Çfarë Është Tumori i Trurit Pediatrik? Si Trajtohet?

 • Ballina
 • Çfarë Është Tumori i Trurit Pediatrik? Si Trajtohet?

Çfarë është tumori i trurit pediatrik? Si të trajtohet? Në artikullin tonë të titulluar, ne do të flasim për detajet mbi këtë temë. Tumoret e trurit tek fëmijët mund të jenë malinje (kanceroze) ose beninje (jo kanceroze). Ka lloje të ndryshme, në varësi të vendit ku fillon tumori në tru. Një tumor i trurit pediatrik mund të shkaktojë simptoma kur ushtron presion në një zonë të trurit. Edhe pse disa tumore mund të jenë kërcënuese për jetën, përparimet në diagnostikimin dhe trajtimin kanë rritur shanset për mbijetesë për shumë njerëz.

Çfarë Është Tumori I Trurit Pediatrik?

Një tumor i trurit pediatrik është rritja e qelizave anormale të trurit tek një fëmijë. Kur një qelizë e trurit pëson ndryshime gjenetike, ajo bëhet jonormale. Një ndryshim në një gjen të caktuar të një qelize të trurit mund të shkaktojë që qeliza të formojë një tumor.

Ka shumë lloje të tumoreve të trurit pediatrikë dhe ato mund të shfaqen në çdo moshë, nga lindja deri në adoleshencë dhe ndonjëherë edhe në moshën madhore. Tumoret e trurit (neoplazmat) mund të jenë malinje (kanceroze) ose jo malinje (ose beninje, jo kanceroze).

Sa Të Shpeshta Janë Tumoret E Trurit Tek Fëmijët?

Tumoret e trurit pediatrik janë lloji më i zakonshëm i kancerit tek fëmijët, duke prekur më shumë se 5000 fëmijë çdo vit.

Cilat Janë Llojet E Tumoreve Të Trurit Që Shihen Tek Fëmijët?

Ka shumë lloje të tumoreve të trurit pediatrikë. Këto grupohen sipas llojit të qelizave të trurit në të cilat zhvillohen. Kategoritë kryesore janë:

 • Glioma
 • Tumoret embrionale
 • Tumoret pineale
 • Kraniofaringiomat
 • Tumoret e qelizave embrionale
 • Tumoret e pleksusit koroid
 • Schwannomas
 • Meningjioma

Gliomat lindin nga qelizat gliale në tru. Qelizat gliale mbështesin, ushqejnë dhe mbrojnë indet e trurit dhe qelizat nervore, ose neuronet. Përafërsisht gjysma e të gjithë tumoreve të trurit pediatrikë janë glioma. Gliomat mund të jenë të shkallës së ulët (me rritje të ngadaltë) ose të shkallës së lartë (agresive dhe me rritje të shpejtë).

Llojet specifike të gliomave janë si më poshtë:

 • Astrocitoma fillon në një lloj qelize gliale të quajtur astrocit. Ky lloj tumori mund të ndodhë në tru ose në palcën kurrizore. Mund të rritet ngadalë ose të jetë agresiv.
 • Oligodendroglioma fillon në një lloj qelize gliale të quajtur oligodendrocite. Kjo lloj neoplazie zakonisht gjendet në shtresën e jashtme të trurit.
 • Qelizat neurogliale përbëhen si nga qelizat gliale ashtu edhe nga qelizat neuronale. Tumoret neurogliale mund të ndodhin si në tru ashtu edhe në shpinë dhe shpesh shkaktojnë konvulsione.
 • Tumoret ependimoma fillojnë në qelizat ependimale që rreshtojnë hapësirat e trurit të mbushura me lëngje.

Tumoret Embrionale

Tumoret embrionale fillojnë në qelizat fetale ose embrionale në sistemin nervor qendror. Këto janë tumore kancerogjene që mund të shfaqen në çdo moshë, por ato janë më të zakonshme tek foshnjat dhe fëmijët e vegjël.

Llojet specifike të tumoreve embrionale përfshijnë:

 • Medulloblastoma, lloji më i zakonshëm i tumorit embrional, fillon në pjesën e pasme të trurit, në tru i vogël.
 • Medulloepitelioma është një tumor i rrallë, me rritje të shpejtë që zakonisht shihet tek foshnjat dhe fëmijët e vegjël.
 • Tumori atipik teratoid/rabdoid (ATRT) është një neoplazi e rrallë që zakonisht fillon në trurin e vogël të fëmijëve shumë të vegjël.
 • Tumori embrional që përmban rozeta me shumë shtresa (ETMR) është një kancer agresiv i trurit të fëmijërisë i sistemit nervor qendror.

Tumoret Pineale

Një tumor pineal zhvillohet në gjëndrën pineale. Gjëndra pineale ndodhet në mes të trurit dhe sekreton një hormon të quajtur melatonin. Ekzistojnë lloje të ndryshme të tumoreve që dalin nga gjëndra pineale. Tumoret mund të jenë beninje (jo kanceroze) ose malinje (kanceroze).

Llojet specifike të tumoreve që ndodhin në gjëndrën pineale tek fëmijët përfshijnë:

 • Pineoblastoma është lloji më agresiv i tumorit embrional që mund të përhapet me shpejtësi në tru dhe shpinë.
 • Tumoret parenkimale pineale janë të shkallës së moderuar dhe janë kryesisht të kufizuar në rajonin pineal nëse zbulohen në kohë.
 • Tumoret e qelizave embrionale përbëhen nga indi embrional i mbetur në gjëndrën pineale.

Kraniofaringiomat

Kraniofaringiomat janë tumore jo kanceroze që fillojnë pranë gjëndrrës së hipofizës. Ato lindin nga indi embrional i gjëndrrës së hipofizës. Kraniofaringiomat janë të ngurta, cistike (qeset me lëngje) ose të përziera. Ato mund të jenë me rritje të ngadaltë ose me rritje të shpejtë.

Këto tumore mund të bëjnë presion mbi gjëndrrën e hipofizës, e cila prodhon hormone që rregullojnë rritjen, presionin e gjakut dhe riprodhimin. Ata gjithashtu ushtrojnë presion mbi hipotalamusin, një rajon i rëndësishëm i trurit që kontrollon shumë funksione, duke përfshirë temperaturën e trupit, lëngjet e trupit, emocionet dhe shumë më tepër. Kraniofaringiomat gjithashtu mund të shtypin nervat optikë, duke ndikuar në shikim.

Tumoret E Qelizave Embrionale

Tumoret e qelizave embrionale janë tumore kancerogjene që fillojnë në qelizat embrionale të quajtura qeliza "gjerme". Gjatë zhvillimit, qelizat germinale migrojnë jashtë trurit për të formuar vezoret ose testikujt. Qelizat embrionale që mbeten në tru mund të kthehen në kancer dhe të formojnë tumore të qelizave germinale. Këto tumore mund të përhapen në shtyllën kurrizore dhe lëngun cerebrospinal (CSF).

Çfarë E Shkakton Tumorin E Trurit?

Një neoplazmë shfaqet kur qelizat e shëndetshme shumohen dhe rriten jashtë kontrollit. Shkencëtarët nuk e dinë saktësisht se çfarë i shkakton qelizat të rriten në mënyrë të pakontrolluar, por kjo mund të lidhet me:

 • Ndryshimet gjenetike në qelizë.
 • Trashëgimia e gjeneve që shkaktojnë kancer.
 • Ekspozimi i mëparshëm ndaj rrezatimit (për një lloj tjetër kanceri).

Ekziston një lidhje midis disa tumoreve të trurit pediatrikë dhe sindromave të kancerit (një koleksion problemesh shëndetësore në dukje të lidhura). Ekspertët ende nuk e kuptojnë plotësisht këtë lidhje.

Sindromat e lidhura me kancerin përfshijnë:

 • Li-Fraumeni.
 • Neurofibromatoza e tipit I.
 • Neurofibromatoza e tipit II.
 • Skleroza tuberoze.
 • Sëmundja Von-Hippel Lindau.
 • Sindroma e karcinomës së qelizave bazale nevus ose sindroma Gorlin.
 • Sindroma Cowden.
 • Polipoza adenomatoze familjare (FAP).
 • Sindroma Lynch.

Cilat Janë Simptomat E Një Tumori Të Trurit Tek Një Fëmijë?

Shenjat dhe simptomat e një tumori të trurit ndryshojnë shumë në varësi të llojit, ashpërsisë, shkallës së rritjes dhe vendndodhjes së neoplazmës. Këto janë si më poshtë:

 • Gjumë e tepruar.
 • Dhimbje koke herët në mëngjes që largohen pasi fëmija vjell.
 • Rritja e përmasave të kokës së foshnjës.
 • Nauze dhe të vjella, zakonisht të shoqëruara me dhimbje koke dhe pa diarre.
 • Probleme me shikimin, dëgjimin ose të folurit.
 • Problemet e ekuilibrit.
 • Mungesa e koordinimit.
 • Ndryshime të papritura në sjellje.
 • Dobësi në krahun, këmbën ose njërën anë të trupit të fëmijës.
 • Konvulsione.

Si Diagnostikohen Tumoret E Trurit Të Fëmijëve?

Nëse një mjek dyshon për një tumor të trurit, fëmija do të ketë disa ekzaminime dhe teste që mund të përfshijnë:

 • Ekzaminimi fizik: Një mjek do të ekzaminojë fëmijën për të përcaktuar shëndetin e tij të përgjithshëm. Ai ose ajo do t'i bëjë pyetje atij dhe familjes së tij në lidhje me simptomat e fëmijës, historinë mjekësore personale dhe historinë mjekësore familjare.
 • Ekzaminimi neurologjik: Ky ekzaminim përfshin pyetje dhe teste për të kontrolluar se si funksionon truri i fëmijës. Teston gjendjen mendore, ekuilibrin, koordinimin, shqisat, reflekset dhe më shumë.
 • Testet imazherike: Një mjek mund të urdhërojë teste të tilla si MRI, CT ose skanim PET për të marrë imazhe të detajuara të trurit dhe/ose shtyllës kurrizore të fëmijës. Testi mund të përfshijë fillimisht injektimin e një substance në qarkullimin e gjakut, e cila ndihmon qelizat e kancerit të shfaqen lehtësisht gjatë skanimit.
 • Testi i gjakut: Një test gjaku i quajtur testi i markerit të serumit mund të matë substancat e lidhura me kancerin në trupin e fëmijës (të quajtura shënues tumoralë).
 • Biopsia: Një biopsi përfshin marrjen e një kampioni indi nga tumori në mënyrë që shkencëtarët të mund të shikojnë qelizat nën një mikroskop.
 • Punksion lumbal: Gjatë një goditjeje kurrizore (punkcioni lumbal), një ofrues i kujdesit shëndetësor fut një gjilpërë të veçantë në pjesën e poshtme të shpinës së fëmijës. Ai mbledh lëngun që qarkullon rreth trurit dhe palcës kurrizore, më pas e teston atë për qeliza jonormale.

Nëse testet zbulojnë qeliza jonormale, ekipi mjekësor do të përcaktojë nëse neoplazia është kanceroze apo malinje. Një tumori i trurit mund t'i jepet gjithashtu një notë për të ndihmuar në identifikimin se sa serioz është dhe sa gjasa ka të rritet. Këto gradë nënkuptojnë:

 • Tumoret e shkallës 1 rriten ngadalë. Qelizat tumorale duken pothuajse normale.
 • Tumoret e shkallës 2 rriten ngadalë dhe kanë më pak gjasa të përhapen në pjesë të tjera të trupit. Qelizat tumorale duken pak anormale.
 • Tumoret e shkallës 3 ose 4 janë malinje. Ata janë më agresivë dhe kanë më shumë gjasa të përhapen në pjesë të tjera të trurit. Qelizat duken dukshëm jonormale.

Si Trajtohen Tumoret E Trurit Tek Fëmijët?

Nëse një tumor i trurit është kanceroz ose shkakton simptoma shqetësuese, fëmija mund të ketë nevojë për trajtim. Trajtimi varet nga lloji i tumorit, ku ndodhet dhe sa shpejt mund të përhapet. Opsionet mund të përfshijnë:

 • Kirurgji për të hequr një pjesë ose të gjithë tumorin ose për të kulluar lëngun që po shkakton presionin.
 • Kimioterapia, terapia e synuar, imunoterapia ose medikamente të tjera për të vrarë qelizat e kancerit ose për të ndihmuar simptomat.
 • Terapia me rrezatim.
 • Rehabilitimi për të ndihmuar fëmijën të funksionojë më mirë (nëse tumori ndikon në të folur, ekuilibër ose aftësi të tjera).

Si Mund Të Zvogëlohet Rreziku I Kancerit Të Trurit Pediatrik?

Për shkak se shkencëtarët nuk e kuptojnë plotësisht se çfarë shkakton tumoret e trurit, nuk ka asnjë mënyrë të provuar për t'i parandaluar ato.

Cila Është Ecuria E Sëmundjes Tek Fëmijët Me Tumor Në Tru?

Për fëmijët me tumore të trurit, rrjedha e sëmundjes ndryshon shumë në varësi të:

 • Mosha e fëmijës dhe gjendja e përgjithshme shëndetësore.
 • Vendndodhja e tumorit.
 • Madhësia e tumorit.
 • Grada e tumorit.
 • Lloji i tumorit.
 • Suksesi i trajtimit në heqjen e një pjese ose të gjithë tumorit.
 • Nëse tumori është përhapur.

Një tumor i madh, agresiv mund të jetë kërcënues për jetën, por përparimet në diagnostikimin dhe trajtimin po ndihmojnë gjithnjë e më shumë fëmijë të mbijetojnë.

A Mund Të Kthehen Tumoret E Trurit Pediatrikë Pas Trajtimit?

Një tumor i trurit pediatrik mund të kthehet (rikthim) gjatë fëmijërisë ose moshës madhore.

Përsëritja do të thotë që një neoplazmë e re dhe e ndryshme mund të zhvillohet, ose i njëjti tumor mund të rritet përsëri nëse pas trajtimit mbeten qeliza jonormale.

Cilat Pyetje Duhet T'i Bëhen Mjekut?

Mund të jetë e dobishme t'i bëni pyetjet e mëposhtme ekipit të kujdesit shëndetësor të fëmijës:

 • Ku është tumori i trurit?
 • A ushtron presion mbi ndonjë strukturë aty pranë?
 • A është beninje apo malinje?
 • A është përhapur apo do të përhapet në rajone të tjera?
 • Cila është shkalla e tumorit?
 • Çfarë trajtimesh rekomandoni? Cilat janë rreziqet dhe efektet anësore të këtyre opsioneve?
 • Sa është probabiliteti që ai të kthehet pas trajtimit?
 • A ka fëmija një sindromë kanceri që mund të shkaktojë probleme të tjera shëndetësore?

Të mësosh se fëmija i dikujt ka tumor në tru mund të jetë e frikshme. Pyetja se ku të drejtoheni për mbështetje dhe përgjigje është e rëndësishme. Ka shumë burime, duke përfshirë grupet mbështetëse lokale dhe online. Biseda me familjet e tjera që kalojnë të njëjtat gjëra mund të jetë e dobishme gjatë kësaj kohe të vështirë. Edhe pse disa lloje të tumoreve mund të jenë kërcënuese për jetën, përparimet në diagnostikimin dhe trajtimin po ndihmojnë shumë fëmijë të mbijetojnë.