Çfarë Është Glaukoma (Tansioni i Syrit)?

 • Ballina
 • Çfarë Është Glaukoma (Tansioni i Syrit)?

Çfarë është Glaukoma?

Glaukoma është një term i përgjithshëm që përdoret për një grup grupesh të syrit që dëmtojnë nervin tuaj optik. Është forma më e zakonshme e dëmtimit të optik që nuk ka nerva të shikimit.

Në këto gjëra, lëngu grumbullohet në një pjesë të mirë të të dhënave tuaja. Ky lëng shtesë ushtron presion mbi syrin tuaj, duke ju mbrojtur nervin tuaj optik. Emri i presionit është presioni intraokular (IOP), ose presioni i syrit. Disa njerëz kanë presion normal të syve dhe ende kanë nga glaukoma. Glaukoma e patrajtuar ose glaukoma e menaxhuar keq mund të çojë në humbje të përhershme dhe të pakthyeshme të shikimit dhe fjalëve.

Shumë njerëz zhvillojnë glaukoma në të dy sytë, megjithatë sëmundja fillimisht mund të jetë më e keqe në njërin sy. Me glaukomën me kënd të hapur, sy mund të ketë dëmtime të moderuara ose të rënda, ndërsa syri tjetër mund të preket lehtë. brenda me glaukomë me kënd të mbyllur në njërin sy kanë një shans 40% deri në 80% për të krijuar një lloj glaukome në syrin tjetër pesë deri në 10 vjet.

Sa E Zakonshme Është Glaukoma?

Glaukoma është një problem i panjohur i syrit në lidhje me mua që prek rreth 3 milionë amerikanë. Në globale, është shkaku i nivelit të dytë të verbërisë pas kataraktit.

Cilat Janë Llojet E Glaukomës?

Glaukoma me kënd të hapur

Ky lloj është më i zakonshmi, duke prekur deri në 90% të amerikanëve që kanë glaukoma. Ndodh kur rezistenca krijohet në kanalet kulluese të syrit tuaj. Kanalet tuaja kulluese duket se janë të hapura dhe funksionojnë normalisht. Me kalimin e një numri të gjërave, lëngu në syrin tuaj mund të grumbullohet dhe të ushtrojë presion mbi nervin tuaj optik. Sëmundja mund të kalojë pa u vendosur për vite, sepse shumica e njerëzve nuk kanë simptoma.

Glaukoma me kënd të mbyllur

E quajtur edhe glaukoma me kënd të mbyllur ose me kënd të ngushtë, ky lloj i rrallë shfaqet shpesh papritur (akute). Ndodh kur këndi midis irisit dhe kornesë është shumë i ngushtë. Mund të ndodhë kur bebëza juaj ndryshon dhe bëhet shumë e madhe (zgjerohet) shumë shpejt. Kjo bllokon kanalet tuaja kulluese dhe parandalon që lëngu ujor të largohet nga syri juaj, duke shkaktuar rritjen e presionit të syrit. Simptomat, duke përfshirë dhimbjen e syve dhe dhimbjet e kokës, mund të jenë të rënda dhe kërkojnë kujdes të menjëhershëm mjekësor.

Glaukoma me tension normal

Rreth 1 në 3 persona kanë dëmtim të nervit optik edhe kur presioni i syrit është normal ose jo shumë i lartë. Ekspertët nuk janë të sigurt se çfarë e shkakton glaukomën me tension normal. Një emër tjetër për këtë lloj është glaukoma me presion normal ose me tension të ulët. Ky lloj është më i zakonshëm në mesin e njerëzve me origjinë aziatike ose amerikanëve aziatikë.

Glaukoma kongjenitale

Disa foshnja lindin me kanale kullimi që nuk formohen siç duhet në mitër. Ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor mund të vërejë simptomat e glaukomës së foshnjës tuaj në lindje ose shenjat mund të bëhen të dukshme gjatë fëmijërisë. Emra të tjerë për këtë lloj janë glaukoma fëmijërore, infantile ose pediatrike.

Cilat Janë Simptomat E Glaukomës?

Njerëzit duan të dinë se cilat janë simptomat e hershme paralajmëruese të glaukomës. Problemi është se për disa lloje të glaukomës, nuk ka simptoma të hershme paralajmëruese dhe ndryshimet në shikim mund të ndodhin gradualisht, kështu që simptomat janë të lehta për t'u humbur. Për shkak se shumë njerëz me glaukomë me kënd të hapur nuk kanë ndonjë simptomë të dukshme, është shumë e rëndësishme që të bëhen ekzaminime rutinë të syve për të zbuluar këtë sëmundje në fazat e saj të hershme. Dëmtimi i glaukomës është i pakthyeshëm, ndaj keni nevojë për zbulim dhe trajtim të hershëm për të parandaluar verbërinë.

Glaukoma me kënd të mbyllur ka simptoma më të rënda që priren të shfaqen papritur.

Me çdo lloj, mund të përjetoni:

 • Dhimbje ose presion në sy.
 • Dhimbje koke.
 • Halo me ngjyrë ylberi rreth dritave.
 • Shikim i ulët, shikim i paqartë, shikim i ngushtuar (vizion tunel) ose pika të verbër.
 • Nauze dhe të vjella.
 • Sy te kuq.

Çfarë E Shkakton Glaukomën?

Glaukoma mund të ndodhë pa ndonjë shkak, por shumë faktorë mund të ndikojnë në të. Më i rëndësishmi nga këta faktorë është presioni intraokular i syrit. Sytë tuaj prodhojnë një lëng të quajtur humor ujor që i ushqen ata. Ky lëng rrjedh nëpër bebëzën tuaj në pjesën e përparme të syrit tuaj. Në një sy të shëndetshëm, lëngu largohet përmes kanaleve kulluese të vendosura midis irisit dhe kornesë.

Me glaukomën, rezistenca rritet në kanalet tuaja kulluese. Lëngu nuk ka ku të shkojë, kështu që grumbullohet në syrin tuaj. Ky lëng i tepërt ushtron presion mbi syrin tuaj. Përfundimisht, ky presion i rritur i syrit mund të dëmtojë nervin tuaj optik dhe të çojë në glaukoma.

Cilët Janë Faktorët E Rrezikut Për Glaukomën?

Glaukoma mund të prekë këdo, por rreziku rritet me moshën. Njerëzit me ngjyrë dhe hispanikë kanë shumë më tepër gjasa të preken nga glaukoma sesa grupet e tjera etnike dhe ata priren ta zhvillojnë sëmundjen më herët në jetë. Popullatat aziatike dhe inuit janë gjithashtu më të ndjeshme ndaj një forme specifike të glaukomës së njohur si glaukoma me kënd të mbyllur ose glaukoma me kënd të mbyllur.

Njerëzit me diabet kanë dy herë më shumë gjasa të preken nga glaukoma. Faktorë të tjerë rreziku përfshijnë:

 • Histori familjare e glaukomës.
 • Largpamësia ose hipermetropia (për glaukomën me kënd të mbyllur).
 • Presioni i lartë i gjakut (hipertension dhe presion shumë i ulët i gjakut (hipotension)
 • Përdorimi afatgjatë i kortikosteroideve.
 • Miopi ose miopi (për glaukomën me kënd të hapur).
 • Lëndim ose operacion i mëparshëm i syrit.

Si Diagnostikohet Glaukoma?

Është e mundur të keni glaukoma dhe të mos e dini. Ekzaminimet e rregullta të syve janë të rëndësishme për të kapur glaukomën ose probleme të tjera të syrit. Ekzaminimet e syve mund të vlerësojnë shëndetin optik dhe humbjen e shikimit.

Për të kontrolluar për glaukomën, një mjek i syrit mund të bëjë një ose më shumë nga këto teste pa dhimbje:

 • Ekzaminimi i syrit të zgjeruar për të zgjeruar bebëzat dhe për të parë nervin tuaj optik në pjesën e pasme të syve tuaj.
 • Gonioskopi për të ekzaminuar këndin ku takohen irisi dhe kornea juaj.
 • Tomografia e koherencës optike (OCT) për të kërkuar ndryshime në nervin tuaj optik që mund të tregojnë glaukomë.
 • Testi i presionit okular (tonometri) për të matur presionin e syrit.
 • Pakimetria për të matur trashësinë e kornesë.
 • Ekzaminimi me llambë të çarë për të ekzaminuar brendësinë e syrit tuaj me një mikroskop të veçantë të quajtur llambë me çarje.
 • Testi i mprehtësisë së shikimit (grafikë të syve) për të kontrolluar humbjen e shikimit.
 • Testi i fushës vizuale (perimetria) për të kontrolluar ndryshimet në shikimin periferik (aftësia juaj për t'i parë gjërat anash).

Si Menaxhohet Apo Trajtohet Glaukoma?

Glaukoma e patrajtuar mund të çojë në zhvillimin më të shpejtë të humbjes së përhershme të shikimit ose verbërisë. Trajtimet mund të ngadalësojnë humbjen shtesë të shikimit, por ato nuk mund të rivendosin shikimin e humbur. Është e rëndësishme që menjëherë të shkoni te mjeku okular nëse keni dhimbje në sy, dhimbje koke të forta ose probleme me shikimin.

Medikamente Për Trajtimin E Glaukomës

Shumë lloje të pikave të syve me recetë mund të trajtojnë glaukomën. Disa ulin lëngjet dhe rrisin kullimin për të përmirësuar presionin e syve. Për shkak se glaukoma është një gjendje e përjetshme, mund t'ju duhet të përdorni pika të përditshme për sy për gjithë jetën. Ju mund t'ju duhet t'i aplikoni ato më shumë se një herë në ditë.

Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave (FDA) miratoi një pajisje të re shpërndarjeje për bimatoprost, një trajtim i glaukomës që është i disponueshëm si pika për sy. Tani, ju mund të merrni një implant që shpërndahet dhe funksionon për disa muaj. Ofruesi juaj i kujdesit të syve vendos implantin bimatoprost (Durysta®) në syrin tuaj. Aktualisht, mund ta vendosni vetëm një herë në secilin sy.

Terapia Me Lazer Për Trajtimin E Glaukomës

Mjeku juaj i syrit përdor një lazer (një rreze e fortë drite) për të ndihmuar në përmirësimin e kullimit të lëngjeve nga syri juaj. Ofruesi juaj mund të sugjerojë lazer si një terapi të linjës së parë në vend të pikave ose përveç pikave të syve. Trajtimi me lazer mund të mos zëvendësojë plotësisht përdorimin e pikave të syve. Rezultatet nga trajtimet me lazer ndryshojnë, por në disa raste mund të zgjasin me vite. Ofruesi juaj mund të jetë në gjendje të përsërisë disa lloje trajtimesh me lazer.

Kirurgji Për Trajtimin E Glaukomës

Kirurgjia është një mënyrë tjetër për të ndihmuar në uljen e presionit të syve. Është më invaziv, por gjithashtu mund të arrijë kontroll më të mirë të presionit të syrit më shpejt se pikat ose lazerët. Kirurgjia mund të ndihmojë në ngadalësimin e humbjes së shikimit, por nuk mund të rivendosë shikimin e humbur ose të kurojë glaukomën. Ka shumë lloje të operacioneve për glaukomën, dhe në varësi të llojit dhe ashpërsisë specifike, mjeku juaj i syrit mund të zgjedhë njërën mbi tjetrën.

Për shembull, ekziston një operacion tradicional që përfshin prerjen e syrit dhe kirurgjinë minimalisht invazive të glaukomës (i quajtur MIGS). Ekzistojnë shumë lloje të procedurave MIGS të disponueshme, duke përfshirë lloje të ndryshme stentesh ose pajisjesh të përdorura për të përmirësuar rrjedhjen e lëngjeve nga syri juaj. Procedurat MIGS zakonisht kërkojnë më pak kohë për t'u kryer dhe kanë një kohë më të shpejtë rikuperimi me potencialisht më pak rreziqe sesa operacionet tradicionale të glaukomës. Llojet e operacioneve të disponueshme për glaukomën, veçanërisht procedurat më pak invazive MIGS, vazhdojnë të zgjerohen dhe evoluojnë.

Cilat Janë Ndërlikimet E Glaukomës?

Vlerësohet se 1 në 10 njerëz me glaukoma zhvillojnë një farë shkalle të dëmtimit të shikimit. Verbëria është më pak e zakonshme dhe prek 5% të njerëzve me glaukoma.

A Mund Të Kurohet Glaukoma?

Jo, nuk ka kurë për glaukomën. Megjithatë, ju mund të menaxhoni simptomat dhe të ndaloni që sëmundja të përkeqësohet.

Cili Është Trajtimi Më Efektiv Për Glaukomën?

Nuk ka një trajtim më të mirë për glaukomën. Ofruesi juaj mund të sugjerojë një trajtim për ju dhe një tjetër për dikë tjetër që ka glaukoma.

Si Mund Ta Parandaloj Glaukomën?

Zbulimi i hershëm i glaukomës nëpërmjet ekzaminimeve rutinë të syve është mënyra më e mirë për të mbrojtur shëndetin e syve dhe për të parandaluar humbjen e shikimit. Testimi i glaukomës duhet të bëhet çdo:

 • Një deri në tre vjet pas moshës 35 vjeç për njerëzit në rrezik të lartë.
 • Dy deri në katër vjet para moshës 40.
 • Një deri në tre vjet midis moshës 40 dhe 54.
 • Një deri në dy vjet nga mosha 55 deri në 64 vjeç.
 • Gjashtë muaj deri në 12 muaj pas moshës 65 vjeçare.
 • Perspektiva / Prognoza

Çfarë Mund Të Pres Nëse Kam Glaukoma?

Verbëria është një ndërlikim i rrallë për njerëzit me glaukoma, për sa kohë që një ofrues e zbulon atë herët. Megjithatë, glaukoma është një gjendje kronike dhe progresive që shpesh shkakton një farë mase humbje të shikimit me kalimin e kohës. Sa më herët të kapni glaukomën dhe të filloni trajtimet, aq më të mira janë gjasat për të shpëtuar shikimin tuaj. Trajtimet mund të ngadalësojnë përparimin e sëmundjes dhe humbjen e shikimit. Nëse jeni në rrezik të lartë për glaukoma, duhet të bëni kontrolle të rregullta të syve.

Kur Duhet Të Telefonoj Mjekun?

Ju duhet të telefononi ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor nëse përjetoni:

Pamje e paqartë ose e ulët.

Aureolë, lundrues sysh ose ndezës.

Dhimbje të papritura, të forta të syve ose dhimbje koke.

Ndjeshmëria ndaj dritës.

Humbja e shikimit.

Çfarë Pyetjesh Duhet T'i Bëj Mjekut Tim?

Ju mund të dëshironi të pyesni ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor:

 • Pse mora glaukoma?
 • Çfarë lloj glaukome kam?
 • Cili është trajtimi më i mirë për llojin e glaukomës që kam?
 • A ka ndonjë rrezik trajtimi apo efekte anësore?
 • Çfarë ndryshimesh në stilin e jetës mund të bëj për të mbrojtur shikimin tim?
 • A duhet të shikoj për shenja të komplikimeve?