dhimbjen e mesit?"

Çfarë Është Dhimbja E Shpinës?

Dhimbja e mesit është një nga shkaqet më të zakonshme të dhimbjes. Dhimbja e mesit ndodh për arsye të ndryshme, me origjinë nga struktura të ndryshme anatomike.

Regjioni i mesit, ku fillon dhimbja, mbulon pjesën e poshtme të shtyllës kurrizore. Sistemi kurrizor; Ai përbëhet nga pesë rruaza, struktura të quajtura disqe midis rruazave, muskujve dhe indeve të buta (ligament, kapsulë).

Dhimbja e mesit është një problem shëndetësor që ndikon në cilësinë e jetës së përditshme të një personi. Popullsia botërore; 70% e njerëzve përjetojnë dhimbje të mesit në një moment të jetës së tyre.

Parandalimi i dhimbjes së shpinës është i rëndësishëm në jetën e një personi. Para së gjithash, njohja e funksionimit të rajonit lumbal dhe sigurimi i pozicioneve të përshtatshme për rajonin e mesit është i rëndësishëm në parandalimin e dhimbjes.

Cila Është Struktura Anatomike E Rajonit Të Belit?

Njohja e veçorive strukturore të rajonit lumbal dhe veprimi në përputhje me këtë anatominë duke siguruar lëvizjen është një faktor i rëndësishëm në parandalimin e dhimbjes.

Detyra më e rëndësishme e shtyllës kurrizore lumbare është të mbajë ngarkesën e trupit. Për të kryer këtë detyrë, nevojiten muskuj të fortë, si dhe rruaza dhe disqe të shëndetshme. Duke forcuar të gjithë muskujt rreth belit, duke përfshirë belin, barkun dhe ijet, kjo zonë i ngarkohet më pak.

Zona e belit nuk është e sheshtë dhe ka një hapje të kthyer nga pas. Kjo është pjesa e shtyllës kurrizore që mbart më shumë ngarkesë dhe lëviz më shumë dhe punon më shumë.

Disqet midis rruazave janë jastëkë të butë që ndajnë rruazat nga njëra-tjetra dhe thithin ngarkesën mbi to. Bërthama e çdo disku ka një konsistencë xhel dhe është e rrethuar nga një unazë e jashtme me fibra më të trasha. Lëngu brenda bërthamës së diskut lejon që disqet të rrëshqasin përpara dhe mbrapa, duke lejuar që shtylla lumbale të përkulet dhe të lëvizë.

Nuk është e mundur të thuhet qartë se cila nga strukturat e përmendura më sipër po shkakton dhimbjen në shumicën e pacientëve që ankohen për dhimbje të mesit.

Parandalimi i dhimbjes së mesit varet nga njohja e arsyeve pse ndodh, eliminimi i këtyre kushteve dhe sigurimi i sjelljes së duhur.

Cilat Janë Shkaqet E Dhimbjes Së Shpinës?

Ka shumë faktorë që shkaktojnë dhimbje në mes. 90% e shkaqeve të dhimbjes së mesit janë me origjinë mekanike. Shumë pozicione të gabuara të bëra nga njerëzit që kanë një gamë aktive lëvizjesh në jetën e përditshme shkaktojnë dhimbje në mes.

Shkaku i dhimbjes së shpinës; Mund të jetë për shkak të shkaqeve të thjeshta dhe të përkohshme si sforcimi i indeve të buta si muskujt dhe ligamentet, ose mund të jetë për shkak të shkaqeve më të rëndësishme që kërkojnë trajtim, siç janë sëmundjet e rruazave dhe disqeve.

Ndër faktorët që shkaktojnë dhimbjen e mesit, mund të rendisim si më poshtë:

 • Lëvizja në pozicione të papërshtatshme: Lëvizjet e bëra në jetën e përditshme; Mosmbajtja e pozicioneve të duhura shkakton dhimbje në pjesën e poshtme të shpinës.
 • Bërja e aktiviteteve fizike që kërkojnë përpjekje: Lëvizjet e forta si ngritja e peshave janë ndër shkaqet më të rëndësishme të dhimbjes së shpinës.
 • Shumë çrregullime psikike (shpirtërore): Problemet psikike (shpirtërore) bëjnë që personi të përjetojë dhimbje në pjesën e poshtme të shpinës.
 • Qëndrimi i keq dhe mungesa e ushtrimeve: Qëndrimi në të njëjtin pozicion për një kohë të gjatë e tendos belin dhe e bën atë të prirur ndaj lëndimeve. Për shembull, mbajtja e takave të larta për një kohë të gjatë shkakton dhimbje në gju dhe në bel, si dhe dhimbje në këmbë dhe deformime.
 • Lëndimi i belit dhe spazma e muskujve: Ndodh kur muskujt e belit ose indet mbështetëse janë tepër të shtrirë ose këputur në aktivitete të tilla si përkulja, ngritja e një ngarkese të rëndë ose kërcimi.
 • Hernia diskale lumbare: Ndodh si rezultat i mbingarkesës ose lëvizjes, kur pjesa e mesme e butë e diskut midis dy rruazave lumbare fryhet si rezultat i presionit dhe ushtron presion në mbaresat nervore. Shkakton dhimbje të forta dhe pamundësi për të lëvizur. Dhimbja përhapet në pjesën e përparme të këmbës ose në të gjithë këmbën, duke shkaktuar ankesën për dhimbje të nervit shiatik. Veçanërisht përkulja përpara rrit dhimbjen. Në përgjithësi, pushimi në shtrat është i mjaftueshëm, por nëse ngjeshja e nervit vazhdon për një kohë të gjatë, mund të ndodhë humbja e ndjeshmërisë në këmbë, dëmtimi ndijor, pakësimi i reflekseve dhe ankesat urinare.
 • Kalcifikimi (Osteoartriti): Problemi i kalcifikimit është një fenomen që është i vështirë të shmanget me kalimin e moshës. Osteoartriti mund të prekë vertebrat, disqet dhe strukturat e tjera në shkallë të ndryshme, duke shkaktuar ngushtim në kanalin kurrizor dhe zgjatime irrituese që shkaktojnë dhimbje në strukturat kurrizore. në ecje të gjata; Shfaqet si dhimbje dhe mpirje në këmbë.
 • Tensioni dhe stresi në jetën e përditshme: Tensioni dhe stresi luajnë një rol të rëndësishëm në formimin e dhimbjeve të shpinës. Shqetësimet financiare, presioni familjar dhe lodhja gjatë dhe pas ditës shkaktojnë spazma në muskujt e pjesës së poshtme të shpinës.
 • Rrëshqitja e rruazave (spondylolisthesis) ose deformimet: Dhimbja e mesit mund të ndodhë si rezultat i rrëshqitjes së rruazave mbi njëra-tjetrën, duke prishur strukturën e tyre normale dhe duke ushtruar presion mbi palcën kurrizore dhe nervat. Tek ata me këtë lloj sëmundjeje, dhimbja dhe ashpërsia rriten me lëvizjen dhe ecjen. Për më tepër, lakimet në rruaza (skolioza, kifoza, etj.) mund të shkaktojnë dhimbje në pjesën e poshtme të shpinës.

Në 90% të dhimbjeve të mesit nuk mund të përcaktohet shkaku i vërtetë i dhimbjes. Kjo lloj dhimbjeje, e cila është shumë e zakonshme dhe mund të quhet thjesht dhimbje në pjesën e poshtme të shpinës, pothuajse gjithmonë qetësohet spontanisht brenda 4-8 javësh. Një pjesë shumë e vogël e dhimbjeve të mesit mund të jetë për shkak të sëmundjeve reumatizmale, disa sëmundjeve infektive, sëmundjeve të organeve të barkut ose tumoreve.

Në një numër shumë të vogël pacientësh; Shkaku i saktë i dhimbjes mund të thuhet si më poshtë:

 • Ndërsa disqet çahen, bërthama në mes herniohet nga jashtë dhe shkakton komprimim (hernie diskale).
 • Kompresimi i nervave ose shtyllës kurrizore si rezultat i kalcifikimit të nyjeve ndërvertebrale.

Cilat Janë Simptomat E Dhimbjes Së Fortë Të Mesit?

 • Nëse një person vëren ndonjë nga simptomat e mëposhtme, ai/ajo duhet të konsultohet me një mjek pa vonesë. Kjo duhet të fillojë procesin e diagnostikimit të dhimbjes së mesit. Më poshtë janë shkaqet e dhimbjes së shpinës që kërkojnë ekzaminim dhe trajtim të mëtejshëm.
 • Zgjatja dhe rritja e intensitetit të dhimbjes.
 • Simptomat e ngjeshjes së nervave që shoqërojnë dhimbjen e shpinës dhe nuk largohen në një kohë të shkurtër, madje as rriten. (Shembull: Mpirje në këmbë, dëmtim ndijor, dobësi muskulore, mosmbajtje urinare, etj.)
 • Dhimbja ju pengon të kryeni detyrat e përditshme.
 • Dhimbja është veçanërisht e pranishme gjatë natës ose dhimbja shoqërohet me ngurtësi në lëvizjet e shpinës në mëngjes dhe lehtësohet me lëvizje.
 • Ethe shoqëruese, humbje peshe dhe ndjeshmëri e konsiderueshme në rajonin e mesit kur shtypni.

Si Të Diagnostikoni Dhimbjen E Shpinës?

Diagnoza është shumë e rëndësishme në dhimbjet e mesit. Marrja në pyetje e ankesave të shprehura nga pacienti, ekzaminimi i pacientit dhe më pas kryerja e ekzaminimeve laboratorike dhe radiologjike, nëse është e nevojshme, mundëson vendosjen e diagnozës. Është e një rëndësie të madhe kryerja e analizave të kërkuara në fazat e hershme të dhimbjes së mesit. Në dhimbjet e avancuara, të dhënat e ekzaminimit nuk janë të dobishme dhe mund të japin rezultate mashtruese.

Ndër metodat e përdorura për të diagnostikuar dhimbjen e mesit,

 • Tomografia e kompjuterizuar (CT)
 • Mund të rendisim metodat e ekzaminimit me rezonancë magnetike (MR).

A Mund Të Trajtohet Dhimbja E Mesit?

Pavarësisht nga shkaku i dhimbjes së shpinës, është e mundur të lehtësoni ose parandaloni dhimbjen ekzistuese.

Pas përcaktimit të shkaqeve të dhimbjes së mesit, mësimi i përdorimit të belit në jetën e përditshme, përveç ndërhyrjeve të orientuara nga shkaku, është pjesa më e rëndësishme e trajtimit dhe mbrojtjes në të ardhmen.

Gjatë periudhave kur dhimbja është e fortë, qetësuesit e dhimbjeve dhe relaksuesit e muskujve mund të jenë të dobishëm.

Në kundërshtim me besimin popullor, kufizimi i lëvizjes dhe pushimi për një kohë të gjatë për shkak të dhimbjes mund të shkaktojë zgjatjen e dhimbjes. Për këtë arsye, pushimi për më shumë se 3 ditë nuk rekomandohet dhe pacientët preferohen t'i kthehen jetës aktive sa më shpejt të jetë e mundur.

Duke pasur parasysh se dhimbja e mesit mund të përsëritet shumë shpesh; Trajtimi kryesor konsiston në të mësuarit se si të përdorni belin në mënyrë korrekte dhe të bëni ushtrime të rregullta.

Sa Kohë Duhet Për Të Trajtuar Dhimbjet E Shpinës?

Kohëzgjatja e trajtimit për dhimbjen e mesit ndryshon në varësi të ashpërsisë së dhimbjes.

Shumica e pacientëve me dhimbje të mesit përjetojnë lehtësim dhimbjeje dhe përmirësim brenda 1 jave. Më shumë se 90% e pacientëve shërohen brenda 8 javësh. Vetëm 7% dhe 10% e tyre kanë ankesa që zgjasin më shumë se 6 muaj.

Cilat Janë Masat Parandaluese Për Dhimbjen E Shpinës?

Përdorimi korrekt dhe forcimi i belit është masa më e rëndësishme parandaluese. Është e mundur të parandaloni dhimbjen e shpinës duke marrë masa paraprake. Në jetën e përditshme;

 • Pozicioni i gjumit,
 • Pozicion në këmbë,
 • Pozicioni ulur,
 • Pozicioni i përkuljes,

Duke kryer lëvizje të përsëritura si këto në mënyrë korrekte dhe duke i bërë ato një zakon, sforcimet që prekin zonën e belit parandalohen kryesisht.

Masat paraprake të marra për parandalimin e spazmës në muskujt e pjesës së poshtme të shpinës, e cila është një nga shkaqet e dhimbjes së shpinës, është një tjetër masë që mund të parandalojë dhimbjen.

Çfarë Është Spazma Në Dhimbjet E Shpinës?

Lëvizja e përkuljes përpara bën presion të tepruar në unazën e jashtme të disqeve vertebrale. Përkulja e belit mbrapa gjithashtu shkakton inflamacion dhe dhimbje në nyjet e vogla pas shtyllës kurrizore. Kjo është situata; Shkakton tension të tepruar, të quajtur “spazmë”, në muskujt e pjesës së poshtme të shpinës. Rezulton në rritje të mëtejshme të dhimbjes.

Çfarë Duhet Bërë Për Të Parandaluar Spazmën E Belit?

Për të parandaluar spazma në muskujt e belit;

 • Forcimi i muskujve rreth belit,
 • Duke i dhënë fleksibilitet muskujve,
 • Këndi normal i zgavrës së belit duhet të ruhet.

Kështu, dhimbja mund të parandalohet duke transferuar ngarkesën e trupit në rruaza dhe disqe në muskuj.

Çfarë Duhet Bërë Për Të Parandaluar Dhimbjen E Shpinës?

Është e nevojshme të keni kujdes për të shmangur dhimbjet e shpinës. Këtu janë gjërat që duhet të bëni për të parandaluar dhimbjen e shpinës:

 • Ushtrime të rregullta për të mbajtur muskujt e shpinës të fortë dhe fleksibël.
 • Ruajtja e peshës së duhur trupore dhe mos pirja e duhanit.
 • Kushtojini vëmendje qëndrimit të duhur gjatë qëndrimit në këmbë ose ulur.

Zbatimi i teknikës së duhur gjatë ngritjes së peshave: Objekti që do të ngrihet duhet të ngrihet duke e mbajtur afër trupit dhe duke shmangur animin përpara, përpjekjen për të ngritur duke u shtrirë ose duke bërë lëvizje përdredhëse gjatë ngritjes së sendeve.