Çrregullimet e Frymëmarrjes Së Gjumit dhe Laboratori i Gjumit

 • Ballina
 • Çrregullimet e Frymëmarrjes Së Gjumit dhe Laboratori i Gjumit

Ne kalojmë rreth një të tretën e jetës sonë në gjumë. Gjumi është një proces biologjik që çdo person duhet ta jetojë çdo ditë në mënyrë që të pushojë dhe të rigjenerohet për shëndetin e tij mendor dhe fizik. Qëllimi kryesor i gjumit është të sigurojë pushim për trupin dhe trurin pas përditshmërisë së lodhshme. Fakti që njerëzit e nisin ditën në gjendje të mirë dhe të çlodhur tregon se ata kanë një proces të shëndetshëm gjumi. Në këtë proces, nëse trupi nuk mund të pushonte sa duhet dhe personi e fillon ditën i lodhur, është e nevojshme të dyshohet për çrregullime të gjumit. Çrregullimet që bëjnë që njerëzit të përjetojnë probleme të ndryshme gjatë ditës për shkak të mungesës së gjumit ose ngjarjeve fiziologjike gjatë gjumit quhen çrregullime të gjumit.

Cilat Janë Çrregullimet e Gjumit?

Ka shumë lloje të çrregullimeve të gjumit. Çrregullimet e gjumit përfshijnë:

 • Pamundësia për të fjetur,
 • Pamundësia për të vazhduar gjumin,
 • Përgjumje e tepruar,
 • Çrregullime të frymëmarrjes gjatë gjumit,
 • Çrregullim i lëvizjes periodike të gjymtyrëve gjatë gjumit.

Vendi më i rëndësishëm mes tyre është çrregullimet e frymëmarrjes gjatë gjumit. Apnea e gjumit është një pjesë e rëndësishme e çrregullimit të frymëmarrjes gjatë gjumit.

Çfarë Është Apnea e Gjumit (Sindroma Obstruktive e Apnesë së Gjumit=OSAS)?

Apnea e gjumit përbën një pjesë të madhe të çrregullimeve të frymëmarrjes gjatë gjumit. Apnea e gjumit është një sëmundje që duhet diagnostikuar dhe trajtuar. Gjatë gjumit, organet vitale, veçanërisht truri dhe zemra, janë të privuar nga oksigjeni për shkak të ndërprerjes afatshkurtër të frymëmarrjes shumë herë gjatë natës. Kështu, në afat të gjatë shkakton sëmundje të padëshiruara dhe të vështira për t'u trajtuar.

Cilat Janë Simptomat e Apnesë së Gjumit (Sindroma Obstruktive e Apnesë së Gjumit=OSAS)?

Uyku apnesinin kişide görülen birçok belirtisi bulunur. Uyku apnesinin belirtileri şunlardır:

 • Horlama,
 • Uykuda solunumun durması,
 • Gece kaliteli uyku uyuyamamaktan dolayı gündüz aşırı uyku hali,
 • Sabahları yorgun uyanma,
 • İş kazaları ve trafik kazaları,
 • Aşırı terlemedir.

  Ka shumë simptoma të apnesë së gjumit që shihen tek personi. Simptomat e apneas së gjumit përfshijnë:

  • Gërhatja,
  • Ndalimi i frymëmarrjes gjatë gjumit,
  • Përgjumje e tepërt gjatë ditës për shkak të pamundësisë për të fjetur gjatë natës,
  • Zgjimi i lodhur në mëngjes,
  • Aksidentet në punë dhe aksidentet e trafikut,
  • Është djersitje e tepërt.

  Si Diagnostikohet Apnea e Gjumit?

  Laboratorët e gjumit janë njësitë ku diagnostikohen sëmundjet në çrregullimet e gjumit. Polisomnigrafia e kryer në laboratorin e gjumit është standardi i artë për diagnostikimin e çrregullimeve të gjumit. Pacientët pranohen në laboratorin e gjumit dhe aplikohet një test i quajtur polisomnografi (testi i gjumit). Kështu, sëmundja diagnostikohet dhe fillon trajtimi i sëmundjes.

  Polisomnigrafia (testi i gjumit) kryhet tek pacientët e shtruar në laboratorin e gjumit me një diagnozë paraprake të Apnesë së Gjumit. Gjatë natës, pacienti vëzhgohet dhe merren shënime.

  Uyku laboratuvarında hasta üzerinde izlenen kriterler şunlardır:

  • Horlama,
  • Göz hareketleri,
  • Karın ve göğüs hareketleri,
  • Solunumun ne kadar süreyle durduğu,
  • Solunumun kaç kez durduğu,
  • Kalp atım sayısının kaç olduğu,
  • Kandaki oksijen miktarının ne kadar düştüğü,
  • Kaç saat uyuduğu,
  • Solunum sıkıntısı nedeniyle uykunun ne kadar bölündüğü.

  Kriteret e ndjekura për pacientin në laboratorin e gjumit janë si më poshtë:

  • Gërhitja,
  • Lëvizjet e syve,
  • Lëvizjet e barkut dhe gjoksit,
  • Sa gjatë ndalohet frymëmarrja,
  • Sa herë ndalet frymëmarrja,
  • Sa është numri i rrahjeve të zemrës,
  • Sa bie sasia e oksigjenit në gjak,
  • Sa orë ka fjetur,
  • Sa gjumë është ndërprerë për shkak të shqetësimit respirator.

  Si rezultat i respektimit të këtyre kritereve, bëhet një diagnozë dhe konstatohet se gjumit është e çrregulluar. Pastaj fillon procesi i trajtimit.

  Është e rëndësishme që pacientët me probleme me gjumin të aplikojnë në një laborator gjumi pa humbur kohë për të zgjidhur problemet e tyre të gjumit.