Cilat Janë Shkaqet E Zmadhimit Të Prostatës?

 • Ballina
 • Cilat Janë Shkaqet E Zmadhimit Të Prostatës?

Cilat janë shkaqet e zmadhimit të prostatës? Jemi këtu me artikullin e titulluar, të shkruar nga bordi shëndetësor i Spitalit Privat Medicabil të Bursës, dhe diskutojmë për prostatën dhe shkaqet e zmadhimit të prostatës.

Çfarë Është Prostata?

Prostata është një organ seksual shtesë që gjendet vetëm tek meshkujt dhe ndodhet në bazën e fshikëzës urinare. Menjëherë pas daljes nga fshikëza, trakti urinar kalon përmes prostatës në formën e një tuneli, duke lejuar transportin e spermës që vjen me ejakulimin seksual gjatë urinimit dhe marrëdhënieve seksuale. Valvula që na ndihmon të mbajmë urinën (mekanizmi i valvulës që mban traktin urinar të mbyllur sipas dëshirës tonë) ndodhet pikërisht poshtë prostatës. Gjëndra e prostatës prodhon një sekret qumështi me një konsistencë të lëngshme. Me këtë sekret kontribuon në strukturën e spermës.

Tek shumë meshkuj, gjëndra e prostatës fillon të zmadhohet pas moshës 40 vjeçare. Kjo rritje mund të shkaktojë ankesa të ndryshme te çdo mashkull. Vështirësia në rrjedhjen e urinës për shkak të zmadhimit të prostatës është një nga ankesat më të zakonshme. Ndërsa prostata rritet, do të bëhet e vështirë për të urinuar.

A Shkakton Heqja E Prostatës Mungesën E Dëshirës Seksuale?

Gjëndra e prostatës nuk sekreton asnjë hormon dhe për këtë arsye, pas heqjes së prostatës, nuk ka asnjë ndryshim në karakterin seksual dytësor, si zëri i thellë apo dëshira seksuale.

Shkaqet e Zmadhimit Të Prostatës

Fillimi i zmadhimit të prostatës tek meshkujt zakonisht fillon pas moshës dyzet vjeçare. Shpejtësia dhe forma e rritjes ndryshojnë natyrshëm nga personi në person. Shkaku më i rëndësishëm i zmadhimit të prostatës janë çrregullimet hormonale ose çekuilibrat që ndodhin tek individët pas një moshe të caktuar. Çrregullimet hormonale që ndodhin me kalimin e moshës shkaktojnë rritjen e qelizave në prostatë.

Urinimi Në Këmbë a Shkakton Zmadhimin e Prostatës?

Shkaqet kryesore të zmadhimit të prostatës i kemi përmendur nën titullin e mësipërm. Përveç kësaj, informacioni i njohur përgjithësisht se urinimi në këmbë shkakton zmadhimin e prostatës është krejtësisht i rremë. Urinimi në këmbë nuk ka të bëjë fare me zmadhimin e prostatës.

Zmadhimi I Prostatës a Shkakton Kancer?

Nuk ka asnjë rregull që dikush me një prostatë të zmadhuar do të ketë patjetër kancer të prostatës. Kanceri i prostatës zhvillohet pavarësisht nga rritja. Ndërsa ka raste të kancerit të prostatës pa zmadhimin e prostatës, ka edhe shumë raste të zmadhimit të prostatës, por jo kanceri. Sigurisht, një pacient me prostatë të zmadhuar që ende nuk është diagnostikuar me kancer ka mundësi të zhvillojë kancer në të ardhmen. Mekanizmat e zhvillimit të zhvillimit të kancerit dhe zmadhimit të prostatës janë krejtësisht të ndara nga njëri-tjetri.

Si Ta Kuptojmë Kancerin E Prostatës?

Zgjerimi i prostatës nuk do të thotë kancer në vetvete. Mënyra më e zakonshme për të diagnostikuar qartë mundësinë e rritjes pa kancer, kancer që shoqëron rritjen ose kancer pa rritje është testi i gjakut ose ekzaminimi fizik. Në kancerin e prostatës, diagnostikimi i hershëm është shumë i rëndësishëm.

Cilat Janë Efektet E Prostatës Së Zmadhuar?

Për shkak të zmadhimit të prostatës, problemet që kërkojnë trajtim kirurgjik ndodhin në 10-20% të meshkujve. Këto probleme janë:

Problemet Me Rrjedhjen E Urinës

 • Trakti urinar jep simptoma në varësi të shkallës së obstruksionit.
 • Fillimisht, ulja e presionit dhe diametrit të urinës mund të pasohet nga ndjesi djegieje.
 • Pacienti nuk mund të urinojë përpara ndërsa qëndron në këmbë ose ulur. Urina vjen me ndërprerje. Urina ndahet ose derdhet me pika.
 • Nuk ka lehtësim të plotë kur ktheheni nga tualeti. Ekziston një ndjenjë se ka ende urinë në fshikëz.
 • Prisni pak që të dalë urina.
 • Ulja e presionit të urinës zgjat kohën e urinimit.
 • Urinim i shpeshtë.
 • Mund të ndodhë gjakderdhje në urinë.
 • Nëse në foto përfshihet edhe inflamacioni, ankesat do të shtohen edhe më shumë.
 • Rritet shpeshtësia e zgjimit për të urinuar gjatë natës. Një person normal ose nuk urinon gjatë natës ose mund të ngrihet një herë. Megjithatë, në rastet e zmadhimit të prostatës, frekuenca e urinimit gjatë natës mund të rritet deri në 3 herë.
 • Ndonjëherë mund të ndodhë obstruksion i plotë dhe pacienti mund të mos jetë në gjendje të urinojë fare. Megjithatë, këta pacientë zakonisht kanë probleme të mëparshme me rrjedhjen e urinës.

Ndikimi I Fshikëzës Urinare

 • Muskujt e fshikëzës urinare tkurren dhe bëhen më të fortë për të kapërcyer pengesën e shkaktuar nga prostata në traktin urinar dhe për të zbrazur urinën. Për këtë arsye, fshikëza bëhet e ndjeshme dhe lind nevoja për të shkuar në tualet më shpesh. Ekziston nevoja për të urinuar shumë herë, zakonisht gjatë natës.
 • Për shkak të një fshikëze tepër aktive, fillon vështirësia në mbajtjen e urinës përpara se ajo të mbushet plotësisht dhe zhvillohet mosmbajtje urinare, si pamundësia për të shkuar në tualet.
 • Tek disa meshkuj, muskujt e fshikëzës nuk mund të zhvillohen, por ngurtësohen dhe humbasin aktivitetin e tyre. Në këtë rast, fshikëza urinare nuk mund të zbrazet plotësisht dhe mund të ndodhin inflamacion të traktit urinar dhe gurë në fshikëz për shkak të ndenjjes së urinës në fshikëz.
 • Në një numër shumë të kufizuar pacientësh, për shkak të problemit të mësipërm, mund të ndodhë dëmtimi i veshkave për shkak të rrjedhjes së urinës përsëri në veshka nga fshikëza.

Cilat Janë Opsionet E Trajtimit Për Zmadhimin E Prostatës?

Trajtimi që duhet aplikuar në rastet e zmadhimit të prostatës varion nga pacient në pacient. Mjeku përcakton trajtimin që do të aplikohet si rezultat i ekzaminimit dhe analizave të pacientit. Trajtimet kryesore për zmadhimin e prostatës janë:

Ndjekja e Rastit

Ky opsion mund të aplikohet në rastet kur ka një prostatë të zmadhuar dhe nuk shkakton ndonjë problem mjekësor apo shqetësim për pacientin.

Mjekimi

Mund të preferohet te pacientët, nevoja e të cilëve për trajtim kirurgjik nuk është e lartë. Megjithatë, prania e efekteve anësore duhet t'i raportohet pacientit.

TUR-Prostata

TUR-Prostata është një metodë që mund të quhet një version i thjeshtuar i kirurgjisë. Ai përfshin hapjen e një brazdë në prostatë që ngjesh traktin urinar, mjaftueshëm i madh për të lejuar rrjedhjen e urinës.

Kirurgjia E Prostatës Me Lazer (Drita Jeshile)

Kjo metodë, e cila është në praktikë dy vitet e fundit, tregon të njëjtin efektivitet si kirurgjia TUR-Prostate, e cila konsiderohet si trajtimi standard. Ka avantazhe, por disavantazhi më i rëndësishëm i identifikuar është pamundësia për të marrë mostra për ekzaminim patologjik. Në këtë metodë, indi në rritje i prostatës eliminohet duke hyrë në të përmes traktit urinar dhe duke e avulluar atë me ndihmën e rrezes lazer. Përparësitë e kësaj metode janë:

 • Shkurtimi i kohëzgjatjes së qëndrimit në spital,
 • Mundësia e gjakderdhjes është në nivele maksimale,
 • Heqja e kateterit urinar në të njëjtën ditë ose të nesërmen,
 • Koha më e shkurtër për t'u kthyer në jetën normale pas procedurës,
 • Madhësia e prostatës ka një efekt më pak kufizues në procedurë,
 • Mund të renditet se aplikohet nën anestezi lokale.

TUR-Kirurgjia e Prostatës (Kirurgjia e Mbyllur e Prostatës)

Shumë operacione të prostatës kryhen duke përdorur instrumente endoskopike. Në operacionin e mbyllur të prostatës, hyrja bëhet përmes traktit urinar me një kateter metalik me trashësi gishti. Kjo është heqja e gjëndrës së prostatës nga trakti juaj urinar, pjesë-pjesë, me ndihmën e aparateve endoskopike dhe elektrokauterizimit, të cilat japin imazhe duke dhënë lëng steril përmes një kateteri metalik. Pas procedurës, një kateter gome ngjitet në zonën përkatëse. Kateteri i gomës përdoret për të siguruar rrjedhje të shëndetshme të urinës. Ky kateter do të qëndrojë në vend për aq kohë sa mjeku juaj e gjykon të nevojshme.

Kirurgjia E Hapur E Prostatës

Nëse madhësia e gjëndrës suaj të prostatës është shumë e madhe për operacionin TUR-Prostate ose trakti urinar ose fshikëza janë shumë të vogla dhe nuk lejojnë operacionin me endoskop, atëherë kryhet operacioni i hapur i prostatës. Në operacionin e hapur të prostatës, bëhet një prerje kirurgjikale prej afërsisht 10 cm në pjesën e poshtme të barkut për të hyrë në fshikëzën tuaj. Pas hapjes së fshikëzës urinare, pjesa e gjëndrës së prostatës që ndodhet në bazën e fshikëzës, përveç kapsulës, hiqet. Më pas, një kateter urinar prej gome futet në traktin tuaj urinar. Për më tepër, dy tuba kullimi gome vendosen në zonën e barkut, një brenda fshikëzës dhe tjetri jashtë fshikëzës. Pas operacionit, larja e vazhdueshme me serum steril (pa mikrobe) aplikohet përmes tubit të kullimit në fshikëzën tuaj. Tubat e kullimit të vendosura në trupin tuaj pas operacionit hiqen nga mjeku në kohën më të përshtatshme.

Procesi I Rikuperimit Pas Operacionit Të Prostatës

Pas operacioneve TUR-Prostate, pacienti normalisht qëndron në spital për rreth 3 ditë. Pacienti është nën monitorim gjatë periudhës së shtrimit në spital pas operacionit. Kateteri nuk hiqet nga trupi dhe kur është e nevojshme aplikohen trajtime shtesë si serumi dhe antibiotikët.

Në ditën e tretë pas operacionit, pacientit i hiqen kateterët dhe pritet të urinojë. Nëse nuk ka problem në urinim, nisin procedurat e shkarkimit të pacientit. Antibiotikët dhe qetësuesit mund të jepen nëse është e nevojshme pas shkarkimit.

Pas operacionit të hapur të prostatës, pacienti normalisht mbahet nën vëzhgim në spital për rreth 8 ditë. Në fund të procesit të shtrimit në spital, tubat e kullimit dhe kateteri hiqen gradualisht. Qepjet hiqen në ditën e shkarkimit.

Çfarë Duhet T'i Kushtoni Vëmendje Pas Operacionit Të Prostatës?

 • Rekomandimet e zakonshme që duhet të ndiqen pas të dyja procedurave janë dhënë më poshtë:
 • Pas operacionit ka një plagë në zonën ku është hequr gjëndra e prostatës dhe mund të duhen 1.5-2 muaj për t'u shëruar plotësisht.
 • Gjakderdhja në urinë mund të ndodhë derisa të përfundojë shërimi i plagës.
 • Është e rrezikshme të ulesh në sipërfaqe të forta gjatë kësaj periudhe. Gjatë kësaj periudhe, është e nevojshme të uleni në anën e kofshës ose në një pozicion të gjatë ulur, duke e lënë zonën e anusit të lirë.
 • Gjatë kësaj periudhe nuk priten probleme me kapsllëkun. Nëse ka një problem të tillë, duhet të informohet mjeku.
 • Marrëdhëniet seksuale nuk rekomandohen për 6 javë pas operacionit.
 • Nuk rekomandohet drejtimi i makinës apo falja e namazit siç bëjnë njerëzit e shëndetshëm për 1 muaj pas operacionit.
 • Nëse nuk ka ndonjë problem tjetër pengues shëndetësor, rekomandohet të konsumohen afërsisht 3 litra lëngje në ditë.
 • Pas operacionit, nëse nuk thuhet ndryshe, larja mund të bëhet në këmbë.

Nëse nuk ka ndonjë kërkesë tjetër diete pas operacionit, ju mund të hani dhe pini gjithçka që dëshironi, përveç rasteve kur thuhet ndryshe.