Çfarë Është Sëmundje Kërpudhore? Cilat Janë Llojet?

 • Ballina
 • Çfarë Është Sëmundje Kërpudhore? Cilat Janë Llojet?

Sëmundjet kërpudhore shkaktohen nga parazitët e quajtur kërpudha. Disa nga kërpudhat jetojnë tek gjallesat si saprofite (mikroorganizma të dobishëm). Megjithatë, në kushte të caktuara (patogjen) ato bëhen shkaktuese të sëmundjes. Disa janë gjithmonë patogjene.

Cilat Janë Shkaqet E Sëmundjes Mykotike?

Agjentët e sëmundjes fungale ndahen përafërsisht në dy grupe: kërpudhat e majave dhe myku. Sistemi imunitar i bujtësit dhe faktorët predispozues (higjiena e dobët, lagështia, përdorimi afatgjatë i antibiotikëve, trajtimi imunosupresiv) luajnë një rol të madh në shfaqjen e sëmundjeve mykotike. Infeksionet fungale mund të prekin të gjitha zonat dhe shtojcat e lëkurës, nga flokët te thonjtë.

Çfarë Është Myku I Kokës (Tinea Capitis)?

Shumica e kërpudhave të kokës shkaktohen nga myku. Kërpudhat e kokës zakonisht shihen në fëmijëri. Infeksioni brenda familjeve është i zakonshëm. Disa largohen vetë gjatë adoleshencës. Ka lloje sipërfaqësore dhe të thella. Ata krijojnë imazhe të ndryshme në varësi të vendndodhjes së tyre.

Në llojet sipërfaqësore, ka disa zona të mëdha të rrumbullakëta në flokë; Vihet re zbokth, këputje e flokëve dhe mpirje. Ky lloj mund të largohet vetë gjatë adoleshencës.

Çfarë Është Favus (Tullac I Thatë)?

Karakteristikat e favus, të quajtur gjerësisht tullac i thatë, janë si më poshtë:

 • Kërpudhat gjithmonë vendosen thellë.
 • Humbja e flokëve ka ndodhur në zonën e prekur.
 • Flokët e mbetur janë me bosht, me ngjyrë gri-hi.
 • Ka një erë të çuditshme të keqe.
 • Ka struktura të verdhë, me kore në bazën e shpohet.
 • Qimet tërhiqen lehtësisht.
 • Ai shërohet duke lënë një mbresë.
 • Rezulton në tullac të përhershme.

Çfarë Është Kerion Selsi?

Nëse kërpudhat vendosen më thellë në favus, shfaqet një sëmundje e quajtur kerion selsi. Karakteristikat e Kerion selsin janë si më poshtë:

 • Në lëkurën e kokës formohen nyje të vetme ose disa.
 • Lezioni duket purulent dhe është i butë.
 • Prej tyre rrjedh qelbi me kalimin e kohës.
 • Flokët kanë rënë ose hiqen lehtësisht si shkulja e flokëve nga gjalpi.
 • Nyjet limfatike pranë zonës së sëmurë janë të fryrë.
 • Ai shërohet duke lënë një mbresë.
 • Kjo sëmundje është më e zakonshme tek fëmijët
 • Kërpudhat e vendosura thellë mund të pushtojnë mjekrën e meshkujve të rritur
 • (Sycosis Parasiteria) Ato krijojnë të njëjtat simptoma si në lëkurën e kokës.

Kërpudhat E Trupit (Tinea Corporis)

Shumica e mykut shkaktohen nga kërpudhat. Kërpudhat mund të shkaktojnë sëmundje në trung, ekstremitete, duar dhe këmbë, ijë dhe sqetull. Infeksioni mykotik më i shpeshtë, i cili është i zakonshëm tek të rinjtë dhe ata të moshës së mesme, është "pityriasis versicolar". Sëmundja ka shfaqje tipike me njolla kafe dhe të bardha në zonën e qafës, trungut, shpinës dhe sqetullës dhe në to shfaqet zbokth.

Pllakat e vogla ndonjëherë bashkohen për të formuar një pamje të ngjashme me hartën në lëkurë. Pacienti nuk ka ankesa subjektive, por ka një problem pamjeje. Sëmundja rritet më së shumti në muajt e verës për shkak të nxehtësisë dhe lagështirës. Është më e zakonshme tek personat me mungesë imuniteti, infeksione kronike, diabetikët dhe gratë shtatzëna. Një formë tjetër që vendoset në trup është forma e quajtur "herpes sirsine", e njohur në popull si "temriye". Mund të vendoset në trup dhe ndonjëherë edhe në fytyrë. Shkakton njolla me një qendër të kuqe, si zbokth që përparon drejt periferisë në formën e zgjatjeve të vogla. Mund të ndodhë kruajtje dhe lotim. Kjo formë shpesh ngatërrohet me ekzemën. Ky lloj është më i zakonshëm tek njerëzit që punojnë në blegtori dhe ata që mbajnë mace dhe qen në shtëpi.

Kërpudhat E Duarve Dhe Këmbëve (Tinea Pedis dhe Manum)

Emri mjekësor për infeksionin mykotik në këmbë është tinea pedis, dhe infeksioni në duar është tinea manum. Këto infeksione shkaktohen nga myku. Sëmundjet mykotike mund të krijojnë pamje të ndryshme në duar dhe këmbë. Kërpudhat e duarve dhe këmbëve kanë këto karakteristika:

 • Ndonjëherë ato japin një pamje tipike ekzeme. Ndonjëherë ato formojnë pllaka të kuqe, zbokth dhe ndonjëherë shfaqen si kore dhe çarje të thata.
 • Sigurisht që ka kruajtje.
 • Për shkak të pamjes së tyre konfuze, ato shpesh mund të ngatërrohen me ekzemë, psoriasis dhe sëmundje të tjera mikrobike.
 • Zbulimi i agjentit mykotik nga lezionet (përgatitja vendase) është metoda më përfundimtare diagnostikuese.

Kërpudhat E Ijeve (Tinea Inguinalis)

Shumica e mykut shkaktohen nga kërpudhat. Është një nga sëmundjet kërpudhore më të zakonshme, karakteristikat e tij janë si më poshtë:

 • Shumica e pacientëve nuk shkojnë te mjeku për një kohë të gjatë sepse janë në siklet nga ekzaminimi i zonës inguinale.
 • Ata përpiqen t'ia dalin me ilaçet që blejnë nga farmacia ose nga fqinjët e tyre. Kjo e bën fotografinë më të rëndë.
 • Kërpudhat inguinale prodhojnë lezione të kufizuara qartë në të dy zonat e ijeve, në mënyrë më simetrike.
 • Ka skuqje të zbehta të zgjatura në skajet e lezioneve.
 • Ana e brendshme është më rozë dhe me zbokth.
 • Kudo ka gjurmë rrugësh.
 • Lezionet kërpudhore inguinale ndonjëherë mund të përhapen në zonën anale dhe mollaqe
 • Në disa pacientë; Mund të shkaktojë kruajtje të rëndë, erë, lotim dhe çarje, veçanërisht te njerëzit obezë dhe diabetikë.

Kërpudhat E Thonjve (Onikomikoza)

Karakteristikat e kërpudhave të thonjve, të quajtura mjekësisht onikomikoza, janë si më poshtë:

 • Shumica e mykut shkaktohen nga kërpudhat.
 • Mund të mbajë të gjithë thonjtë.
 • Është më e zakonshme në gishtat e mëdhenj të këmbëve sesa thonjtë e tjerë.
 • Në thonjtë e prekur vërehet ndryshimi i ngjyrës (verdhë-zi), trashje dhe trashje.
 • Në fazat e avancuara, thonjtë shkërmoqen.
 • Gozhda e trashë dhe e trashë mund të gërmojë në lëkurë dhe të shkaktojë dhimbje dhe ënjtje.
 • Ndonjëherë thonjtë e paprerë bëhen me brirë.

Kërpudhat E Majave (Kandidiaza)

Në kërpudhat e majave, candida (kërpudhat), të cilat në përgjithësi gjenden si saprofite në organizëm, bëhen patogjene dhe shkaktojnë sëmundje për shkak të çrregullimeve në sistemin imunitar. Sëmundjet e mungesës së imunitetit, diabeti, kimioterapia, antibiotikët me dozë të lartë, trajtimi me steroide dhe formimi i çarjeve në lëkurë për shkak të macerimit i hapin rrugën candida. Kërpudhat e majave shkaktojnë një gjendje shumë të zakonshme të quajtur "mëllenjë" tek foshnjat e vogla. Përsëri, si rezultat i kequshqyerjes dhe peleçimit, ato shkaktojnë "skuqje" të quajtur dermatit me pelezë. Kërpudhat e majave mund të shkaktojnë pllaka të bardha, skuqje dhe gërvishtje si mëllenjë në gojë, në gjuhë dhe rreth skajeve të buzëve tek të rriturit dhe të moshuarit me rezistencë të ulët.

Glossitis Candidal dhe Candidal Perles: Kërpudhat e majave mund të shkaktojnë rrjedhje vaginale me erë të keqe, të ngjashme me gjizën e djathit te gratë që janë diabetike, shtatzëna, mbipeshë dhe që përdorin antibiotikë për një kohë të gjatë. Grafiku është jashtëzakonisht i kruar dhe i pakëndshëm

Vulvovaginiti Candidal: Kërpudhat e majave gjithashtu mund të shkaktojnë sëmundje kërpudhore në thonjtë.