Si Trajtohen Aknet?

Një nga pyetjet më të shpeshta në jetën e përditshme është se si të trajtohen aknet, të cilat ulin cilësinë e jetës. Në këtë artikull, ne do të flasim për metodat e trajtimit të akneve në terma të përgjithshëm.

Çfarë Janë Aknet?

Aknet janë një sëmundje e zakonshme e lëkurës e karakterizuar nga prania e komedoneve (pika të zeza dhe të bardha) dhe lezione inflamatore. Edhe pse mund të shihet në të gjitha grupmoshat, më së shpeshti vërehet mes moshës 12 dhe 20 vjeç. Dëmton ndjeshëm cilësinë e jetës, veçanërisht për shkak të efekteve psikologjike.

Çfarë I Shkakton Aknet?

Poret bllokohen si rezultat i gjëndrave dhjamore që prodhojnë yndyrë të tepërt dhe qelizat e vdekura të lëkurës nuk hiqen. Ndodhin njolla bardh e zi. Kjo situatë shkakton inflamacion së bashku me përhapjen e baktereve. Aknet mund të shkaktohen nga medikamentet e përdorura për kushte të tjera shëndetësore. Pilulat e kontrollit të lindjes ose injeksionet dhe disa pilula hormonale të marra për bodybuilding mund të shkaktojnë formimin e akneve. Është treguar se disa proteina që gjenden në qumësht dhe ushqime me indeks të lartë glicemik (sheqeri dhe ushqimet me sheqer, buka e bardhë, orizi, patatet etj.) shkaktojnë ose përkeqësojnë aknet.

Në Cilat Raste Duhet Konsultuar Mjeku?

Pacientët me akne zakonisht kanë nivele normale të hormoneve në analizat e gjakut. Megjithatë, aknet ndonjëherë mund të shkaktohen nga një problem me hormonet. Sindroma e vezores policistike është problemi më i zakonshëm i lidhur me hormonet tek gratë. Nëse ankesa të tilla si parregullsi menstruale, rritja e tepërt e flokëve ose rënia e flokëve shoqërojnë aknet tuaja, informoni mjekun tuaj.

Trajtimi I Akneve

Gjendja klinike klasifikohet në 3 kategori: e lehtë, e moderuar dhe e rëndë. Zbatimi i trajtimeve, trajtimet orale me antibiotikë dhe trajtimi me izotretinoinë janë opsionet kryesore të trajtimit.