Kanceri i Mushërive

 

Kanceri i mushkërive është një nga llojet më të zakonshme dhe më serioze të kancerit. Çdo vit në Turqi më shumë se 27 mijë njerëz diagnostikohen me kancer në mushkëri.

Në fazat e hershme të kancerit të mushkërive, zakonisht nuk ka simptoma. Sidoqoftë, simptomat e mëposhtme mund të shfaqen në fazat e mëvonshme:

 • Kollë e vazhdueshme,
 • Kollë e përgjakshme,
 • Frymëmarrje e vazhdueshme,
 • Lodhje e pashpjegueshme dhe humbje peshe,
 • Dhimbje gjatë frymëmarrjes ose kollitjes,

Nëse vëreni këto simptoma, duhet të kontaktoni institucionin shëndetësor më të afërt.

Cilat Janë Simptomat e Kancerit të Mushkërive?

Në fazat e hershme të kancerit të mushkërive, zakonisht nuk ka shenja ose simptoma. Simptomat shfaqen kur sëmundja përparon.

Simptomat kryesore të kancerit të mushkërive janë:

 • Kollë që nuk kalon 3 javë,
 • Kollë e zgjatur në rritje,
 • Infeksione të shpeshta të përsëritura të gjoksit,
 • Pështymë e përgjakshme (homoptizë),
 • Dhimbje gjatë frymëmarrjes ose kollës,
 • Shtrëngim në frymëmarrje,
 • Lodhje dhe dobësi e pashpjegueshme,
 • Humbje oreksi ose humbje peshe e pashpjegueshme,

Simptomat më pak të zakonshme të kancerit të mushkërive janë:

 • Ndryshime në pamjen e gishtave tuaj. Për shembull, gishtat janë më të lakuar dhe të fryrë (të njohur si Clubbing).
 • Vështirësi në gëlltitje (disfagi) ose dhimbje gjatë gëlltitjes,
 • Fishkëllimë gjatë frymëmarrjes,
 • Humbja e zërit,
 • Ënjtje në fytyrë ose qafë,
 • Dhimbje e gjoksit ose shpatullës që nuk largohet

Nëse keni ndonjë nga simptomat kryesore ose të rralla të kancerit të mushkërive, duhet të aplikoni në institucionin më të afërt shëndetësor.

Llojet e Kancerit të Mushkërive

Kanceri që fillon në mushkëri quhet kancer primar i mushkërive. Kanceri që është përhapur në mushkëri nga një pjesë tjetër e trupit quhet kancer sekondar i mushkërive. Në këtë artikull do të diskutohet për kancerin primar të mushkërive.

90-95% e tumoreve të mushkërive janë karcinoma. Prandaj, termi "kanceri i mushkërive" i referohet kryesisht karcinomës. Kanceri primar i mushkërive ka dy forma kryesore histopatologjikisht. Këto forma klasifikohen sipas llojit të qelizave që fillojnë të zhvillohen brenda kancerit. Këto janë:

 • Kanceri i Mushkërive Me Qeliza Jo të Vogla: Është lloji më i zakonshëm. Ekzistojnë tre lloje kryesore të kancerit të mushkërive me qeliza jo të vogla. Këto janë:
 1. Karcinoma me qeliza skuamoze,
 2. Adenokarcinoma,
 3. Karcinoma me qeliza të mëdha.
 • Kanceri i Mushkërive Me Qeliza të Vogla: Është më pak i zakonshëm se kanceri i mushkërive me qeliza jo të vogla dhe është lloji që përhapet më shpejt.

Lloji i kancerit të mushkërive përcakton edhe trajtimin që do të aplikohet.

Kush Rrezikohet Nga Kanceri i Mushkërive?

Kanceri i mushkërive është më i shpeshtë tek të moshuarit. Ndotja e mjedisit, transmetimi gjenetik, infeksionet e mushkërive dhe pirja e duhanit janë shkaqet më të zakonshme të kancerit të mushkërive. Megjithatë, ndryshe nga të tjerët, shumë substanca toksike thithen rregullisht, veçanërisht me pirjen e duhanit. Pirja e duhanit është faktori kryesor në më shumë se 70% të rasteve të kancerit të mushkërive. Një program depistimi i kancerit të mushkërive rekomandohet për pacientët mbi 50 vjeç me një histori prej 20 pako vjetësh (1 paketë cigare në ditë është e barabartë me 20 vjet, 2 paketa cigare në ditë korrespondojnë me 10 vjet). Megjithatë, njerëzit që nuk kanë pirë kurrë duhan mund të preken edhe nga kanceri i mushkërive.

Trajtimi i Kancerit të Mushkërive

Trajtimi varet nga lloji i mutacionit, sa është përhapur dhe sa mirë është shëndeti i përgjithshëm dhe sistemi imunitar.

Si në të gjitha llojet e kancerit, diagnoza e hershme është shumë e rëndësishme në kancerin e mushkërive. Trajtimi i kancerit të mushkërive në një fazë të hershme është kirurgjikale. Në fazat e avancuara, operacioni mund të kryhet pas kimioterapisë, imunoterapisë dhe radioterapisë.

Sipas stadifikimit të kancerit, kimioterapia dhe radioterapia janë ndër opsionet e trajtimit. Ka edhe raste kur të dyja metodat e trajtimit aplikohen njëkohësisht.

Përveç opsioneve të trajtimit të mësipërm, ka një numër ilaçesh të njohura si mjekësi inteligjente ose terapi e synuar. Këto synojnë një ndryshim specifik në ose rreth qelizës kanceroze.

Cila Është Jetëgjatësia Te Kanceri i Mushkërive?

Kanceri i mushkërive, siç u përmend më lart, është një sëmundje tinëzare. Mund të mos shfaqë simptoma derisa të përhapet në mushkëri dhe pjesë të tjera të trupit.

Jetëgjatësia në kancerin e mushkërive ndryshon natyrshëm nga pacienti në pacient. Në përcaktimin e jetëgjatësisë së personit kanë rol parametra të ndryshëm si deri ku është përhapur kanceri, vendndodhja e tumorit, nëse ndërhyrja kirurgjikale është e mundur, mosha dhe shëndeti i përgjithshëm i pacientit, prania e sëmundjeve shtesë. Siç u përmend më lart, diagnoza e hershme është shumë e rëndësishme në këtë kuptim.