Çfarë Është Keratoconus? Cilat Janë Simptomat? Si Të Trajtohet?

 • Ballina
 • Çfarë Është Keratoconus? Cilat Janë Simptomat? Si Të Trajtohet?

Çfarë është Keratoconus? Cilat janë simptomat? Si të trajtohet? Ne do të shqyrtojmë detajet mbi këtë temë në artikullin tonë të titulluar. Nëse forma e kornesë ndryshon dhe bëhet më konike sesa kube, mprehtësia e shikimit ka të ngjarë të ulet. Trajtimet variojnë nga syzet ose lentet e kontaktit deri te transplantet e kornesë. Në shumicën e rasteve, nuk ka një shkak përfundimtar të keratokonusit.

Çfarë Është Keratoconus?

Keratokonusi është një gjendje e syrit në të cilën kornea normalisht e rrumbullakët fryhet nga jashtë në formën e një koni. Kornea është pjesa e pastër, qendrore e sipërfaqes së përparme të syrit. Mbron sytë dhe ndihmon përqendrimin për shikim të qartë.

Oftalmologët zakonisht diagnostikojnë keratokonusin në vitet e adoleshencës ose në vitet 20 dhe 30, por mund të fillojë edhe në fëmijëri. Në disa raste, një oftalmolog mund të diagnostikojë një rast të butë të keratokonusit më vonë në jetë. Ndryshimet në formën e kornesë ndodhin gjatë disa viteve, por kjo ndodh më shpejt tek të rinjtë.

Si Ndikon Keratokonusi Në Shikim?

Keratokonusi ndryshon shikimin në dy mënyra:

Ndërsa kornea shndërrohet në një formë koni, sipërfaqja e lëmuar gjithashtu lakon. Termi i përdorur për këtë është astigmatizëm i parregullt. Syzet nuk mund të korrigjojnë plotësisht astigmatizmin e parregullt.

Ndërsa pjesa e përparme e kornesë zbehet, syri bëhet më miop. Si rezultat, syzet e reja nevojiten më shpesh.

Sa i Zakonshëm Është Keratoconus?

Një vlerësim thotë se keratokonusi zhvillohet në 50 deri në 200 nga çdo 100,000 njerëz.

Cilat Janë Simptomat e Keratokonusit?

Simptomat kryesore të keratokonusit janë:

 • Përkeqësimi progresiv i shikimit në njërin ose të dy sytë. (Zakonisht keratokonusi prek të dy sytë.)
 • Të shohësh dyfish kur shikon vetëm nga një sy.
 • Duke parë halo rreth dritave të ndritshme.
 • Të qenit i ndjeshëm ndaj dritës (Termi i përdorur për këtë ndjeshmëri është fotofobi.)
 • Duke pasur vizion gjithnjë e më të përkeqësuar. Me shikim të dëmtuar, linjat e drejta mund të duken të lakuara ose të përdredhura dhe objektet nuk kanë formën e duhur.

Çfarë e Shkakton Keratokonusin?

Shkaku i keratokonusit është kryesisht i panjohur. Disa studime kanë treguar se keratokonusi duket të jetë i trashëguar në familje dhe shfaqet më shpesh te njerëzit me kushte të caktuara mjekësore.

Në shumicën e rasteve, nuk ka dëmtim ose sëmundje të syrit që shkakton keratokonus. Njerëzit me keratokonus priren të fërkojnë shumë sytë, gjë që mund të shkaktojë që kjo gjendje të zhvillohet më shpejt.

Me Cilat Kushte Mund Të Shoqërohet Keratokoni?

Keratokonusi është i lidhur me disa gjendje që mund të lidhen edhe me fërkimin kronik të syve. Këto situata përfshijnë:

 • Dermatiti atopik dhe dermatiti alergjik.
 • Riniti alergjik.
 • Astma.
 • Sindromi Down
 • Sindroma Ehlers-Danos.
 • Osteogenesis imperfecta.
 • Çrregullime kongjenitale (të pranishme në lindje) që prekin sytë tuaj, të tilla si aniridia.

Cilat Janë Ndërlikimet e Keratokonusit?

Komplikimet e mundshme të keratokonusit përfshijnë:

 • Dhimbje korneale: Në kornea zhvillohen plagët
 • Hidropsi i kornesë: Kornea papritmas fryhet me lëng.
 • Unazat Fleischer: Depozitat e hekurit shkaktojnë unaza në kornea.
 • Humbja e shikimit: Humbja e shikimit mund të jetë e lehtë ose e rëndë.

Si Diagnostikohet Keratokonusi?

Oftalmologu do të fillojë duke i bërë pyetje personit në lidhje me historinë dhe simptomat e tij mjekësore dhe familjare. Më pas kryhet një ekzaminim gjithëpërfshirës i syve. Ju gjithashtu mund të urdhëroheni të bëni një ose më shumë nga testet e mëposhtme:

 • Mprehtësia vizuale: Ky është një provim që përfshin një tabelë të syve Snellen dhe shikimin përmes një instrumenti (foropter) që ndihmon në gjetjen e recetës së duhur për vizion të qartë.
 • Ekzaminimi i llambës së çarë: Ky test kombinon një dritë të ndritshme dhe një mikroskop.
 • Keratometria: Ky test mat formën e kornesë dhe astigmatizmin.
 • Harta e kornesë (tomografia dhe topografia): Këto teste matin lakoren e sipërfaqes së syrit dhe krijojnë një "hartë" të kornesë. Keratoconus shfaqet në këto teste.

Si Trajtohet Keratokonusi?

Ka metoda të ndryshme për trajtimin e keratokonusit, varësisht se sa e rëndë është gjendja. Okulisti mund të ndihmojë të vendosë se cili nga këto trajtime mund të ndihmojë personin. Trajtimet përfshijnë syze, lentet e kontaktit, segmente unazore të implantueshme, ndërlidhje të kornesë dhe transplantim të kornesë.

Syze Dhe Lente Kontakti Për Trajtimin e Keratokonusit

Në fazat e hershme të sëmundjes, shikimi mund të korrigjohet me syze të rregullta ose lente kontakti të buta. Ndërsa keratokonusi përkeqësohet, syzet mund të mos korrigjojnë shikimin për shkak të sasisë së pabarabartë të astigmatizmit. Mund të nevojitet një lloj i veçantë lente kontakti të fortë.

Ndërlidhja e Kornesë Për Trajtimin e Keratokonusit

Ndërlidhja e kornesë përdor terapi me dritë ultravjollcë (UV), e cila mund të ngadalësojë ose ndalojë përkeqësimin e keratokonusit. Në këtë procedurë merret edhe anestezi lokale. Mjeku fut një ilaç që përmban riboflavin (vitaminë B2) në sy për deri në 30 minuta. Mjeku më pas e ekspozon syrin ndaj një drite UV deri në 30 minuta. Qëllimi i procedurës së ndërlidhjes së kornesë është të forcojë lidhjet midis fibrave të kolagjenit të kornesë dhe proteinave përreth. Kjo mund të ndihmojë në parandalimin që forma e kornesë të bëhet e pjerrët.

Segmente Unazore Të Implantueshme (INTACS) Për Trajtimin e Keratokonusit

INTACS janë pajisje të vogla që mjeku i vendos në kornea për të përmirësuar shikimin ose për të bërë më të lehtë vendosjen e lenteve të kontaktit. Mjeku e kryen këtë procedurë ndërsa personi është nën anestezi lokale (pikat mpijnë syrin). Më pas, mjeku krijon kanale në kornea dhe vendos unazat në këto kanale. Unazat ndihmojnë në rrafshimin e kornesë dhe korrigjojnë pjesërisht formën e konit të shkaktuar nga keratokonusi.

Transplantimi i Kornesë Për Trajtimin e Keratokonusit

Për ata me keratokonus të avancuar, mjeku mund të rekomandojë një transplant të kornesë. Kornea e sëmurë zëvendësohet me ind korneal nga një donator njerëzor. Zakonisht njerëzit me keratokonus kanë vizion më të mirë pas transplantit, por mund të duhet më shumë se një vit që shikimi të stabilizohet. Disa njerëz mund të kenë nevojë gjithashtu për një lente kontakti të veçantë pas transplantimit për të pasur vizionin e tyre më të mirë.

Cilat Janë Komplikimet ose Efektet Anësore Të Trajtimeve Të Keratokonusit?

Komplikimet e mundshme nga ndërlidhja e kornesë përfshijnë:

 • Dhimbje ose acarim të syve.
 • Sytë e thatë.
 • Përkeqësimi i keratokonusit.
 • Infeksioni.

Komplikimet e mundshme të INTACS përfshijnë:

 • Infeksioni.
 • Probleme me shkëlqimin ose aureolët.
 • Hollimi i kornesë.

Komplikimet e mundshme me transplantin e kornesë përfshijnë:

 • Refuzimi i transplantit të kornesë.
 • Infeksioni.
 • Glaukoma.

Komplikimet e mundshme ose efektet anësore nga syzet ose lentet e kontaktit janë të rralla, por mund të ndodhin. Nëse ndihet ndonjë skuqje ose shqetësim në sy, kjo duhet të raportohet te mjeku.

Sa Kohë Duhet Për T'u Shëruar Pas Trajtimit Të Keratokonusit?

Koha e rikuperimit për trajtimin e keratokonusit ndryshon në varësi të llojit të trajtimit. Disa trajtime zgjasin disa ditë, ndërsa të tjerat mund të kërkojnë shumë më gjatë.

A Mund Të Parandalohet Keratokonusi?

Nuk është e mundur të parandalohet keratokoni. Nëse një person ka një gjendje të lidhur me keratokonus, ai mund të zvogëlojë rrezikun duke bërë çmos për të shmangur fërkimin e syve.

Çfarë Duhet Të Presin Pacientët Me Keratokonus?

Për dikë me keratokonus të trajtuar, prognoza e sëmundjes është e mirë. Nëse vizioni ose receta është e ndryshme në secilin sy, një person mund ta gjejë veten duke u marrë me çështje të ekuilibrit. Kjo çështje duhet të diskutohet me mjekun. Mjeku do të ndihmojë në gjetjen e një zgjidhjeje. Çdo person është i ndryshëm. Disa njerëz kanë raste të lehta të keratokonusit që nuk përparojnë. Njerëz të tjerë kanë raste progresive. Askush nuk mund të parashikojë se çfarë do të ndodhë në çdo rast.

A Mund Të Dëmtojë Keratokonusi Shikimin?

Keratokonusi i patrajtuar mund të çojë në humbje të përhershme të shikimit. Ndryshimet në korne e bëjnë të vështirë fokusimin e syrit me ose pa syze ose me lentet standarde të kontaktit të buta. Keratokonusi gjithashtu mund të jetë i rrezikshëm nëse i nënshtroheni një operacioni për korrigjimin e shikimit me lazer, siç është LASIK, sepse operacioni mund ta përkeqësojë keratokonusin. Nëse ky lloj operacioni është duke u konsideruar, kirurgu i syrit do të kryejë një ekzaminim për të parë nëse personi është një kandidat i mirë. Nëse një person ka edhe një shkallë të vogël të keratokonusit, LASIK nuk duhet të kryhet përveç nëse mjeku e rekomandon në mënyrë specifike.

Kur Duhet Të Vizitoni Një Mjek?

Gjithmonë duhet të konsultoheni me një okulist kur ka ndryshime në shikim. Nëse një person ka keratokonus, ai ka të ngjarë të ketë nevojë të vizitojë rregullisht ofruesin e kujdesit shëndetësor. Është e rëndësishme të mbani takimet.

Kur Është e Nevojshme Të Shkosh Në Urgjencë?

Shërbimet e urgjencës duhet të kontaktohen në rastet e mëposhtme:

 • Nëse ka humbje të papritur të shikimit.
 • Nëse keni dhimbje të forta në sy.
 • Nëse kohët e fundit keni bërë një procedurë syri dhe tani keni shenja infeksioni si ethe ose rrjedhje nga syri.

Cilat Pyetje Duhet T'i Bëni Mjekut Për Keratokonusin?

Do të jetë e dobishme që personi t'i bëjë pyetjet e mëposhtme mjekut të tij:

 • A mendoni se keratokoni ka një bazë gjenetike në familjen time?
 • A duhet të bëj ndonjë test gjenetik?
 • A kam të drejtë për ndonjë studim klinik?
 • Sa shpesh duhet të bëj takimet e syve?
 • A ka ndonjë gjë që e konsideroni urgjente?
 • A njihni ndonjë grup mbështetës për keratokonusin?

A Mund Të Jetojë Një Jetë Normale Dikush Me Keratokonus?

Keratokonusi mund të ndikojë në shikimin, por nuk duhet t'ju pengojë të jetoni një jetë të plotë.

A Janë Personat Me Keratokonus Ligjërisht Të Verbër?

Në përgjithësi, të kesh keratokonus nuk do të thotë që je ligjërisht i verbër, por në një rast më të avancuar të keratokonusit, humbja e shikimit mund të jetë mjaft e rëndë për ta bërë një person ligjërisht të verbër.

Të kesh një sëmundje të syrit si keratokonusi mund të jetë shqetësuese, por ka trajtime për keratokonusin. Mjeku do të punojë me personin për të gjetur trajtimin më të mirë për ta.