Çka Është Deformimi i Gishtit Të Madh Bunion-Hallux Valgus?

  • Ballina
  • Çka Është Deformimi i Gishtit Të Madh Bunion-Hallux Valgus?

 

Theksimi kockor në këmbë i referohet kockës së vendosur vetëm në anën e gishtit të madh. Ky çrregullim, i cili përcaktohet kryesisht nga faktorë gjenetikë, mund të përparojë herë pas here me zgjedhjen e gabuar të këpucëve. "Çfarë është devijimi i gishtit të madh?", "Cilat janë simptomat e devijimit të kockave në këmbë?", "Cilat janë shkaqet e Hallux Valgus?" dhe "Cilat janë metodat e trajtimit për devijimin e gishtit të madh?", le t'i hedhim një vështrim rreth informacioneve të detajuar për pyetjet e mësipërme.

Çfarë Është Hallux Valgus?

Deijimi i gishtit të madh, e cila në literaturën mjekësore quhet Hallux Valgus, mund të shkaktojë shqetësim shumë serioz. Dalja kockore e gishtit të madh të këmbës perceptohet më së shumti si një problem estetik në shoqëri. Sidoqoftë, shqetësimi i nyjeve të këmbës së bashku me dhimbjen mund të jetë një shenjë e problemeve serioze.

Çfarë Është Bunioni?

Në përgjithësi devijimi (gunga) e gishtit të madhë shprehet gjithashtu me emrin bunion. Edhe pse zakonisht nuk kërcënon seriozisht cilësinë e jetës, përparimi i sëmundjes mund të krijojë pasoja të padëshiruara si vizualisht ashtu edhe fizikisht. Një deformim kockor (bunion) në gisht mund të konsiderohet si një deformim në formë gungë në anën e gishtit të madh të këmbës. Arsyeja kryesore për këtë gjendje është çrregullimi i zhvillimit këndor midis gjymtyrëve të përparme dhe gishtërinjve.

 

Cilat Janë Shkaqet e Gungës Së Gishtit Të Madh?

Zgjerimi i kockave në këmbë tek mashkujt është shumë më i zakonshëm se tek femrat. Ky deformim me rritjen e moshës sjell me vete dhimbje dhe vështirësi në ecje. Sidomos shfaqja e një situate të ngjashme në familje është një shenjë serioze në pikën e ndërhyrjes dhe trajtimit të hershëm. Bunionet janë më të zakonshme tek individët e moshës së mesme ose relativisht të moshuar. Gunga e gishtit të madh të këmbës është përgjithësisht dypalëshe. Përveç historisë familjare, lirshmëria e indeve lidhëse, lëndime dhe aksidente që do të deformojnë formën e këmbës, çrregullime reumatike, rrafshëtitje etj. mund të jetë një shkas.

Cilat Janë Simptomat e Bunioneve?

Në formimin e bunioneve; Është efektive që ligamentet që luajnë një rol në fiksimin e kockave metatarsale dhe kuneiforme të fillojnë të lirohen me kalimin e kohës. Pra, cilat janë simptomat e deformimit të gishtit të madh? Le të shohim shenjat e deformimit të gishtit të madh në artikuj:

  • Çrregullime të formës në gishtat e mëdhenj të këmbëve,
  • Duke pasur vështirësi gjatë veshjes së këpucëve,
  • Ngurtësi dhe formacione ënjtjeje në gishtin e madh të këmbës
  • Mpirje në gishtin e madh,
  • Ndjenja e dhimbjes intensive kur përkulni gishtin e madh.
  • Formimi i kallove në pikën e deformimit.

Si Diagnostikohet Deformimi i Gishtit Të Madhë?

Diagnoza duhet të bëhet në kohën e duhur në mënyrë që të zhvillohet një metodë trajtimi dhe të krijohet një plan trajtimi gjithëpërfshirës pas dhimbjes së kockës së gishtit të madh. Si pasojë e ankesës për shpërthim kockor në këmbë, ekzaminohen simptomat e personave që mbërrijnë në spital. Me rritjen e çrregullimit edhe dhimbja intensifikohet dhe maja e gishtit të parë fillon të prekë gishtat e tjerë. Ky proces shkakton presion dhe dhimbje edhe në gishtat e tjerë. Në të njëjtën kohë, nëse trajtimi i hershëm nuk zhvillohet, mund të ekzistojë rreziku i kalcifikimit pas deformimit të gishtit të madh.

Gjatë ekzaminimit të këmbës, bëhet një vizualizimi i detajuar i deformimit të kockës së gishtit të madh. Pas këtij ekzaminimi, diagnoza e Hallux Valgus mund të vendoset qartë. Ortopedët ekzaminojnë nivelin e lëvizjeve të kyçeve ose gjendjeve të tilla si mpirje dhe dhimbje në këmbë gjatë këtij procesi trajtimi. Për këtë arsye, rëntgeni kryhet në pozicione të ndryshme. Nëse është e nevojshme, mund të aplikohen ekzaminime të tilla si US, MRI ose EMG.

Trajtimi i Deformitetit Të Gishtit

Ndër metodat e trajtimit jokirurgjikal, mund të përmenden aplikimet rajonale të ftohjes dhe qetësuesit e dhimbjeve. Nga ana tjetër, synohet të zvogëlojë dhimbjen dhe të rivendosë lëvizshmërinë e kyçeve me lëvizje ushtrimore në procesin e terapisë fizike. Përveç kësaj, injeksione të ndryshme së bashku me jastëkët e unazës dhe solucionet me shirit janë ndër metodat e përdorura. Në rastet kur të gjitha metodat nuk japin rezultat, aplikohet kirurgjia. Në këtë fazë, procedura të tilla si artrodeza, osteotomia, bunionektomia dhe riparimi i tendinave dhe ligamenteve dalin në plan të parë. I urojmë të gjithëve një ditë të shëndetshme.

 

 

 

Op. Dr. Hakan ZORA

Specialist i Ortopedisë dhe Traumatologjisë