Lythat (Verrucas)

Verrucas (lythat) janë një grup sëmundjesh të shkaktuara nga një grup virusesh të quajtur papillomaviruse. Sëmundja manifestohet si formacione tumorale beninje në lëkurë dhe mukozë.

Në Cilat Pjesë Të Trupit Shihen Lythat?

Lythat e vendosura jashtë zonës gjenitale shfaqen më shpesh tek fëmijët dhe të rinjtë.

Si Transmetohen Lythat?

Lythat gjenitale transmetohen seksualisht dhe zakonisht shfaqen në moshën madhore. Lythat transmetohen nga personi në person përmes kontaktit të drejtpërdrejtë dhe indirekt përmes kontaktit me sipërfaqe dhe objekte të kontaminuara. Transmetimi viral bëhet më i lehtë kur pengohet pengesa e lëkurës, si p.sh. në gërvishtjet dhe plagët e vogla të lëkurës. Pasi virusi infekton lëkurën, autoinfeksioni ndodh përmes gërvishtjeve, rruajtjes dhe traumatizimit të lëkurës. Pas shfaqjes së infeksionit, duhen afërsisht katër muaj që imazhi klinik të zhvillohet, megjithëse ai varion nga 1-8 muaj.

Llojet E Lythat

Lythat shkaktojnë simptoma dhe paraqitje të ndryshme klinike në varësi të zonës ku ndodhen në lëkurë dhe mukozë. Më të zakonshmet ndër këto janë lythat e mëposhtme.

Verruca Vulgaris (Lythat E Thjeshta)

Shumica e lythave të thjeshta shfaqen si papula dhe nyje me ngjyrën e lëkurës, pak të përafërt, të dalë. Ato janë të vendosura veçanërisht në zonat e ekspozuara ndaj traumave si gishtat, bërrylat dhe gjunjët. Një tjetër vendndodhje e zakonshme është rreth thonjve. Përveç kësaj, lythat në buzë dhe gjuhë mund të shihen te njerëzit që kafshojnë thonjtë e tyre.

Verruca Plantaris (Lythat E Poleve)

Këto lytha zakonisht vendosen në pjesë të këmbës që janë të ekspozuara ndaj presionit. Shpesh ka lezione të shumta në njërën këmbë. Janë të dhimbshme kur shtypen.

Verruca Plana (Lythat E Sheshta)

Ndodh kryesisht tek fëmijët dhe të rinjtë. Ato zakonisht shfaqen si papula (dalje) me madhësi 2-4 mm në lëkurë të lëmuar, të zbehtë (pak kafe te njerëzit me lëkurë të errët). Zakonisht janë të shumtë. Ata grumbullohen në fytyrë, qafë, duar, kyçe, bërryla dhe gjunjë.

Verruca Filiformis (Lythat E Pakëndshme)

Këto janë në formën e lythave me kërcell. Më së shumti shihen në fytyrë dhe qafë tek meshkujt. Ato janë të vendosura në mënyrë të parregullt në fytyrë, veçanërisht në buzë, qepallat dhe krahët e hundës.

Verruca Anogenitalis (Lythat Anogenitale-Condyloma Acuminata)

Lythat gjenitale janë sëmundja më e zakonshme seksualisht e transmetueshme. Shumica e lythave gjenitale janë të fshehura pa u shfaqur dhe janë në formë latente. Lythat gjenitale tek fëmijët mund të merren direkt nga nëna në lindje ose me gëlltitje në mitër. Mund të shihet si sëmundje seksualisht të transmetueshme përmes abuzimit jo seksual ose seksual përmes sendeve të kontaminuara si peshqirët dhe të brendshmet. Prania e infeksionit në familjen dhe vëllezërit e motrat e fëmijës duhet të hetohet. Abuzimi seksual duhet të hetohet në prani të lythave anogjenitale, veçanërisht te fëmijët mbi moshën tre vjeç.

Aspekti më i rëndësishëm i lythave anogenitale është se ato shkaktojnë kancer të qafës së mitrës tek gratë. Ato gjithashtu mund të shkaktojnë kancer të quajtur tumor Buschke-Löwestein. Gratë që kanë një histori të lythave anogjenitale në vetvete ose në partnerët e tyre, duhet të bëjnë një test njollë çdo vit. Lythat anogenitale shfaqen si nyje të vogla në formë lulelakre ose si zgjatime të sheshta në zonat ku ndodhen. Skuqjet janë kryesisht në grup. Ngjyrat e tyre janë zakonisht gri, e verdhë e lehtë ose rozë.

Shumë lytha gjenitale mund të shfaqen gjatë shtatzënisë. Lythat gjenitale mund të lokalizohen kudo në penis ose rreth anusit tek meshkujt. Tek gratë, lezionet mund të shfaqen në sipërfaqet e mukozës si vulva, vagina, qafa e mitrës, perineumi ose rreth anusit. Lezionet e lëkurës të ngjashme me lulelakrën mund të zhvillohen në zona të lagështa dhe të mbyllura si rajoni perianal, vulva dhe rajoni inguinal. Erë e keqe mund të shfaqet si pasojë e grumbullimit të materialit inflamator në të çarat.