Efektet E Diellit Në Lëkurë

 • Ballina
 • Efektet E Diellit Në Lëkurë

Në artikullin tonë të titulluar Efektet e Diellit në Lëkurë, ne do të shqyrtojmë gjërat që duhet të merren parasysh. Ekspozimi në diell dhe dielli janë tregues të shëndetit dhe janë veçanërisht të nevojshëm për sintezën e vitaminës D. Megjithatë, dhënia e diellit pa ndjenja, ekspozimi i tepërt ndaj rrezeve të diellit dhe marrja e diellit me pajisje artificiale (solarium) çojnë në probleme të reja dermatologjike. Duke qenë se rrezet e diellit janë faktori më i rëndësishëm i rrezikut në formimin e kancerit të lëkurës, ka pasur një rritje të konsiderueshme të kancerit të lëkurës.

Cilat Janë Dëmet E Shkaktuara Nga Dielli Në Lëkurë?

Ka disa efekte të dëmshme të diellit në lëkurë. Këto;

 • Imunosupresioni,
 • Plakja e lëkurës (plakja e fotove),
 • Njollat e diellit,
 • Këto janë probleme dermatologjike të lidhura me diellin.

Sa i përket kancereve të lëkurës, të cilët janë dëmi më i madh i shkaktuar nga dielli; Pothuajse në të gjitha rastet, ekspozimi ndaj rrezeve të diellit është faktori më i rëndësishëm i rrezikut. Ndërsa djegia nga dielli dhe imunosupresioni ndodhin menjëherë pas ekspozimit në rrezet e diellit; Njollat, fotoplakja (plakja e hershme e lëkurës) dhe zhvillimi i kancerit janë rezultat i ekspozimit të përsëritur.

Çfarë Duhet Bërë Për Të Reduktuar Efektet Negative Të Diellit?

Vrima në shtresën e ozonit gjithashtu rrit këto efekte negative të diellit. Për të reduktuar këto efekte të dëmshme të diellit, është e nevojshme të jeni të vetëdijshëm për banjot e sigurta të diellit dhe përdorimin e kremrave kundër diellit. Megjithatë, çështjet që duhet t'i kushtohet vëmendje dhe të mbahen parasysh janë:

 • Fëmijëve duhet t'u jepet edukimi i nevojshëm që nga foshnjëria.
 • Duhet të krijohet zakoni i përdorimit të kremrave kundër diellit.
 • Mes orës 10.00 dhe 15.00 është koha kur rrezet e diellit janë më të forta. Për këtë arsye, orët e hershme të mëngjesit dhe të pasdites duhet të zgjidhen për banjo dielli.
 • Kremi kundër diellit duhet të aplikohet përpara se të dilni në diell, dhe procesi duhet të përsëritet pas notit ose djersitjes.
 • Duhet të vishen veshje mbrojtëse dhe duhen mbajtur syze dielli. Ulur nën një çadër, moti me re, rëra dhe bora nuk parandalojnë efektet negative dhe djegien e diellit. Duhet pasur kujdes për këtë.
 • Solariumet që lëshojnë rrezet e diellit artificiale (UV) janë gjithashtu të dëmshme. Nuk duhet menduar se lëkura e nxirë është e shëndetshme dhe më tërheqëse. Duhet të merren masat e nevojshme.