Pse Të Përdorni Krem ​​Kundër Diellit?

  • Ballina
  • Pse Të Përdorni Krem ​​Kundër Diellit?

Ndërkohë që shumë çështje në fushën e shëndetësisë vazhdojnë me debate intensive, herë pas here si temë e rëndësishme del edhe çështja e banjove të diellit.

Nga njëra anë kremrat kundër diellit që kushtojnë shumë për t'i blerë një pjesë e konsiderueshme e vendit dhe nga ana tjetër zgjidhjet e pakontrolluara "organike" të atyre që nuk i besojnë sistemit. Një ditë, një ekspert mund t'ju këshillojë të shmangni rrezet e diellit në mesditë, ndërsa një tjetër mund të thotë se banja dielli është e nevojshme në ato orë për sintezën e vitaminës D. Është e sigurt që shumë prindër, veçanërisht ata që kanë shqetësime të justifikuara për shëndetin e fëmijëve të tyre, kanë nevojë për informacion të shëndetshëm për këtë temë. Do të ishte e dobishme për të shpjeguar temën nën disa tituj pyetjesh.

Cilat Janë Efektet E Dëmshme Të Dritës Së Diellit?

Rrezet e diellit nuk përbëhen nga një gjatësi vale e vetme e dritës. Ai përmban rreze të padukshme si dhe "dritë të dukshme", e cila reflekton në një gjatësi vale të caktuar sipas karakteristikave të sipërfaqes së objekteve dhe na lejon të perceptojmë ngjyrat. Një nga rrezet më të rëndësishme të këtyre rrezeve të padukshme janë rrezet ultraviolet (UV). Këto ndahen në lloje A, B dhe C sipas gjatësisë valore. Rrezet që arrijnë në lëkurë kanë një efekt sipas gjatësisë së valës së tyre. Për shembull, një rreze shumë e dëmshme C fokusohet në sipërfaqen e lëkurës, duke djegur, djegur dhe verbuar sytë. Është e rëndësishme të parandaloni që kjo rreze, e cila përthithet nga atmosfera, të mos arrijë tek ne. Lloji B UV fokusohet midis shtresave të sipërme dhe të mesme të lëkurës. Kjo zonë është pjesa e lëkurës ku aktiviteti qelizor është më intensiv dhe ku ndodhen qelizat që prodhojnë ngjyra. UV A fokusohet më thellë në lëkurë. Si rezultat, këto rreze, të cilat janë një rrymë energjie, mund të shkaktojnë dëmtime të lëkurës, plakje, njolla, rrudha, lezione parakanceroze dhe vetë kancerin, në varësi të zonave që prekin. Dihet se Australia është vendi ku kanceri i lëkurës është më i zakonshëm në botë. Përveç popullit indigjen, kanceri i lëkurës nuk është aq i zakonshëm tek të afërmit e racës anglo-saksone që u vendosën këtu në Evropë. Sepse ekspozimi ndaj diellit është i ulët në Evropë.

Veç kësaj, vitet e fundit është kuptuar se lëkura është një organ imunitar, pra jep kontribute të rëndësishme në sistemin e rezistencës së të gjithë trupit me qelizat dhe disa sekrecione brenda tij. Faktori kryesor që prish dhe ndalon këtë funksion është dielli. Si rezultat, nuk do të jetë çudi që frekuenca e kancereve jo vetëm të lëkurës, por edhe të organeve të brendshme të rritet tek ata që nuk e shmangin diellin.

Sa rreze dielli duhet t'i ekspozohet trupit tonë në ditë për të sintetizuar vitaminën D? A ka një interval kohor të përshtatshëm për këtë?

Lëkura sintetizon vitaminën D, veçanërisht me tipin B UV. Kjo eshte e rendesishme. Megjithatë sasia e diellit që merr një zonë e caktuar e trupit për periudha të shkurtra kohore është e mjaftueshme sidomos për vendin tonë. Thirrjet populiste të disa zyrtarëve të ushqyerjes për këtë çështje mund të vijnë nga injoranca. Keta njerez; Deklaratat e dermatologëve si "Mos u besoni fjalëve të diellit para orës 10 të mëngjesit dhe pas orës 17 të mbrëmjes, nuk ka UV B në ato periudha kohore, nuk ka sintezë të vitaminave". Sepse asnjë dermatolog normal nuk rekomandon. bëni banjo dielli në çdo kohë të ditës.Të paktën në orët e përmendura pasi nuk ka UV B në mjedis.Ato lejojnë notin në det.Siç e dini rrezet e diellit arrijnë trupin në det dhe njerëzit hyjnë në det me rroba banje. etj qe lene pjesen me te madhe te trupit te ekspozuar.Vitamina D mund te merret nga goja si suplement dhe UV eshte nje rreze e reflektuar.Edhe nese qendroni ne hije nje doze e caktuar rrezesh arrin ne lekure.E rendesishme te dini se ajo do të ndodhë.

Si duhet të mbrohemi nga dielli? A është i nevojshëm përdorimi i kremit kundër diellit?

Duhet të dihet gjithashtu mirë se dëmtimi i rrezeve UV që nga lindja ka një efekt kumulativ në lëkurë. Kanceri i lëkurës fillon në lëkurën e ndjeshme mesatarisht pas 50 mijë orësh. Kjo është arsyeja pse ne, dermatologët, rekomandojmë aplikimin e kremit kundër diellit në zonat e hapura, të paktën në zonat e fytyrës dhe qafës, madje edhe në hije. Disa thonë se nuk ka nevojë për krem kundër diellit, se tashmë mbajnë kapele, çadra, etj. Thonë se ulen nën hije, gjë që është shumë e gabuar. Matjet e rrezatimit kanë treguar se 60% e rrezeve që arrijnë në lëkurën e njerëzve në hije arrijnë në lëkurën e atyre në zona të hapura. Me fjalë të tjera, sipas kësaj llogaritjeje, një person që qëndron në hije për 2 orë merr më shumë dozë rrezatimi se ai që bën banjë dielli për 1 orë.

Mund të hasni pothuajse kudo me mbajtëse kundër diellit, në dyqane kozmetike, markete dhe farmaci. Çfarë duhet t'i kushtojmë vëmendje kur përdorim krem kundër diellit për të rriturit?

Kur bëhet fjalë për përdorimin e një ilaçi, një kozmetike, një kremi kundër diellit, pra një artikull për t'u blerë, balonat reklamuese të sistemit kapitalist, përpjekjet e fshehta dhe të hapura të konkurrencës së pandershme, fitimet e ndërmjetësve, fushatat e shpifjeve për produkte të tjera, etj. Ka një situatë në të cilën shumë njerëz janë të painformuar dhe të pafuqishëm në një mjedis që nuk e meritojnë dhe që i mashtron si materialisht ashtu edhe shpirtërisht. Megjithatë, është e nevojshme të aksesoni shkencën dhe informacionin e saktë. Fatkeqësisht, ndotja intensive e informacionit në internet i ngatërron më tej njerëzit, gjë që përfiton oportunistët. Llojet e kremrave të diellit: Përsa i përket llojeve të kremrave kundër diellit, mund t'i ndajmë afërsisht në ato "fizike", domethënë përdoren si mburojë reflektuese ndaj rrezeve të diellit në lëkurë për shkak të grimcave të mëdha në strukturën e tyre, dhe " kimike, pra substanca që pengojnë molekulat që ato përmbajnë të arrijnë në lëkurë duke thithur dritën. Ka kombinime të tyre.

Cila është rëndësia e faktorëve mbrojtës në kremrat kundër diellit?

Nëse nuk ka dallim, pse njëri është 50 dhe tjetri 15? Faktori i mbrojtjes nuk është % mbrojtje. Me fjalë të tjera, pohimi "Një produkt me faktor 15 mbron 15% dhe transmeton 85% të diellit" është i pasaktë. Faktori mbrojtës na tregon se sa kohë duhet për të "riaplikuar" produktin për mbrojtjen e duhur sipas llojit të lëkurës së personit. Për këtë ka një llogaritje të bërë nga dermatologët. Njerëzit ekzaminohen në disa lloje lëkure sipas strukturës së ngjyrës së lëkurës dhe ekspozimit ndaj diellit. Një bjonde e bardhë dhe një person brune nuk kanë të njëjtat karakteristika të lëkurës. Përdorimi i kremit të diellit gjithashtu do të ndryshojë. Një udhëtim nuk të mbron kurrë gjatë gjithë ditës. Kjo është arsyeja pse ruajtësit me faktor të lartë janë më të lehtë për t'u përdorur dhe më pak të mundimshëm. Përafërsisht, çfarë lloj produkti duhet të blejnë njerëzit? Nëse është e mundur, duke u konsultuar me një dermatolog, duhet të zgjidhen mbrojtës me një faktor mbrojtës sa më të lartë, pa paguar shumë për ambalazhin ose markën dhe duhet të jenë të përshtatshëm për llojin e lëkurës (produktet me vaj shkaktojnë puçrra për lëkurën e yndyrshme). dhe duhet të aplikohet në zona të hapura 2-3 orë në ditë.

Sot, si rezultat i marketingut në kujdesin shëndetësor, vërehet se shumë njerëz janë të kujdesshëm ndaj profesionistëve të kujdesit shëndetësor dhe trajtimeve të administruara. Informacione të natyrës së dyshimtë shkencore shpërndahen në televizione, gazeta dhe rrjete sociale. Ata që mendojnë se kremrat kundër diellit janë kimikë, jo organikë, preferojnë substanca që konsiderohen si zëvendësues organikë të kremrave kundër diellit, me arsyetimin se nuk janë të shëndetshëm.

Cili është ky debat kimik/organik?

Kjo është një deklaratë e vërtetuar si rezultat i injorancës dhe injorancës së pompuar nga sharlatanët mediatikë. Çfarë nënkuptohet me kimikate? Sot ka dhe do të ketë disa kimikate në kozmetikë, kremra kundër diellit, ilaçe, gjithçka që përdorni rreth jush. Në çdo produkt, nga pastruesi më i thjeshtë i duarve deri te shampoja dhe pasta juaj e dhëmbëve, përdoren shumë substanca për të siguruar qëndrueshmërinë e produktit, një strukturë të caktuar homogjene, për të parandaluar oksidimin dhe infektimin e tij, për të rregulluar nivelin e aciditetit dhe për t'i dhënë butësi. ngjyra dhe aroma për lehtësinë e përdorimit. Efektet e tyre në shëndetin e njeriut janë hetuar. Nuk ka asnjë produkt pa këto. Efektet dhe efektet anësore i shpjegohen gjithashtu qartë konsumatorit. E rëndësishme është të mos shpenzoni para të panevojshme për reklama, paketim dhe markë. Nëse pyesni se ku mund të mësohet kjo, sigurisht që përgjigjen do ta kenë mjekët e specializuar në këtë fushë, pra dermatologët dhe estetistët e farmacistët që bashkëpunojnë me ta në mënyra serioze, shkencore.

Një tjetër gjë që hasim shpesh kur bëhet fjalë për mbrojtjen nga dielli janë kremrat kundër skuqjes së pelenave që përmbajnë oksid zinku. A janë këto efektive në mbrojtje?

Kremrat fizikë kundër diellit përfshijnë substanca të ndryshme si oksid zinku, dioksid titani, pluhur, kaolinë, ichthyol, të cilët kanë një strukturë të madhe grimcash dhe për këtë arsye ofrojnë mbrojtje ndaj rrezeve UV A dhe B të diellit. Sidoqoftë, përdorimi i tyre nuk është si kremi për skuqjen e pelenave, për shembull, për oksidin e zinkut; për mbrojtje efektive, duhet të aplikohet në një shtresë të trashë si një maskë dhe të ecë përreth. Përsëri, grimcat e mëdha mbyllin poret në lëkurë dhe krijohen aknet dhe absceset, shumica e këtyre substancave lahen nga djersa dhe deti, dhe ato që mbeten në lëkurë humbasin efektin e tyre dhe krijojnë një njollë të pakëndshme në lëkurë. Kjo është arsyeja pse mbrojtëset e tipit fizik nuk përdoren shumë sot.

Si rezultat..."Në një mjedis ku mbrojtja nga dielli është kaq e rëndësishme, në një situatë ku shtresa e ozonit po hollohet vazhdimisht dhe rreziku po rritet, mënyra se si segmente të mëdha të publikut me buxhete të kufizuara ekonomike mund të kenë akses në kremrat kundër diellit është ndoshta më e rëndësishmja. problem i rëndësishëm. Sistemet e Sigurimeve Shoqërore i konsiderojnë këto preparate si kozmetike dhe nuk paguajnë për to. Megjithatë, në një vend si i yni, ku ka diell në verë dhe në dimër, produkte të tilla duhet të përfshihen në fushën e sigurimeve shoqërore.