Çfarë Është Varikocela? Cilat Janë Metodat E Trajtimit?

  • Ballina
  • Çfarë Është Varikocela? Cilat Janë Metodat E Trajtimit?

Çfarë është varikocela? Cilat janë metodat e trajtimit? Ne do të ndajmë detajet mbi këtë temë në artikullin tonë me titull. Varikocela është një nga anomalitë më të zakonshme tek meshkujt që nuk mund t'i lënë gratë shtatzëna. Zgjerimet në sistemin e venave që bartin gjakun e ndotur nga testikujt quhen varikocelë. Varikocela mund të përkufizohet si rrjedhje e gjakut brenda testikujve si rezultat i zgjerimit të tepërt të venave që bartin gjakun e ndotur nga testikujt. Steriliteti mund të ndodhë për shkak të qarkullimit të dëmtuar të gjakut, rritjes së temperaturës dhe akumulimit të substancave toksike në testikuj, të cilat nuk mund të shkarkojnë në mënyrë adekuate gjakun e ndotur, duke rezultuar në prodhimin e dëmtuar të spermës.

Çfarë E Shkakton Varikocelën?

Nuk ka asnjë teori të pranuar se si varikocela shkakton infertilitet. Ndërsa madhësia e varikocelës rritet, rreziku i saj rritet. Pasja e një varikocele për një kohë të gjatë rrit dëmin që do të shkaktojë. Prandaj, varikocelës duhet t'i kushtohet vëmendje gjatë adoleshencës. Nëse vlerësohet e përshtatshme nga mjeku, kryhet ndërhyrja kirurgjikale.

Sa E Zakonshme Është Varikocela?

Normalisht, 20% e të gjithë meshkujve kanë varikocelë. Përafërsisht një e treta e meshkujve që konsultohen me një mjek për shkak të infertilitetit kanë varikocelë. Jo të gjithë meshkujt me varikocele kanë probleme me infertilitetin. Vetëm një e treta e meshkujve me këtë problem kanë problemin e të pamundësisë për të pasur fëmijë.

Si Diagnostikohet Varikocela?

Varikocela mund të shihet me sy, të ndihet me dorë ose të zbulohet nga ekzaminimi me ultratinguj Doppler. Kur zbulohet me ultratinguj Doppler, quhet varikocelë subklinike. Ankesa më e spikatur në meshkujt e viktimizuar, përveç infertilitetit, është dhimbja kronike e ijeve dhe ndjenja e presionit. Sot, pranohet se është e rëndësishme vetëm varikocela që mund të shihet ose ndjehet me dorë. Varikocela duhet të merret parasysh tek meshkujt që kanë dhimbje dhe ënjtje në çantat e tyre ose që ankohen se nuk kanë fëmijë. Varikocela diagnostikohet me ekzaminim klinik. Ndonjëherë mund të mos zbulohet gjatë ekzaminimit. Në këtë rast kërkohen ekzaminime me ultratinguj ose Doppler.

Si Trajtohet Varikocela?

Aktualisht, i vetmi trajtim për varikocelën është operacioni. Me mikrokirurgji, enët e zmadhuara lidhen me një operacion të quajtur venizim spermatik. Ky operacion mund të kryhet në mënyrë endoskopike. Përveç kësaj metode, mund të përdoren edhe teknika të tilla si embolizimi radiologjik dhe injektimi i një substance që bllokon enën e zgjeruar nën kontrollin radiologjik.

Cili Është Procesi Pas Operacionit Të Varikocelës?

Pas operacionit të varikocelës, mund të jetë e dobishme t'u jepen pacientëve hormone ose ilaçe që rregullojnë qarkullimin e gjakut për 2-3 muaj, në mënyrë që të stimulohet prodhimi i hormoneve të dëmtuara në testikuj. Një përmirësim i pacientit pritet më së shpejti pas 2.5 muajsh. Më pas, kërkohen kontrolle në intervale 6-mujore. Gjatë vizitave vijuese kontrollohet analiza e spermës dhe statusi i varikocelës. Në rastet kur varikocela rishfaqet, mund të kryhet sërish operacioni. Asnjë përmirësim në analizën e spermës nuk do të thotë se operacioni nuk ishte i suksesshëm. Studimet kanë treguar se megjithëse numri i spermës nuk ndryshon, cilësia e saj përmirësohet.

Çfarë Lloj Përmirësimi Shihet Në Spermë Pas Operacionit Të Varikocelës?

Një përmirësim i dukshëm vërehet në vlerat e spermës së 1/3 e pacientëve brenda 1 viti pas operacionit të varikocelës. Njerëzit mund t'i bëjnë bashkëshortët shtatzënë, por lindja e një fëmije varet nga shumë faktorë midis burrave dhe grave. Prandaj, çrregullimet e tjera që shoqërojnë varikocelën duhet të hetohen dhe trajtohen tërësisht. Për shkak të këtyre faktorëve, shtatzënia mund të mos ndodhë pavarësisht operacionit.