Pse Është I Rëndësishëm Ndjekja E Shtatzënisë?

 • Ballina
 • Pse Është I Rëndësishëm Ndjekja E Shtatzënisë?

Shtatzënia është një nga periudhat e rëndësishme në jetën e një gruaje, që zgjat afërsisht 280 ditë. Vonesa në menstruacionet e pritshme është situata më e rëndësishme që krijon dyshime për shtatzëni. Një grua, menstruacioni i së cilës është vonuar, duhet të dyshojë për shtatzëni edhe nëse përdor ndonjë metodë kontraceptive. Diagnoza përfundimtare e shtatzënisë mund të bëhet me test shtatzënie dhe ultrasonografi, por jo çdo test pozitiv i shtatzënisë mund të jetë shtatzëni normale, mund të ndodhin situata të tilla si shtatzënia ektopike. Prandaj, duhet të konfirmohet me ultratinguj.

Cilat Janë Simptomat Që Shfaqen Gjatë Shtatzënisë?

Shumë simptoma shfaqen gjatë shtatzënisë. Simptomat më të zakonshme gjatë shtatzënisë janë:

 • Nauze,
 • Të vjella,
 • Tendenca për të fjetur,
 • Dobësi,
 • Lodhje,
 • Urinim i shpeshtë,
 • Plotësia në gji
 • Ndjeshmëria,
 • Ndjeshmëria ndaj aromave të ushqimit,
 • Dhimbje në ijë

Si Duhet Të Jetë Përcjellja E Shtatzënisë?

Ndjekja e shtatzënisë luan një rol të rëndësishëm në sigurimin e kontrollit të procesit. Ndjekja e shtatzënisë duhet të kryhet në intervale të rregullta nga fillimi deri në fund të shtatzënisë për të vlerësuar gjendjen shëndetësore të nënës dhe foshnjës, për të zbuluar dhe parandaluar problemet e mundshme dhe për të informuar familjen.

Ndjekja e shtatzënisë jep rezultate më të sakta nëse fillon ndërkohë që shtatzënia është ende në fazën e planifikimit. Kontrollet kryhen çdo muaj në fillim të shtatzënisë dhe më shpesh në fund të shtatzënisë.

Cilat Faza Aplikohen Në Ndjekjen E Shtatzënisë?

Fazat e aplikuara në procesin e ndjekjes së shtatzënisë janë:

 • Grupi i rrezikut të pacientit përcaktohet nga analizat e kryera në aplikimin e parë.
 • Vitamina profilaktike e acidit folik është filluar për defektin e tubit nervor (NTD).
 • Në çdo kontroll, pacientit i matet tensioni i gjakut dhe pesha trupore.
 • Gjendja shëndetësore e foshnjës vlerësohet me ultratinguj.
 • Në disa muaj kryhen teste speciale.

Cilat Teste Kryhen Gjatë Ndjekjes Së Shtatzënisë?

Testet e kryera për ndjekjen e shtatzënisë janë:

 • Testi i dyfishtë i shqyrtimit,
 • Test i trefishtë i shqyrtimit,
 • Ultrasonografi e detajuar në muaj,
 • 50 gr. testi i shqyrtimit të sheqerit

Si Të Vendosni Për Mënyrën E Lindjes Gjatë Shtatzënisë?

Në periudhën afër lindjes, përshtatshmëria për lindje normale vlerësohet sipas peshës së foshnjës, qëndrimit dhe strukturës kockore të nënës. Megjithatë, nuk mund të garantohet kurrë që një lindje normale do të ndodhë deri në momentin e fundit. Në disa raste të veçanta, fillimisht mund të rekomandohet një prerje cezariane.

Pse Është E Rëndësishme Ndjekja E Shtatzënisë?

Mund të ndodhë në disa raste gjatë çdo periudhe të shtatzënisë. Mund të jetë e nevojshme të shkoni urgjentisht në spital. Këto situata që mund të ndodhin janë:

 • Gjakderdhje,
 • Presioni i lartë i gjakut,
 • Duke pasur një konvulsion,
 • Nëse foshnja nuk lëviz, mund të jetë e nevojshme të vini urgjentisht në spital.

Disa situata të veçanta mund të çojnë në dëmtim të përhershëm ose vdekje të nënës ose foshnjës së saj gjatë shtatzënisë, gjatë ose pas lindjes, pavarësisht nga të gjitha përpjekjet. Këto situata mund të mos jenë gjithmonë të parashikueshme ose dëmtimi i përhershëm mund të mos trajtohet. Kontrollet e rregullta të mjekut minimizojnë problemet që mund të shfaqen.